Last news in Fakti

1 Април, 2019 20:31 14 579 24

Въпросът на всички въпроси за германската автомобилна индустрия

  • бмв-
  • bmw-
  • фолксваген-
  • даймлер

Автомобилната индустрия се намира на кръстопът - браншът се нуждае от радикална промяна

Въпросът на всички въпроси за германската автомобилна индустрия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автомобилната индустрия се намира на кръстопът - браншът се нуждае от радикална промяна. Също и този в Германия - ако иска да оцелее и да продължи да е сред първите в света. Но каква точно да бъде промяната?

"Това са много трудни времена за бранша - налага се да инвестира милиарди в нови технологии, от които първоначално няма да печели. Същевременно почти всички важни пазари се свиват - особено този в Китай", казва Маркус Берет от консултантската компания Ronald Berger.

620 хиляди работни места по-малко

Дали обаче бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилността? Експертите твърдят, че дори производителите да успеят да изкарат на пазара масово електромобили, това ще коства загубата на много работни места. Причината е много проста: производството на електромобили е значително по-просто в сравнение с конвенционалния автомобил с двигател с вътрешно горене. Електромоторът не се нуждае от толкова много на брой и толкова скъпи елементи както двигателя с вътрешно горене. В тази връзка шефът на Фолксваген Херберт Дис очаква това да доведе до 30 процента по-ниска трудоемкост. Проучване на институт Ifo стига до заключението, че забраната на двигателите с вътрешно горене от 2030 година в Германия ще доведе да закриването на 620 хиляди работни места.

Към това се добавя и друга една тенденция: в бъдеще много хора вече няма да си купуват лични автомобили, а ще ползват услугите на Carsharing (споделено пътуване с автомобил) или на автономните автомобили. Това ще намали значително броя на транспортните средства. Изследване на Техническия университет в Мюнхен показва, че масово се премине към автономни автомобили, които хората да си споделят, броят на превозните средства ще спадне с цели 90 процента.

Стратегията на Фолксваген

Най-големият в света автомобилен производител, концернът Фолксваген, все още страда от последиците на Дизелгейт. Затова пък той има много амбициозни планове за бъдещето: до 2025 година 1/4 от всички продавани автомобили на концерна трябва да са електрически или хибридни. За целта в сектора на електромобилността ще бъдат инвестирани 44 милиарда евро до 2023 година. Разработената в концерна стандартизирана платформа, наречена МЕВ, ще може да се ползва и от други производители. В момента германската компания преговаря с американския концерн Форд за съвместно ползване на платформата МЕВ. Двата концерна искат да произвеждат заедно микробуси и пикапи.

Според Маркус Берет новата стратегия на германската автомобилна индустрия за коопериране с други производители е правилният път. "Дори най-големите в бранша не могат сами да осигурят необходимите инвестиции. Няма смисъл 10 или 15 фирми едновременно да откриват наново шасито или двигателя", казва той.

Фолксваген сключва нови съюзи и в сферата на дигитализацията - например с Амазон и Майкрософт. По този начин концернът иска да мобилизира всички резервни ресурси и да увеличи производителността на електромобилите. От гледна точка на тези милиардни инвестиции, обаче, Фолксваген няма да може да се размине без програми за икономии и съкращаване на работна ръка: очаква се през следващите пет години да бъдат закрити между пет и седем хиляди работни места. Чрез автоматизация на рутинните производствени процеси, икономия на материали и ограничаване на палитрата от модели, от 2023 година значително трябва да бъдат оптимизирани разходите - очакванията са за 5,9 милиарда евро реализирани икономии на година.

Какво правят другите?

БМВ губи почва под краката си. Мюнхенският концерн обяви, че печалбите през тази година са спаднали. Концернът се опитва да намали още повече разходите си, за да може да си позволи инвестициите в електромобилност и автономно придвижване. "Траснформацията на нашата индустрия е в пълен ход", уверява финансовият шеф на БМВ Николас Петер. Компанията разработва нова програма за икономии, която включва и съкращаване на работни места. От програмата се очакват икономии от поне 12 милиарда евро до 2022 година. Фирмата обаче е решена да осъществи програмата за икономии, разбирай - закриването на работни места, на възможно най-ниска социална цена: дотук 1500 сътрудници на концерна са приели предложението за преждевременно пенсиониране.

И още едно развитие заслужава внимание: никой не си е представял, че двата големи конкурента Даймлер и БМВ могат да се кооперират в някои производствени сфери. Преди няколко седмици двата концерна обявиха сливането на услугата си Carsharing. А от края на февруари знаем, че те ще обединят силите си и в сферата на автономното движение. В момента БМВ прави изпитания по цял свят със 70 автономни автомобила, в т.ч. в Мюнхен.

В развойната дейност концернът си сътрудничи с Intel, FiatChrysler, Continental и Magna. Даймлер пък работи заедно с Bosch в Силициевата долина и иска да пусне в движение автономни автомобили без волан и педал за газта. Даймлер и БМВ работят и за разширяване на сътрудничеството си в други области.

Политиката не прави достатъчно

Автомобилният експерт Щефан Братцел твърди, че освен драстичните мерки на фирмите е необходима и намесата на политиката, за да не залезе германската автомобилна индустрия. "Политиката трябва да създаде рамковите условия за бъдещата жизнеспособност на бранша, да контролира и санкционира производителите. На практика това означава да въведе строги предписания за изхвърляните вредни газове и за опазването на околната среда, вместо да насърчава определени технологии като електромобилността.

Дългосрочната декарбонизация на автомобилния транспорт е безспорна цел и за авотомобилопроизводителите. Смислено в това отношение изглежда въвеждането на квотна система за автомобилите с нула емисии въглероден двуокис. Същевременно насърчаването на новите интермодални концепции за мобилност също е насочено към бъдещето. Тези концепции не се изчерпват само с услугите Carsharing или Carpooling, а включват също и изпитателното въвеждане на таксита-роботи в градовете. "В това отношение германската политика може да постави сериозни акценти. И най-вече в градовете със замърсен въздух и постоянни задръствания, допълва Братцел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    72 4 Отговор
    Трябва да си върнат на работа инженерите и те ще им кажат че да слагаш по 60 процесора на един автомобил не е много мъдра идея.
  • 2 Аноним

    17 42 Отговор
    Електро автомобил е супер
  • 3 ДА ПИТАМ НЕЩО

    6 33 Отговор
    Ииии русофилите да започнат сега,

    Коментиран от #5

  • 4 Давид

    18 2 Отговор
    Защо винаги българите са навсякъде в космическите програми ? Соломон Паси няма как да отговори !
  • 5 Карл Бенц

    29 9 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Тук сме! Само ЗИС, ЗИЛ, АЗЛК, ГАЗ, ВАЗ, ЗАЗ, КРАЗ, МАЗ, КАМАЗ, ЛУАЗ, УАЗ, ИЖ, и каквото там не се сещаме. Шегувам се, бе, не се впрягайте. Блядовете имат своето място в автомобилната индустрия. Поне за себе си произвеждаха коли.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Добре че е

    7 11 Отговор
    Дачия Дъстър щото изгинааме
  • 8 Винету

    18 1 Отговор
    МюМюнхен са го закъсали : )
  • 9 Driving pleasure

    36 11 Отговор
    ако искате си го запишете и след 10тина година ще ме цитирате - електрошитните няма да решат нито един проблем, а в бъдеще ще създадат нови и нови!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Абе пульо

    20 20 Отговор

    До коментар #9 от "Driving pleasure":

    Такива като теб навремето са вярвали, че първите автомобили никога няма да изместят файтоните. Двигателят с вътрешно горене ще последва съдбата на парния двигател. ДВГ е отживелица - вредна за хората, за природата, за всичко.

    Коментиран от #21

  • 11 Сравни

    19 19 Отговор

    До коментар #9 от "Driving pleasure":

    КПД-то и жизнения цикъл на електродвигателя с КПД-то и краткиа живот на ДВГ и ще видиш в кое е бъдещето. Аман от селяци, мутрета и простаци, които си мислят, че тъпото им мнение има някакво значение.

    Коментиран от #13, #22

  • 12 гощо

    17 7 Отговор
    Не инжинерите а счетоводителите правят вече колите!!! От всякъде се тъни,спостява и после се чудим защо марка като Мерцедес е тотален трошляк! Понеже работя в бранша ще кажа,че две три марки се опитват все още да държат нещата що годе добре! Няма да споменавам марки че ще започне безумен спор тук! Ама аеее налЕ сте мой хора ще и открехна! Порше и Ауди са марките които все още държЪт нещата!

    Коментиран от #18

  • 13 seerdtcf

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "Сравни":

    А ако сравниш КПД-то и жизнения цикъл на литиевата батерия и резервоара с нафта? Все пак това са задължителни елементи в автомобила, нали, "неселяко, немутре и непростако"?
  • 14 Jack Bauer

    13 0 Отговор
    Нещо не се вързва сметката: 1. ...производството на електромобили е значително по-просто в сравнение с конвенционалния автомобил с двигател с вътрешно горене... 2. ...За целта в сектора на електромобилността ще бъдат инвестирани 44 милиарда евро до 2023 година...
  • 15 турбо

    8 1 Отговор
    Нещо това бъдеще не ме кефи.
  • 16 Баро кар

    8 2 Отговор
    Абе защо не си карате там на кой каквото му харесва Само да попитам но един ТИР колко батерии ще му трябват и къде ще ги сложим и ще има ли място за товара след като го направим на ток
  • 17 BMW M5

    8 0 Отговор
    Мисля че опелу е по добър вариант от ауди, порш, хаххахаххахаххаха
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 авто зяпач

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "авто зяпач":

    Като цяло авто индустрията страда от болеста наречена капитализъм. Плащаш за немско качество-получаваш емблема, лукс, престиж(дааа мадамите обичат да ги возят в БМВ и Мерцедес) и дефектите почват. Надуване на малолитражки с куп турбини издържащи 200-300хиляди км. Дребни дефектчета и грешчици, пукнат носач, теч от двигателя. Всичко струващо на собственика хиляди левове. Немските машини са с неоправдано високи цени. Мислите че немци ги правят. В Германия се сглабят с части от заводи по цял свят. Ама кат сме бедни можем цял ден да ревем. Който може плаща и кара. Ако имахме заплати 5-6 бона всеки щеше да си кара квот му е кеф. Немски премиум, италиянска резачка, японска годзила, американски мускул, руска народна кола кой-квот харесва.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Random

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Абе пульо":

    Такива като тебе са си мислели и че ел. колите ще заменят двг. Ама не им се получи. И няма да им се получи.
  • 22 Driving pleasure

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Сравни":

    какво да сравнявам бе пич? КПДто на една СИСТЕМА е равно на КПДто на най-слабата и част! Ако захранваш ел мотор от контакта той има високо КПД ама ти го захранваш от батерии, и там имаш изключителни загуби както на електрически заряд така и на производствени ресурси! Пълни глупости говорите! Електрификацията е невъзможна имено заради съхраняването на енергията! Плътността на заряда на батерията е над 25 пъти по-голям от този на гориото а това означава висока цена и високо тегло на енергийния източник и колкото и да се подобрява пак нма да стигне нивата на течните горива! Да не говорим какво правиш с ел. кошника като се скапе батерията а това е въпрос не на дали, а кога и цената на нова струва повече от цената на колата на старо! Нито пък за екология щото там са па най-големите ви лъжи!
  • 23 Марица

    2 4 Отговор
    Някой да е в час, че Самсунг и не само, приключиха с успешните лабораторни изследвания преди две години на графенови литиеви батарии с удвоен капацитет, и съкратено време за зареждане? Което автоматично означава изкуствено отменена революция? Защо ли само глупости от журналисти, и коментиращи има в интернет? Защо такава всеобща тъпотия?
  • 24 Alfaman

    1 0 Отговор
    При толкова съкращения какво ще правят с мигрантите.