Last news in Fakti

20 Март, 2019 20:33 3 727 21

Ако Русия загуби Сърбия, губи и Балканите

  • русия-
  • сърбия-
  • владимир путин-
  • косово-
  • александър вучич

Белград е сред малкото съюзници на Москва в Европа, но какво ще стане, ако Вучич падне от власт?

Ако Русия загуби Сърбия, губи и Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сърбия е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Но какво ще стане, ако Вучич падне от власт? В Москва смятат, че протестите в Сърбия са направлявани от Запада – като подготовка за приемането на страната в НАТО.

Руснаците, които пътуват до Сърбия, просто преливат от възторг: „Сърбите ни харесват, нас, руснаците“, казват си те. И това въодушевление се отнася не просто до отношението към туристите, а и до политиката. Поне досега беше така. Сегашните протести срещу президента Александър Вучич обаче биха могли да променят този факт. Затова и Москва гледа с безпокойство към събитията в Белград.

Сръбският президент се смята за приятелски настроен към Русия, а неговата политика спрямо Кремъл – за напълно предвидима. Но колко ли дълго още ще се задържи на този пост? Неговата страна е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Какво ще стане, ако Вучич падне от власт? Как ще повлияе това на добрите стари връзки между двете страни? И застрашено ли е руско-сръбското приятелство?

Освен политически, в случая на карта са заложени също и големи икономически интереси. Сърбия купува руски оръжия и руски суровини. Белград проявява интерес към руския проект за газопровод "Турски поток", който в момента се изгражда. Едно от отклоненията от основната тръба трябва да мине през Южна Сърбия, близо до Косово.

Натиск от страна на Запада?

Ако президентът Вучич падне от власт, всичко това ще бъде заложено на карта, казва Олег Бондаренко от руската "Фондация за прогресивна политика". В интервю за ДВ той казва, че се опасява за руските инвестиции в сръбската икономика, както и за стабилността на Косово: "Русия се нуждае от стабилна Сърбия и от сръбски президент, чиито действия са предвидими, като тези на Александър Вучич". Руският наблюдател допуска, че Западът се меси, упражнявайки натиск над президента, за да признае независимостта на Косово.

И други в Москва мислят така - виждат "дългата ръка на Запада". Още повече, че САЩ открито говорят за нуждата да се ограничи руското влияние над Балканите. В тази връзка московската радиостанция "Коммерсантъ FM" цитира политолога Александър Сафонов, който казва, че този натиск има за цел да привлече Сърбия към евроатлантическите структури. "Така се подготвя почвата за приемането на страната в НАТО. Сърбия печели от това, че не подкрепя санкциите срещу Русия, а сръбската опозиция - за разлика от президента Вучич – не би защитавала руските интереси на Балканите", добавя Сафонов.

Факт е, че Сърбия е единствената страна в Европа, която отхвърля международните санкции срещу Русия. Затова Белград е ключът на Москва към европейската политика, казва Олег Бондаренко. "Сегашните протести целят да отслабят сръбско-руските отношения", твърди политологът.

Проруската ориентация на Сърбия ще си остане

Несъгласие с тази позиция изразява московският публицист Иван Преображенский, според когото нищо съществено няма да се промени: "Москва никога не е смятала Вучич за истински проруски политик. Това обаче не попречи на президента Путин да изгради добри отношения със сръбското ръководство". Преображенский не вярва, че ще се стигне до смяна на властта в Белград. Но дори и да се стигне дотам, в бъдещата коалиция навярно също ще има достатъчно симпатизанти на Москва, добавя експертът. Подобно на Бондаренко, той също смята, че Сърбия играе ключова роля за руската политика в Европа. "Ако загуби Сърбия, за Русия това ще означава да загуби Балканите", добавя Преображенский – поради това, че сърбите са против международните санкции срещу Русия. Московският наблюдател обаче не вярва, че ако се смени управлението в Белград, това ще промени проруската ориентация на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сволач

    18 32 Отговор
    Вучич е пътник, а ние ще бесим русороби скоро :)
  • 2 noname noface nonumber

    21 15 Отговор
    Важното е да спечели срещу фащ и исраел
  • 3 манаф

    20 9 Отговор
    Deutsche Welle..... Достатъчно е за фейк новина.
  • 4 Димитър

    22 14 Отговор
    Ако дойче гнойче загуби грантовете - губи всичко! Затова се старае толкова в антируската пропаганда и реторика.
  • 5 Постепенно ще бъде

    18 20 Отговор
    Изтикана зад Урал където и е мястото.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    17 2 Отговор
    Забележете тези коментатори ако са правилно цитирани как разсъждават за друга държава, народ и територии- да ги загубим...сякаш да са техни...
  • 8 Прогноза

    25 12 Отговор
    Русия подари на сърбите половин България и ще умра от кеф, когато сърбите все пак влезат в НАТО и им с@р@т в устата. Дадоха им Нишко и Поморавието, харизаха им и Вардарска Македония за 1 век, обаче сърбите са подли и ще прекарат Московитите накрая.
  • 9 Дай пари

    12 12 Отговор
    Приятелите на Русия са платени приятели!

    Коментиран от #10

  • 10 Спиро

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Дай пари":

    Отношенията между държавите не са като отношенията между хората.Неразбирането на това води до жестоки заблуди и конфликти,особено сред масовата и непросветена част от обществото или в частност така наречените русофили и русофоби.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тя Русия балканите

    10 6 Отговор
    Отдавна ги изгуби...
  • 13 не бе твоята

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Вектор Анонимус":

    Нали пияницата я домъкна от комисията преди да те изцвъка
  • 14 Не бе, твоята

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Вектор Анонимус":

    Нали пияният ти баща я домъкна от КомиАССР преди да те изцвъка...
  • 15 Анти седераст

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Генералът":

    Ухиленият милиционер или ще поумнее и възмъжее или ще свърши в Хага.
  • 16 ванката

    10 4 Отговор
    айде пак тия еврейски пропаганди тук се вижда че жълтинките наречени факти търсят само цирк и нищо друго те затова и са си наели копи-пейст драскачи вместо журналисти но какво да се прави нали трябва да се заработват шекелчета и да се подмазваме на сосрсоидните задни части ... русия не само няма да загуби сърбия но и ще си върне българия съвсем скоро колкото и да не им се вярва на соросоидните индивиди много по-голяма част от народа предпочита да ни управлява русия вместо джендърмерика и не само защото сме брадски народи а и защото хората могат да мислят и да си правят сметката какво беше при едните и какво е при другите!!!
  • 17 без значение

    5 3 Отговор
    До погнуса едно и също. Венецуела Украйна Сирия Сърбия,
    А пък ония от арабската пролет ---не се коментират.
    Когато хората проумеят, че зад всички глобални проблеми, а и
    регионални, конфликтите се предизвикват от едни и същи и за
    двете страни, тогава няма да могат да сеят раздорите.
    Те нямат губещи позиции, защото са и от двете страни.
    Проумявайте го---губят, когато има обединение.
  • 18 Румяна Костова

    5 2 Отговор
    Да, наистина протестите са организирани от Запада, но много хора излизат на тях, за да си кажат искреното недоволство от Вучич. Все пак точно той сложи на власт премиерата гей Брнабиич, която преди време се изказа, че в Сърбия бедността е победена.Нейният дядо е воювал в Сталинград на страната на фашистка Германия, в редиците на хърватските усташи. Брнабиич когато не се бори за легализиране на гей браковете и въвеждане на Родител номер 1 и 2, изразява своята омраза към Русия. Точно тя нарече Путин, регионален политик.
  • 19 Guest

    0 3 Отговор
    "Когато се почувстваш нещастен, иди в Русия. Всеки, който опознае тази страна, ще разбере, че е истинско щастие да живее в което и да е друго кътче на света."
    Казал е това маркиз Астолф дьо Кюстин, известен френски пътешественик, журналист и писател в книгата си "Русия през 1839".
    Поканен от руския император да посети Русия и я опише, за да излъска имиджа ѝ, значително пострадал в Европа след жестокото потушаване на полските бунтове от руските казаци.
    Маркизът обаче не постъпил като Дидро, нает от Екатерина със същата задача. Дидро угоднически ласкаел императрицата и Русия като прекрасна, културна и просветена страна, за което бил щедро и пожизнено заплатен от нея.
    Въпреки, че бил посрещнат като кралска особа , Кюстин само след две седмици се измъкнал от Петербург и тръгнал да пътува из руската необятност. А после я описал така , че книгата му станала бестселър, който се издава отново почти всяка година чак до наши дни.
    В предговора към изданието от 1951 година американският посланик в Москва Уолтър Смит пише:" Толкова драматично и точно описание на Русия и руснаците, сякаш пред нас е най-доброто съвременно произведение, писано някога за Съветския съюз". А Збигнев Бжежински в анотацията си за книгата признава: " Нито един съветолог не е успял още да добави нещо към прозренията на Кюстин за руския характер и византийската природа на съветската политическа система. За да се разберат американо- съветските отношения, трябва да се прочетат само две
  • 20 someone

    4 1 Отговор
    много интересно е как страна, която си я мразил , бомбандирал включително и цивилно население , с каква наглост очакваш да дойде и да членува в същата организация , която й е причинила това и да е приятел на същата страна , която стои зад това.
  • 21 СССРБарета

    3 1 Отговор
    Подкупените прозападни правителства не отговарят на Народните настроения на Балканите така че никога Русия не може да загуби Балканите! Цар Борис Трети също е играл по свирката на Хитлер но народа не е!