Last news in Fakti

17 Април, 2019 20:30 4 686 45

Заради скъпия лук: Ердоган подгони "терористите-спекуланти"

  • турция-
  • лук-
  • реджеп ердоган-
  • спекулант

Турците не могат без лук, но и все по-малко могат да си го позволяват

Заради скъпия лук: Ердоган подгони "терористите-спекуланти" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турците без лук не могат. Но и все по-малко могат да си го позволяват. За 1 година лукът е поскъпнал тройно. Същота важи и за други основни продукти. На този фон Ердоган обяви война на т.нар. "терористи-спекуланти".

Дълго време турците смятаха кризата за някаква абстрактна опасност. Междувременно тя все повече определя техния делник.

Още през януари валутната криза се отрази тежко на турските домакинства. Или по-точно казано - на турската кухня, тъй като цените на плодовете и зеленчуците си вдигнаха сериозно. Още по-лошо стана след местните избори на 31 март - някои турски търговци вече предлагат един килограм лук за десет турски лири (около 1,50 евро) - тройно поскъпване в сравнение с миналата година. Това ядосва турците още повече, тъй като лукът е основен хранителен продукт и без него турската кухня не може.

На пазара Кадикьой клиенти се оплакват, че традиционни продукти, като картофите, лукът и доматите, вече се превръщат в луксозни стоки. Още по-скептични са търговците. Един от продавачите на пазара казва: "Свършено е с родното земеделие - производителите вече нямат нищо, затова всичко поскъпва".

От края на 2017 година турската лира загуби до 30 процента от стойността си. Въпреки това много турци продължават да подкрепят Ердоган и неговото правителство. Изглежда обаче, че доверието на много турци се топи. На местните избори неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) претърпя тежко поражение и загуби двата големи мегаполиса Истанбул и Анкара. Експертите смятат, че отслабващата икономика е решаващият фактор за лошите изборни резултати.

Държавата срещу "терористите-спекуланти"

Турският президент Ердоган обвинява някакви тъмни сили за "терора с храните". Той твърди, че спекуланти укривали лука, за да вдигнат съзнателно цените. Критиците пък твърдят, че държавата сама си е виновна за инфлацията на пазара на хранителните продукти. За да даде тласък на икономиката, правителството на ПСР години наред инвестира в строителния бранш и пренебрегваше другите сектори. "Икономическата политика не е последователна и не ориентирана към бъдещето", казва в тази връзка професорът по международни икономически отношения в Университета в Констанц Ердал Ялчън. Според него, държавата е хвърлила твърде много пари в инфраструктурни проекти и не е направила нищо за повишаване на производителността. Най-добре последиците от тази недалновидна политика се виждат в аграрния сектор: "Перфектните климатични условия в Турция позволяват да правим добро земеделие. Но Турция внася плодове и зеленчуци от чужбина, защото не инвестира достатъчно в аграрния сектор", гласи диагнозата на проф. Ялчън.

Не са само проблемите с лирата

Инфлацията в Турция върви ръка за ръка с обменния валутен курс. Днес еврото и доларът са два пъти по-скъпи спрямо турската лира, отколкото преди три години. А това тревожи много турски предприемачи. Погасяването на чуждестранните кредити им излиза твърде скъпо. Разходите по кредитите също се повишиха, защото чуждестранните инвеститори не желаят да рискуват. "Това се дължи на факта, че те виждат проблеми с върховенството на закона в Турция, а във външната политика Турция се превърна в несигурен партньор", казва Ердал Ялчън.

През последното тримесечие на 2018 година турската икономика се е свила с цели 2,5 процента. За първи път от десет години насам Турция се намира в рецесия. Безработицата е достигнала през февруари най-високата си стойност от 10 години насам - 14,7 процента. А младежката безработица е двойно по-висока, по данни на Националната статистическа служба на страната.

Нужда от структурни промени

На 10 април министърът на финансите и икономиката Берат Албайрак представи план за действие за повишаване на стопанския ръст. Той обяви, че времето до следващите избори през 2023 година ще бъде време на "икономически структурни реформи" и на строга бюджетна дисциплина. "Досега многократно са обявявани такива програми. Нито една от тях обаче не беше осъществена на практика", казва по този повод Ялчън. Според него, изходът от турската икономическа криза е в повишаването на производителността чрез структурни реформи. Но те са свързани с лишения. Много от неефективните производства трябва да бъдат закрити, а потреблението да бъде намалено, което временно ще увеличи безработицата.

Турция трябва да поиска помощ от международните кредитори - в идеалния случай от МВФ, смята професорът-икономист. Президентът Ердоган обаче многократно се е изказвал негативно за МВФ. Освен това помощните механизми на МВФ са обвързани със структурни реформи. Турският президент отхвърля всяка външна намеса, включително защото мерките за икономии могат да навредят на неговата популярност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    18 16 Отговор
    Соросе, пак ли на чужд гроб?
  • 2 бай ганю

    29 14 Отговор
    с такива хибридни статии ли се оправдава пък поскъпването на лука при нас,лукът в бг поскъпна със 150% и нито дума нито даже и една дезинформационна статия поне да се обясни защо в бг цената на кромида лук за една година поскъпна със 150%!!!!!!!

    Коментиран от #44

  • 3 Петър

    12 2 Отговор
    Големи праз
  • 4 Гаро

    13 8 Отговор
    Еврейско Веле, пропаганда за всеки. Всеки ден.
  • 5 Хасан

    7 12 Отговор
    А защо не пишат за спада на немския автомобилен експорт за Турция ...

    Коментиран от #23

  • 6 Миризлив пор

    14 2 Отговор
    Това с лука много ми напомня една наша зърнена криза преди години - както беше богата реколтата така декември месец уж внасяхме зърно, цената подскочи и изведнъж имаше излишък на скъпо зърно. Много интересен анализ ще е, ако се покаже за колко се изкупуват зеленчуците и за колко се продават, в един момент ще се окаже че е икономически неизгодно да се занимава човек със земеделие.

    Коментиран от #7

  • 7 Хасан

    20 7 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Цените на зеленчуците станаха колкото у нас в Кауфланд и хората викат има криза ...то при нас постоянно
  • 8 Тръмп

    16 18 Отговор
    Като нямате кинти за лук,яжте ми Големия Празлук!!!:):):)Скоро ще имате много тоалетна хартия в лири и ще гризгате С-400 за обяд и закуска!!!:):):)Ще пуснем помощи за Ердоган с Ф-35-ци,че насъбрахме много,само нема се плашите фесове!!!:):):)

    Коментиран от #11

  • 9 Хали

    18 7 Отговор
    Едно време в Турция с багери товаряха лука , картофите ,се чудиха къде да реализират, а сега Ердоган само терористи сънува.
  • 10 Колко пъти

    8 9 Отговор
    Ще претопляте манджата хахаха тая новина е дърта, измислете нещо ново
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ергюн Алди

    13 13 Отговор
    Ерпосран, още малко да подскача на силните и туците сами ще го линчуват. Сега в турция са малко по добре от България, но след няколко години ще са по зле и от Сомалия, само защото посрания се мисли за велик.
  • 13 Оффф скъп им е лука

    12 7 Отговор
    Ама всеки уикенд ходя да си купувам лук в Едирне щото ако го купувам в българия заплатата не ми стига.
  • 14 Преброяване на бесните язовци

    4 0 Отговор
    Пхахахахах хахахах хахахахахахахха
  • 15 Лука им е скъп

    7 12 Отговор
    Ама българките са евтини

    Коментиран от #17

  • 16 Mорук

    8 4 Отговор
    На тези от опозицията които вярват на лъжи ,лук миналата година нямаше защото така да се каже самата година беше лоша ,тази се очертава същата ,та не търсете под вола теле
  • 17 Koнюнктура

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Лука им е скъп":

    "Българките" с естествен тен са евтини, пък ханъмите и гратис ли не вървят?
  • 18 гост

    6 6 Отговор
    Толкова скълъпена статия отдавна бях чел.Онзи ден се прибрах от Турция и нещата са съвсем различни от статията ,която промива мозъците,за жалост много хора ще се хванат на тази въдица,но не и тези ,които са били там.Влизайки в България се засякох с 5 автобуса и се заговорихме с някой от хората,чакайки на българската граница,един от тях сподели,че ако Турция е в криза ,то ние сме в рецесия,този човек неможе да опише строителството в Анкара, Бурса,Коня, Ескишехир,Кютахия...казва ,там се строи град в града,а тук ДЖУЕНАЛЯТА ни вземат за бълъци.Ха добро ВИ утро!

    Коментиран от #25

  • 19 Големия Хур

    6 3 Отговор
    На Турците за какво им е лук, и други там незначителни неща, нали ще си имат С 400. Абе момчета който се е хванал с ушанките хаир нее видял
  • 20 касапина

    4 4 Отговор
    Питали един турчин, как е студен хляб на турски ,тъй като всеки знае как е топъл ,турчина отговорил-глад брато ние не го чакаме да истине.

    Коментиран от #21, #22, #26

  • 21 Хасан

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "касапина":

    Турция има кредити ,които са взети за мостове,магистрали,болници,аерогари ,молове ..все активи които носят печалби ..а в България от милиарди европейски фондове нишо ...само лъскави коли,имения за управляващити

    Коментиран от #24, #32

  • 22 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "касапина":

    Ще изчезнеш като народ ,ще се стопиш

    Коментиран от #27, #33

  • 23 ХаХа

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Е що трябва да пишат? Статията не е за Германия. Освен това е ясно, че като не могат лук да си купуват и продажбите на коли ще спаднат. Но какво ни интересува. Да се оправят. Те са си го избрали.
  • 24 Гражданин

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Не е толкова сигурно. Като остане великото им летище полупразно ще им видим инвестициите къде ще изтекат. Преди години се говореше за турско чудо в икономиката. Отлетя на някъде чудото и не се виде.

    Коментиран от #29

  • 25 Гражданин

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Има много голяма разлика между видял и разбрал
  • 26 Sultan Selim

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "касапина":

    Като има глад ти кво търсиш в Одрин всяка седмица морук, при теб има глад откакто си се родил. Има пари и с400 и ф35 и патриот ще купят , ти гледай мига дето е дарение ,че и мотора не пали, няма и пари за керосин. Кисело грозде киселооо.

    Коментиран от #28

  • 27 udidmrkd

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Ти си част от този народ циганино, пожелавам на приятен път ,може и 1мил да останем но да сме чисти ,паразити не ни трябват, един ден и тук ще се чистим като в Сърбия ,в недалечно бъдеще ще настанат смутни времена ,земята ни ще бъде почистена от помакоцигани основно,
  • 28 КАСАПИНА

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Sultan Selim":

    В този град не сам стъпвал никога, нито в Константинопол ,нито където и да е в тази омърсена земя ,нямам и никакво желание .През по голямата част от годината живея в ЛОЗАНА, ТАМ МЮСЮЛИТЕ НЕ СА НА ПОЧИТ ,И СЕ ЧУВСТВАМ МНОГО ДОБРЕ, А И ИМА КАКВО ДА СЕ ВИДИ . ВИЖТЕ МАЛКО ЗАПАДА, ДА СЕ УСЕТИТЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ ,ВЕЧЕ турци И турция НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ВИЖДА.

    Коментиран от #31

  • 29 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гражданин":

    Летището е подплатено с турските авиолинии ..убедиха България да си продаде националните авиолинии Балкан за жълти стотинки ,Турция си разви своите ...50 милиона туристи очакват ,имат бум на експорта ..развиват военната индустрия,атомна енергетиа
  • 30 123

    4 0 Отговор
    Като е скъп лука, яжте локум. ;)
  • 31 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "КАСАПИНА":

    Хахахс ....село Лозана ли??байганьо с дисагите ..

    Коментиран от #34

  • 32 123

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Ако е толкова хубаво в Турция, защо турците от Германия не се върнат в родината си?

    Коментиран от #38

  • 33 100

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Споко, вас кюрдите ще ви претопят.

    Коментиран от #35

  • 34 КАСАПИНА

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Само катедралата струва повече от половината жалка турция нещастнико, един наш псевдо турчин /не знам как е попаднал там/ сигурно чисти някъде кенефи ,ме откри в Fasebook ме моли някой път да си говорим на кафе, направо му отговорих че няма какво да си кажем.

    Коментиран от #37, #39, #40

  • 35 КАСАПИНА

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "100":

    Не приятел помакоциганите в България ще изчезнат бързо, защото повечето от тях живеят в затворени общества ,и кръвосмешението за тях е нещо нормално, в резултат на това се раждат уродливи и лесно подаващи си на болести същества.
  • 36 Нека

    1 2 Отговор
    циганина да субсидира скапания лук от джоба се фрашкан е с пари тоя краде повече и от нашите
  • 37 1234

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "КАСАПИНА":

    Виж за НОТР ДАМ събраха за един ден милиард и половина,тия нещастници мюсюлманите могат само да си мечтаят за такива неща, преправят православни храмове в джамии КОЩУНСТВО!За желязната църква в Константинопол повече от половината от парите за ремонта са от ДАРЕНИЯ от/бедните/ Българи.Циганите се хваля с чуди пари
  • 38 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    Те са колиниалисти...нужни са ни за бъдещите ни цели

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "КАСАПИНА":

    А Желязната църква в Истанбул ,Ердоган сам реставрира ,без никаква помощ от православни християни ...защо мюсюлманите са толкова човечни и толерантни !?
  • 41 100

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Нужни са предимно на германците, не на вас, трябва да има матрял да бачка. Трябва някой да мие кенефите, да бърка бетон, да мие чинии, да изхвърля боклука и т.н.

    Коментиран от #42

  • 42 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "100":

    Ами има българи за тая работа ....а и им трябва девойки за публични домове
  • 43 Дойче зеле

    2 1 Отговор
    са манипулативна и лъжовна медия. Постоянно бълва фалшиви новини.
  • 44 ЛУКА ДО СКОРО СЕ ВНАСЯШЕ ОТ РУСИЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "бай ганю":

    А СЕГА И ОТ ЕГИПЕТ. АКО МОЖЕШ ДА СМЯТАШ ТУКА ЛУКА Е ПО ЕФТИН ОТ ТУРЦИЯ МАКАР ЧЕ И ТЕ ГО ВЗЕМАТ ОТ РУСИЯ А СЕГА И ОТ ЕГИПЕТ. НЕМСКИЯ И ХОЛАНДСКИЯ ЛУК СА ПОЧТИ 4 ЛЕВА ТАМ .. АКО ОБИЧАШ ЕВРУПЕЙЦИТЕ ЯЖ ОТ ТЯХНИЯ ПОНЕ ША ТИ Е ПО СЛАДКО.....
  • 45 Такааа

    0 2 Отговор
    Турският президент отхвърля мерките за икономии защото могат да навредят на неговата популярност, вика.... Значи турците трябва да умрат от глад и да скачат от прозорците, стига... лидерът не губи популярност!! И те го приемат!!! Найстина няма по-прост народ....