26 Март, 2019 13:00 4 878 27

Ще посегне ли Борисов на дясната си ръка?

  • бойко борисов-
  • цветан цветанов

Сега на ход е Борисов: Ще махне ли Цветанов? Или само ще го смъмри? Или просто ще се сниши? Решението му има пряко отношение и към другия кардинален въпрос: как ще се отрази всичко това на изборния резултат на ГЕРБ

Ще посегне ли Борисов на дясната си ръка? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Петър Чолаков за „Дойче веле“

Двете оставки, които „паднаха” през уикенда заради скандала с апартаментите, няма да успокоят напрежението в ГЕРБ. Два са и кардиналните въпроса, които стоят сега пред ГЕРБ: ще посегне ли Борисов на дясната си ръка Цветанов и как ще отрази скандалът върху представянето на партията на европейските избори.

Няколко опции

За да залъже общественото недоволство, Борисов може и да реши да издърпа ушите на Цветанов. Последният в момента е на посещение в САЩ, но „санкционирането" му може да стане и in absentia. Опциите пред премиера са няколко. Първо, мъмрене пред строя. Тоест, изцяло символични „санкции”. Второ, Цветанов да се раздели с (някоя от) тези позиции:

а) председател на ПГ на ГЕРБ;

б) шеф на предизборния щаб, но тъй като тук експертизата му е особено ценна, е пределно ясно, че той само формално няма да бъде начело на кампанията за евроизборите и за местния вот;

в) зам.-председател на ГЕРБ.

Не е много вероятно да видим едновременно „а”, „б” и „в”. Това би подсилило обвиненията, че Борисов е готов да „хвърли верните си хора в бездната, за да се кандилка във властта”, по думите на Валери Симеонов. Освен това, особено в сценариите „а” и „в”, може да се стигне до повторение на трогателния казус „Добрев”. Цветанов се оттегля, но партийните редици плачат сърцераздирателно и не му позволяват да си тръгне. На публиката се поднася отработеното представление „Всички обичат Цецо”, а самият Цветанов преживява катарзис. Окъпан в партийната любов, пременен целият в бяло, окичен с мъченически ореол, героят не се оставя да бъде сломен от перипетиите и от козните на врага. Накрая триумфира, запазвайки честта на пагона и позициите си. Завеса.

Само за пред камерите

Решението на Борисов ще зависи от това как ще се развие скандалът - дали ще заглъхне скоро или (което е по-вероятно) ще се появят нови разкрития, засягащи втория човек в партията.

По-дребните „риби”, както се вижда, биват отстранявани сравнително безпроблемно. Но и това може да се окаже евтин пиар (справка: вече цитираният казус „Добрев”, а и случките с министерските оставки от лятото на 2018, когато видяхме преназначаване на „верния другар” на по-малко публична, но хубава служба).

Така че, колкото и сериозна да изглежда интервенцията по казуса „Цветанов", операцията ще е само козметична - за пред камерите и микрофоните. Причината: Борисов се нуждае от ушите на Цветанов. А и не е изключено „вторият човек” да има някой скрит коз. Затова се съмнявам, че главата на Цветанов ще падне.

Що се отнася до ефекта за ГЕРБ, отговорът зависи от това доколко партията ще успее да контролира щетите. Решението на Борисов по казуса „Цветанов" има пряко отношение към този въпрос. Но до европейските избори има цели два месеца, а избирателят се влияе най-вече от събития, които се разиграват непосредствено преди вота. Най-опасно за ГЕРБ си остава повторението на събитие като Костинбродската афера. Ще видим дали партията си е научила урока.

Твърде вероятно е социологическите анкети, които ще се появят през следващите седмица-две, да отчетат загуби за ГЕРБ. Но подобен ефект имаха също катастрофата край Своге и оставките на Московски, Нанков и Радев в края на август миналата година. Последиците обаче бяха краткосрочни. И не успяха да променят политическия ландшафт в полза на опозицията. Този път обаче ГЕРБ може и да влязат в свредел.

Когато стане напечено

А иначе българската политическа система демонстрира голяма търпимост към сигналите за „комбинации” на функционери от ГЕРБ: скандали с връзкарски назначения, от които струи некомпетентност; имотни придобивки, закупени по съмнителен начин; подслушване на политически опоненти; опорочени обществени поръчки и безчет други „подвизи” се точат вече трети мандат. През десетте години, в които с кратки прекъсвания ГЕРБ ръководят страната, видяхме десетки оставки. А общото е едно: когато стане напечено, Борисов обича да влиза в невинната роля на пословичния рогоносец, който последен научава за аферите и после гневно хока хората, злоупотребили с доверието му. Само че оставките не решават генералния проблем. Просто защото не променят уродливата балканска матрица, стояща в основата на начина, по който се прави политика в България. И така до следващия скандал…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Популист

    31 0 Отговор
    Клептокрацията (от гръцки: κλεπτοκρατία, управление на крадците) е форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг хора, които са на власт. Политическите дейци на тази върхушка са наречани клептократи.
    За клептокрацията са характерни корупция, лобизъм, пране на пари, и пренебрегване на дългосрочни цели.

    Коментиран от #24

  • 2 Ицо хазарта 2019

    22 1 Отговор
    От тука на татък за такива безобразия ще има евтаназия ......
  • 3 Киро

    27 1 Отговор
    Нищо няма да стане народа е прост и не му дреме.
  • 4 не така

    24 1 Отговор
    Рогоносец ли - всичко идва от този тъпир, който ни набута на дъното в Европа!
  • 5 Иванов

    14 0 Отговор
    Ако посегне, значи ръката е била лява, а не дясна. Одринският валия ще ви обясни разликата.
  • 6 Batushka

    19 0 Отговор
    А посегне ,а тръгват записите от първия мандат!
  • 7 Пешо

    6 7 Отговор
    Пак Дойче зеле, пак помия.
  • 8 Дядо Вангел

    2 14 Отговор
    Не виждам дежурните коментари от поддръжниците на ляво-червените ссср-чици, че новините на Дойче Веле са фейк, защо?

    Коментиран от #18

  • 9 Ваня

    16 0 Отговор
    Изгонете го Цветанов стига Тея го защитавали платени хора го защитава народа него иска намерят платени и стачкуват колко го искат глупости ?Винету вземи мерки и вън не може без него глупости махайте го
  • 10 Предател

    21 0 Отговор
    Този път винету трябва да реже до кокал другото е преврат.Не знам Буда дали разбира че властта му се изплъзва. Структурите на гробарите се стягат за бой последен.

    Коментиран от #14

  • 11 123

    19 1 Отговор
    Много компромати има Цвъки за Винету и го държи здраво нищо няма да се случи
  • 12 маг Първалан

    10 1 Отговор
    Питайте Дайнов, той вече е гледал на боб и знае.
  • 13 NikNay

    15 0 Отговор
    Лисица попаднала в капан си прегризва лапата за да се спаси. Ако Бойко иска да оцелее ще трябва да се отърве от дясната си ръка да да не го изпревари тя и да му скъса главата.
  • 14 Дедо ви

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Предател":

    А може би Винету иска лекичко да се изхлузи от политиката и му трябва повод ...
  • 15 Рто

    13 1 Отговор
    Спете спокойно мили деца!
    Нищо страшно няма да се случи с всенародният любимец Цецо Артекса!!!
  • 16 Соломон

    14 0 Отговор
    СЕГА ЩЕ ВИ КАЖА КАКВО ЩЕ НА ПРАВИ БОРИСОВ .
    ГУЩЕРЪТ ХВЪРЛЯ ЧАСТ ОТ ОПАШКАТА СИ ЗА ДА СЕ СПАСИ , ТАКА ЗАБЛУЖДАВА ВРАГА СИ . ПОСЛЕ НА ГУЩЕРЪТ МУ ИЗНИКВА НОВА ОПАШКА . ТАКА ЩЕ НАПРАВИ И БОРИСОВ , ЩЕ ЗАМЕТЕ НЕЩАТА ЗА ЦВЕТАНОВ С ФАЛШИВО ОТРЯЗВАНЕ НА ДЯСНАТА РЪКА В ПАРТИЯТА .
    ПОМНЕТЕ ЗА ГУЩЕРА КАКВО ПРАВИ И НАБЛЮДАВАЙТЕ БОРИСОВ КАКЪВ ТРИК ЩЕ ПРИЛОЖИ НА ОБЩЕВЕНОСТТА .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай Шиле

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо Вангел":

    А не виждаш ли ДВ за кого работи? Или си от "офиса" на Прокопиев?
  • 19 onq s konq

    2 8 Отговор
    Видно с просто око е,че в коментарите под статията преобладават ФЕНОВЕ НА РУСИЯ,злорадстващи по повод драмата "Апартаментгейт".Естествено те не само злорадстват,но преди всичко СЕ НАДЯВАТ ДА ПАДНЕ ГЕРБ и на тяхно място ДА ДОЙДЕ ПРО-РУСКА ПАРТИЯ/неизвестно коя поне до сега/.Между другото КРАЙНО ПОГРЕШНО е да се мисли,че Борисов се е "вкопчил" във властта и е готов да жертва всичките си съратници и съпартийци само и само да се задържи.ТОЧНО ОБРАТНОТО Е - той С РАДОСТ би се оттеглил в "заслужена почивка" при семейството и внучето си в Щатите,а ФИНАНСОВОТО МУ СЪСТОЯНИЕ ще им стигне за СУПЕРСТАНДАРТ НА ЖИВОТ "неопределено дълъг период".Решаващо в случая обаче е,Борисов НЯМА ПРАВО ДА НАПУСНЕ ПОСТА БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ НА ЕВРОПА И САЩ ,докато ТЕ не му изберат достоен заместник,който да продължи политическата ГЕОНАСОЧЕНОСТ НА БЪЛГАРИЯ и да се противопоставя успешно на РУСКИТЕ ПОЛИТ. ДОМОГВАНИЯ!Такъв в момента обаче все още НЯМА.А вие пак си мислете че няколко апартамента и оставки ще разклатят Правителството!
  • 20 Шопо

    6 0 Отговор
    Борисов има само един възможен безгрешен ход - да подаде оставка и да не се кандидатира повече заедно с партията си. Това е единственият начин да се оттегли малко от малко достойно. Достатъчно кинти си има, да върви някъде са си ги харчи спокойно.
    Но не вярвам това да стане - най-малкото заради изгубения в такъв случай имунитет и неизвестностите около бъдещия главен прокурор, защото тогава може да му се стъжни - причини бол.
  • 21 реалист

    5 0 Отговор
    А КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ''ЛЮБОВНИЦИТЕ'', КОИТО СА НАЗНАЧЕНИ НА НАЙ РАЗЛИЧНИ ПОСТОВЕ СЛЕД КАТО СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА. НА БОРСАТА ЛИ
  • 22 pedima

    6 1 Отговор
    Рибата се вмирисва от главата, но се чисти от опашката.
  • 23 varna

    2 0 Отговор
    boko izpiata pesen si i kvo napravi za 10 goni samo dupki po varneskite ulici i po bedni rabote6tite hora nito investicii ni6to
  • 24 Еретика

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Популист":

    То пък една дясна ръка.А с лявата краде.
  • 25 Сова гарга

    0 4 Отговор
    Бойко е велик, а Цветанов е неговия пророк
  • 26 лаборант

    0 0 Отговор
    Няма. Защото с ръката ще заминат и таш@ците му, която тази ръка здраво стиска от поне 10 г..
  • 27 Гост

    0 0 Отговор
    С коя ръка ще посегне на дясната?