Last news in Fakti

14 Март, 2019 16:00 2 214 18

ГЕРБ управлява. ГЕРБ назначава. ГЕРБ разпределя

  • герб-
  • власт-
  • управление

В България местните избори са изключително важни - за онези, които зависят от това кой е кмет и как ще разпредели „парчетата от пицата“. Затова рязко нараснаха зрелищата с олигарси и кметове в главните роли

ГЕРБ управлява. ГЕРБ назначава. ГЕРБ разпределя - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Столицата София е не просто най-големият град на България, а център, който засмуква човешки и финансови ресурси. И то - за сметка на останалите райони, които се обезлюдяват, а качеството им на живот драстично спада. В такава страна местните избори са жизнено важни за местния бизнес и по-точно за онези, които зависят от това как кметът и общинският съвет ще разпределят бюджета.

Това са например фирми, които снабдяват с храна и гориво училища и детски градини, наемат транспортни линии, осигуряват вехтия разкош на санирането, извършват ремонти и т.н. Всички те не се бият за големите обществени поръчки като ВиК-проекти, сметосъбиране или поддръжка на пътища, в които печелившите обикновено се определят от “центъра”. Затова и не искат установените местни схеми да се развалят.

На вота за местна власт през 2011 г. ГЕРБ спечели повече от половината от 27-те областни центрове, на следващите вече завзе почти всички - 22, а близо половината от кметовете са на управляващата партия. Ако за БСП голямото предизвикателство сега е дали ще отлепи от дъното, а за ДПС - да запази настоящите си позиции, то за ГЕРБ въпросът е колко още може да добави към досегашната си власт.

Докато всички останали политически сили се мъчат да преминат рубикона на европейските избори, ГЕРБ още от края на миналата година разполага със стратегия, а и с цялата държавна машина, за да удари на местните. Най-голямата опозиционна партия, социалистите, нямат кмет в нито един областен център, а на предишния местен вот изгубиха и Разград, където подкрепеният от ГЕРБ кандидат спечели след дълги години управление на БКП/БСП.

Защо започнаха да валят бухалки по кметове и олигарси?

И докато дилемата кой да води червената листа за евровота ще бъде разрешена в края на тази седмица, прокуратурата разфокусира усилията на “Позитано” 20 с две обвинения срещу кмета на Златица Магдалена Иванова след разследване, започнало преди години. Едното е за длъжностно престъпление, другото – за това, че е наредила плащания по фактури за строително-монтажни работи, без такива да са изпълнени.

Подобно е и обвинението срещу кмета на Созопол Панайот Рейзи, който е обвинен за длъжностно присвояване на около 2 милиона лева чрез различни фактури. В дълъг период от време, включващ и част от предишния мандат (2014-2017 г)., плащал по тези фактури за извършени строително-монтажни работи, но парите отивали по сметка на физическо лице, което нямало нищо общо с фирмата-изпълнител. В края на предишния си мандат Рейзи, който е два пъти избиран с листата на ГЕРБ, затвори пътя до Алепу, заявявайки, че там няма да се строи, а в края на това кметуване там вече се строи - между Свети Тома и Шофьорския плаж. Но не заради Алепу или строежите в популярната местност „Германката“ Рейзи е спрян за четвърти мандат. Който и да управлява общината, бетонът ще продължи да се лее законно. ГЕРБ смятат да пробват с друг фаворит.

Всъщност бухалките по кметове приличат повече на разчистване на сметки. Интрига има около темата “трети мандат за кмета на Пловдив Иван Тотев”. Въпросът е в това дали спецпрокуратурата ще извади поправен обвинителен акт срещу него - за злоупотреби при строителството на зоопарка – още преди есента, или ще го държи „на трупчета“. Отсъствието на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на Европейската столица на културата в Пловдив бе и поредно потвърждение за враждата между него и Тотев. Иначе годината започна с произнесена присъда срещу друг кмет - на Карлово Емил Кабаиванов, осъден условно от Районния съд на Пловдив на 3 години затвор заради присвоени близо 27 000 лева - платени като заплати на трима души, които в действителност не извършвали дейност. Но присъдата, която бившият лидер на СДС обжалва, включва и забрана да заема кметския пост в продължение на 4 години - каквато, според него, била целта ѝ.

Там явно всичко е „чисто"

С просто око се вижда, че досега липсват удари по някоя от знаковите големи общини, все управлявани от ГЕРБ - например София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора... Значи там всяко евро от оперативните програми на ЕС е изхарчено ефективно, законосъобразно и целесъобразно, проектите не са надценени, фирмите не плащат подкупи и в обществените поръчки няма „смч“ (силно мой човек), което е новият хит в абревиатурите за корупционни поръчки.

И кмет на ДПС не е ударен. Сигурно заради етническия мир.

"Ако вие не си вземете мерки да си почистите къщичките по места, рано или късно това ще избие - дали суджук или друго, ще избие", предупреди Борисов на Националната предизборна среща на ГЕРБ през януари. Ето че изби. Да се готвят следващите, забравили за санитарния полуден.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП

    52 6 Отговор
    ГЕРБ няма ди си изкарат мандата

    Коментиран от #9

  • 2 Иванчо

    46 6 Отговор
    Мафия! Тоталитаризъм! Режим! Корупция! Това е България в момента. А народът като е прост, няма и да се оправим. Колко човека ще отидат да гласуват? По-малко от половината. Дай му на Ганя да дава акъл на софра, но като гопиташ за кой гласува "Аз не гласува". Прост народ - слаба държава!

    Коментиран от #15

  • 3 Радо

    33 6 Отговор
    Лошото е, че освен че ще го изкарат, ами най-вероятно пак ще спечелят - професорът Христов не е познал - не са 80%, а най-малко 90% според мен.

    Коментиран от #16

  • 4 Мордекай

    23 1 Отговор
    Ей тава е независима медия , а това не е поръчкова статийка. При положение че държавата и власта мачка всички опозиционни медии да се чуди човек как тая още не е сгъната . Не ми трябва да чета доклади за да видя че медиите деребействуват върху власт и институции
  • 5 Гост #2

    35 4 Отговор
    Че кой вменяем човек би гласувал за партия която два пъти не си изкара мандата ?........... Краде и какво ли още не !

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 gost1

    23 4 Отговор
    Няма ли тези новософиянци да се научат, че нещата стават с автомат...как не разбрахте, че без "противовъсдвействие" оръжейно няма да паднат....
  • 8 Мордекай

    6 33 Отговор

    До коментар #5 от "Гост #2":

    Ами като се замисля то и никой нормален човек не би трябвало да гласува за партия която 45 години е мачкала ,убивала , заточвала , не е крала защото всичко е било нейно по презумпция , оградите по границата бяха за да не се излиза , сега са за да не се влиза в страната. Ти ми говориш за мандати , тия комунетата са грешка на природата , те не са дебили , те са катили

    Коментиран от #12

  • 9 848

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "БСП":

    Не думай!
  • 10 СмотанРа

    11 2 Отговор
    Свети Гербееистан.
  • 11 ГЕРБ

    11 5 Отговор
    ГЕРБ управлява. ГЕРБ назначава. ГЕРБ разпределя
  • 12 Borislav Popov

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мордекай":

    Значи остава още 35 години да крепим герб ?!! Щото нищо не се краде . Само дето бай Тошо за 5 000 лева липси ги вкарваше 20 години в затвора. Сега крадат милиони и няма осъдени !

    Коментиран от #13

  • 13 ДА ПИТАМ НЕЩО

    2 10 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Гн.Попов пак се изказваш неподготвен,както винаги. Запомнете русофили,социалисти,комунисти никога повече няма да се върнете на власт,не само у нас а и никаде по света кауза пердута сте

    Коментиран от #14

  • 14 Запознат

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Едно време имаше ред. РЕД. Не искам да чувам и едните и другите и третите. Това съсипване и разграбване трябва да спре. Разбираш ли колега. В сегашния вариант на политическото статукво, няма за кой да се гласува. Всички са един дол дренки. И за да се върна на темата, кой управлява, разпределя и т.н..когато сегашните са на власт, управлява Дъпс, пашата, маджо и сие. Когато четвените боклуци дойдат, тогава идват ДС и от тях създадени борци. Другите, които са ъам, са производни на първите, като всичките се кланят на запада и рушняците. И кунева, и Костов и тимаджии и всички на майка им у пу.ката. Аз искам да работят за хората, за държавата. Освен грабеж и създаване на картели и монопол, друго не виждам, а всеки ден се сблъсквам. Аз казах, хау.
  • 15 Запознат

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Ще споделя нещо. Да, съгласен съм. Но, след още малко време, ше започнат да съобщават по медийте, кой с какви проценти ще е на предстоящите избори. Направи си труда и ги запиши и виж на изборите, дали ще се различават. Те са ясни, купени. Няма за кой. Няма. Само господин Калашников ще оправи нещата. Силни са, те определят, те пращат качулките, те ни пращат данъчните, да те са силните днес. Утре да дойдат други, те пак са от тяхното котило. Или децата им разбира се. Или бачкаш да оцелееш или Германия, Фащ, Русия, Малта, Испания, кой на къде види.
  • 16 onq s konq

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Аааа,...май зехте да поумнявате ааа?"Не само че ще го изкарат/мандата/,ами И ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ СЛЕДВАЩИЯ"!Аре викайте "долу" бе Лумпени...ама май нещо въздуха свърши?!Че и от Русия не пращат...Ще ви дойде акъла,ама когато НЯМА ДА ВИ ТРЯБВА и всичко ще ви е "все едно"!

    Коментиран от #17

  • 17 химлер

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    бе да те ....................у подлогата, аре стига се слага на всяка манджа герберска - КАПИШ
  • 18 Мици

    5 2 Отговор
    ГЕРБ са "Слънцето"на България с Главен Лъч на"Справедливост и Всевластност" Учителя по Физкултура Цв.Цв.Здръц мари Маро!