16 Април, 2019 16:01 2 883 31

Делото „Иванчева” – има ли в България политически затворници?

  • десислава иванчева
Делото „Иванчева” – има ли в България политически затворници? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Делото е знаково, защото в продължение на десетилетия съдебната система е обвинявана, че стои със скръстени ръце по отношение на престъпленията по високите етажи на властта. Според допитване на „Тренд”, публикувано в края на ноември 2018г., само 20% оценяват положително работата на съда, а 21% работата на прокуратурата. В същото време 75% смятат, че политиците оказват натиск върху съдилищата.

Решенията на съда не бива да се коментират, но…

Дали обаче присъдите, както и целият процес, всъщност не доказаха точно обратното, а именно, че прокуратурата се използва за политически поръчки, за респектиране и репресия на опонентите на силните на деня?

Решенията на съда трябва не да се коментират, а да се изпълняват, повелява древният принцип. Само че дали точно делото „Иванчева” е повратната точка, която ще убеди невярващите и ще изпере зацапаната репутация на българското правосъдие?

Според мен отговорът е „не”.

От самото начало съдебната сага беше помрачена от фалстарт. Зрелищното задържане на Иванчева и Петрова на 17 април 2018 г. незабавно породи критичните реакции на правозащитници. То събуди съмнения, че става дума за режисирана ПР-акция, целяща да популяризира делата на новосъздадената КПКОНПИ, в частност да спомогне за кариерата на нейния председател Пламен Георгиев. Иванчева и нейната заместничка прекараха часове с белезници пред Министерството на спорта, докато компетентните органи брояха намерения в колата им 70 хил. евро подкуп. (Всъщност 56 хил., защото посредникът Петко Дюлгеров преди това удържал за себе си 14 хил., като сумата, според прокуратурата, била част от общо 500 хил. евро, които Иванчева поискала от инвеститора Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината.) Сцената навяваше мрачни реминисценции към началните страници на „Надзор и наказание” на Мишел Фуко, описващи публична средновековна екзекуция…

Днес съдът, начело със съдия Хинов, прие, че арестът на Иванчева е бил незаконен и в нарушение на правата на Иванчева, съгласно Европейската конвенция за защита на правата на човека. На Иванчева ще бъде изплатено обезщетение от 10 хил. лв., което се приспада от наложената ѝ глоба от 20 хил. лв.

Да се върнем към началото

Тогава, непосредствено след арестите, зам.-главният прокурор Иван Гешев не скри задоволството си, че Иванчева „светнала като коледна елха” (т.е. доказателство, че е пипала белязаните банкноти, съставляващи подкупа). А г-н Георгиев – „наследникът” на Филип Златанов, председателя на бившата Комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, осъден на 3,5 години затвор, след като изгуби прелюбопитното си тефтерче, в което се казваше „кой да се удари” - изрази увереност, че ще има ефективни присъди.

Протестите и подписките в защита на Иванчева и Петрова не помогнаха. Когато председателят на ВКС Лозан Панов разпореди проверка на отменените мерки за неотклонение на двете жени, съдиите от Апелативни съд реагираха с необоснована острота. За момент изглеждаше, че обратът в делото е настъпил на 9 април 2019 г. Тогава обвиненият като посредник Дюлгеров се отказа от показанията си срещу Иванчева и Петрова, твърдейки, че те били направени „под натиск”. (В крайна сметка самият Дюлгеров бе осъден на 12 г. затвор).

Сенки над присъдите

Финалът вече го казахме. Ще добавя, че той не е окончателен. Присъдите могат да бъдат обжалвани, а не бих се изненадал, ако Иванчева и Петрова осъдят държавата и/или прокурора Гешев.

Ако се оставим да бъдем убедени, че съдът и прокуратурата са изпълнили задълженията си, така както им повеляват буквата и духът на закона, трябва да е ясно, че присъдите над корумпирани кметове едва ли ще доведат до обрат в мониторинговия доклад на Европейската комисия или обществените настроения. Това, ако трябва да сме точни, не са „високите ешелони”. Какво става с „едрите риби”? Ироничният отговор би бил: Ами аквариумите им стават все по-просторни, обзаведени с барбекюта, обширни тераси и луксозни асансьори.

Да, става дума за скандала „Апартаментгейт”. След като името на председателя на КПКОНПИ Георгиев бе замесено, се стигна само до това, че получи прякора „прокурора Карлсон”, както и до неговия отпуск, поискан чрез намек от премиера. Разделението на властите в България изглежда доста химерично, а съмненията, които породи „Апартментгейт”, сякаш подкопават тезата, че точно по делото „Иванчева” КПКОНПИ, прокуратурата и съдът са били безупречни...

Оправдаването на Иванчева и Петрова щеше да бъде нещо повече от фиаско на прокуратурата. То можеше да се окаже последният пирон в ковчега на изтерзания кабинет „Борисов 3” и ГЕРБ, които уж дойдоха на власт, за да преборят корупцията.

Не, присъдите, произнесени в понеделник, не бяха съпроводени от камбанен звън, маркиращ великия момент, в който гражданите трябва да преживеят катарзис и със скръстени ръце и насълзени очи да се преклонят смирено пред „сляпата” Темида. Случи се обратното. Останахме с впечатлението, че в България отново има политически затворници.

Коментарът е на Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TтТ

    8 37 Отговор
    Имало е, в соца!!! Сега има само руска пропаганда!!!
  • 2 А бандитите Артекс

    23 2 Отговор
    Ко да кажат.
  • 3 това е диктатура

    65 7 Отговор
    Един герберастки боклук (Рейзи Созополски) е с обвинение за ПРИСВОЯВАНЕ на над 2 млн. лева, а дори и 1 час не е бил в ареста ... отстранили го били от длъжност! А Иванчева (негерберастка) е обвинена за ИСКАНЕ на подкуп от 70 000 лева и отлежа до тук в ареста 9 месеца, определиха й 20 години затвор и сега ще я карат в Сливенския затвор ... това ли ви е гербавата представа за справедливост??? Това е чиста диктатура, репресия и партиен произвол на партия ГРОБ. Да изритваме тези боклуци, че ни сринаха до дъното на унижението с тяхната безгранична наглост!

    Коментиран от #19

  • 4 А бе

    4 23 Отговор
    За мен всичките са за затвора в парламента без Марешки.
  • 5 Гост

    37 6 Отговор
    Да, в България ИМА политически затворници и това е ярък и показателен пример!

    Коментиран от #9

  • 6 сос

    9 3 Отговор
    "Съдебните заседатели в Специализирания съд се назначават от Столичния общинския съвет, който се конституира с универсален вот."
  • 7 падналия ангел

    9 43 Отговор
    Какви политически поръчки, кви 5 лева, егати манипулаторите, тази е крадла, осъдена е вече на 20 години, има доказателства, били и нарушени гражданските права!?
    Ами да я поканят на кафе освен, да я помолят да я проверят, много ясно, че ще се отърве от парите.
    Типична тактика за отклоняване на вниманието, Иванчева е виновна, ама защо само тя, следователно е невинна или са я "сготвили"!?
    Да трябва да има повече присъди, но все пак това е едно добро начало, по добре е от НИЩО, както при БСП и Тройната коалиция.
  • 8 гларус

    7 26 Отговор
    При създалата се ситуация спасението наистина е в Марешки . Последна проба ... .Истинста е ,че от години карам евтино гориво и съм на евтини лекарства /реално е това/ /Всичките които са в парламента в момента са за ефективни присъди поне колкото на Иванчева.Стадо овце сме .Слагаите жилетките и в овчарника .....

    Коментиран от #11

  • 9 падналия ангел

    8 16 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Точно така, Митето Очите, и той е политически затворник, иначе е хрисим и мил, помага на бабите, истински Тимур!
    Бенчо Бенката пък му е истински приятел, готов да помогне в нужда.
  • 10 Живите мъртви на България

    25 2 Отговор
    На убийците от Своге им се даде да строят и други убийствени пътища. Нещо им куца на съда и прокуратурата.
  • 11 падналия ангел

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "гларус":

    Кви лекарства взимаш? Явно са доста евтини.
  • 12 Норфолк

    29 10 Отговор
    Две невинни жени в момента седят заключени и очаква местене в женския затвор в Сливен България 2019г.членка на ЕС! Това е саморазправа на държавата с двама нейни граждани

    Коментиран от #18

  • 13 Забравихте

    26 1 Отговор
    Почна се подслушване после решиха че могат да ни отвличата за 72 часа без да уведомяват роднините сега почнаха да ни съдят вече а междуврененно гласуваха че 5000 общински съветници и кметове няма да декларират имущество
  • 14 Тръмп

    10 31 Отговор
    На Втора истанция присъдата да е максимална за тези нагли изнудвачки!!!Без милост за тези комунистически уроди на Кадиев!!!

    Коментиран от #15, #24

  • 15 да те светна

    20 6 Отговор

    До коментар #14 от "Тръмп":

    Само глупости ръсиш бе, Тръмпе ... какъв Кадиев, какви комунисти стоят зад Иванчева? Тази жена е типичен продукт на гражданското недоволство срещу общинарския произвол на ГЕРБ в София (Младост) и няма нищо общо с Кадиев, Мъдиев ... и който и да било политик или партия. Кадиев просто се опита да се присламчи към това народно недоволство, но беше бързо отхвърлен!
  • 16 Няма политически

    7 16 Отговор
    Има крадливи изнудвачки,заковани и доказани по всяка буква на закона. А това,че една политическа сила няля пари по медии да брани изнудвачките,не прави всички ни дебил. Браво на разследващите и на всички участващи в залавянето и осъждането на наглите изнудвачки. Само корумпиран съд би оправдал изнудвачките.
  • 17 Панов

    12 12 Отговор
    Двете знаеха че сега им се е паднАло и си сакаха така че да се осигурят до 10-то коляно.другото е,че нямаха политически гръб и ги опаткаха.
  • 18 Нора

    7 15 Отговор

    До коментар #12 от "Норфолк":

    Боже опази,само ако знаеш какви далавери въртяха
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чичо

    20 7 Отговор
    Чета Наказателния кодекс и недоумявам - на какво е стъпил Хинов, за да издаде такива присъди? В случая е приложим само Член 301 (1, 2) - "Лишаване от свобода от три до десет години"!
    В същото време удобно си затваря очите за Член 304 - "(1) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е облага на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева", касаещо 100% наглеца Ваклин!?
    При това за държавата не е настъпила никаква вреда от кметицата и заместничката и.
    А другарят Цвък, заради чиито изцепки държавата е платила 1244700 лева от дела в Страсбург си кротува и никой не го закача!?
  • 21 123

    15 3 Отговор
    Скалъпена история. С най - честния свидетел Ваклин. Кой верва а?
  • 22 Бай Шиле

    6 8 Отговор
    Щом Дойче веле защитава тази тъпа и крадлива сврака - случаят е ясен.Протестъри сър.
  • 23 Български По Хелзинкски Комитет

    4 4 Отговор
    Чолаков,Чолако-о-в,и ти ли се продаваш за за 33 евро.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор
    когато американците са зад гърба им ,всичко могат да правят....Даже и това.Една молитва ги изчиства.
  • 26 Шайката си купува избори

    6 1 Отговор
    Дано не ви наложи да бъдете на тяхно място.Дали пак така ще мислите.
  • 27 Кака Кури

    5 5 Отговор
    В България има нагли корумпета като двете бабияги Иванчева и Петрова.
  • 28 Чехльо Радев

    2 5 Отговор
    Основите на българската демокрация са критично застрашени. Но ние ще я защитим. Вицепрезидентът Цоцолана Йотова ще амнистира политзатворниците Иванчева, Петрова, Митьо Очите, Баневи, Арабаджиеви...
    Венсеремус!
  • 29 ДедоВиЯ

    3 0 Отговор
    Некой орица са мъцнали, че двете каки и оня третия от спуснати рушвети се опитали да замазнят, и праунуките! Я па, че Ви кажем, че двете каки и оня третия е па верно ша уредят и праунуките, ама море от нази (Страсбург). Само скийте и се възхищавайте. Той големиот лойър Марковски предупреди изранце, че коня у ряката немой остави! Бих замолил бай Лозан - бие на по-по-най така, различно, да ползва случая, та да ги замаа... Цвъта, Цури, Пацовци и др. знайни и незнайни омазани герберастки кръвопийци! Бацеее, какво направи Баааце, Баце, Баце, Баааце...
  • 30 той

    4 0 Отговор
    Това дело от начало до край е грубо погазване на законите и правовия ред в държавата!!!
    И ако Европа не го разбира - мястото ни не е там!
  • 31 ХАРЛИК

    4 0 Отговор
    Какви тъпи дебили паднал ангел някакъ, Байшиле някакъв. Цървули прости. И всички тъпаци. Иванчева беше сготвена. И то тъпо. Не е ощетила държавата и доказателства няма. Значи Созополския Крадец краде държавата.-- нищо. А ИВАНЧЕВА--20 ГОД. ТОВА Е ПРИСЪДА ОТ БЕЗСИЛИЕ. НЯМА КАКВО ДА НАПРАВЯТ. ВКАРАХА СИ АВТОГОЛ. ГНУСНА МАФИЯ.!!