8 Април, 2019 10:00 2 573 27

Федерална Европа или Европа на отечествата

  • eu-
  • ес-
  • ек-
  • европа

И Лаура Кьовеши като розов кьорсокак

Федерална Европа или Европа на отечествата - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Обединена Европа или Европа на нациите“ е въпросът, с който Брюксел прави опит да се форматира целият т.нар. публичен дебат преди евроизборите.

Този т. нар. дебат фактически няма да се състои.

Защото ще се води между слепите брюкселски водачи и техните партийни послушковци по места, от една страна, и огромното мнозинство на европейските граждани, което отдавна е глухо за безжизнената, сякаш направена от пластмаса брюкселска фразеология.

Такъв „дебат“ – между слепи и глухи – няма да проработи и жестомимичен превод, той е просто губене на време. Което не е толкова фатално, с оглед на изгубеното историческо време от 5 години – колкото е мандатът на отиващите си Еврокомисия и Европарламент.

Време, през което бе проспана гигантската социална имплозия в Близкия Изток – провокирана от целенасочената агресия на Барак Обама, тази имплозия се превърна в експлозия с библейски размери и доведе до незапомнени емигрантски вълни към Европа.

През цялото това време – от „Арабската пролет“ досега – настоящата Европейска комисия дълбокомислено си гледаше брюкселския пъп и сънуваше розови сънища за повишаване на конкурентността на икономиката, понеже емигрантите са свежа работна ръка.

И сякаш нищо не се е случило, току-що събудилите се от сън европейски аристократи спуснаха рамката на „европейския дебат“. За тях няма съмнение, че те продължават да са монополистите на европейската идея и на всеки дебат за европейската идея. По подобен монополистки повод в Библията е написано, че на Мойсеевата позиция са застанали фарисеите и садукеите – бащите на европейската идея биха се ужасили, ако можеха да видят днешните си наследници.

Некоректно е изначалното залагане на разбирането за „Европа на нациите“ в негативния контекст на разделение и противопоставяне.

Целта е по този начин брюкселското разбиране за „Обединена Европа“ да бъде освежено и да обезоръжи – пак с нечестен подход – гневът и недоволството на европейските граждани.

Този лишен от въображение и креативност, банално безпардонен подход е типичен за брюкселската администрация, така че няма място за изненади.

Ироничното е, че именно Брюксел се опитва да бъде говорител на идеята за Обединена Европа.

Иронично е, защото именно тази Европейска комисия в последните 5 години постигна огромни „успехи“ в разединяването на Европейския съюз и отвращаването на хората от всичките им глупави регулации, от високомерието и от двойните им стандарти.

Заедно с надменния авторитарен подход към една наистина стара демокрация, каквато е Великобритания, довел до Брекзит – всичкото това не могат да го постигнат и най-големите външни врагове на ЕС.

Освен ирония, в тези факти се съдържа и трагизъм – защото именно Брюксел, най-гръмогласният говорител на „обединена Европа“ е на практика най-големият разрушител на единственото реално европейско обединение, каквото е Европейския съюз.

„Федерална Европа или Европа на отечествата“ – ето това би бил коректно поставеният въпрос в един изначално некоректно форматиран дебат за „бъдещето на Европа“.

Брюкселските разрушители на Европейския съюз първо трябва ясно да признаят, че тяхната фантазия за „Обединена Европа“ се свежда единствено до федерален механизъм като Съединени Европейски Щати /СЕЩ/.

Федерализиране на Европейския съюз и превръщането му в европейска империя с център Брюксел – това е виждането на самозабравилият се брюкселски „нема-лево-нема-десно“ елит.

Но тъй като няма куража да каже истината, евробюрокрацията предпочита да ползва любимия си подход – подценяване на интелигентността на европейските граждани.

Нищо, че точно с този си подход доведе Европейския съюз точно до днешното му състояние на безпосочност и полуразпад.

До задънена улица, кьорсокак.

И тук идва вторият, също така странно формулиран спор – румънката Кьовеши или французина Бонер да заемат длъжността „главен прокурор на ЕС“.

Персонализирането в този спор замъглява по-важната, съдържателната страна.

Обърнете внимание – „главният прокурор на ЕС“ и създадената през 2017 година Европейска прокуратура ще разследват и преследват престъпления с еврофондове. Започват – по план засега – още от догодина.

Това звучи прекрасно – кой не иска да бъдат наказани лошите крадци на общото благо?

Всеки иска, нали?

То е също като въпросът „искате ли да е добре, или искате да е зле?“

Е, хайде сега, хубава работа – кой иска да е зле?! Несериозен е този инфантилен подход.

Апропо, кой не иска да бъде спряно насилието срещу жените? И срещу децата? И срещу мъжете? И изобщо – да бъде спряно насилието сега и завинаги?

Всеки иска, подразбира се. Само че не и от „вълшебната пръчица“ на еврокрацията, понеже тя не работи.

А също така се подразбира, че главният прокурор на ЕС ще разследва измамите. Чудесно!

Но кой ще разследва всичките законово заложени механизми, които ловко и системно връщат обратно в западноевропейските корпорации голяма част от предвидените за Източна Европа средства от еврофондове.

Как става това връщане ли?

Чрез предварително заложени технологични стандарти, постижими за конкретни западноевропейски мега-корпорации. И също така не толкова мега-корпорации. Но отново западноевропейски.

И консултантски фирми, и какви ли не още законови номера.

Тези законови хитрини кой ще ги разследва? Никой, нали?

Защо тогава се вдига такъв шум около „избора на главен прокурор на ЕС“, какъв е дългосрочният замисъл и защо е цялата тази шумотевица?

Дългосрочният замисъл на самозабравилия се брюкселски псевдо-елит е изграждането на федерална, наднационална „независима“ служба, на която постепенно да се добавят нови и нови властови функции.

Нищо повече от безразборно изземване на национален суверенитет и прехвърлянето му от националните държави към брюкселския административен център-метрополия.

Така че въпросът не е персонален и не е дали румънката Кьовеши – поредното розово захарче, подхвърляно на европейската публика – или французинът Бонер да стане главен прокурор.

Въпросът е защо изобщо „главен прокурор на ЕС“? Е, отговорихме си.

Въпросът е също така докога ще трае неутолимият апетит на Брюксел за още и още власт и източване на национален суверенитет продължава да руши институциите в страните-членки на ЕС?

Вероятно – докато бъде спрян.

Защото на всичко отгоре, тази патологична лакомия не прави по-ефективни европейските институции. Напротив!

Това е разпиляване на суверенитет, злоупотреба с власт и с отговорност.

Федерална Европа като кьорсокак.

Дотук стигнахме.

Дано продължим във вярната посока след 26 май.

Защото Федерална Европа на бюрокрациите не е донесла и няма да донесе нищо добро на хората.

И защото вярната посока е връщане към Европейската икономическа общност, със силно минимализиран административен център, с реална конкурентност между отделните икономики и реален национален суверенитет.

С две думи, Европа на отечествата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rocky

    7 21 Отговор
    Много приказки, нищо конкретно и тъпо заключение ! Интересно ми е къде и кога е завършил авторът на този материал... едно е сигурно, не е било на запад от Будапеща !
  • 2 гларус кръстоносец

    20 7 Отговор
    Абсолютно точно! Същото това важеше и когато се взе " политическото решение" за присъединяване към ЕС и НАТО , което позволи разрушаването на икономиката и селското стопанство на България ,концесионирането на подземните ни богатства в полза на западни корпорации за жълти стотинки чрез продажни политици. Пита се ако сега се проведе референдум "за " или " против" НАТО и ЕС какъв ще бъде резултата. Опа аааа забравих че референдумите в България не важат или се саботират от политическата класа или народа се квалифицира като тъп за да вземе такива важни стратегически решение. Така се превърнахме в буферна неринория каквато беше СТранджа някога за Варшавския договор - територия обезлюдена , икономически изостанала и пуста , територия плацдарм за водене на военни действия по отбрана на ЕС. Единственото което още изнасяме в ЕС са децата ни ,бавно затъпяващи от "реформите" в образованието ,но все още конкурентно способни . а за тези избрали да останат остава правото на тотален васалитет и бездържавност.

    Коментиран от #4

  • 3 Жеката

    17 6 Отговор
    Право куме в очи-адмирации за автора...
  • 4 rocky

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "гларус кръстоносец":

    Ти, приятелю, според Рене Декарт, не съществуваш !
  • 5 0123

    8 9 Отговор
    БРАВО! Най-после един трезво мислещ. Сега разбрахте ли що е то БРЕКЗИТ? През 1973 Великобритания става член на Обшия пазар (икономическа структура) с изричната гаранция на Германия и Франция,че няма да я превръщат в политическа такава. ЕС и федерелизирането му са в услуга само на имперските амбиций на Германия в мечтите и за IV Райх.

    Коментиран от #7

  • 6 Guest

    9 6 Отговор
    Каквито и бля-бля да има по въпроса, малките далеч от центъра винаги ще са ... Нации, като нашата ги "спасява" само федерация - това е положението. Никой няма да те ..., ако не се чувства тотално като в къщи. Т. е. големите при сегашното статукво винаги ще ни отсвирват! Осмислете балканското положение в момента и си представете, след това тези 55 млн. души обединени в 700 к км2 територия, дали няма да могат да "ударят" по масата?!Балканите обединени (без TR разбира се), ако проверката на времето ги прави мисия невъзможна, то тогава спасението ни е в обединена Европейска държава със запазени райони разбира се, но с общи институции в единен център. Хем си мисля, че наглото крадене тогава ще е "по-умерено"!
  • 7 Guest

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "0123":

    Само леко да ВИ уточня, че онзи, с Големия нос е бил жестоко против американските подлоги в ЕС! Ама много против.
  • 8 Bahti

    8 4 Отговор
    Браво за статията! За евроипеистан Изход Няма.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Храма на обречените

    17 0 Отговор
    Нека да се концентрираме към собствената си страна, защото тук циркът е пълен. Лозан Панов ще съди България в Брюксел, гейберастки шефове вече не подават оставки, а излизат в дълги отпуски, Цветанов краде предизборни лозунги и т. нат. и т. нат. докато народа ни мре като мухи и бяга на Запад все едно манафите го гонят!
  • 11 Вито

    3 10 Отговор
    Не разбирам за каква конкуренция може да става въпрос, след като отделните държави "НЕИСТОВО"се нуждаят от технологии и инвестиции.И от къде ще дойдат, ако Европа е сборище от отделни държави,пак от съседните държави или от вън като САЩ или Китай напр,Според мен лозунгът на Европа трябва да бъде "Съединението прави силата"
  • 12 Госあ

    5 4 Отговор
    Моето скромно мнение е, че въпросът не е толкова едностранчив, особено касаейки се за общност с различни култури. Свързвайки го с религията и България, какво е направил Борис 855г за да обедини етносите? В случая религията отдавна е загубила силата си и е заместена от върховенството на закона. Не разбирам, какво трябва да се направи ? Да се закрие Европарламента ? Та нали именно той представлява всяка държава и нейните избранници. Хората там не са дошли от Марс,а са избрани от всяка страна да я представят. Този ступор според мен се дължи именно на липсата на правила и отговорност на Европарламента. Получава се така, че тези хора са едни счетоводители, които събират суми от данъкоплатците и ги преразпределят по периоди, без никакви ангажименти за отчетност и целева икономика според нуждите на всяка страна. Тук съм съгласен, че трябва всяка страна да определя за какво и кога трябва да харчи тези пари. Друго, всички съюзи са основани на взаимопомощ, освен търговия. Ако я няма тази взаимопомощ а всичко бъде само търговия,не виждам смисъл. Никакъв смисъл. По добре всяка страна за себе си да определи с кой ще търгува и дали ще има мита или не.

    Коментиран от #22

  • 13 Така де

    11 3 Отговор
    Ква е тая Европа - Съюз на мутри и джендъри?! Европа не дава нищо на обикновения човек, освен на мутрите и джендърите! Тяхните себеподобни (мутри и джендъри) получават субсидии с нашите пари за търговия, земеделие, търговски болници, обществени поръчки, НПО-та, джендър медии, а обикновения човек бачка като вол за жълти стотинки. Вижте цените на храните, на електричество, мобилни оператори. Ами едни алуминиеви педали за колело струват повече от един алуминиев прозорец за жилище. Как така? Къде са регулациите на Евро Комисията? Спят ли, или са заети със содомитските си занимания? Постоянно се надуват цените на стоките, но не и на заплатите. Половината Европейци живеят в лишения, особено тези от Балканските страни. Няма качествен градски и междуградски транспорт почти в никоя Европейска държава. Европейските производители на телефони, техника, колела, мебели и прочие бълват супер скъпа и нискокачествена стока. По-добре Китайска Федерация, отколкото Европейска Федерация от мутри и джендъри
  • 14 Мдааа

    7 5 Отговор
    Федерална Европа е добър вариант, ако всичката сегашна ПОЛИТИЧЕСКА СГАН бъде сменена с хора, които нито имат роднинска или приятелска връзка със сегашните, нито са работили с тях или за тях!!! Европа на Отечествата е желанието на БГ мафията, която иска да запази робския контрол върху народа. Но все пак Федерална Европа е по-добре, макар че няма да стане по-хубаво, но поне БГ мафията ще понамалее. Обаче като цяло съм ЗА излизане от ЕС и придъединяване към Китай

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Мдааа":

    Федерална Европа би могла да има модела на Китай или още по добрият на Япония. Защото дори всеки европеец е удивен от средната класа там -90%. Всъщност, Германия и Франция имат такива модели- корпоративна индустрия с високи данъци и социална политика. Това е. И закони, които се спазват. Тази глупотевица всеки втори да е предприемач е крайно вредна и затруднява контрола и прилагането на закона. Много по лесно е да бъдат наложени правила на гигантите и да бъдат следени. Освен това, големите имат и някаква чест (не е най подходящата дума). И друго, хайде да си изберем едни лидери и да ги следваме а ? Кой ако не Германия и Франция ?

    Коментиран от #16

  • 16 п.п.

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Я се замислете, на Сименс ли им трябват емигранти и евтина работна ръка ? Или на другите германски и френски гиганти ? Всичко това стана заради малките измекяри като нашите превозвачи. А нашите политически измекяри умишлено затвориха вратите на големите в България. Къде от алчност, къде от глупост.
  • 17 Помнещ

    9 1 Отговор
    E U в този му вид Е поредния експеримент ! Нищо добро не го чака ако продължава по този път! Не напразно най - богатите държави са вън от E. U
  • 18 Госあ

    3 6 Отговор
    С риск да стана досаден, я сега се замислете за закона за мобилност,ако бъда приложен за всичко както и трябва,дали големите няма да имат интерес да дойдат в България и да плащат заплати според българският стандарт и данъци в България ? Това определено ще раздвижи нещата. Току виж най накрая и Фолксваген направили завод у нас. И като ще е мобилност нека бъде за всичко,и нека има общи данъци и минимални работни заплати изчислени спрямо стандарта на съответната страна. Това предполага само растеж за България. Да,ще дойдат,ще ликвидират нашите ганьовски предприемачи и те ще трябва да покажат какво могат да вършат всъщност. Ако са окей с като предприемачи,биха оцелели ;)

    Коментиран от #23, #24

  • 19 Матей

    9 2 Отговор
    Каквото щат да си правят на запад,федерации,деривации,на нас мястото ни не е там.Сринаха ни производството и износа,приходите в хазната,взеха ни работниците.Какво още трябва да ни се случи,за да го осъзнаем?Превръщат ни в индиански чучела на вождове с пера.Освен Русия и БРИКС нямаме друга положителна алтернатива.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Индияна Смотан

    1 0 Отговор
    Във кристалната тиква виждам прозриние. Казват ми да не ми дреме ще правят мармалад върху ценностите на нормалния гражданин. Ще се държат обидчиво ще правят на силно повеяни от вихъра докато капе от Евро мастията. Докато и грам капка акъл не ни остате и фалират нормално умните същества. Отнъд вета гама алфа шайза майза.
  • 22 Твоето

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    СКРОМНО мнение...Погледни си коментара, че още малко и ще стане реферат.
  • 23 Вече

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    стана много досаден. Задръжки нямаш ли ? Усет ? Възпитание.
  • 24 СмотанРа

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Интерестна тема, но докато всеки иска да одруса клона преди да е изградил основите на този вид визнес дейнос прочие. Той обикновенно става не рентабилен. Защо ли?

    Коментиран от #25

  • 25 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "СмотанРа":

    Идеята е да бъдат смазани предприемачите и търговците плъзнали като бълхи. Хранително вкусова промишленост-два три гиганта, вериги за хранителни стоки-също. Битова техника, както при автомобилостроенето и облеклото-директно от производителя. Всичко това със стандарти и контрол. Високи корпоративни данъци, които да отиват за здравеопазване и образование, както и данъци за корпорациите изнасящи производството си в трети страни. И така. Ще има такива които да скимтат като Депардийо който се изнесе в Русия,ама колко време остана там ? Ахахаха
  • 26 NNNN

    0 2 Отговор
    Аз съм за Федерация на Европейските Държави, със свой Федерален Парламент, Федерално правителство, Федерална банка, Федерална армия, Федерална полиция, Федерални съд и прокуратура, Федерална Служба за сигурност. Всичкото това не изключва наличието на подобни органи и у субектите на ФЕД, но с приоритет законите и правилата на ФЕД. Само така по-малките държави ще придобият значимост, спокойствие и увереност.Едва в този случай ФЕД, днешният хибриден ЕС, ще се превърне в решаващ международен фактор, т.е. във Велика Сила.

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "NNNN":

    Да живее Федерацията ⚔️