16 Април, 2019 19:53 26 810 330

"Турското робство" е метафора, историческата истина е друга

  • турско робство-
  • харалан александров-
  • турци-
  • иго

Метафората "турско робство" и до днес обслужва интересите на руския империализъм, казва културният антрополог Харалан Александров. За много българи този мит е по-важен от историческата истина

"Турското робство" е метафора, историческата истина е друга - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо много българи – за разлика от гърците и сърбите, например – продължават да настояват, че в Османската империя предците им са били „под турско робство"?

Харалан Александров: Турското робство е свещена крава в масовото съзнание на българите. Спомням си как кметовете на няколко подбалкански градове като Карлово, Калофер и Копривщица реагираха панически на фалшивата новина, че „турското робство“ щяло да бъде извадено от новите учебници по история и организираха протест пред Министерски съвет. Попитах ги защо за тях е толкова важна тази метафора. Те ми отговориха буквално: “Ако го няма турското робство, всичко губи смисъл за нас.“ Оказва се, че конструктът „турско робство“ е далеч по-важен от историческата истина, тъй като функционира като фундамент на българската национална идентичност, формирана по време на Възраждането и ревностно поддържана до ден-днешен чрез институционализирани културни практики: образование, медии, киноиндустрия, местни традиции, политически ритуали и пр.

За да разберем гнева на феновете на „турското робство“, освен историческите факти трябва да вземем предвид и това, което в науките за човека се нарича „културна памет". Тя е напълно самостоятелно явление и представлява устойчив разказ за общото минало, който служи като обяснение за случващото се в настоящето. Според Ян Асман, виден германски изследовател на културната памет, един исторически мит може да има по-голяма тежест в колективното съзнание на общността, отколкото историческата истина, базирана на факти и документи. Оспорването на този разказ се приема като кощунствено действие, като посегателство върху сакралните фундаменти на колективната идентичност. За културната памет митът е по-истинен, по-верен от историческите факти.

Откъде обаче метафората за „турското робство“ черпи енергия, за да се налага повече от век и половина над историческите факти?

Харалан Александров: Тази метафора безспорно е изиграла важна роля в консолидирането на националното самосъзнание на българите и мобилизацията им в стремежа към независимост. Българите от онази славна епоха, които са подели борбата срещу “турското робство”, са били наясно, че става дума за метафора, защото са имали опит от първа ръка с живота под османска власт и са знаели какво означава роб и какво означава свободен човек. Роб означава индивид, лишен от елементарни човешки свободи като право на придвижване, собственост и стопанска инициатива и заставен пожизнено да работи без възнаграждение за господарите си. Българските поданици на Османската империя определено не попадат в тази категория. За културната памет обаче тези факти за без значение, защото „турското робство“ има статут на универсален обяснителен механизъм за българските злочестини.

Ние с лекота зачеркваме пет столетия от нашата историята просто защото тя е протекла в рамките на Османската империя, за чието развитие българите имат съществен принос, особено през 19 век, когато българските елити се включват активно в стопанския и културния живот. Именно стопанското процъфтяване на българските земи в тази епоха допринася за появата и възхода на българското национално самосъзнание и борбата за национална автономия. Този безпристрастен прочит на историята често предизвиква негодувание, обвинения в родоотстъпничество и опит за „пренаписване“ на историята. Става ясно, че като “истинска” история се възприема не тази, която се е състояла в действителност, а трагично-героичният разказ, в който сме избрали да вярваме, защото ни предлага лесни и удобни обяснения. Продължаваме да робуваме (използвам думата като метафора) на идеологическите канони от 19 век, епохата на национално освободителните борби, които по необходимост конструират ситуацията в черно-бели краски. Ето защо не можем да се сърдим, че много българи отказват да видят нюансите и светлосенките на тази забележителна и противоречива епоха. Историческата наука – не историческата пропаганда – се опитва да бъде безпристрастна, докато културната памет винаги е пристрастна.

Дали обаче метафората за „турското робство“ все пак няма реални исторически корени в неравноправното положение на българите в Османската империя?

Харалан Александров: Няма никакво съмнение, че българите, както и останалите християни, са били втора категория поданици на империята в сравнение с мюсюлманите. От тях се очаквало да работят, да търгуват и да се замогват, за да плащат данъци и да издържат армията и администрацията, съставена от мюсюлмани. За да се освободят от данъчното бреме, част от нашите сънародници приемат исляма и получават съответните привилегии. Високата Порта обаче гарантира икономическата, културната и верската свобода на християните, понякога дори в противоречие с ислямските канони.

Пример за това е султанският ферман от средата на 19 век, който разрешава българите да издигнат в центъра на османската столица импозантната църква „Св.Стефан“, която и до днес краси Истанбул. С модернизацията на османската държава българите получават все повече права, но не и правото на национално самоопределение, тоест на собствена държава. Метафората за робството описва недоволството от това политическо състояние, а не юридическия и икономически статут на българите в империята, който е завиден. Когато по време на Руско-турската освободителна война руските войниците атакуват най-големите сгради в българските села и градове, те са изумени да открият, че това не са турски конаци, а български читалища. Да оставим настрана факта, че "поробените” българи имат значително по-висок стандарт и се радват на повече права и свободи, отколкото крепостните селяни в Русия.

Що се отнася до същинското робство, тоест продаването и купуването на хора като стока, то е съществувало както в Руската, така и в Османската империя, но българите са били по-скоро от страната на купувачите. В тази връзка мога да разкажа любопитната история за произхода на една моя позната. Нейният пра-прадядо, живял в средата на 19 век, не успял да се ожени в своето градче, защото имал лют нрав, изпокарал се с всички и никой не искал да му даде дъщеря си за жена.

Освен че бил проклет, той бил и богат и един ден се зарекъл, че ще си намери чудна жена, каквато никой не е виждал. Той често пътувал по търговски дела из безбрежната Османска империя и след една такава командировка наистина се върнал с “црънка”, млада чернокожа жена, отвлечена от Африка, която бил купил на някакъв далечен пазар за роби. За всеобщо изумление жената научила български, родила му деца, отгледала ги и се грижила за тях и за мъжа си, а той въпреки лошотията си я обикнал и се отнасял към нея с голямо уважение. Според семейното предание, двамата живели дълго и щастливо и оставили многобройно потомство със смесена кръв.

Разпространено е мнението, че привържениците на метафората за „турското робство" често пъти са представители на онези „патриотични" среди в България, които са не само проруски настроени, но и подкрепят сегашната власт в Москва. Защо е така?

Харалан Александров: Защото тази метафора обслужва дневния ред на руския империализъм, сериозно оспорен от задълбочаващите се процеси на евроинтеграция на балканските държави. В исторически план митът за турското робство се ползва като оправдание както за прокарването на самодържавните интереси на царска Русия, така и за бруталното налагане на комунистическия режим от съветските окупатори и техните български слуги. До ден-днешен този мит сплотява руската пета колона в България, която неуморно бди над интересите на путиновата олигархия.

Всичко това се вписва в стратегията на Кремъл да произведе символична приемственост между Руската федерация, наследница на съветския режим, и старата империя на Романовите, която е изтрита от лицето на земята с огън и кръв тъкмо от този режим. Ако съществува някаква приемственост в политиката спрямо България на руските царе, на съветските диктатори и на посткомунистическата олигархия, то нейното съдържание несъмнено е в усилието да бъдем държани в унизителна зависимост и принуждавани да плащаме вечен “данък благодарност” на нашите освободители.

Неотдавна един подпийнал и разнежен руснак в пристъп на откровеност сподели с мен, че въпреки нашата неблагодарност те продължават да ни обичат като малък брат, с когото са свързани по кръв, вяра и съдба. Те са наши традиционни освободители, и както някога са ни освободили от турско и от фашистко робство, сега са готови отново да ни освободят от натовско и европейско робство. Чакат само да осъзнаем грешката си, да ги повикаме - и те тутакси ще се отзоват. Тъй че когато взимаме важни решение за нашето бъдеще, е добре да не забравяме за тази великодушна и самоотвержена братска любов, която отново и отново се стоварва върху нас като проклятие.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    383 87 Отговор
    Кучето на Ердоган
  • 2 Тъп

    351 80 Отговор
    Хараланчо заслужава ли си парите на това дето го редиш.Явно ,да.Добре плащат и кое тфа НПО за един френд питам??
  • 3 Гост

    447 92 Отговор
    Национален предател!
    За този БОКЛУК, кланетата, потурчването, геноцида и потисничеството, ако не са робство..
    Нещастник...

    Коментиран от #32, #277

  • 4 DW-измекяри

    380 81 Отговор
    ПРОДАЖНИК ! Къде ти е феса ве ?
  • 5 Истината

    324 70 Отговор
    Един платен боклук...във всеки голям град са се продавали роби...факт има го документирано дори и в италия документи за купени роби от България....нарочно ни замазват очите за да ни продават отново...ако на някой му е смешно нека да прочете колко българи работят навън
  • 6 Реалист

    68 59 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тъй че когато взимаме важни решение за нашето бъдеще, е добре да не забравяме за тази великодушна и самоотвержена братска любов, която отново и отново се стоварва върху нас като проклятие. - БЕЗ КОМЕНТАР!!! Иначе статията е доста спорна...което навярно е и целта и - да предизвика полемики.
  • 7 Посетител

    288 57 Отговор
    Хараланпии, да кажеш без робство, от къде са се взели еничарите а? Аман от предатели в тази страна.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бавен

    257 62 Отговор
    Хараланчо , гледай "Време разделно" и тогава пиши за твоите "метафори"

    Коментиран от #47

  • 10 писна ми

    242 53 Отговор
    От национални предатели. Народе събуди се!
  • 11 Болен

    268 60 Отговор
    Срам ме е от такива соросоиди. Жалко за хората дали живота си за наща свобода. Левски, Ботев, Бенковски и хиляди други ще ни прокълнат от такива човекоподобни.Как може да го канят по всички телевизии а той да работи против България.
  • 12 Японеца

    239 47 Отговор
    ибрикчия харяланчо! В Япония исляма е забранен официално със закон.
  • 13 Пламен

    232 53 Отговор
    Ще дойде друго време когато няма да има дупка в която да се скрият такива плъхове. Помнете лицата и имената им.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хи их хи

    197 29 Отговор
    Харалан Александров-пет години обучение в Департамента по поведенчески науки в Хелзинки, член на Отворено общество и Института за поведение между хората. Да не се очудвате на имената-НПО-та!

    Коментиран от #262

  • 16 322

    70 189 Отговор
    Браво Харалане! Трябва да се разбият митовете, които са вредни за нас.

    Коментиран от #148, #183

  • 17 Къш

    83 36 Отговор
    Къшшшшшш и да се извиниш!!!
  • 18 Мшмщ

    96 182 Отговор
    Османската империя е била като ЕС сега. Свободно движение на хора, стоки и пари от Виена до Багдад с най-добрата данъчна система- десятъка.. Всичко друго е лъжа от русофили и комунисти.

    Коментиран от #35, #187

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мда

    204 47 Отговор
    Не е изненада ! Този измекяр за пари ще докаже, че 500- те години робство са били разцвета на българщината !
  • 21 Антей

    128 33 Отговор
    Аман от перверзници......😂
  • 22 Batushka

    127 42 Отговор
    Много глупав чиляк!
  • 23 критик

    133 37 Отговор
    Този пък откога стана историк, та започна да се разлива по тема, по която най-малкото не е компетентен? Но не съм изненадан - след като стана напълно подлога на ГЕРБ, естествено е да повтаря тезата на Цветанов за "присъствието на турските представители у нас".
  • 24 Мпюпю

    93 126 Отговор
    Лъжеха ни за да се гледаме озверели през границата. Сега разбираме, че никой не ни мрази,а ние мразим всички Това е наследство от комунизма.

    Коментиран от #245

  • 25 Колю

    101 32 Отговор
    В ДПС има още места... Е, малко си се престанал, ама няма нужда толкова.
  • 26 коко

    128 53 Отговор
    разстрел за такива предатели

    Коментиран от #254, #315

  • 27 Захари Стоянов

    89 113 Отговор
    Толкова години под диктовката на Москва е фалшифицирана историята и наливан чугун в главите от най ранна детска възраст за да имат вечна признателност подчинение и страх за Българския народ и почти успяха Добре че дойде демокрацията и истинската история взе да излиза малко по малко на светло

    Коментиран от #33, #87

  • 28 Хара

    88 41 Отговор
    Харалан Александров да бъде орязан по от дъното.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Борис

    123 42 Отговор
    КАРАлане а Батак какво е ? Не ми се задават други въпроси че покрай въпросите ще ти тегля една тънка дълга .

    Коментиран от #55

  • 31 Димитър

    106 30 Отговор
    За дойче веле е ежедневие да дава трибуна на продажни безродници, като този. За дойче веле единствено пропагандата е от значение.
  • 32 Фес Ефенди

    66 103 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ако имаше и 100 години РОБСТВО а не 500, нито един булгарин нямаше да остане.
    В Мароко, която е била колония на Франция, все още официалният език е френски.
    В булгаристан, винаги се е говорило на български.

    Коментиран от #50

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 критик

    90 30 Отговор

    До коментар #18 от "Мшмщ":

    Само че в ЕС не колят, не бесят, не набучват на кол и по разни други начини не убиват въстаници и невинни жени и деца, не пращат на заточение оковани във вериги хора, не са създадени песни със заглавие "Три синджира роби", не събират момченца да ги правят еничари и т.н. и т.н. Да изреждам ли още? Освен това данъкът десятък е отивал да се издържа турската администрация и армия, а в ЕС данъците са по-високи, за да се провежда социална политика. Затова и сега ние сме все още най-бедни, защото сегашният десятък у нас не е достатъчен, за да се провежда нормална социална политика, както в другите страни от ЕС.

    Коментиран от #92

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гост

    65 98 Отговор
    Статията КЪРТИ!Още един човек разбрал истината ,че българската история е ПЪЛНА С ИЗМИСЛИЦИ,А турското робстов е ОСНОВНИЯТ МИТ!

    Коментиран от #221

  • 40 Анти седераст

    75 19 Отговор
    Haralan е еврейско име, а не българско.
  • 41 Под присъствието

    90 31 Отговор
    Ахмет Давутоглу написа в книгата си Стратегическа дълбочина, че само българите на Балканите са твърдоглави, като орехови черупки. И трябвало да бъдем дълго варени, за да омекнем. Варени със сериали, публикации, че миналото в Османската империя е било щастливо и т.н. Май г-н Харалан се опитва да ни вари с неговата публикация...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Йованов

    72 32 Отговор
    Може би иска апартамент на Босфора, затова пише такива опашати лъжи. Защо обаче пра-пра дядо ми Никола забягва във Влашко и се връща като доброволец от руската армия, а пра дядо ми Илия е в четата на Мануш войвода? Мм?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 гост

    25 60 Отговор
    Само 37 русофила под тази статия!Срам друзя,а някой обясняваше ,че били 80 % русофилите в България.Четох ,че дебилите са 80 %,та си мисля,че са объркали статистиката.Ха,ха,ха.
  • 47 Хократ

    53 52 Отговор

    До коментар #9 от "Бавен":

    Човека ти говори за история, ти му препоръчваш филм да гледа. Промити мозъци, чак гънките на мозъка са се изтрили
  • 48 353

    87 39 Отговор
    Продажник,какво пишеш само за 19 век когато под натиск са дадени права на българите.Защо не пишеш за 15-ти,16-ти,17-ти век когато са биле големи кланета за смяна на религията и потушаване на въстанията.Защо са въставали толкова,,щастливите,, българи,какви данъци са плащали,за вземането на децата им например.Кажи бе продажник защо не ми напишеш нещо за насилственото отнемане на децата на българите.Напиши ми и за кои свободи пишеш,за тая свобода дето са я имали дядовците ти -да се крият в мазетата ли.Иди и си виж кръвната група ,за да видиш с коя най вече ти съвпада и после пак пиши.Къде е прокуратурата да те види с какви приходи си след тия измишльотини дето са ти платили да драскаш.Прочети нещо и от ,,Под игото,, може да се познаеш някъде.
  • 49 666

    59 31 Отговор
    По добре,да го бяха кръстили Шарлан,егати и ка.....ута!
  • 50 Гост

    72 31 Отговор

    До коментар #32 от "Фес Ефенди":

    Не зная от къде си и не ме интересува, отивай там където мислиш, че е твоята майка родина!
    Пра-дявците ми са се били за свободата на България! Единия е опълченец от Шипка, другия войвода от Македонско!
    Ето ти пример за потомък на Българи, от различни родове борили се за свобода!
    Нека да не е имало робство! Ако си Българин не би написал това!
  • 51 безпартиен

    41 52 Отговор
    Не плюйте по човек,който има собствено мнение и го казва ясно и точно така както го мисли!Всеки е свободен да каже това което смята за правилно!СВОБОДЕН!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Фак Т

    83 28 Отговор
    Баце, не знам защо си мислиш, че писането с главни букви и 4-ки те прави важен, интелигентен, грамотен, убедителен или лесно четим... Защитаваш някаква(за мен не съвсем логична) идея. Твърдиш, че в оная убавиня е било супер! От друга страна, защото нек'ви джамбази рекетирали керваните и убили детето на онбашията, било съвсем в реда на нещата същия да избие много садистично куп хора. Осбовно жени и деца. 'Ми не си прав, пич. Сбъркал си рейса, както се казва. Недомислената ти теза се опитва да убеди хората, че е редно някой властимеющ да избива много невинни хора, заради лични вендети. Нямам думи за логиката и адекватността ти! Това е все едно да се пънеш, че заради убийството на жутналистката в Русе от циганин, трябва да избием всички цигани... Не съм съгласен, байно, да слагаме всички хора под общ знаменател, а ти точно тая "умна" идея лансираш.
  • 54 ОлигУфрен

    73 25 Отговор

    До коментар #52 от "ФАКТ":

    Не може толкова неграмотен индивид, като теб да не е бил роб!

    Коментиран от #272

  • 55 Вярваш ли се

    17 35 Отговор

    До коментар #30 от "Борис":

    Батак ли ?Ами същото каквото става сега с ромите.

    Коментиран от #60, #74, #324

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Фактолог

    67 27 Отговор
    Даваш ли, даваш, балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра? ...
    Някога сме имали, имаме и сега, и ще имаме смел Йово и хубава Яна, такива като Харалан само продават глава, за пара!!!
  • 60 Атанас

    51 5 Отговор

    До коментар #55 от "Вярваш ли се":

    Нищо не става сега с ромите, освен че ги хрантутиме и им плащаме сметките и осигуровките. Но ако не се осъзнаят и не се критнат може и до Батак да се стигне.
  • 61 Юлиян

    68 26 Отговор
    Един гнусен,продажен без достойнство и чест човечец. Харалан Александров-днешния Поп Кръстю.С две думи"гнусен боклук"

    Коментиран от #263

  • 62 Хитър Петър

    40 45 Отговор
    Имало е турски зверства, кръвен данък, отвличане на деца, убийства. Но българите не са били РОБИ никога. Напротив българите са били едни от най богатите етноси в империята. Достатъчно е да видиш възрожденските градчета и да се запиташ, можеш ли да си позволиш такава къща сега.
  • 63 ФАКТ

    30 64 Отговор
    НЕ ПИША С ГОЛЕМИ БУКВИ ЗА ДА СЕ ПРАВЯ НА ВАЖЕН НИТО НА УМЕН..А НА ДОБРЕ ЗАПОЗНАТ ИСТОРИК СЪС ИСТОРИЯТА СИ..А ТОВА 4Е ПИША 4 СЪС 4ЕТВОРКА..НЯМА АБСУЛЮТНО НИКАКВО ЗНА4ЕНИЕ..ОТНОСТНО КОМПЕТЕНТНОСТА МИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС..И НИКЪДЕ АМА НИКЪДЕ НЕ СЪМ ПИСАЛ 4Е СМЕ ЖИВЕЛИ 4УДЕСНО ПО ОНОВА ВРЕМЕ..ПРОСТО КАЗВАМ 4Е НЕ СМЕ БИЛИ ""РОБИ"" ПРО4ЕТИ НЯКЪДЕ В РЕ4НИКА КАКВО ЗНА4И РОБ...И МИ ОБЯСНИ ЗАЩО СА НИ КЛАЛИ САМО В БАТАК А НЕ СА НИ ИЗКЛАЛИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ..И ЗАЩО СМЕ СИ СТРОИЛИ 4ЕРКВИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ И НИКОЙ НЕ НИ Е ЗАБРАНЯВАЛ ДА СЕ МОЛИМ..И НИКОЙ НЕ НИ ГИ Е РУШИЛ...АКО НИЕ СМЕ БИЛИ РОБИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ..ЗАЩО СЕГА СИ ТУК...??????И КАК ТАКА СИ ЖИВ И СИ БЪЛГАРИН..????

    Коментиран от #64, #78, #227

  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    63 11 Отговор

    До коментар #63 от "ФАКТ":

    1. "ТУРСКО робство" не е идентично понятие с "робство", а е най-префинен начин за заличаването на един народ.
    2. "Кръвния данък" се е наричал Девширме, което на турски значи "събиране на цветен прашец" При девширмето е имало ПОДБОР през 5г., а по-късно и ЕЖЕГОДЕН ПОДБОР на най-будните и красиви български момченца И ТАКА ВЕКОВЕ НАРЕД. Фактите за този ежегоден "кастинг" много често се премълчават по родолюбиви причини. Еничарите първоначално нямат семейства за да оставят поколение, а и по-късно еничарите търпят огромни човешки загуби. Част от момченцата пък директно са продавани като роби. Според мен това е ОБЕКТИВНАТА причина за незавидното състояние на държавата ни и за липсата на критична маса от будни и родолюбиви Българи които да поведат сънародниците ни. Отделно, че едва създаденият политически елит е бил ликвидиран от комунягите 1944-1946 г. Май доста време ще мине докато Българинът се пробуди.
    3. Доста любопитно е, че законът е забранявал на турчин да отнеме коня на Българин, ако цената му е била под сто гроша. По този начин се е осигурявало турските коне да са добри и с висока цена. А е било законно да отнемеш хубавия кон от Българина.

    Коментиран от #73, #116

  • 65 от последния ред

    46 15 Отговор
    Едва се удържам да се изхрача върху монитора.

    Коментиран от #69

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Batushka

    50 15 Отговор
    Тъпака с главните букви и несвързаните мисли сигурно е Гербераст ибрикчия .
  • 68 palacha

    37 15 Отговор
    заслужаваш ти спермоядно семе такова да ти напълнят от гъзленцето до устичката твойте турци тялото с мръсната им семенна течност пожелавам ти искренно поне 20 четака да те напълнят като шаранче
  • 69 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 8 Отговор

    До коментар #65 от "от последния ред":

    Това е целта на такива статии като тази....
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Неграмотен

    39 14 Отговор
    Хараланчо, за Батак какво ще кажеш. Османско владичество- владиците от Османия ли клаха българите
  • 72 No name

    47 11 Отговор
    Писна ни от резаци
  • 73 Хасан

    13 39 Отговор

    До коментар #64 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Именно затова трябва да се учи историята по време на империята ..а не само стихове и разкази ..
  • 74 гост

    45 9 Отговор

    До коментар #55 от "Вярваш ли се":

    И какво става с ромите ,освен това че ходя на работа и от изработеното от мен се издържат още 5 цигани вместо да вдигнат на родителите ми пенсийте. Колко цигански глави видя набучени на кол? Колко българи са ограбили възрастни цигани и слет това са ги убили?
  • 75 Тръмп

    27 14 Отговор
    Шарлатан се продаде на левите германци и ръси социални анти-антропологични гювечи и чевермета!!!:):):)Заслужава Заточение в Анадола и конфискация на хонорарите от НПО=АнтиПравителствениБолшевики!!!:):):)
  • 76 Хасан

    19 13 Отговор

    До коментар #70 от "Наско":

    Първо в това време няма понятие турчин ..Османската империя е основана от един род ,клан Османгази ..наред с тях е имало и много други тюркски кланове ..някои са били избити а други са се подчинили
  • 77 Хасан

    23 43 Отговор
    Автора е истински български патриот ,който е възмутен от това дедите му да ”роби”...и не иска децата и внуците му да имат същия исторически комплекс
  • 78 Петко

    54 15 Отговор

    До коментар #63 от "ФАКТ":

    Ей читак,ако аз дойда и ти взема момчето за еничар а с дъщеря ти се позабавлявам ти какъв си пълноправен гражданин ли?
    Идвам коля те и после за мен последствия няма защото ти си някакъв неверник а аз правоверен.Не е проблем и да ти сложа чувала на главата и да те продам на някого по пазарите за роби.Това пак не е робство нали?

    Коментиран от #80

  • 79 Лален

    42 14 Отговор
    Е това гавра с нас , нямам думи за да опиша отвращението си от такива като харалан и от онлайн вестници като фъкти. Няма да забравя лицето и името на тоя хараламп
  • 80 Хасан

    15 32 Отговор

    До коментар #78 от "Петко":

    Това ти казвам..имало е насилие,нямало е човешки права,имало е беззаконие ,имало е кръвен данък ..имало е роби от Африка ,имало е евнуси ..но в никакъв случай това не са били българите
  • 81 Румборак

    38 11 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТ":

    Ей плющек, стига навива пружината на хората. Кръвния данък за какво е бил? Щото шефа тъй му е кеф, да си взема първородното момче? Направо ми е писнало от таквиз българи..
  • 82 учуден

    28 9 Отговор
    Този е един от многото които не могат да обясснят какво работят, но живеят на гърба на народа. Освен, че е избрал неблагодарна тема, проявява робска неблагодарност към своите създатели - "комунистите".
  • 83 Руснак

    23 40 Отговор
    Не очаквах че ще прочета толкова истинска статия във Факти Поздрави за добрата статия
  • 84 Честно ли

    6 9 Отговор

    До коментар #70 от "Наско":

    Представяш ли си какъв циганин трябва да е че да ти сложи минус?!

    Коментиран от #93

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Яблани и груши

    5 5 Отговор
    Един кадаиф моля.
  • 87 Лален

    11 7 Отговор

    До коментар #27 от "Захари Стоянов":

    Ще я докарате до някъде ама де да видим, тогава ще е късно за ценностите ви. Тогава ще се спасява кои как знаи
  • 88 Буратино

    28 33 Отговор
    Само искам да споделя, че по времето на великата инквизиция, римска, испанска и португалска са убити, горени на клади и изтезавани много повече жертви, отколкото са убити българи за пет века така наречено турско робство. Какъв роб е бил българина след като и до ден днешен, ако искаш да си потърсиш земята от предците си, отиваш в съда и намираш крепостен нотариален акт, а в него пише името на прадядо ти, който е имал земята имал е вярата си, христянската вяра, строял е църкви и манастири, а всъщност по това време е трябвало да е роб.

    Коментиран от #90

  • 89 Хасан

    9 15 Отговор
    Най гадно е било на евнусите ...цял живот да къпеш ханъми в хамама ,да им правиш епилации,да ги събличаш и обличаш и да не можеш да го вдигнеш....

    Коментиран от #95, #112

  • 90 падналия ангел

    36 12 Отговор

    До коментар #88 от "Буратино":

    Питай Иван Вазов защо е именувал свой роман "Под игото"!

    Коментиран от #111

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Има и още, това :

    40 13 Отговор

    До коментар #35 от "критик":

    със ЗаКон
    - ВАДЕНЕ НА ЗЪБИТЕ С ЧУВИЯ(клещи) за ядене на свинско месо.
    - ГЛОБА от 10 жълтици на турчина, който е дошъл у вас да яде, за изхабяване на зъбите.
    - КРЪВНИЯ ДАНЪК - насилствено отнемане на първородното мъжко дето за ЕНИЧАРИН(елитен султански войник).
    - ОТВЕЖДАНЕ в робство на най-красивите момичета...и още безкрай други престъпления и мизерии на така наречената “МЕТАФОРА” турско робство!!!!!!
  • 93 Наско

    33 10 Отговор

    До коментар #84 от "Честно ли":

    Просто мазен турчеещ се циганин продукт точно на това "присъствие". Но колкото и да си измислят фесовете че уж нямало геноцид резултатите са видими дори днес и пострадалите народи помнят.
  • 94 Диамантената ръка

    29 12 Отговор
    Робство е имало до 18 век. Какво ако не робство е да разполага някой с живота ти както иска? След началото на 18 век нещата започват да се променят. 1878 г. Русия не ни освобождава от робство, но помага с военна сила, Турция да ни загуби като територия, но това не е някакъв абсолютен и безвъзмезден подарък. Русия преследва собствените си интереси на Балканите, които в този момент съвпадат с нашите, но тя не желае самостоятелна, силна, обединена и независима България. Така, че нещата не са еднозначни в черно и бяло.

    Коментиран от #99, #108

  • 95 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 11 Отговор

    До коментар #89 от "Хасан":

    Хасане, имах нелошо мнение за нашите съграждани турци, но ти го промени........

    Коментиран от #100

  • 96 Диамантената ръка

    12 7 Отговор
    След началото на 19, не на 18 век.
  • 97 Психо доктор

    43 13 Отговор
    500 години насилие, убийства, грабеж и подтисничество не могат да зачертнат дори парите на Сорос и останалите алчни влечуги продажно мекерре.
  • 98 314

    34 7 Отговор
    И над арменците не имало геноцид , нали.......!
  • 99 Хасан

    17 13 Отговор

    До коментар #94 от "Диамантената ръка":

    Историка , Турция е създадена през 1923 г..

    Коментиран от #105, #282

  • 100 Хасан

    18 19 Отговор

    До коментар #95 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Какво общо имат сегашните турци за събития отпреди 140 г ????..говорим за история

    Коментиран от #266, #283

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 4444

    28 15 Отговор
    ТОЯ БОКЛУК Е НАГАЛ КАТО ЦВЕТАНОВ и МЕСТАН
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 писна ми

    20 15 Отговор
    Бързо в лудница или турция! Едно и също е. Случаят е спешен!
  • 105 Мазна шваба

    14 8 Отговор

    До коментар #99 от "Хасан":

    Правилно,преди това е Джагалистан,примитивна паплач.
  • 106 Public enemy

    23 13 Отговор
    Аз съм българин и ми е черна тая държава. 3 пъти крадоха домът ми - българи. Прокурора нямал доказателства. полицая му била малка заплатата. Не познавам турци крадци а от българи бъка . Вж правителството. Депутатите.
    Някакви пищящи националисти дето само крадат начело с шкембе войвода . Егати държавата....

    Коментиран от #107

  • 107 Хасан

    17 1 Отговор

    До коментар #106 от "Public enemy":

    Кражбата не е етническо ..може и турчин да е крадец ,но трябва да има строгост на закона ..както за обикновени гражлани така и за политици,бизнесмени,кметове,общинари и депутати ...те са недосегаеми и затова е така
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 НАРОДЕ ????

    30 16 Отговор
    Такива, като този трябва да бъдат незабавно съдени за национално предателство!
    Това е вулгарна гавра с историята на изстрадалия български народ!!!
    Историята не трябва да се използва за насаждане на омраза, но и НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ !!!
    Народ, който забравя историята си няма бъдеще!
    Някои соросоидни джендъри се опитват да я пренапишат, игнорирайки неоспорими факти и събития. Изправени сме пред поредната национална катастрофа - ИЗТРИВАНЕ НА РОДОВАТА ПАМЕТ!!!
  • 111 преминаващ

    19 9 Отговор

    До коментар #90 от "падналия ангел":

    ''Иго'' е българизирана дума,която произхожда от гръцката дума ''хегемония''.Някога,думата се е четяла като ''игимония".След време "е''се превръща в "и'', и "х''-то изчезва.Хегемония става"игимониа".А съкратено на български"ИГО".Схващаш ли вече,защо дядо Вазов ,е употребил думата"ИГО''.

    Коментиран от #260, #320

  • 112 223

    14 5 Отговор

    До коментар #89 от "Хасан":

    Хасане, на евнусите са рязали единствено таш...е за да не оплождат ханъмите, иначе оная работа им е си е функционирала.

    Коментиран от #122

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 007

    13 12 Отговор
    В тoя нямa нищо човeшко. Вaри гo пeчи гo, пaк си e бо.лyк :(
  • 116 Шут в газъ на Харалан и Хасан

    23 14 Отговор

    До коментар #64 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Имало е данък износване на зъби.Като ти влязат в къщата турците е трябвало да ги нахраниш и напоиш. После е трябвало да им платиш че са използвали зъбите си .Думата робство има повече от едно значение и всяко от тях допълва другото.Айо не било "турското съжителство" сега българите щяхме да надхвърляме 60 млн.

    Коментиран от #123

  • 117 Да живее Хараланчо

    10 19 Отговор
    Кефя се
  • 118 bauman

    14 24 Отговор
    Адмирации за смелостта и показване и до написване на белите петна в бг.историята.....
  • 119 Шопар

    20 1 Отговор
    Наближава Зиганско робсто
  • 120 Генерал

    29 14 Отговор
    НеУважаеми Ага Александров !

    Ако ви пратя да чукате камъни ангария на околовръстното, взема децата ви и ги хвърля да проливат кръвта си за мой адет, запаля ви апартаментите и ви изнасиля за ваше неУДОВОЛСТВИЕ, пак ли няма да се почувствате роби?
    Турските поробители (пардон, отоманците) г-н авторе не са били градивни и креативни, те са ни имплантирали в колективното съзнание чувството на страх, което е по-жестоко от всички прикачени етикети като робство, присъствие и други флинтифлюшки.

    Когато на територията на една държава живеят два етноса и те не са поставени наравно пред държавата и закона, и когато единия етност е бил превилигирован пред другия е робство. Задължителния труд без заплащане, когато се отнася само за единия етнос е робство. Когато човек, но само от единия етнос не е могъл да си плати налозите и не е имал имущество да покрие задълженията си, съдът го е продавал на заможни турци, а дори на евреи да работи, без пари за срок в който си плати задълженията и този срок обикновено е бил тройно по-голям от нормалния.

    И това го е имало до освобождението, макар 10-на години по рано официално да е бил премахнат този закон, ама само на книга. Малко преди началото на Руско-турската война след множество протести от страна на европейски правителства турците унищожават всички документи за пращане на хора в робство, но някои все пак са останали.

    Коментиран от #124

  • 121 Генерал

    25 8 Отговор
    Освен това неУважаеми Ага Александров , в самите ЗАКОНИ на Османската империя РОБСТВОТО е описано, узаконено и облагано с данъци.Ето как не е имало турско робство: >>
    https://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_the_Ottoman_Empire >>
    "Slavery in the Ottoman Empire"- това е английската версия на Уикипедия, писана от английски автори . Текстът е енциклопедичен, но на равнище на научен исторически текст, с посочени над 40 източници, сред които исторически книги, пътеписи от последните няколко века, дневници на дипломати, дори исторически здравни изследвания и др. Няма български аналог на текста.

    Коментиран от #125, #126

  • 122 Хасан

    8 3 Отговор

    До коментар #112 от "223":

    Хадъм етмек значи да те кастрират !!опитай ако искаш..направи си ..в интернета има как се прави
  • 123 Хасан

    4 12 Отговор

    До коментар #116 от "Шут в газъ на Харалан и Хасан":

    Това пък за пръв път чувам..много хайдутско звучи..
  • 124 Хасан

    10 15 Отговор

    До коментар #120 от "Генерал":

    Това са исторически факти или разкази и преразкази от дядо ти ,който за да ти разкаже сигурно е ”Шотландския боец”.????...все пак това е било преди 150 г
  • 125 Дъщерята на Българския Генерал

    7 4 Отговор

    До коментар #121 от "Генерал":

    Аз обичах Кемал Ататюрк.Уж бяха добри приятели с татко но тати не се съгласи да се женя с Кемал.
  • 126 Хасан

    11 10 Отговор

    До коментар #121 от "Генерал":

    В Османската империя е нямало етноси българи,турци,гърци а е иннало християни ,евреи и мюсюлмани ...задълженията,правата и свободите са били съобразно шериата (мюсюлманското право).....гражданските права ,равноправие възникват с Френската революция
  • 127 Sky-blue

    26 12 Отговор
    Хараланчо и всички като него национални предатели има си книги там си пише всичко не подменяйте историята боклуци смотани има хора като Макгахан, Жул Верн и много други които са били свидетели и са писали истината за разлика от вас за такива като вас бог не забравя няма да ви се размине АНАТЕМА

    Коментиран от #130

  • 128 ganio

    13 5 Отговор
    Не забравяйте че огромна част от османците са били с български произход(т.нар потурчени българи). Също така след падането под османска власт много местни владелци приемат исляма и се потурчват, като по този начин запазват привилегийте си. Хубаво е да си спомните кой командва османския флот при една от обсадите на Константинопол. Отделно тогава в Анадола е имало няколко тюркскидържави и след падането ни под властта на селджуките, българските войни са изпратени в Анадола където разгромяват и избиват другите тюрки. Тоест робството не е било баш турско.

    Коментиран от #131

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Хасан

    10 21 Отговор

    До коментар #127 от "Sky-blue":

    Абе човек ..казвам ти ..вземи синьото хапче за да се събудиш..пиеш си червено руско хапче и живееш в МАТРИЦАТА
  • 131 Хасан

    6 16 Отговор

    До коментар #128 от "ganio":

    Майката на Йълдъръм Беязид ,завоевателя на Балканите е българката Мария ..и от сериалите знаем за ролята на майките на султаните
  • 132 Шен геджелер серсем-и

    7 2 Отговор
    !!!!
  • 133 сори сорос

    33 9 Отговор
    соросоида Александров със заплата от турски лири, да прочете "Турските зверства в България" на Джанюариъс Макгахан.. и ще разбере, че освен робство е било и геноцид.
  • 134 Пламен

    16 7 Отговор
    Глупак.
  • 135 Живите мъртви на България

    20 3 Отговор
    Продължаваме да мислим така, т.к. то продължава и до днес. факти: Гео Милев - клаха народа така както и турчин не го клал. 90-2019 - 2 милиона изгонени българи. Турците са на власт в България от 1992 до 2019. Доган е облагодетелствам от правителството на ГЕРБ с 30 милиона (преди това с 1 милион като хидролог). Две жени без доказателства са осъдени на 20 години затвор и кофискация на имуществото. Интересно е колко е това имущество? Дали общото имущество на двете жени е по-голямо от асансиора в апартамента на Цветанов?
  • 136 сори сорос

    35 10 Отговор
    А дали соросоида Александров е чел брошурите "Ужасите в България и източния въпрос" и "Уроци по клане", издадени в Лондон през 1876 г.от Уилям Гладстон?? В които пише: "Извършените престъпления и злодеяния са в толкова огромни размери, за които няма пример в новата история. Те са толкова неизразими, гнусни, че езикът и перото не са в състояние да ги опишат в действителния им вид. Позор е, че такова дело е могло някога да се извърши".
  • 137 ruski

    25 11 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТ":

    НЯМА СОФИЙСКО,ПЛОВДИВСКО И Т.Н. ВЪСТАНИЯ,ЗАЩОТО СЛЕД ЗВЕРСТВАТА НА ПЪРВОНАЧАЛНОТО АСИМИЛИРАНЕ,Е ОСТАНАЛА САМО МЪРША-КАЧЕСТВЕНИТЕ ХОРА СА БИЛИ ИЗБИТИ.ОСТАНАЛА Е ПОСЛУШНА РАЯ И РЕЗУЛТАТИТЕ СА ВИДНИ И ДНЕС-НИКОГА НЯМА РЕВОЛЮЦИОННИ ПРОМЕНИ В ДЪРЖАВАТА,А КАКВОТО НИ НАЛОЖАТ ОТВЪН-ХУБАВО,ЛОШО-НАРОДЪТ СИ ТЪРПИ.
  • 138 Zoro

    8 20 Отговор
    Браво пич , истината винаги боли, ама и монетата има две страни.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Народа

    18 9 Отговор
    Той от пумака кво друго да каже се едно е бил там та знае .да ама турция иска в европа не обратното . европа си знае историята няма някъв помак да ми философсва
  • 141 123

    19 7 Отговор
    Ле ле за пари и майкаси ще продадем
  • 142 vasik atanasova

    21 7 Отговор
    ей боклук добре ти запомних физиономията
  • 143 гост

    13 5 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТ":

    Ти кто истински учен историк първо намери ”Ч” на клавиатурата и после ръси мозък
  • 144 Майсторите на катастрофите

    22 9 Отговор
    Заради платени мекерета , като този , които разлагат и размиват националният дух , сме на това дередже , и изчезваме като нация. Коя нация е оцеляла без национален дух , който ни сплотява около националните ни ценности. Такива безмозъчни, импотентни ,продажни твари , дори не могат , или не искат да направят елементарни сравнения , кога сме растели като образован и силен народ , и кога сме затънали в демографска катастрофа и цигания, с последващ печален край ?. Да беше попрочел нещо от Бисмарк , как се обединява народ.
  • 145 аз не бих забравил това

    27 8 Отговор
    От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
    Хе, там зад горите... много е далече,
    нямам татко, майка: ази съм сирак,
    и треперя малко, зима дойде вече.
    Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:
    помня го клането и страшното време.
    Бяхме девет братя, а останах сам.
    Ако ти разкажа, страх ще те съземе.

    Като ги изклаха, чичо, аз видях...
    С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;
    а пък ази плачех, па ме беше страх.
    Само бачо Пеню с голям глас извика...
    И издъхна бачо... А един хайдук
    баба ми закла я под вехтата стряха
    и кръвта потече из наший капчук...
    А ази бях малък и мен не заклаха.

    Татко ми излезе из къщи тогаз
    с брадвата в ръцете и нещо продума...
    Но те бяха много: пушнаха завчас
    и той падна възнак, уби го куршума.
    А мама изскочи, откъде; не знам,
    и над татка фана да вика, да плаче...
    Но нея скълцаха с един нож голям,
    затова съм, чичо, аз сега сираче.

    А бе много страшно там да бъдеш ти.
    Не знам що не щяха и мен да заколат:
    но плевнята пламна и взе да пращи,
    и страшно мучеха кравата и волът.
    Тогава побягнах плачешком навън.
    Но после, когато страшното замина -
    казаха, че в оня големи огън
    изгорял и вуйчо, и дядо, и стрина.

    И черквата наша, чичо, изгоря,
    и школото пламна, и девойки двесте
    станаха на въглен - някой ги запря...
    Та и много още дяца и невести
    А кака и леля, и други жени
    мъчиха ги два дни, та па ги затриха.
    Още слушам, чичо, как пискат они!
    и детенца много на маждрак набиха.
  • 146 Реалисттттт

    25 20 Отговор
    Ако имаше 500 години робство до сега никой от нас нямаше да говори на български език ако гледаме колониите на дрг държави ще разберете за какво става въпрос 500 години никой народ неможе да съществува това е моето виждане да живее българия

    Коментиран от #149

  • 147 Националист

    29 9 Отговор
    Дойче веле! Русофобска пропаганда изкривяваща безспорни факти.
    Това са то русофобите, добре ги вижте. Хора без разум, а много от тях без чест и достойнство.

    Коментиран от #150

  • 148 Разбивач

    20 5 Отговор

    До коментар #16 от "322":

    Преди "митовете" май требе да почнем с нечии глави... КУПЕНИ глави, ако трябва да съм точен...
  • 149 Националист

    13 7 Отговор

    До коментар #146 от "Реалисттттт":

    Малко си глуповат ако се съди по писанията ти.
  • 150 Да бяха само РУСОфоби...

    11 3 Отговор

    До коментар #147 от "Националист":

    Тоя (цензурирано) като БЪЛГАРОфил видиш ли го?
  • 151 Националист

    31 12 Отговор
    Човек, който плюе по паметта на изстрадалите си избитите си деди е нищожество. Аз съм срещу насилието, но този "Харалан Александров" заслужава един здрав тупаник, и после да му се отнеме Българското гражданство. Има живи възрастни хора, които още разказват спомени на техните баби и дядовци за безчинствата и жестокостта на Турците.
    Гейския запад е срещу нас, не се заблуждавайте и подкувайте за каквото и да е било.
  • 152 Българско робство да ви е честито

    22 3 Отговор
    Сега е българско робство по страшно и пагубно от всяко друго
  • 153 8001

    20 11 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТ":

    Ти си толкова историк запознат напълно с историята колкото аз съм марсианец запознат напълно с планетата Марс.Къде ги прочете глупостите за причината за Баташкото клане. Излагаш се.Хубаво е човек да има самочувствие,но когато е с покритие,което ти липсва.
  • 154 Изроде

    22 7 Отговор

    До коментар #43 от "ФАКТ":

    Изроде от къде се пръкна.
  • 155 Фатих Мехмед

    6 20 Отговор

    До коментар #43 от "ФАКТ":

    Евалата аркадашлар
  • 156 Националист

    22 6 Отговор
    Оттоманската империя=ИДИЛ. Не се лъжете по тази анти-Българска и анти-Руска пропаганда. Ако Турците бяха толкова "добрички" тогава, Българите щяха да са с равни права. Турското иго е добре документирано, има много исторически документи със записки на Турските безобразия. Да не забравяме и геноцида им над Арменците.
  • 157 Ууууууу

    24 6 Отговор
    Поредния изрод, продал се за жълти стотинки! За този изрод Левски и Ботев, Бенковски, Волов, Панайот Хитов,Райна княгиня,Захари Стоянов и прочие и прочие явно ще излезат че са престъпници! Поредния простак,който се възползва от това да препечели дребни парици! За съжаление-институцията "ДЪРЖАВА" трябва да реагира твърдо ,а не да ни информират какво са казали поредните боклуци,при това-тотално неизвестни!
  • 158 Гларус

    26 6 Отговор
    "Пейте, робини, тез тъжни песни! Грей и ти, слънце, в таз робска земя!" Хр.Ботев. Eй това е истината...от първа ръка!
  • 159 Гост

    21 6 Отговор
    И баташкото клане ли е "метафора" както се изрази? Или си продажник или не си българин...

    Коментиран от #160, #162

  • 160 Домакин

    5 6 Отговор

    До коментар #159 от "Гост":

    Добро утро аркадаш.
  • 161 мухаха

    11 17 Отговор
    Робите обичат робството-не случайно реват за социализъма...Ако си напрегнете малките комунистически мозъчета ще видите че Левски е осъден на смърт от българи...и че вашите партизани са били терористи и крадци-убили горския и обрали мандрата-ОСНОВНИТЕ АКЦИИ НА ОТРЯД ЧАВДАР!
  • 162 много чугун вместо мозък

    9 16 Отговор

    До коментар #159 от "Гост":

    Още едно доказателство че Българина не е бил роб Никой господар не си убива робите Робство е имало в Русия
  • 163 антисоросоид

    23 5 Отговор
    Нормални ли сте в този весник да давате трибуна на такива сороски антибългарски отр еп ки ?
  • 164 помешчик

    9 9 Отговор
    Българина винаги е бил Свободен за разлика от Руснака който е бил Крепостен Роб
  • 165 само истината

    10 22 Отговор
    Харалане не се мъчи да обясняваш на хора с промити мозъци от руската пропаганда Няма никакъв смисъл Който разбрал разбрал Фалшивата история наложена на България трябва да се забрани и децата да учат истинската с всичките лоши и хубави периоди на Българина
  • 166 Отвратен

    17 7 Отговор
    Ааааааааааа ясно пак ще говорим само за присъствие...............те кланетата са измислени и другите безчинства. До къде се докарахме - и тук въпроса стана политически..............
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Наивен русофил

    7 9 Отговор
    Нямало турско робство. Всичко било прекрасно и спокойно. Животът бил красив. Хората били проспериращи. Ислямът бил щастие. Тръбопроводът трябва да премине от България към Европа. Това е интересът на нашия величествен брат. Трябва да се продаде газ. Всичко е ОК с Турция. Супер. Русия е съгласна и одобрява.
  • 169 тото

    25 6 Отговор
    Продажен родоотстъпник . Поредният национален предател.
  • 170 Име

    7 0 Отговор
    Хора, които се представят за толерантни, използват нетолерантен език. Как да им повярвам?
  • 171 Morgoth

    22 1 Отговор
    Старата думата ИГО е по-правилна. Българите са били завладян народ и отношението е било като към втора ръка хора. Но това не е робство в смисъла на робите в Рим или негрите в САЩ. По-интересно е защо този трол се задвижва точно сега преди изборите и май на всички е ясно - някой е платил, все пак и той трябва да яде.
  • 172 Ayasofya

    17 5 Отговор
    Не знам за Сърбия, но в Гърция историческата концепция е същата и говори за турско робство. Разбира се, от години има различни типове като този тук, журналисти, професори и т.н., които, не случайно и не без полза, викат ​​същите неща като него.
  • 173 отвори очички

    8 8 Отговор
    Роби са били Руснаците Имат един цар който ги освободил от крепосничеството Затова са го нарекли Освободителя Има и паметник в София
  • 174 Харалане

    18 5 Отговор
    ти голяма ипотека май имаш да плащаш? Или може би е кола на лизинг? А може исамо сметхите за тока и парното да са, и да остане някой лев.
  • 175 ИВАН

    20 6 Отговор
    Хараланчо, гнусен и нещастен предателски мишок, изпълзял за пъкленото си дело, но душите на поруганите виждат и ще има възмездие за такива сребролюбци
  • 176 СИМЕОН

    17 6 Отговор
    Ти помниш ли Батак, помниш ли завинаги клането страшно? ...... куче
  • 177 Данчо от Варна

    17 7 Отговор
    Харалампи,ти си за бесило!Не!По-хуманно е дръвника......
  • 178 SAAB

    10 2 Отговор
    Един единствен въпрос се блъска бясно ,като в празен бидон и търси обяснение ! Защо над 700 године един народ е позволявал да бъде мачкан ? Настоящият парламент е потресаващият отговор ....явно !
  • 179 Националист

    21 7 Отговор
    Имаше ли нужда от тази статия? Това нищожество Харалан Александров едно, че е продажник и предател също е и извънредно тъп.
    Защо трябва да разбунва дрязги между Българи и Български Турци? Турското иго е свършило преди повече от 140г., няма какво повече да го чоплим. Сега Еврогейската антихристка чума се опитва да ни отрови всички с хомоидеологията и с омразата си към нормалния бял човек. Тя е нова и много голяма опасност за съществуването на България. Пуснат ли се в България негри, и разни други африканци и азиатци България ще я последва участта на Лондон. И това вече наистина ще е края на държавата ни като бяла и Християнска.
  • 180 паметливия

    13 6 Отговор
    ЯВНО ГРОБОВЕТЕ НА ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ МЪЖЕ ,ЖЕНИ И ДЕЦА ЗАГИНАЛИ ПРЕЗ ТЕЗИ 500 ГОДИНИ СА ЗАБРАВЕНИ.НЕ ВЛИЗАТ В ТУРИСТИЧЕСКИТЕ И ПЛАНОВЕТЕ ЗА ПОЧИВКИ
  • 181 ИВАН

    17 7 Отговор
    Какво има да умуваме, разбира се, че сме били по-долу и от роби, но за съжаление и сега сме така - подстригват ни да има за политици и за лентяи които само се плодят ... А пък ако имаше държава, такива като Харалан Александров, трябваше да ги съдят както се съдят Национални предатели
  • 182 Митьо

    13 7 Отговор
    До какво доживях - DW да настоява какво е истина и какво е "мит".
    DW?!!!!
    И същите западняци, чиито прадеди орязаха и разпокъсаха България на Ньойския договор, ще ми говорят за българската история?!?
    Все повече ме учудват DW с тяхната висота на цинизъм и откровенни лъжи!
    А истината е описана в стотици и хиляди разкази, достигнали до наши дни.
    Пред извращенията на отоманската империя, ДАЕШ бледнеят!
    Но НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, трябва да помним историята, защото без нея сме просто пасмина!
    А ИСТИНАТА DW е само една. И тя е най-голямото оръжие на мен, а и на всички българи!
  • 183 223

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "322":

    Да. Може да са вредни за нас, но са полезни за твоето дупе. Но що не отидеш в ДАЕШ? Та да придобиеш поне бегла представа, нагледно, какво е да си под османско РОБСТВО!

    Коментиран от #185

  • 184 Свободен Българин

    9 5 Отговор
    Моите прадядовци никога не са били роби и са воювали във всички войни за другите не отговарям
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 грък

    22 4 Отговор
    Още преди години из учебниците в Гърция платените соросоиди се опитаха да заменят термина "робство" със "съжителство" ...и бяха изритани като крастави кучета.

    Коментиран от #190

  • 187 мишка

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Мшмщ":

    Ей мушмурок!
    Що не поживееш в ДАЕШ (който е лекаааа сянка на османската империя) и тогава ми говори за свободите. Да не се окаже, че само дупето е било свободно.
  • 188 натовец

    14 5 Отговор
    Юда. Да продадеш родината си за трийсет гроша. Бесилка.
  • 189 Име

    15 6 Отговор

    До коментар #58 от "ФАКТ":

    Защо си мислиш че, точно ти трябва да ни кажеш "истината"? Не Ботев, не Левски, не Вазов, а точно па ти.
    По въпроса за робството, негрите са били роби на британските завоеватели- нали това сигурно имаш предвид роби? Е негрите изчезнали ли са? Значи и там не е имало роби, по твоята логика.
    Вземането насила на деца за еничари /даже не са ги плащали/, какво е? Не търговия на роби а насилствено вземане на такива.
    "... О неразумни юроде, поради что се срамиш да говориш на български...?", а пишеш с 4? Дали си българин въобще?
    Истината за арменския геноцид, каква е според Ердоган и останалите народи, не само арменския? Пак ли теб да чакаме да ни кажеш?

    Коментиран от #193

  • 190 изтъркана пропаганда

    6 6 Отговор

    До коментар #186 от "грък":

    Няма такова нещо Само у нас се насажда умишлено робството Как така в Русия е имало робство а Българина е свободен То и Ленин беше написал азбуката но после дошла от Македонските земи
  • 191 гост

    16 5 Отговор
    Мръсен боклук!
    Предател на род и родина....!!!
  • 192 Пеца

    8 16 Отговор
    Прав е човека 500 години 5 пъти щяха да ни затрият ако са искали!!!!
  • 193 да знаеш

    5 4 Отговор

    До коментар #189 от "Име":

    То и сега казваме че сме поробени от Руснаците но не сме роби Българските Възрожденци Герои също не са искали миризливия руски ботуш защото ще ни поробят а за отвличането на деца сега също има отвличания но пак не сме роби Роби са били Руснаците Крепостни
  • 194 Джак

    15 5 Отговор
    Да му покажа снимка на пра баба си която е скалпирана като индианец от турците. Да му разкажа историята как турската сабя едва не и отрязва главата когато е била бебе. Да му разкажа нейните истории които тя е споделила с нас. Да го питам тогава ще продължава ли да се продава за жълти стотинки.

    Коментиран от #209

  • 195 Омер паша Латас

    17 5 Отговор
    Абсолютна истина, Харалане. И Левски е метафора, и Христо Ботев е метафора, и Иван Вазов е метафора, и Иво Андрич е метафора, и това, което стана в Босна и Херцеговина, резултат именно на тая метафора е метафора. Въобще всичко е метафора, разбрах го още снощи като те слушах какви ги плещиш в "Референдум".
  • 196 Е Николов

    14 4 Отговор
    Ти си супер долен продажник.Отивай да живееш в османската държава.А и прочети "Време раздлено" и "Под игото"
  • 197 Асен

    14 4 Отговор
    Турска подлога гнусна !
  • 198 жааож

    14 3 Отговор
    Шаралане , робство е имало когато турците са настъпвали и превземали български земи. После това е спряло щото сме били подчинени. Но пък се е почнало с еничарство , сменяне на вяра в непокорни региони. Не е било такъв кеф да си живуркаш като поданник на султана. Били сме последна категория поданници. Без право дори на собствена църква.
  • 199 guest

    8 4 Отговор
    Чесане на езици - метафора ли е 500 години ****** ?
  • 200 АБЕ ЕЙ

    15 5 Отговор

    До коментар #58 от "ФАКТ":

    Какъв брат си и какъв българин бе манафоулу?Доста си се изпотил да драскаш глупости за два по един за дъвки.
  • 201 образовайте се

    11 8 Отговор
    Борбата е била против Османската Империя която е стигала чак до Испания Всяка Империя е жестока към населението и го е подчинявала с кръв и репресии но че сме били роби е глупост Българинът и всички други държави е можел да пътува да работи да отваря дюкяни фабрики да става Чорбаджия да си изповядва религията независимо че са ни имали за второ качество хора особено християните и са ни налагали непосилни данъци
  • 202 Старец

    20 6 Отговор
    Заради такива гнусни твари, като Харалан Александров Левски увисна на въжето.Заради такива продажни индивиди, като Харалан Александров България днес загива, бързо и сигурно.

    Коментиран от #204

  • 203 Старец

    22 4 Отговор
    Проклет да си, дано се задавиш с тия турски лири дето ти плащат за тая "метафора"!!
  • 204 продажни ибрици

    6 6 Отговор

    До коментар #202 от "Старец":

    като Граф Игнатиев който не се е застъпил за Левски и е водил имперска политика едната Империя да измести другата
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 вида

    11 5 Отговор
    Защо се говори само за 19 век, когато се разхлабва османската примка? Защо нищо не се говори за останалите 4 века, в които са изтребвани българите и са третирани като рая? В статията също толкова едностранчиво се защитава едната теза, колкото се отхвърля другата. Историята е процес, и да колективната памет не е някакъв оксиморон, а обикновено се гради на собствен опит от предците.
  • 207 Хасан

    7 13 Отговор
    Човека прави интелектуални разсъждения ..не казва че е нямало насилие и неравенство ..казва че е нямало български роб в буквалния смисъл.
  • 208 офффф

    12 4 Отговор
    Ашкосум Хараланчо ефенди.А ти ефенди,що дириш у советска да страна,науки да учиш?
  • 209 Хасан

    5 8 Отговор

    До коментар #194 от "Джак":

    Не те разбирам ,как баба ти ще разкаже за събития през 1876 г ??да не е „Шотландски боец” безсмърта??

    Коментиран от #211

  • 210 Лютви

    3 8 Отговор
    Мъдрият български народ е казал: "Каквото е писано - ще се случи!"
    Тъй, че, недейте да бръщолевите, а почакайте! Това, което ще се случи, вече сме ви го написали!
  • 211 Българин

    13 5 Отговор

    До коментар #209 от "Хасан":

    Ти чувал ли си за Родова памет?!?
    Явно и твоите прадеди не са и са мислили, че всичко ще се забрави.
    Да, ама - не! Ние не сме многобройна паплач, като вас, но сме на по-високо интелектуално стъпало! ФАКТ!
  • 212 Гост

    11 3 Отговор
    Резана карабино недей са обяснява.
  • 213 БАЙ ГАН4О

    14 5 Отговор
    Не те зная Харалан ли си или Хасан ,ама що не си напишеш адреса да дойда да си поговорим по темата доволен шъ останиш
  • 214 Генерал

    12 3 Отговор
    Хора, не се лъжете под подобни писаници! Не е вярно, че през 19 век се е разхлабила османската примка и едва ли не, робство не е имало тогава..,а било само в началото.
  • 215 Генерал

    12 3 Отговор
    "На два пъти през 1867 и 1882 г. османското правителство обсъжда проблема с робството като не намира повод за окончателната му формална забрана. На същата позиция е и султан Абдул Хамид II, който лично зачертава пасажа за забрана на робството и на търговията с роби от речта си при възкачване на престола през 1876 г., подготвена от великия везир Мидхат паша. Тази политика на внимателно и постепенно ограничаване води до поредица от вълнения както на робите, така и на робовладелците, което предизвиква заседание на британския кабинет през пролетта на 1872 г.

    Дори и това бегло изброяване на основни вътрешни и международни актове на Османската империя по ограничаване и забрана на робството показва забележителната устойчивост на робовладението в нейните земи, включително българските. Тази представа получаваме както от британската дипломатическа документация от 70-те и 80-те години на 19 век, така и от пътешествениците по българските земи в навечерието на Освобождението. Тя е многократно възпроизвеждана в европейската преса и в пропагандните брошури, но част от нея произхожда и от среди, които са неутрални и дори враждебни на българската политическа кауза." ...
  • 216 Българско робство

    8 9 Отговор
    При Ердоган ще сме по добре и то много......народа тук живее в нищета ползата от 1878 имат само управленската шаика че да ни яздят и скубат и не правят нищо за народа и страната така че при всяко друго управление от друга държава народа ще е много по добре обаче това не се харесва на управленската шаика щот с тяхните далавери и кражби е свършено
  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 Dedo vi

    16 3 Отговор
    Технологията в действие. Днеска юще го напсуваме , след 5 години вече ще има съгласни с него а след 10 ще те гледат накриво ако кажещ турско робство. Следващото поколение вече ще е благодарно на турците че са ни напътствали и ще мрази руснаците че са ни окупирали....

    Коментиран от #239

  • 219 предател

    16 4 Отговор
    Не мога да намеря думи с който да го оприлича тоя.Виждаме че работи за пари и то много пари ,но защо го канят в националната телевизия да развива тия тези с който обърква съзнанието на младите хора.Как честваме трети март като освобождение на България или обесването на Левски като сме живяли много добе.Срам!!!народе.
  • 220 КРАЙ НА ГОЛЯМАТА ЛЪЖА

    16 16 Отговор
    Защо винаги ни боли от истината????
    Когато са дошли рушнаците данни освободят, те са се хванали за главите си .
    Видели са ни как живеем и не могли да повярват на очите си.
    А те са били роби там крепостни селяни.
    Ся дали ни харесва или не за мен няма значение, винаги съм за истината .
    Кога ли ще пишат за петте века ? От милион и половина сме станали на четири и половина .
    Ами те ако са действали като назе да затрием малцинствата , гаранция щели да успеят.
    Но не са го направили това с нас, били сме като всичките останали.
    Сега ние как ги таковаме помаците и турчолята не ми харесва, и фимът ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО е по поръчка на БКП .
    Аз знам че мюсюлманин нокога не стъпка хляба, а вие ги пробвайте и ще разберете това.
    Почти всички паши са били чужденци, а най много са били арменците като най верни и доверени на портата.
    Ако четете документите ще се хванете за главите си и вие, и ще се изненадате много.
    Просто сме живеели в една гооляма лъжа до сега, това е истината.

    Коментиран от #225, #238

  • 221 Смешко

    18 5 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Кръвния данък и той ли е измислица? Как се нарича това? Сътрудничество ?
  • 222 Един

    22 5 Отговор
    Харалане, като "познаеш" еничарина и ятагана му като карловци, батачани, клисурци - тогава ще приказваш!
    Отписвам те !
  • 223 АБВ

    21 5 Отговор
    За това тази държава ще изчезне-заради ей такива еничари,като този цървул!Политиците ни са същите продажници!Върни се,Народен съд...
  • 224 shhhhh

    20 9 Отговор
    Ейййй толкова мразите комунизма и руснаците, че сте готови да отречете турското робство. И защо ги мразите - тая система я няма от 30 години - Какво са ви виновни вече - тия хора или отдавана са покойници или са толкова стари, че нямат нужната енергия да вземат решения. Поредната платена статия Я авторът и историците да ми кажат значението на думите " гяур", "рая" , я да ми каже за Стара Загора защо е била опожарена,за Батак, за Перущица . Я да ми каже британските кореспонденти какво пишат по това време за българите в Османската империя. Мършиии не барайте историята за да обслужвате жалките си интереси! ЗАкакво Руско робство се говори? От 44- та до 89-та са построени най-много училища, болници и детски градини, армията ни е най-многобройна и добре въоражена за времето си, а природните ресурси са ни почти за без пари от "злия окупатора" - Как това го считате за робство, а другото е османско съжителство?

    Коментиран от #226

  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 горете в ада

    13 15 Отговор

    До коментар #224 от "shhhhh":

    Веднага ти отговарям за руското робство Не можеш да пътуваш никаде Не можеш да почнеш работа дори в съседния град защото нямаш жителство и нямаш право да живееш и работиш там Не можеш да отвориш Фирма фабричка цехче дори магазинче нямаш право на частна дейност нямаш право да членуваш в никоя партия освен комунистическата нямаш свобода на словото и свободно мнение Преследват те за религията и ходенето на църква Нямаш право да имаш две жилища или две коли и то за леки Да не говорим за задължителните Ленински съботници бригади от които изкарваха децата на полето още от трети клас Ергенски данъци и други извращения и това ако не е робство здраве му кажи

    Коментиран от #229, #294

  • 227 rrr

    12 3 Отговор

    До коментар #63 от "ФАКТ":

    Абе Факт, елементарната грамотност ти куца, а си взел да претендираш за исторически познания, че и тълкувания да даваш. Ти си един неграмотник, който упорито пише абсолютно като абсУлютно. Бъркаш го навсякъде. Престани да спамиш.
  • 228 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 229 shhhhh

    8 1 Отговор

    До коментар #226 от "горете в ада":

    Да ергенския данък е виден пример за робство- справка в Германия все още съществува, а при нас е съществувал до 92ра (демек и по време на демокрацията), това че не е можело да се пътува не е съвсем вярно - можело е да се пътува до държавите от соц блока - Полша, ГДР, СССР, Унгария и т.н, относно частната дейност - можело е да бъдеш единствено занаятчия, а относно фабрика и цехче - еми соц идеалогия то си е заложено в нея, някак си логично е да не може. Не казвам, че е перфектната идеология, но пък да я определяш като робство защото плащаш ергенски данък и неможе да си купиш апартамент в Младост 17 на кредит за 60 години или, че някой не ти е давал да береш ягоди в Англия. Свободата на словото е просто фраза, ако си мислиш, че сега може да говориш каквото си искаш- неможеш. Пробвай да изповядаш някъде да кажем фашистка идеология отновов в Германия ще те вкарат в затвора заради това, иначе да може да напсуваш който си пойскаш и нищо няма да се промени
  • 230 патриотъ

    21 5 Отговор
    Харалане,ти не може да си българин,ти си мекере турско!Нашата земя не може да ражда такива изроди!
  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 Николай

    18 4 Отговор
    За Харалан Александров сигурно геноцида на Турците над Арменците през 1915 е разходка в парка.
    Човекът не е съгласен с думата робство?
    Чудя се ако се замени с 'потисничество' или друга подобна Харалан дали ще се съгласи?
    Най вероятно не, защото предатели е имало и ще има винаги.

    Коментиран от #251

  • 233 898

    11 2 Отговор
    Владичество или робство,не знам,но знам,че всички злини сполетели българите са по искане от евреи учавствали в управлението на османската държава след приемане на исляма.Тези евреи задкулисно са дърпали конците.Свирепи турци от утайката на обществото са били изпълнителите.
  • 234 Балу

    13 6 Отговор
    Хараланчо, ти със скок се превърна в любимец на народа!Подозирам, че и хапчетата не си взимаш редовно.
  • 235 Матракчи

    10 2 Отговор
    Много военно началници,паши и бейове са били евреи.Един от многото /Соломон/ Сюлейман паша, известен с жестокостта си през 1877/78г.
  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Враг

    3 5 Отговор
    Абе Харалампи, ДГД ,и ти си една болшевишка мастия !!!!
  • 238 ТТТ

    8 10 Отговор

    До коментар #220 от "КРАЙ НА ГОЛЯМАТА ЛЪЖА":

    Най на края нещо смислено да прочета
  • 239 Типичен

    9 5 Отговор

    До коментар #218 от "Dedo vi":

    Типичен прозорец на Овертон ... време е вече да преминаваме към въоръжена борба и да открием ловния сезон за соросоиди, НАфТО педерасти и турска агентура.
  • 240 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 241 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #240 от "Паната":

    Заптиетата едва ли ,защото са представители на закона и власста ..сигурно кърджслии и башибозуци са били ..те са били паравоенни наемници ..на ръба на закона ..като фирмата Блек Уотър в Ирак в наши дни
  • 242 Бари

    15 5 Отговор
    Въпрос на гледна точка. Да предположим че е било така както го описвате по горе. В периода на 19 век Османската империя е в упадък, и за това дава малко повече права на Българите. Но никъде не прочетох от написаното от теб за КРЪВНИЯ ДАНАК, който само българите плащат. Или искаш да ни кажеш нещо правото да се учат децата по онова време. Как е трябвало да се крият по КИЛЙНИТЕ УЧИЛИЩА.
    Познавам се много добре с гърци и албанци, по онова време статуса на българите в империята е наи нисък.
    Може би за роби не можем да говорим, но в разцвета на османската империя разликата с робите е била в това че българина е имал собствено жилище а роба не. Как мислиш нормално ли е след като си отгледал детето си до 10 годишна възраст да ти го отнемат. Днес дори с кучето си не можем да се разделим, а в онези цветни години за който говориш етрябвало да дадат първородният си син, за еничарин на султана.
    Не съм привърженик на Русия но ако не бяха те днес щяхме да сме като кюрдите в Турция.
  • 243 харалан сюргюн

    7 3 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТ":

    Ей, фак, к'во си се разкрещял така истерично, разбрахме, че си мусул.
    p.s: мусул от мюсюлманин.
  • 244 Моментално

    12 4 Отговор
    Да се застреля! Дарявам 0.40лв за 9мм патрон! Благодаря, няма нужда да ми благодарите!
  • 245 Тити

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Мпюпю":

    Като е наследство, остави го и бягай там, що стоиш тук?
  • 246 Коки

    9 5 Отговор
    Абе царвул Харалампи като не сме били пот турско робство какво са правили турската империя по наше земи за какво се дошли тука и са ни превзели да ни погостуватли малко защо ли Хитлер замени да е отишла в Полша да погостуватли а не да я превзема и да и ползва благата та и Турците са дошли тука да ни използват благата и да ни експлоатират като мизерни и е това не е ли робство на Българина 2 лв. за тази работа на Турчина 10 е това се нарича робство и експлоатация ако не искаш на сравнила кап..... долен
  • 247 Коки

    8 5 Отговор
    Абе царвул Харалампи като не сме били пот турско робство какво са правили турската империя по наше земи за какво се дошли тука и са ни превзели да ни погостуватли малко защо ли Хитлер замени да е отишла в Полша да погостуватли а не да я превзема и да и ползва благата та и Турците са дошли тука да ни използват благата и да ни експлоатират като мизерни и е това не е ли робство на Българина 2 лв. за тази работа на Турчина 10 е това се нарича робство и експлоатация ако не искаш на сравнила кап..... долен
  • 248 Историята - дали е вярна? И докъде?

    11 6 Отговор

    До коментар #52 от "ФАКТ":

    Човече, няма как ние българите да си променим мирогледа, след като вече столетие ни се втълпяват в главите, едни и същи неща, пишат в учебниците едни и същи неща. Лошото е че по голяма част сме с промити мозъци или коне с капаци - не искаме, и не можем да проумеем че може да има и друга истина. Но всеки си решава в какво да вярва. За съжаление, българина умее най добре да завижда, мрази и да показва куп отрицателни черти на своя характер. Все друг ни е виновен за това ни положение, в което се намираме.
  • 249 Дърко

    12 8 Отговор
    Абе уруде
    Знаеш ли че ако не бяхме под турско
    Сега България щеше да е с население над 50
    Милиона и най силна на Балканите
    Знаеш ли че 70% от румънците са с български
    Корени
    Знаеш ли колко народ е напуснала страната
    Напук на всичко и комунистите
    А вие жалки недоносчета които драскате
    Простотии и несте живяли и ден в соца и боготворите СССР
    Комунистите които продължиха да ни погубват
    С безумния си режим
    Братя Българи не забравяйте че сме потомци на велик народ и нека бъдем преди всичко
    БЬЛГАРОФОЛИ
  • 250 Т Иванов

    7 7 Отговор
    Не мисля, че е уместно автора да тълкува метафората "Турското робство" като се съсредоточава и прави, удобни за него извадки от недоказани факти от и единствено 19ти век! Къде останаха фактите от предходните 4 века? Като информация Русия е водила война на два пъти срещу Османската Империя и то на двамата преди Освобождението, защо ли?
  • 251 Машина на времето

    7 5 Отговор

    До коментар #232 от "Николай":

    През 1915 г не е съществувала държавата Тур
    ция Тя е основана през 1923 г от Кемал Ататюрк Български мохамеданин
  • 252 Факттттттттттт

    9 3 Отговор
    Мене ме боли целия сали е имало или нямало робство или както е правилно да се нарича. По важното е че сега българина живее по зле от като е бил поробен
  • 253 246

    6 0 Отговор
    АЛЧЕН И ПРОЗД - що е то?
  • 254 14 88

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "коко":

    ВЕДНАГА
  • 255 Боклук

    9 4 Отговор
    На такива като теб - с удоволствие пожелавам дважди да им се случат удоволствията от не турското робство!
  • 256 Гатанка

    7 0 Отговор
    Мисля че евреите в полша и германия на сила са били изземвани те и имотите им и са принуждавани да работят мъже жени млади и стари без да бъдат питани дали искат в условия в които всеки ден са умирали от немощ хиляди. Карали са ги да се занимават с каменоделство и който е оцелял е минал през газовите камери. Мисля че германия е По-поробител
  • 257 Български Гражданин

    13 5 Отговор
    Още с първото изречение мирише на пропаганда. Нищо чудно и орден "Стара планина" да му дадат на този мамут.
  • 258 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 259 феликс дж

    14 3 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТ":

    НЕ ни прави на идиоти. Ще те намерим и ще ти обясним защо е така. Покани си гаджал от 18, 19 век на гости, нахрани го обилно и безплатно и му плати, че си е изхабил зъбите. ДА ЖИВЕЯТ ДРУГАРИТЕ МАРКС, ЛЕНИН и СТАЛИН, че утвърдиха диалектическия материализъм, за да знаем, че такива като теб ни лъжат. Не са потурчили всички, защото правоверните плащат по - малки данъци. Анъдън му? Сигурен съм, че в личен разговор изобщо не би посмял да говориш такива простотии, заради инстинкта ти за самосъхранение. Време ти е за се самоубиеш.
  • 260 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 261 LEGIONARIVS

    14 4 Отговор
    Жалки под човеко, било е не само робство, но и ГЕНОЦИД! турците ни дължат жестоки обещетения!!!
  • 262 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хи их хи":

    Ми той с тази диплома готов за сюнет и фес и знаме с цветовете на дъгата!!!!!
  • 263 Боил Михаил 46

    12 3 Отговор

    До коментар #61 от "Юлиян":

    На този: главата и на жена му децата, и целия му род. Цар Самуил !
  • 264 Кирил

    6 9 Отговор
    Българинът е комплексиран и си иска робството,такава му е природата.при сърби и гърци нещата са по различни,те са горди и свободолюбиви народи.какви роби,след като са имали частна собственост и свобода на придвижване
  • 265 Жени

    8 1 Отговор
    Само свободни съчинения!
  • 266 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #100 от "Хасан":

    Има ли значение, дали е османско иго или турско робство хората са едни и същи и зулумите им!!
  • 267 боко

    14 4 Отговор
    хайванчо соросоид гаден ти ли прокарваше идеята за османско присъствие гад до---
  • 268 Григорова

    11 3 Отговор
    Какво ли не се изписа за турското робство, но че е Метафора за пръв път!
  • 269 жижото

    9 4 Отговор
    този промива мозъци ! колко прекрасно е било в турската империя ! не е имало масови убийства ,разселвания , бандитизъм ,непосилни данъци от гърци и турци ,безправие ,крепостно селячество.500г. излизаме назад .
  • 270 Идиот

    14 4 Отговор
    Този да го набият на кол
  • 271 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 272 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 273 мхм да бе да

    13 4 Отговор
    Харалан Александров, когато аз влезна в дома ти и започна да изнасилвам дъщеря ти и жена ти, майка ти, баба ти, да се гавря с тях и с баща ти, а сина ти го взема за солдат еничар, за да е гадняр след време като мен, то навярно ще разбереш защо ние българите мислим така за турското робство, иго(теглило) http://rechnik.info/%D0%B8%D0%B3%D0%BE ... като те поробя и тогава ще разбереш! ти не си с българско име и кой те знае с к'ъв род си :) то името ти е смотано, та ние искаме да казуваш смислени неща :) няма как да стане това :) тъп си, приеми го! такива като теб нарочно разводняват историята! плаща им се за това деяние злосторно! иди в сащ и разправяй така, че е нямало робство там! ще влезеш в затвора там обаче! не си българин!

    Коментиран от #325

  • 274 Боклук мръсен

    10 4 Отговор
    Да осакатееш навсякъде дано , само очите си да движиш , и да прочетеш "епопея на забравените" на Иван Вазов
  • 275 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 276 мхм да бе да

    9 3 Отговор
    а това, че вписва в Deutsche Welle и разни други глуповати промиващи съзнание медии, то е показателно, че е платен трол! личи си от километри, пф! срамота! и такъв се нарича българин хахахха идиот смотан! дори в wikipedia там драскачите са платени и недейте има вяра на уикипедия!
  • 277 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 278 gost

    7 2 Отговор
    А КАКВО Е БИЛО ПРЕЗ РИМСКАТА ИМПЕРИЯ.?????
    А ВИЗАНТИСКАТА ИМПЕРИЯ.?????
    ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ПИТАМ ИМАМЕ СПОР
  • 279 Онзий

    9 3 Отговор
    Този Хасан не е ходил на училище.Историята е написана много преди да се родили Явно е оцъствал от час когато са преподавали за Вазов,Ботев,З.Стоянов,Левски,Бенковски и др.
  • 280 Петър

    15 1 Отговор
    Сега остава да каже, че Левски, Ботев, Каравелов, Раковски, Бенковски и т.н. са били едни квартални бабаити.
  • 281 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 282 Диамантената ръка

    4 1 Отговор

    До коментар #99 от "Хасан":

    Ок, Османската империя.
  • 283 Диамантената ръка

    3 2 Отговор

    До коментар #100 от "Хасан":

    Нищо, само дето повечето подкрепят чалми като Ердоган...
  • 284 Айдук

    14 4 Отговор
    Харлане, ще ти натикам тази метафора в ануса! Иди в Батак и виж там тая метафора в одрязаните глави в черквата!!!
  • 285 Хр Ботев

    12 3 Отговор
    Да, не е имало робство, българите имали собственост, имотец...ама защо, пусто, написах "че ми додея да гледам турчин как бесней над бащино ми огнище?" ААААА, защото в очите на тоя "харлан" аз съм терорист, вдигнал ръка на царщината... Какво от туй, че българите са имали къщи, ниви и семейства, като всеки кирлив гаджал е можел да ти влезе в къщата и да яде и пие и дъщеря ти или жена ти да оноди и да те кара и да си платиш?! Харланчо мой ли отговори на тоз лесен въпрос?
  • 286 Сега ни е в пъти по зле от турско

    7 5 Отговор
    Всичките разтягате едни локуми, ами историята си е история.
    Не можеш да я украсиш или да си спестиш истината.
    Има си документи и факти, в моя род не е имало микога роби.
    Ако някой желае да бъде роб или робиня това е друга тема .
    Да гледа гилма СПАРТАК Спартаков.
    Не се и съмнявам имаме доста с промити мозъци и деформирани за цял живот е вярно.
    Чел свободни съчинение на БКП историци които търсели герои И врагове .
    А защо няма нищо за този перид от 500 г.???
    Само пишеме за народните герои ХАЙДУТИ , и сега се чудим как да се оттървем от тези лица които ги възхвалявахме до скоро.
    Само че такива хора в нормалните страни ги водят престъпници .
    Айди че салатата ми е готова, приятна вечер .
    Един въпрос за размисъл за хора с гюллета в компютъра си:
    - АТЕНТАТОРИТЕ НА СВЕТА НЕДЕЛЯ какви са ?
    Отговори.
    А-- герои
    Б--терористи

    Коментиран от #302

  • 287 ТОЧКАТА

    13 1 Отговор
    може ли ,съвсем метафорично,да ти цепна ануса хараланчо......С КОЛ/не моят фуй!!!/...Просто за да усетиш,метафорични,малко от робството.Зарязани глави,кръвен данък и ДРЪВНИКА В БАТАК да не говорим.....
  • 288 Кико

    5 1 Отговор
    Единствения "факт" е че ти джендър, Русия и Турция хвърлят огромни пари за да изчистят малко своя профил но уви лаиното може да избършеш но миризмата остава завинаги!
  • 289 Самолета

    5 0 Отговор
    Иванчо Хаджипенчович
  • 290 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 291 Капитан Петко войвода

    7 1 Отговор
    Харалантутник еничарин такъв за пари не историята ще продадете а и майчиното си мляко. Как може да има такива боклуци и да се има за Българин.
  • 292 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 293 Анонимен коментатор

    8 1 Отговор
    Най-жалкото е че децата в училище потъват в невежество за нашата, тяхна история. По този начин се заличава българското у тях. Никой няма стимул да се рови и изучава историята си. И да осмисля драматичните и съкрушителни удари, които сме получавали като народ. Но въпреки всичко по Божието Провидение сме оцеляли в продължение на векове. Нашата вяра ни е подбуждала да строим църкви и да просим от Бога насъщния хляб и тъй желаната свобода. Векове на забравеност, принудено угодничество на чорбаджии и изедници. Чакали сме ред за свобода. Борили сме се за нея. Жертвали сме хора. Ако положението е било цветущо, дали толкова много хора щяха да се жертват и да проливат кръвта си за свободата. Кога това ще проговори на сърцата ни и тези на нашите наследници. Те не знаят защо трябва да живеят в Родината си и да я пазят. Единствения начин за тях или Терминал 2, или баровете, дискотеките, изкарване на "лесни" пари. Ние сме и сега роби. Морални роби. Сложени в един безкраен водовъртеж. Който ни завлича и обезличава като народ, като българи. Нека бъдем трезвени и будни да разбираме заблудите. И явните клевети по отношение на историята ни!
  • 294 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 295 какво

    12 3 Отговор
    Каква метафора, като в старите книги точно така е описано?
    Каква метафора, като турците са продавали българи на пазарите за роби? Каква метафора, като са ни клали с векове? Варили са си кафе, като са палили огън на корема на нашите предци, побивали са ни на кол, разчеквали са ни с коне... да не говорим и за много други звества, изнасилвания, гаври и тн. Искате това да се забрави - така ли?
    Айде вземете се в ръце малко!
  • 296 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 297 Възмутен

    7 2 Отговор
    Тъпанар
  • 298 1122

    7 2 Отговор
    И на моя пра дядо баща му дето турците яли в къщата му и после го обрали и го яздили като кон по двора му и човека като минали покрай дръвника като скача и грабва брадвата и убива двама,а третия едвам сварва да избяга,и това не е ли робство бе простак такъв,дето се изродихте и станахте предатели на българщината и пишете глупости по форумите.
  • 299 Историята помни

    6 1 Отговор
    Апостола е предвиждал само едно наказание за предателите - "Ако някой от влиятелните българи...подкупен от чуждо правителство или от друго частно лице, поиска да ни пречи в работите под какъвто начин и да било, такъв ще се счита за неприятел и ще се наказва със смърт." ... Ако беше жив днес дали щеше да е толерантен към чуждите мекерета, дето тровят духа български за няколкото сребърника?
  • 300 Преминаващ

    10 1 Отговор
    Да разбирам ли, че кръвния данък стои на по-ниско ниво по значение от думата робство г-н ПРЕДАТЕЛ ?! И като "много вещ" хайде да обясните на целокупния български народ разликата !
  • 301 Хараланеееее, всеки цървул

    9 1 Отговор
    с мнение, че и ти боклук! От къде изплува , БЕЗРОДНИКО? БОКЛУК продажен!!!!
  • 302 Бг реалист

    5 1 Отговор

    До коментар #286 от "Сега ни е в пъти по зле от турско":

    Няма нищо за тези 500 години само в твоята глава! Чети малко, преди да се представяш, като поредния предател! Има достатъчно европейски коментари от известни личности на това време!
    А може би не си Българин?!?
  • 303 Бг реалист

    9 1 Отговор
    Задава се най-жестоката и непоправима национална катастрофа - ЗАЛИЧАВАТ РОДОВАТА НИ ПАМЕТ!!!
  • 304 Някой си

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "ФАКТ":

    Ей историка,като човек с претенции че си учен си неграмотен,и за да си 1000 процента сигурен в нещо трябва да си свидетел.Ималаго е робството това е факт,разни пишман учени като теб и да го отричат и да не го отричат е исторически ФАКТ
  • 305 Медо

    1 6 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТ":

    Браво за най точните коментари

    Коментиран от #306

  • 306 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 307 Бг реалист

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТ":

    Не е само Баташкото. Чети малко официални, достоверни източници от З.Европа, преди да пишеш глупости, искане!
  • 308 Браво

    2 7 Отговор
    Браво за смелостта да кажеш НЕПОПУЛЯРНАТА ИСТИНА
  • 309 sscc

    1 5 Отговор
    За комунистите си прав така се изказват защото разбират че сме РОБИ на Русия
  • 310 Гост

    2 7 Отговор
    Най-интелигентния БГ антрополог! Страхотно интервю. А че има елементарни хора, които ще Ви плюят е ясно. Те си създават представите от "една жена каза", филми и романи и фалшиво родолюбие. Ограншчени хора. Неграмотни, нечетящи и немислещи. Мнозинство. Затова не са елит.

    Коментиран от #316

  • 311 Гост

    7 1 Отговор
    Тъпанар и продажник! И той взе да разбира от история...
  • 312 Bubole4itsa

    6 1 Отговор
    Направо е смешен с логиката си. Защото дори да беше истина, то въобще няма нищо общо със здравия разум. Всеизвестно е, че никой не бяга от хубавото. Значи според този човек излиза, че предците ни трябва да са били абсолютни дебили, за да въстават срещу такъв "щастлив" живот. А Ботев и Левски са били направо луди за връзване, да ни лишават от такова, "щастие". А пък тези дето ни промениха историята. Са взели машина на времето и са отишли при Захари Стоянов, за да го научат какво да пише в, "Записките по българските въстания", та да пасва с техните теории. По същия начин са отишли и при Иван Вазов и са му проди ктувани текста на "Под игото". А турците са били големи зевзеци. Направо са се бъзикали с нас като са ни наричали "рая", т.е. "роби". Абе с две думи голяма веселба е падала. Като не искам никой да ме разбере погрешно. Не мразя днешните турци, а никой никога не ме е учил да ги мразя. Така, че всичко, което казва този човек, да го вземе и да си го завре, той знае къде.

    Коментиран от #313

  • 313 Volov

    4 1 Отговор

    До коментар #312 от "Bubole4itsa":

    Точно!!!
  • 314 Бг реалист

    8 1 Отговор
    Няма по-големи врагове на България от българите-предатели!!!
  • 315 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 316 Бай Шиле

    4 1 Отговор

    До коментар #310 от "Гост":

    Като е толкова" интелигентен антрополог" какво търси в Дойче веле?

    Коментиран от #317

  • 317 Дарвин

    3 1 Отговор

    До коментар #316 от "Бай Шиле":

    Има много интелигентни глупаци...
  • 318 БЪЛГАРИЯ

    5 2 Отговор
    Тъжно... изключително тъжно за психическото състояние на този словоблудник..., че счита полловин хилядолетие най-интимно обслужване на турските интереси е за предпочитане пред едното благодаря към Русия, че е дала старт на Третата Българска Държава.

    Думата робство притежава няколко значения включително и само пленник, а Хасан Александров се върти само около едно от значенията и дори това не прави особено умело, разчитайки изключително на демонстративното позьорство на знаещ, какъвто очевидно не е...
    Просто потресаващо безочие, да нарече факт като Арменския геноцид, че било израз на: Завидното положение на християните в Отоманската Империя. Или, че Карловския кмет е пропуснал да напомни на този идило-поклонник че карловското клане изобщо не се е явявало метафора за осемстотинте мирни жители избити от редовния аскер, само ей така от спортна злоба. Няма как и да си поговори за метафори с бащата на Иван Вазов, чорбаджи Минчо, който дори и считан за покорен, уважаван проспериращ търговец е буквално изкормен от обикновени турски низами а домът му изпепелен... просто защото е българин...
    Само че вместо да разглежда реалната фактология на събитията, Хасан призовава да не се разглеждат фактите ами да се четат фермани от султанска фантастика... според които и арменски геноцид не е имало, ами нещастни случаи в милионен тираж... а априлско въстание не е имало ами само крамола между българите, които се избивали един друг а грижовния аскер се втурнал да ги разтърв
  • 319 snail

    4 2 Отговор
    Батак и Стара Загора метафори ли са бе рязан? Предлагам да ти се резне главата и тога да видим това дали е метафора! На кол да те набият с метафората ти барабат. Чак ми е гадно от помияри като теб!
  • 320 Преминаващ

    3 0 Отговор

    До коментар #111 от "преминаващ":

    Смени си ника 😠 ! Този е зает от години !
  • 321 сноу

    4 0 Отговор
    С тия розови бузки, антрополога направо си е чист кавал,пък нищо че се прави на кавалер.
  • 322 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 323 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 324 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 325 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 326 Н. Н.

    0 0 Отговор
    Боклук и национален предател!!! Срам и позор сте за България всички т. н. историци и антрополози, които твърдите, че нямало робство. Поклон пред паметта на всички загинали за християнската вяра и отечеството ни предци. А вие с вашите брътвежи служите на чужди интереси и нямате място в България. Подменяте историята ни с лъжи. Всички знаем какво значи роб и робство-аз съм завършила също като вас славянска филология. робът, роба, мн. роби, м.
    1. Истор. В робовладелското общество – безправен човек, който се купува и продава като стока. Пазар за роби.
    2. Потиснат, поробен от чужда държава човек. Българите не са вече роби на турците.
    3. Прен. Безволев човек, който се е оставил във властта на някого или който се е поддал на страст, на порок, на увлечение и др. Роб на алкохола.
    4. Пленник.
    5. Прен. Безкрайно предан на някого или на нещо човек. Ваш покорен роб.
    прил. робски, робска, робско, мн. робски.
  • 327 Красимира

    0 0 Отговор
    Историк съм по професия.По възраст съм близко до този "компетентен" историк и "мислител".Той произволно пропуска факти-целият период от 14 век до край на 18 век.Да през 19 век ЧАСТ от българите онези "чорбаджии",грабили сънародниците си както и турците получават възможност активно да участват в стопанския живот на империята.Разбира се това става за сметка на поклони,подкупи,измяна на националните интереси и ценности.Само част от тях,остават родолюбиво настроени и подкрепят църковната борба и създаването на светски училища.Да,родоотстъпниците както и днес берат плодове от своето предателство.Да,приемат исляма ,плащат за да се доберат до постове в империята,плащат рушвети" за да развиват търговия и т.н.Именно срещу тях Ботев пише така страстно в своите фейлетони.Този неизвестен за мен капацитет Хараланчо-"Стефчов" прави някакви паралели,изовди и умозаключения не само погрешни но и тенденциозни.Твърдението че понятието "робство" е метафора,консолидирала българското национално съзнание е абсолютна глупост!Не заня дали този Хараланоглу е заблуден,самозаблуден или платен нечий глашатай-я на турски интереси,я на желание да развенчае русофилството на голяма част от народа.Алооо,човече я си пропрочети как и кога се формира национално съзнание.Човече, до 14 век съществува блестяща българска цивилизаиця,възвисен народ,образовани царе,военна сила,НОРОД и народно БЪЛКАРСКО съзнание.Има си хас турското "присъствие" да е помогнало те да се формират.Мога да осп
  • 328 АТАНАС КОЧАНОВ

    0 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА СИ ВЪРНЕМ ДОБРУДЖА А ТРАНСИЛВАНИЯ ДА БЪДЕ ДАДЕНА НА БРАТЯТА УНГАРЦИ! ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ САМО С БЛАГОСЛОВИЯТА НА РУСИЯ И ТУРЦИЯ!
  • 329 Някой си

    0 1 Отговор
    . Ако турците колега и бесеха нямаше да има България Когато Османците идват България е разпадната и болярите колят и бесят.Народа живее в нищета.Турците отварят очите на народа...Внасят цивилизация...Всичко което е написано в бълг. История е измишльотина на мръсните долни червени изроди...
  • 330 Твой

    1 1 Отговор
    А най голямата лъжа е за Батак!