Last news in Fakti

17 Април, 2019 19:00 3 302 12

Държавна служба: За завиждане ли са чиновниците в Германия?

  • чиновник-
  • германия-
  • бюрокрация

Искат ли младите хора в Германия да работят на държавна служба? И дали ако си държавен чиновник, това ти дава някакви предимства? Да, смятат повечето германци. Така ли е наистина?

Държавна служба: За завиждане ли са чиновниците в Германия? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повечето германски граждани са убедени, че статутът на държавен чиновник осигурява маса привилегии, сочат резултатите от последните анкети. При това в обществото често се подиграват на държавните служители за техния мързел и мудност. Какво точно означава обаче да си чиновник в Германия? Това е служител, който работи в обществено-правната или в бюджетната сфера. Но не всеки, който е ангажиран в тези сфери, се явява чиновник. Само всеки трети от служителите в обществено-правната сфера има статут на чиновник. Основната разлика при чиновника е в това, че неговата трудова дейност не се регулира от тарифни договори, както при другите служители. Оттук и още един важен аспект: чиновниците нямат право да стачкуват. За баща на чиновничеството се счита пруският крал Фридрих Вилхелм Първи, но основите на чиновничеството са скрепени за първи път в конституцията на Ваймарската република.

Държавната служба - все по-популярна сред младите хора

Чиновникът не може да бъде уволнен, ако разполага с пожизнен статут. Такъв статут обаче може да бъде даден за пробен срок или за определено време, както правят в университетите. Чиновникът служи на държавата и обществото. Той трябва да бъде неутрален, независим и да служи на демократичното общество. Държавните чиновници работят в правосъдната система, в полицията, министерствата, учрежденията и училищата. Любопитен факт е, че според последните анкети, държавната служба става все по-популярна сред младите хора. През 2018 година например над 40 процента от студентите са заявили, че искат да работят на държавна служба. А сред момичетата този процент надвишава 50 на сто. Според експертите, това е свързано със стремежа към стабилност. Младежите свързват държавната служба с увереността в бъдещето и въобще не се притесняват от факта, че началните заплати в държавния сектор са по-ниски от средните заплати във всички отрасли на икономиката.

Държавните чиновници се различават и по още нещо от работниците в частния сектор. Чиновниците не получават заплата, а държавно възнаграждение, което трябва да им осигури такива условия, че чиновникът да се съсредоточи изцяло върху своята работа. Държавен чиновник може да бъде само този, който е икономически независим, четем в документите на вътрешното министерство. Размерът на държавното възнаграждение се регулира от специален закон и зависи от категорията на чиновника. Колкото по-висока е тя, толкова по-голямо е и заплащането.

Привилегиите на държавния чиновник

Държавният чиновник не може да бъде уволнен. Освен по време на пробния срок, който по правило продължава три години. Държавната му заплата не се спира по време на болест. Пенсията на държавния чиновник може да достигне до 70 процента от заплатата преди данък. Държавните чиновници сами плащат здравната си застраховка, но на практика им се възстановяват всички разходи за медицинско обслужване. Освен това те и членовете на семействата им могат да получават допълнителна финансова помощ.

Пробният срок е по правило три години, но може да бъде съкратен до една година или изцяло отменен. Може да бъде и продължен, ако времето за получаване на статут на държавен чиновник не е било достатъчно. За жените на държавна служба няма защо да се притесняваме. Бременността не може да повлияе на продължителността на пробния срок. И още един факт: държавен чиновник в германско учреждение може да стане само германски гражданин. В много редки случаи и гражданин на някоя от страните от ЕС.

Защо учителите са държавни чиновници?

В Германия учителите също имат статут на държавни чиновници. "Защо обикновеният учител има такъв статут?" - С този въпрос се обърнахме към министерството на вътрешните работи. Ето какъв беше отговорът: Посещаването на училище в Германия е задължително. Цялата образователна система е под контрола на държавата. Даването на статут държавен чиновник на учителите гарантира непрекъснатия процес на обучение, тъй като държавният чиновник няма право да стачкува. Освен това учителят - държавен чиновник се задължава да преподава, съблюдавайки основните изисквания на демократичното общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    26 0 Отговор
    В Германия учителите имали статут на чиновници... това нищо не е! В България учителите имат статут на звероукротители!

    Коментиран от #2

  • 2 Садист

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    По-скоро на мазохисти!
  • 3 Гадината

    8 1 Отговор
    Еееех българийо, българийо къде са те къде сме ний. Жалка работа
  • 4 Batushka

    10 0 Отговор
    А тука всяка партийка си ги подменя с верни до ГРОБ!И тъпи като гъз!
  • 5 .——

    8 4 Отговор
    Никъде по света държавния чиновник няма толкова привилегии, както в БГ !!!!!
  • 6 Бамби

    6 0 Отговор
    У нас са 2 вида - образовани, работещи и обиращи критиките и хората на шефа, които са супер със образование земеделски колеж, кухи лейки и назначени за красота, забранено е да ги товариш с работа, обикновено те си определят задълженията, първи са по заплата и нахалство.Това е методиката на подбора.Ако са на висок пост - още по-зле.Съчиняват нови нормативи, увеличават бумащината, вечно сменят образците - за да оправдаят заплатите си.За работа не ги търси.
  • 7 критично погледнато

    6 3 Отговор
    Българските чиновници отдавна надминаха германските по привилегии. Безплатни почивки, двойно по-голям отпуск, висока запата двойно по-висока от тази в частния сектор, корумпирани, мързеливи и некадърни. Държавен чиновник можеш да станеш само ако си роднина на друг високопоставен чиновник, без значение каква квалификация и знания имаш. Ако си бил член на ДС или роднина на човек от бившата ДС си с предимство. Не се дава никакъв шанс на млади и образовани хора да заемат ключови државни постове. Почти всички министерства изпълняват социални функции, въпреки че има отделно социално министерство и т.н..и т.н.. А после се питаме защо работата не върви.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 глей ти

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "критично погледнато":

    Та казваш 650лв е висока заплата. Двойно по-голяма от частния сектор. Ти да видиш.

    Коментиран от #10

  • 9 очевидец

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "критично погледнато":

    Това, което го пишеш може би важи в някаква степен за длъжности от директор нагоре. Аз съм с две висши образования, на експертна длъжност и след 43 г. общ трудов стаж и 22 г. стаж като държавен служител съм с 890 лв. заплата. И никакви такива безплатни почивки или др. подобни. Няма 13-та заплата, няма коледни или великденски, а само завист от такива като вас, които си мислят, че сме богаташи. Масата от "чиновниците" е така. Съзнавам, че 890 лв. са повече от много от пенсиите и от заплатите на много хора, но все някой трябва да върши и тази работа. Единствените плюсове са за тези от нас, които са назначени с нечия протекция. Те по правило не стават за нищо или пък идват на работа само да им тече трудовия стаж, а работата им се стоварва на останалите. Не се оплаквам, понеже ясно знам, че не ставам за бизнесмен или предприемач, но настройването на едни слоеве от населението срещу други е гаден похват да се държи послушен електората.
  • 10 критично погледнато

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "глей ти":

    Понеже са им много ниски заплатите затова купуват по няколко нови апартамента, ходят по два пъти в годината на почивка и се пенсионират с най-високите пенсии???

    Коментиран от #11, #12

  • 11 глей ти

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "критично погледнато":

    Не бъркай обикновения чиновник с политическите назначения на възлови постове.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.