Last news in Fakti

14 Март, 2019 20:34 2 436 45

България - мястото, където Русия изпробва хибридните си оръжия

  • троянски кон-
  • българия-
  • русия

Отдавна има подозрения за опити за намеса на руски хакери в политическия процес в България

България - мястото, където Русия изпробва хибридните си оръжия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Репутацията на "троянски кон" на Москва не е случайна. Вижда се и по неприличната разкрачена поза на българския елит между Брюксел и Кремъл. Нима е чудно тогава, че службите така дълго си мълчаха за руските кибератаки?

Отдавна има подозрения за опити за намеса на руски хакери в политическия процес в България. Едва преди дни обаче властите признаха, че има данни за това. Началникът на отдела на ГДБОП за борба с киберпрестъпността комисар Колев заяви, че хакерската група Fancy Bear, свързвана с военното разузнаване на Русия, вероятно стои зад кибератаките срещу сайтовете на Централната избирателна комисия и Министерството на вътрешните работи по време на местните избори през 2015 г.

Да, правилно сте разбрали – става дума за събития, за които научаваме цели четири години по-късно. Така, както с голямо закъснение с публиката „бяха споделени” съмненията за връзки между опита за отравянето на оръжейния търговец Гебрев (2015г.) и покушението срещу Скрипал през 2018 г. Съществуват обосновани подозрения, че и зад двата случая стои дългата ръка на Русия. Различното в казуса с кибератаката е, че още през 2015 г. руската следа се обсъждаше под сурдинка.

„Модната мечка"- автор на десетки кибератаки

Fancy Bear („Модный мишка” на руски, известна още като APT28, Pawn Storm, Sofacy Group, Sednit, STRONTIUM и др.) е наименование дадено от Дмитри Алперович, един от създателите на CrowdStrike, американска компания в сферата на киберсигурността, базирана в Калифорния. Последната е наемана за противодействие на редица хакерски атаки. "Bear” (мечка) шеговито намеква, че групата е руска, а "fancy” означава в превод („необикновена”, „шик”, но и "fancy woman” – жена със съмнителен морал).

Според специалисти „Модната мечка” е отговорна за десетки кибератаки, насочени предимно срещу институции в страни-членки на НАТО, но също и срещу публични личности, журналисти и дори спортисти – най-общо казано срещу тези, които са трън в очите на Русия. Сред по-известните атаки са тази срещу Бундестага (2014 г.), украинската армия (от 2014 г. досега), френската телевизия TV5 Monde (2015 г.), Националния комитет на Демократическата партия (2016 г.), изборите във Франция и Германия през 2016 – 2017 г., Вселенската патриаршия (2018 г.) и др.

Но обект на „посегателства” са и неудобни за Кремъл публични личности, журналисти, спортисти като руската бегачка Юлия Степанова, която свидетелства за разкриването на допинг скандала с руските атлети през 2016 г. и др. Специалният съвет към Министерството на правосъдието на САЩ, който разследва руска намеса в президентските избори в страната през 2016 г. (т. нар. „разследване на Робърт Мълър”, по името на прокурора, който го води), заключи, че зад „Модната мечка” стоят две хакерски подразделения на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ). През 2018 г. бяха повдигнати обвинения срещу 12 членове на групата.

Атаки и срещу България

Да се върнем на Българската следа. Ако погледнем хронологията на събитията се вижда, че България е сред първите страни, станали обект на атаките. Случаят „Гебрев” също предхожда „Скрипал” с три години. Дали България не е своеобразен полигон за изпробване на руските (хибридни) оръжия? Защо обаче – за разлика от западните си колеги – българските служби се притесняват в продължение на години да посочат виновниците?

Можем да допуснем, че скорошните изказвания на г-н Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ, който изрази опасенията си от нови кибератаки, които да опорочат изборите за Европейски парламент на 26 май, както и закъснелите разкрития на комисар Колев са направени под европейски, а може би и американски, натиск. За да очертаем европейския контекст трябва да отчетем не само призива на президента Макрон за Европейска агенция за защита на демокрацията, която да противодейства на хибридните атаки, но преди всичко последната резолюция на Европейския парламент относно състоянието на политически отношения между ЕС и Русия.

В нея се осъждат ключови аспекти на руската външна политика и се настоява за нови санкции. Според документа, Русия престава да бъде „стратегически” партньор на ЕС. Проблемните действия на Кремъл са изброени в 56 точки, като сред тях са анексията на Крим, интервенцията в Сирия, опитите за поставяне на Европа в пълна енергийна зависимост (призовава се за спирането на проекта „Северен поток 2"), но също и намесата в изборните процеси и финансирането на антиевропейски партии. Русия е основният генератор на дезинформационни кампании в ЕС. В документа се настоява за „разработването на обвързваща правна рамка на равнището на ЕС и на международно равнище за борба с хибридната война” (т. 41).

Макар резолюцията да няма задължителен характер, това е важен политически документ. Той бележи нова, още по-ниска точка в отношенията между ЕС и Русия. Във вторник (12.3) ЕП прие и специални промени, насочени към по-голяма защита на личните данни. Последните най-често стават обект на злоупотреба, особено по време на евроизбори - визират се действията на компании като Кеймбридж аналитика и Фейсбук, но и от политически партии. Тези промени имат обвързващ характер, пряко приложими са в страните-членки, а Службата за европейски политически партии и фондации ще може да налага тежки санкции на нарушителите.

България - "троянски кон" на Москва?

Как обаче българските евродепутати гласуваха резолюцията? От 17 души само 9 я подкрепиха. Това са членовете на ЕНП от ДСБ и ГЕРБ (без Емил Радев, който не е участвал в гласуването и без Владимир Уручев, който се е въздържал), както и тези от АЛДЕ – ДПС. Петима български евродепутати са били против. Това са четиримата социалисти – сред тях и председателят на ПЕС г-н Станишев, който определи документа като „пропаганда” – но също и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е член на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Г-н Бареков, другият български член на ЕКР, се е въздържал.

Гласуването на резолюцията беше рентгенова снимка. То показа, че репутацията ни на „троянски кон” на Москва не е безпочвена. Вотът освети за пореден път неприличната, разкрачена позиция на българския политически елит по темата за все по-напрегнатите отношения между Брюксел и Кремъл. Какво чудно има тогава във факта, че институциите мълчаха гузно в продължение на години за руския „кибер рап”?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 файъра

    53 23 Отговор
    А Америка скапа 30 години от живота ни

    Коментиран от #12, #31

  • 2 Хайдутин

    64 31 Отговор
    Е хубавото е, че това е само мнение на платен журналист! А иначе 90 процента от българското население обича Русия и в това няма нищо лошо! Интересното е, че по голямата част от Европа обича Руският народ и по- голямата част от Европа и от СВЕТЪТ впрочем одобрява политиката на Путин който се държи доста по адекватно от от всички западни подлоги.......пардон политици! Едва ли някой нормален човек одобрява тоталитарният и ултимативен начин на управление на от Сащ на васалните европейски колоний!

    Коментиран от #44

  • 3 Хайдутин

    29 15 Отговор
    https://fakti.bg/collision/885-ima-li-svoa-pozicia-pravitelstvoto да Видим мнението на хората по един лесен въпрос! МАДУРО ИЛИ ГУАЙДО какво казват хората? 87% от гласувалите казват МАДУРО а 13% казват ГУАЙДО и правителството под тоталитарен и ултимативен натиск от Сащ казва ГУАЙДО?!? Правителството отразява мнението на 13% от гражданите!!! Значи сащ водят хибридна война а Русия КОНТРААТАКУВА С ХИБРИДНА ВОЙНА!
  • 4 НАТРАПНИК

    24 47 Отговор
    Президентът Плевнелиев сигнализира на момента че е имало такива атаки,но комунягите в лицето на БСП се втурна в яростна защита като удвои и петата си колона по соц. мрежи и форумите(включително и нястоящия),а троянския кон на руските служби в България се казва Румен Радев и шефът му на местно ниво Ахмед Доган,те това е.

    Коментиран от #6

  • 5 СПЕЧЕЛИХ БАСА ЧЕ

    27 13 Отговор
    КЪТ ЗЪРНАХ САМО ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА ПОЗНАХ АВТОРА И ОТ РАЗ......
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ай де бе

    35 17 Отговор
    България - мястото, където САЩ чрез Дойче Велеизпробват хибридните си оръжия.
  • 8 Опа

    26 12 Отговор
    Що за глупости!
  • 9 Оппа

    37 13 Отговор
    Иска им се на соросоидите да сме западно-настроени, но няма как да стане. Прекалено много сме обвързани с руснаците. Като започнем с религията и манталитета, та свършем с взаимния интерес. След 30 гладни години няма с какво да ни излъжат вече. Станахме роби на запада.
  • 10 Ти пък...

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "Оппа":

    ПростО платен...
  • 11 Полевъд

    27 10 Отговор
    България - мястото, където според "автора" населението папка доматите с колците...
  • 12 Citizen X

    24 29 Отговор

    До коментар #1 от "файъра":

    русия овладя ситуацията след 89 г и от социялизъм, преминахме на бандитски капитализъм, както в русия. В Полша, Чехия и Унгария ДС (КГБ) кадрите бяха изметени, докато в България оглавиха държавата! С една дума - прехода изобщо не е започвал. Така че, не Америка е виновна за провалените ни години, а бандитска русия!

    Коментиран от #13, #15, #45

  • 13 ...

    18 6 Отговор

    До коментар #12 от "Citizen X":

    ... оглавиха държавата и с ”най-топли” чувства към ПРЕДИШНИТЕ си господари - руснаците, ни вкараха в НАТО и ЕС...Поне за парлама да бяха организирали по един референдум...

    Коментиран от #22

  • 14 Citizen X

    20 27 Отговор
    Нито обичаме рушнята, нито имаме общ манталитет и интереси. А, обща религия с тези, които ни проповядваха атеизъм е нелепо.!

    Коментиран от #27

  • 15 Дежурен лекар

    19 13 Отговор

    До коментар #12 от "Citizen X":

    Нуждаеш се от спешен преглед и хоспитализиране.

    Коментиран от #17

  • 16 Рубладжийче

    17 26 Отговор
    Крайно време е русофилскити тролове да бъдат третирани като чужди агенти подпомагащи агресора.

    Коментиран от #19

  • 17 Клюкар

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "Дежурен лекар":

    Незабавно.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Крайно време е

    18 7 Отговор

    До коментар #16 от "Рубладжийче":

    чичко Шорош да вдене, че с такива ”таланти” кат ” рубладжийче”то повече ще навреди на Русия, ако ги инструктира да почнат да я хвалят...
  • 20 да си го кажем

    23 11 Отговор
    България място, където DW, Soros и пр. НПО-та изпробват пропагандните си оръжия ! А единствените хибриди тук са Роско, Паско и Индже миндже ни мъже ни жени, заплашително размахващи хибридни страпони на изток !
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 19 Отговор
    В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #28

  • 22 Citizen X

    6 12 Отговор

    До коментар #13 от "...":

    С топли чувства къп "предишните" си господари, които се похвалиха, че България е техния троянски кон в ЕС.

    Коментиран от #25

  • 23 ОоОоНн

    5 13 Отговор
    Вова и Дони са като Бони и и Клайд, и двамата са за затвора.
  • 24 Маша

    1 17 Отговор
    Русия и САЩ с комбина, искат да унищожат човечествата за да им вземат парите и къщите. И колите.

    Коментиран от #26

  • 25 ...

    15 4 Отговор

    До коментар #22 от "Citizen X":

    При положение, че си прав - "умните" ГЕЙропейци това НЕ го ли знаеха, като се съгласиха България да влезе в ЕС??? А за НАТО нещо да речеш??? Щото там сред "умниците", освен евроГейците, се нарежда и чичко Сам??? Приказката за двете баници и лудите да си я чувал някога? А риторичния въпрос" Кой ми такова в гащите"???

    Коментиран от #37

  • 26 Що забрави жените?

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Маша":

    Те няма ли да стават "общи"?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ...

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Цитат: " Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално". С "хитрост" като стана партиен член първо, а после и организира "Б" отбора на БКП, демек - ГРОБ? Щастливи са вярващите...

    Коментиран от #29

  • 29 onq s konq

    1 10 Отговор

    До коментар #28 от "...":

    Според думите ти излиза,че "Б-отборът на БКП" купува Ф-16,ТОЙ ходи в Америка "ЗА КОНСУЛТАЦИИ",ПАК ТОЙ напъва вместо да излезем от ЕС,да ВЛЕЗЕМ ДОРИ В ШЕНГЕН И ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОТО?!Ако е така,ПИШИ МЕ ЧЛЕН-ще плащам и чл. внос-колкото кажат!:)

    Коментиран от #30

  • 30 Другия със зебрата

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "onq s konq":

    Пиши се сам. В ГРОБ има повече бивши членове на БКП ( от там и "Б" отбор на БКП) , отколкото в БСП, начело с "другаря" ББ, а бивш член на БКП е настоящ ибрикчия. Може и с kon;-)...

    Коментиран от #39

  • 31 1944

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "файъра":

    а русия - 140 години.

    Коментиран от #32

  • 32 Крушата не пада по-далеч от дървото

    11 3 Отговор

    До коментар #31 от "1944":

    Още един, дето пра-пра-... - дядо му е "добрувал в сянката на падишаха"...
  • 33 ЗЗД

    6 12 Отговор
    Руските тролове ще бъдат награждавани с карти за дългогодишна почивка в Гуантанамо.
  • 34 не е вярно

    6 9 Отговор
    Не ги изпробва - прилага ги. Някой мисли ли, че БСП има потециал и експертиза за да прави това , което прави? Такова професионално тролене и ботене тази партия никога не е прилагала, при забележителна координация и висок професионализъм. Тово не може да стане без руски пари и експерти зад гърба. Санкт Петербург - красота и една фабрика за тролове.......
  • 35 гларус кръстоносец

    13 3 Отговор
    Кажи че е Дойче Веле и няма нужда да му вярваш Ето Ви пример за хибридна война...................Публикувано във факти.бг: подозрения за опити за намеса. властите признаха, че има данни за това. Fancy Bear, вероятно стои зад кибератаките , Съществуват обосновани подозрения „бяха споделени” съмненията за връзки,Дали България не е своеобразен полигон за изпробване на руските (хибридни) оръжия?........... Един абзац по -надолу ВЕРОЯТНОТО И ОБОСНОВАНИТЕ ПОДОЗРЕНИЯ (каквото и да означава това) вече се трактуват и обсъждат като факти. ДА АМА НЕ !. Съмненията подозренията и вероятностшти не правят сериозната а поръчковата журналистика. За всичко останало си има доказателства и наче статията си остава свеж но глупав пример за хибридна атака от страна на дойчовците Ама то от дойчово веле какво да чакаш
  • 36 Сатаната

    1 0 Отговор
    Разкрача ще е до безкрай, и едните и другите знаят произхода на парите на така наречения ни елит / отвратителната ни помия /, до последния цент и копейка. Не мога да се сърдя на тези на терминал две.
  • 37 Citizen X

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "...":

    Няма нещо което да не знаят от ЕС и НАТО! Не искат България да остане извън Европа, за втори път, изцяло под азиятско управление. Втора ялтенска конференция, щеше да е много несправедлива за нас! Сърбия да му мисли.

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 9 Отговор

    До коментар #30 от "Другия със зебрата":

    ПРОКЛЕТИ КОМУНИСТИ, най-много ви боли, че такива като ген. Борисов, Павлова и Цветанов скъсаха синджира с който ги държахте в послушание.

    Коментиран от #41

  • 40 Пешо

    6 2 Отговор
    Поредните пълни глупости. Дойче зеле - царете на фалшивите новини.
  • 41 Колориметър

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Пребоядисаният, колкото и да виеш, червеният ти хастар няма как да се скрие! Ей това е най-характерното за вас червендалестите, включително и пребоядисаните ГРОБари- самоизяждането, краденето като за последно и позата партер пред наддалия повече!
  • 42 Нищо?

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Citizen X":

    Колко коментара по-горе подсмърчаше, че в ЕС и НАТО бил вкаран "РУСКИ ТРОЯННСКИ КОН"??? Създателю, колко ли акъл има това твое творение, дето не вдява, че като веднъж си го изтропаш сам в гащите и после се пробваш да замажеш изтропаното - само се размирисва повече???
  • 43 Бате Люси

    1 1 Отговор
    Всичко това го научиха от американците . На тях обаче не им харесва , че някой друг използва и други инструменти в международните отношения . Американците си мислят , че са изключителни , винаги имат право на всичко - едва ли не те са създали светът...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.