Last news in Fakti

17 Март, 2019 18:15 2 208 13

Politico: Как новите европейски идеи мотивираха стрелеца от Крайстчърч?

  • нова зеландия-
  • атентат-
  • убити

Визията му, че белите или арийците са по-добри от другите раси, е по-екстремна от идеите на Льо Пен и говори за радикализацията на убиеца в „тъмния интернет“

Politico: Как новите европейски идеи мотивираха стрелеца от Крайстчърч? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки че нападението стана от другата страна на света, човекът, който го извърши, заяви, че започва своето планиране след пътуване до Франция - вдъхновен от идеи, които се филтрират в десния дискурс в Европейския съюз, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico, цитирана от Агенция "Фокус".

Връзките бяха показани в манифест от 73 страници, че привърженикът на превъзходството на бялата раса, който се нарича Брендън Тарант в социалната мрежа „Туитър“, обяви защо е убил 49 мюсюлмански поклонници по време на петъчните молитви в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Документът е пълен с препратки към европейски събития, фигури и идеи - започвайки с неговото заглавие.

Терминът "Голямата замяна" е извлечен от тезата, публикувана през 2011 г. от френския десен интелектуалец Рено Камю, както е обяснено от неговия автор, неговата централна идея е проста: "Имате народ на едно място, в едно поколение, поставяте на негово място един или няколко други народи, ”пише той преди няколко години.

Тарант е засегнат от изхода на френските избори с това, което той нарича поражението на Ле Пен от "антибелия" политик Еманюел Макрон.

Книга на Камю, озаглавена "Голямата замяна", не е особено търсено произведение. Но неговата централна идея - че бялото население на Франция е заменено от мюсюлмански имигранти, пристигащи масово от бивши колонии в Северна Африка - бързо придобива известност в десните кръгове.

Робърт Менард, бивш активист за свободата на печата, който се превърна в крайно десен кмет на южния град Безие, го възприе като пример за това, което се случва в неговия регион. Същото се случи и с десния полемист Ерик Земмур, автор на бестселър "Самоубийството на Франция" и Ален Финкилкраут, член на Френската академия, институцията, която пази френския език.

Демографите отхвърлиха голямата идея за заместването като расистка и ненаучна. Но основната идея, която се корени в расовата наука от 30-те години на миналия век и антисемитската литература от нацистката епоха, остава привлекателна за някои благодарение на измамната си простота.

Много вероятно е убиецът от Крайстчърч да е влязъл в контакт с идеята, ако не и със самата книга, в годините, довели до атаката му. Според манифеста му, убиецът е прекарал време във Франция през 2017 г., година на избори, по време на която острият антиимиграционен език се е разпространил в ефира, както и в онлайн общностите, в които участва.
Опитът във Франция и излагането му на "слухове", които е чел за мюсюлманите, са засилили решителността му да извърши убийствата.

„От много години слушах и четях за нахлуването във Франция на не-бели, за много от тези слухове и истории смятах, че са преувеличавания, създадени, за да прокарат политически идеи“, пише Тарант. , Разбрах, че историите не само са истински, но и дълбоко подценявани. Във всеки френски град имаше нашественици. "

Езикът на крайно десните кампании през 2017 г. отразява това мислене. Докато френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен отхвърли голямата замяна като публична „теория на конспирацията“, някои от нейните съюзници, включително и племенницата ѝ, Марион Марешал Льо Пен, бяха по-малко категорични. Една година преди изборите по-младата Льо Пен присъства на събрание, на което Камю е звездата, и често изказва идеята, че Франция е изложена на риск да загуби своята християнска идентичност заради чужденците.

По-възрастната Льо Пен - която Тарант е нарекъл "квази-националист", не е достатъчно екстремна по негово мнение - стабилно се приближава към тази линия, докато кампанията се е движила, определяйки изборите като "цивилизационен избор" между про- и антиимиграционния избор сили.

Не е ясно доколко Тарант е проследил френската предизборна кампания, ако изобщо го е правил. Френските власти все още не са потвърдили присъствието му там. Но идеите, които се разпространяват - включително голямата подмяна и по-екстремния му вариант, "белият геноцид" - се филтрираха в англоезичния интернет свят и станаха популярни по време на изборите.

Във всеки случай, той е повлиян от резултата, от това, което той нарича поражението на Льо Пен от "антибелия" политик Еманюел Макрон, и описа победата на последния като повратна точка, която го е накара да започне да планира атака, когато се е върнал обратно в Австралия.

За политолога Жан-Ив Камю (няма връзка с великия теоретик за замяната), Тарант е преди всичко един твърд привърженик на бялото превъзходство, която се подразбира от идеята му от 14 думи: „Трябва да осигурим съществуването на нашите хора и бъдеще за нашите деца“. Визия, която провъзгласява, че белите или арийците са по-добри от другите раси, е по-екстремна от идеите на Льо Пен или дори Камю и говори за радикализацията на убиеца в „тъмния интернет“.

Но няма съмнение, че престоят му в Европа е попълнил идеологическия му инструментариум. Възхищавайки се на британски фашист Осуалд Мозли, неговото преклонение към норвежкия убиец Андерс Брейвик и неговото описание на себе си като „фашист”, всички сочат те към идеология, която е изкована в европейската ковачница, и атака, която отговаря на възприеманите обстоятелства в Европа.

"Това са идеи, които са родени във Франция, но пътуват далеч и широко и сега оформят политическия дискурс в голяма част от Европа", казва Жан-Ив Камю.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крали Марко

    29 0 Отговор
    цялата статия е шаблонна в стила на "западната" журналистика
    събиране на факти и подреждането им така че да внушат определена идея
    обикновенно автора въобще не познава темата и се стреми да докара един "академичен" стил на писане с цел да бъде по-убедителен

    П.П.
    почти съм сигурен че дориу не е чел целия текст на въпросния манифест, а това което са публикували други медии, за да напише въпросната статия
  • 2 Справедлив

    10 12 Отговор
    Констатациите на Камю и Тарант са верни....не е добре обаче да се убиват невинни хора .Битката трябва да се води само с демократични средства.

    Коментиран от #3, #7, #13

  • 3 С демократични средства?

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Представям си как султанът организира референдум за независмост на България....Ти от МАрс ли си пднал или от по-далечко?
  • 4 име

    28 0 Отговор
    либералите падат в капана на собствените си идеи и работа. пропускат всякакви хора без проверка и гаранция за личността на мигрантите. и приемат по-скоро не европейци , отколкото бели хора и християни.даже има прикриване на престъпления на новите мигранти.и всички тези действия води до отпор сред местното население.
  • 5 Леле

    31 1 Отговор
    Леле, колко глупости написани само защото не могат да оборят с факти идеологията на австралиеца. Не смеят да публикуват написаното от него, защото огромното болшинство бели хора ще се съгласят.
  • 6 Баррам си гу

    5 2 Отговор
    Всички религии и всички идеологии служат за маркиране (препикаване) на територия. Ние (стадата) трябва само кротко да пасем!
  • 7 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Хмммм, че според Страната на Демокрацията най-демократични са прокси армиите и ударите от далече с авиация или кораби. Стига дрънка глупости - битка и демократични средства.... Няма как да сложиш правила и да накараш всички да ги спазват при битка - винаги някой ще заобиколи или игнорира правилата. За жалост невинни жертви има винаги. Кажи ми каква е разликата от избиването на 49 човека в джамия, избиването на европейци в дискотека или редакция на вестник и избомбването на болница, училище или дори сватба? Стрелецът в джамията е терорист, в дискотеката и редакцията също, а другите били редовни и демократични? Разликата в актовете е само в това, дали са "наши" или не. Туй то...
  • 8 Генерал

    8 0 Отговор
    А защо не, прекомерните либерастки идеи да са мотивирали стрелеца от Крайстчърч?///

    Най-малко 27 избити при стрелба в църква в Тексас./
    Атентат срещу църква във Филипините: 27 убити, десетки ранени 27 Януари 2019 г.
    Най-малко 15 души, включително един свещеник, бяха убити, а много други ранени в град./
    Бангуи 02.05.2018 г./
    Трима убити и десетки ранени при атака в православна църква в Чечня./
    Въоръжен нападател е открил стрелба в църква в американския град Чарлстън, загинали са най-малко осем души./
    Най-малко 11 души бяха убити, а 18 - ранени при стрелба в църква в Южна Нигерия./
    Шестима убити при стрелба срещу християнска църква в Египет./
    Нападения срещу три църкви в Индонезия, 13 убити и 40 ранени./
    При нападението срещу църква в Грозни са убити двама полицаи, още двама са ранени./
    4-ма души са убити при стрелба в руска църква в Дагестан./
    Египетски християни застреляни от упор за това, че отказали да се отрекат от Иисус ... и още един куп през последните 2 години, минали ей така по между другото атентати, ма сигурно не са важни, щом избитите са християни, виж мюсюлманите са друга.
    И тук не са изброени десетките атентати на религиозна основа в Европа през последните 5-6 години. Едва ли за някого е тайна, че в един момент на някои хора ще им гръмнат бушоните и ще се появят хора като този в Нова Зеландия. Вината в случая е по скоро на политиците които с години неглижираха проблема с ислямския тероризъм и по този начин създадоха почва за поя
  • 9 Генерал

    10 0 Отговор
    Вината в случая е по скоро на политиците които с години неглижираха проблема с ислямския тероризъм и по този начин създадоха почва за появата на един друг, не по малко опасен тероризъм. Ответна реакция винаги ще има, въпроса е трябваше ли да се стига до там и какво международната общественост пропусна да направи за да предотврати подобни деяния. Всъщност въпроса е риторичен, всички знаем за неадекватната реакция в Европа на ислямския религиозен фанатизъм.
  • 10 Абе Генерале

    5 0 Отговор
    Уж си генерал а а не знаеш: Те не го неглижираха, те го създадоха. Нямаше го в Ирак, сега го има, нямаше го в Либия (и емигранти оттам нямаше) а сега го има. В Сирия също. Да не говорим за Афганистан където "бойците за свобода" станаха терористи
  • 11 не го правете на глупав защото не е

    8 0 Отговор
    Вие се благодарете,че стрелецът не се е светнал да посети и Костницата в Батак,че тогава хеметен щеше да му светне лапата на тема що е то ислям.Проблемът в Льо Пен бил.Не бил в Меркел...Тъпаци.
  • 12 Ю Кортес

    5 0 Отговор
    Замяната на населението е факт.всеки може да посети и види че град
    Бон ,предишната столица на ФРГ е арабски по население.германско е останало само част от архитектурата
  • 13 PlimP

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    от много демокрация цъфнахме та вързахме, релано АК47 пак разпространява демокрация, всички са свободни да бягат, най-бързите са ОК