Last news in Fakti

18 Март, 2019 13:00 2 106 17

След Крим: Русия не беше на себе си от опиянение

  • русия крим

Преди 5 години Русия анексира полуостров Крим. Това отприщи небивала еуфория. Много от руснаците бяха опиянени от мисълта, че страната възвръща предишното си величие. Рейтингът на Путин тогава скочи до максимум

След Крим: Русия не беше на себе си от опиянение - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако някой все още говори за т.нар. "Ефект от Крим", то трябва да е само в минало време. Рейтингът на президента Владимир Путин е спаднал до нивата отпреди анексирането на украинския полуостров Крим. Тези дни се навършват 5 години от тази анексия, която в Киев възприемат като "окупация", а в Москва наричат "обединение".

Първо на територията на Крим се появиха тежко въоръжени бойци без никакви опознавателни знаци, които постепенно поеха контрол над територията на полуострова, а после с незаконен референдум беше узаконено присъединяването на полуострова към Русия. Всичко това стана през 2014 година.

Събитията отприщиха невиждана еуфория в Русия, а одобрението за Путин надхвърли 80 процента. Малко преди това рейтингът на руския президент беше спаднал до около 60 процента. "Мога да сравня това само с опиянение", казва Николай Петров от Руското висше училище за икономика в Москва: „По онова време хората се опияняваха от мисълта, че се възвръща миналото величие на страната. От това те забравяха собствените си грижи", добавя той.

Константин Газе от московския Център "Карнеги" е убеден, че "Кримският ефект" е бил еднократно явление, което не може да се сравни с никое друго събитие в руската история. "Всеки опит да се повтори този ефект би се провалил", казва той. "Ефект не се дължеше само на пропагандата. Много хора за първи път получиха възможност да кажат неща, за които преди не се бяха осмелявали да говорят", твърди политологът.

Отрезвяващо въздействие

Алексей Титков от неправителствената организация "Комитет за инициативи на гражданското общество" говори за две групи хора, подкрепили действията на президента Путин по отношение на Крим. Според него, те са съставлявали 2/3 от руското население по онова време: "Едната група обхващаше хората, склонни към радикални решения и военни интервенции. Те биха одобрили например пълното прекъсване на връзките със Запада. Другата група се състоеше от хора, които са по-предпазливи и гледат по- прагматично на нещата. Именно сред тях през последните години настъпи сериозна промяна в нагласите“, казва Титков.

Това, че "бонусът Крим" вече не носи ползи, стана очевидно най-късно през лятото на 2018 година, когато - след приемането на пенсионната реформа и вдигането на възрастта за пенсиониране - одобрението за Путин спадна до 64%, колкото е и в момента. Експертите твърдят, че отрезвяването е започнало много по-рано.

"Делът на хората, които смятат, че санкциите вредят на страната, започна да нараства още към края на 2014 година", казва Алексей Титков. Много руснаци не одобриха действията на властите, които през 2015 година публично унищожиха нелегално внесени в страната западни хранителни продукти. Тези хора продължиха като цяло да подкрепят външната политика на Кремъл, но все повече усещаха, че положението в страната се влошава.

Вече никой в Русия не пита „чий е Крим“?

Новите развития в руското общество се характеризират с разочарование, преоценка, фрустрация. Досега Кремъл не е успял да намери нищо, с което да замести "Ефекта от Крим".

Едновременно с отминаването на този ефект заглъхнаха и споровете за това чий е Крим. Всъщност този дебат изобщо не беше воден сериозно. Мнозинството руснаци приеха анексирането на Крим като даденост. Дори опозицията спря да говори на тази тема", казва Константин Газе от Института "Карнеги".

Един от най-силните критици беше бившият вицепремиер Борис Немцов, който беше убит през 2015 година. "От международноправна гледна точка обаче въпросът за анексията на Крим продължава да е много актуален и болезнен. Възможно е това да се окаже и един от най-сериозните проблеми за руското общество през следващите 10 до 20 години", добавя Газе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    17 31 Отговор
    И тук имаше няколко лумпени които се подмокряха и цвилеха от вълнение
  • 2 Перър

    21 7 Отговор
    това са глупости. Все едно да се обединим с македония и да мислим има ли полза

    Коментиран от #6

  • 3 гер

    32 10 Отговор
    Соросчетата им се иска да е така, но не е.....
  • 4 критик

    33 11 Отговор
    Безкрайни са лицемерието и двойните стандарти на запада, в т.ч. и на западните медии. Авторът от ДВ не си ли зададе въпроса: Отделянето на Косово по законно ли беше от присъединяването (не "анексията") на Крим? И Крим винаги си е бил руски, и Косово винаги си е било сръбско, и Македония винаги си е била българска. Само че докато отделянето на Косово и Македония съответно от Сърбия и България си е дело изцяло на Западните Велики сили, то с Крим навремето Хрушчов направи една глупост, която сега Путин просто поправи.
  • 5 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    7 15 Отговор
    Сега пути да нареди да се изстрелят сите ядрени ракети по запада и ше бъде пожизнен управляващ
  • 6 5ко

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Перър":

    Нямаме полза от македония, защото там бъка от шиптъри. При гангрена, болното място се обгаря или изрязва.

    Коментиран от #7

  • 7 Перър

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "5ко":

    а циганските мнозинства у нас какво ги правим?

    Коментиран от #11

  • 8 Клапкчията

    29 8 Отговор
    Не е ПОЛУОСТРОВ КРИМ, А АВТОНОМНА РЕПУБЛИКА КРИМ - как ще анексираш полуостров, бе?! Беше проведен РЕФЕРЕНДУМ в присъствието на МЕЖДУНАРОДНИ НАБЛЮДАТЕЛИ!!!
  • 9 Идиоти сте бе

    27 9 Отговор
    Дойче..дойче--колкото и да се пенявите реалито е едно-Крим е руски-точка. И руснаците са горди с това.И още сто години да си плещите и да промивате мозьци-Крим ще си остане руски
  • 10 А стига бе

    23 6 Отговор
    DW стига ни правихте на бальци -на вашите писаници у нас почти никой не ви вярва.Та дори и немците вече масово не ви вярват-четейки коментарите им под вашите статии.Тьрсете си на друго място бальци
  • 11 5ко

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Перър":

    Рецептата е почти същата - нажежено желязо.
  • 12 гост

    7 15 Отговор
    Ако Путин не беше наредил орките да завземат Крим , до сега да го бяха гътнали от власт с камъни и дърве . Просто му трябваше "обединяваща цел" с която да размъти плитките мозъци на простолюдието и да им отклони вниманието от вътрешнополитическите проблеми и икономически срив. Макар че ясно си даваше сметка че това ще доведе страната му до изолация от цивилизования свят . Всеки народ си заслужава управниците - особено ако народа е прост и алкохолизиран !
  • 13 питам аз и отговор не искам

    5 9 Отговор
    А сега дойде ли на себе си след санкциите?
  • 14 Пешо

    13 3 Отговор
    Отново соросоидно - гейските разсъждения на Дойче зеле. Царе са на фалшиви новини и фалшиви коментари.
  • 15 русская сволочь

    6 12 Отговор
    Няма по-мръсно и противно животно от руснака
  • 16 Доктор Охболи

    8 5 Отговор
    А ГФР проведе ли референдум , когато се "обедини" с ГДР? Питаха ли източногерманците дали искат обединение? А сега дали биха ги питали? Защото резултатите могат да са такива, че на картата отново да се появи ГДР...
  • 17 Румяна Костова

    4 2 Отговор
    Можете да си представите колко е бил популярен и обичан Немцов, който се появяваше на украинската телевизия и съвсем категорично заявяваше, че Крим трябва да бъде върнат на Украйна. Човекът там си имаше печеливш бизнес и си гледаше своите интереси. Че защо им е на руснаците да си задават въпроса чий е Крим когато си знаят отговора. Този въпрос задават украинците на всичките си певци, артисти и спортисти. И им забраняват да дават концерти на полуострова и в Русия Особено се гавриха с олимпийския шампион по бокс Александае Усик, който пък на въпроса чий е Крим, отговори ,, Божий"Впечатлена съм, гледайки интервюта с този кадърен боксьор от интелекта му и скромността.