Last news in Fakti

19 Април, 2019 17:30 7 384 46

Отговор на един гражданин до Апелативния наказателен съд

  • апелативен специализиран наказателен съд

"Справедливост" е последната дума, с която се свързва българската съдебна система

Отговор на един гражданин до Апелативния наказателен съд - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

До българските граждани, в името на които правораздаваме:

Правосъдието е висша ценност, ако се стреми към най-висшата - справедливостта!
Правосъдието се постига от Вас и нас ЗАЕДНО!
Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват.
Правосъдието не се произвежда в телевизията. То се ражда САМО в съдебната зала!
И милион пъти да чувате една гледна точка, тя си остава една.
Съдът чува всички!
Не искайте от съда доброта. Искайте справедливост!
Справедливостта е нашият труден път, който мнозина не са готови да последват.
Не питайте: "Защо сега?"
Никога не е късно да израстнем!

С това безпрецедентно съобщение излязоха вчера от Апелативния специализиран наказателен съд. Подбуда за него може да търсим в медийния шум около присъдата на Десислава Иванчева, произнесена в началото на тази седмица. Масово хората останаха втрещени от нея - 20 години затвор за поискан подкуп. Много граждани и малко медии се активизираха след случилото се, като зададоха редица съвсем логични въпроси и хвърлиха топката към въпросния Апелативен съд, от който се очаква да намали присъдата. Усещането, обаче, че българският народ и институциите съществуват в паралелни реалности се засили след опита за комуникация от специализирания съд. Който е меко казано нагъл. И заслужава отговор. От един български гражданин, каквито на първо място сме всички ние, независимо от професията ни. Впрочем наскоро такова волеизлияние имаше и от КПКОНПИ, което още повече засилва усещането, че определени структури действат в синхрон, който излиза далеч извън рамките на работното.

"Правосъдието е висша ценност, ако се стреми към най-висшата - справедливостта!". Точно така. Но български съд да говори за справедливост е нелепо. За 32-те ми години видях как България въпреки почти никаквата си икономика се напълни със свръхлуксозни автомобили, с вулгарни и безпардонни дерибеи, с местни васали, които са абсолютно безнаказани. Видях как хората преживяваха жанвиденови зими, деноминация, изгаряне на боновите книжки и т.н., а в същото време определени хора ставаха олигарси и умножаваха бизнеса си. Видях как пенсиите са суми под нужния праг на живот, как заплатите масово са под 1000 лева, особено извън София, а в същото време държавници се хвалят с незапомнена финансова стабилност. Всички виждаме как заводи, църкви, болници, музеи, стадиони, пътища се рушат, а парите от Европа текат с милиарди. Логиката на всичко това е, че някои много, ама много крадат. И въпреки това нито един знаков политик не е в затвора с ефективна присъда. Така че нека само за справедливост дума да не отваряме.

"Правосъдието се постига от Вас и нас ЗАЕДНО!". Не, правосъдие от вас не се постига. Достатъчно дълго време го наблюдаваме и сме абсолютно сигурни. Правосъдието се постига от вас и от хората, близки до властта, политиците, главния прокурор, КПКОНПИ и т.н. С тях постигате абсолютен синхрон в правосъдието. Просто правите така, че то отсъства. Но гражданите в тази схема не намесвайте. Много от тях, за щастие, имат възможност да поживеят и в нормални страни. Така че с подобни евтини лозунги няма как да ги излъжете. Те не са глупави и имат силен морален компас. Те виждат физиономиите на публичните личности и държанието им. И им е пределно ясно, че тези хора не са чисти като сълза. Остава и на съда и прокуратурата да им стане ясно.

"Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват". Разбира се, правосъдието е фундамент за развитието на една нормална и прогресивна демокрация. Правосъдието е изключителен лакмус за един работещ човек в институциите му. То показва доколко той може да е справедлив преди всичко. Безпристрастен преди всичко. Доколко иска светът около него да се развива така, както заслужава. Страшното в българския случай е, че хората, които го опошляват са тези, които работят и ръководят българския съд в огромната си частност. И е по-добре да се замислят върху това преди да търсят опошляването отвън. Впрочем типична българска черта - пределна субективност и липса на самокритичност.

"Правосъдието не се произвежда в телевизията. То се ражда САМО в съдебната зала!". Точно така - правосъдието не се произвежда на пресконференции, на които пред удобни медии поредният политик с половин уста съобщава за подадената си оставка. Правосъдието не се произвежда, когато министър-председателят дава поредната си сводка за поредната пресечена контрабанда за милиони левове, за която обаче така и не сме видели обвинен. Правосъдието не се произвежда с изявлението на
председателя на КПКОНПИ, че повече няма да се обяснява или на поредната трибунка на главния прокурор, в която разбираме как Прокуратурата се бори с някой кокошкар, но за тези с костюмите и думичка не се обелва. Правосъдието не бива да вярва на казаното по телевизията. В българския случай често е точно така.

"И милион пъти да чувате една гледна точка, тя си остава една." Една си остана и гледната точка на съд и обвинители през последните десетилетия. Все не чули, не видяли, не разбрали. Чисто статистически е особено интересно как пък най-големият престъпник на прехода се оказа единственият независим и безпартиен районен кмет в София. Искате да кажете, г-да съдии и прокурори, че нито един друг български районен кмет, кмет на населено място, депутат, министър-председател, президент не е искал подкуп в държавата, всепризната за най-корумпирана в ЕС. Изключително интересна статистика. От която, както казвате, гледната точка може да е само една - че тук мирише, ама много мирише. А ето и още една статистика - единствените политици, от които се заинтересувахте са Николай Ненчев, Трайчо Трайков и Петър Москов. И тримата не най-големите фенове на Русия. Съвпадения, просто съвпадения.

"Съдът чува всички!". Съдът сякаш особено силно чува тези, които говорят от по-висока позиция. И които са подплатени с определения финансов ресурс. Съдът не чува гражданите, които искат да живеят в нормална държава, която функционира по законови правила, важащи за всички.

"Не искайте от съда доброта. Искайте справедливост!". Това е толкова цинично, че думите се губят.

"Справедливостта е нашият труден път, който мнозина не са готови да последват". Нямате си идея колко много хора са готови да последват именно този път. За тази цел обаче трябва да видят насреща си достойни и безпристрастни хора, работещи за собствения си морал и идеали, а не обслужващи силните на деня. Хората биха поощрили всеки, който излезе и каже в какви условия работи, какво му се нарежда, който поведе борба за справедливост. Към този момент подобни почти няма. Вместо това
се пишат текстове с послания колко онеправдан е съдът.

"Не питайте: "Защо сега?"". Никога не сме го правили. Питаме "Защо не винаги?". Хората не бранят Иванчева. Хората бранят това колко случаи преди нея бяха проспани. С огромен интерес ще очакваме какво ще стане с имотните скандали около властта. Защото когато си в управлението, да получиш жилище на преференциална цена, също е форма на корупция. Това е само един от десетките свръхсъмнителни случаи.

"Никога не е късно да израстнем!". Първата крачка към израстването е рекапитулацията на положението. Израстването не става с думи, а с действия. Израстването не става, когато показно съсипеш живота на някого, защото иначе как ще се оправдае наличието на КПКОНПИ, както каза Иван Гешев, председател на специализираната прокуратура. Израстване не става, когато вътре в гилдията си особено докачлив за всяко действие на Лозан Панов и това ти се струва най-нередното нещо около българския обществен живот. Израства се с присъди, с действия срещу политици, наркобарони, перачи на пари, олигарси. Не самоцелно, разбира се. Израства се тогава, когато покажеш, че имаш куража да се изправиш срещу тях, а не срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Израства се когато не търпиш министър на правосъдието да е човек като Цецка Цачева или Данаил Кирилов, а протестираш срещу това.

Съдът е сред най-важните устои на демократичното общество. Същевременно българският е сред институциите с най-малко доверие у гражданите. Още едни данни, които едва ли са случайни. И с манифести няма да стане. Защото населението има своя праг на търпение. И иска резултати - ефективни присъди. Далеч съм от идеята, че Иванчева и Петрова са абсолютно невинни.
Но със сигурност не са най-виновните в тази страна. И справедливостта изисква това да се покаже и наяве. Като със същата страст се подходи и към останалите политици. Сред които е абсолютно невъзможно да няма далеч по-виновни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма угодия

    15 78 Отговор
    Като не съдят проблем, като осъдят проблем....общо взето джендърдевиза: "не знам, кво искам, ама го искам" ?

    Коментиран от #3

  • 2 Пешо

    143 14 Отговор
    Съдът оправда Иванчева за това, че е взела подкуп, а я осъди на 20 години лишаване от свобода за това, че е поискала подкуп, което след отказа на свидетелите да потвърдят показанията си си е просто една клевета. А твърденията на основния свидетел, че е дал показания под натиск и шантаж корумпирания съдия също не чу. Това твърдение изисква незабавно разследване на всички замесени в скалъпването на този процес - прокурори, следователи, мошеници от КОНПИ, а вече трябва да бъде разследван и съдията. Хората искат справедливост, а не съдебни циркове и палячовщини.

    Коментиран от #19, #20

  • 3 Соросоиде гербав,

    64 6 Отговор

    До коментар #1 от "няма угодия":

    Просто е - законност и справедливост. А не джендарски изпълнения от прокурори и съдии.
  • 4 Било

    12 55 Отговор
    Василе Васко написал си абсолютен баламоч отвори НПК и виж за какво става въпрос

    Коментиран от #18

  • 5 Tiffff

    37 18 Отговор
    Драги граждани тази ,,справедливост,, я ползвате всеки ден .. рушветчета тва онова прехвърляте коли за по 500 лева а всъщност получавате 10 000 апартаментчета на данъчна оценка или ще ви излезе соленко ... Напивате се биете се пребиват е някой ... Вдигате свастики по мачове ... И всичко ви се опрощава ... За кво ви е справедливост ... Помня един американски филм където некъф се надруса и превъртя и вика на човека до него ,, аре да избухнеме да ограбим някой , да идем на дискотека да счупим главата на някой и общо взето всекви такива ... И пича му вика Абе ти да не си в България ??? Така че трайте си да не говорим че пияни зад волана сте се разминавали с тънък рушвет а не със затвор ...

    Коментиран от #35

  • 6 Mорук

    61 9 Отговор
    Статията ми хареса ,ама никой няма да направи нищо по въпроса защото сме овце ,а оядените политици ще продължават да ни доят ,пак ще го напиша ,трябва ни"диктатор" като Ердоган да ги окаиши всички тия от прехода и да им вземе всичко ,и синчетата в панелка с 600 лв заплата
  • 7 Пенчо

    59 8 Отговор
    Страхотна статия! Жалко, че на малко места вече може да прочетеш такъв текст :(
  • 8 гост

    53 9 Отговор
    Евала на автора за статията!

    Коментиран от #17

  • 9 СТАЛИН

    19 2 Отговор
    ИМА ЧОВЕК ИМА ПРОБЛЕМ-НЯМА ЧОВЕК НЯМА ПРОБЛЕМ.
  • 10 месара

    21 36 Отговор
    василчо, за твоите 32 години, половината от това което си написал не си видял - много си малък да пишеш за виденовата зима (бил си хлапе), няма как да си разбирал за какво става въпрос! искаш да кажеш нещо, но не ти се получава. 50 - 60 и нагоре годишните могат да коментират! ти, не! ти можеш да пишеш за чалгарията, а не какво е било преди 20 - 30 г., кой крив и кой прав!

    Коментиран от #11

  • 11 истината

    28 10 Отговор

    До коментар #10 от "месара":

    Ей,дърт комунист,може да е бел на 10 год. на глада се помни винаги.Мръсни комунисти,побъркахте хората с глад,студ,хиперинфлация,банкрути на банките.А сега и ги упреквате,че помнят.НАГЛЕЦИ.

    Коментиран от #13

  • 12 Токо

    14 26 Отговор
    Ако Иванчева беше съдена в някой Американски щат пак щеше да вземе толкова! Пари под седалката 60 000 евро ???? Как става ? Че има схема в която тя не е на върхът пирамидата е ясно ! Да разкрие схемата и да сключи сделка! Иначе двайска е добре , по мярка и е ! А оня гей дето върти опашка покрай нея и и носи памперси в ареста трябва да му лепнат и на него 5 годинки . Да го '' оженят'' в затвора няколко пъти ...
  • 13 месара

    9 13 Отговор

    До коментар #11 от "истината":

    аз съм комунист колкото ти истина! на колко години си бе лешпер? целта на василчо е да пише за подкупната иванчева, да я защитава, само че почва от далече, от това какво са му разказвали родителите му! явно не схващаш идеята му. а и не разбираш това което съм написал.

    Коментиран от #15, #36, #37, #42

  • 14 До Васко:ИЗВИНИ СЕ ВЕДНАГА !

    11 22 Отговор
    Няма как да промениш правилното мислене на нас, обикновените хора за политици като Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Те попадат в графата ПРЕСТЪПНИЦИ ! Ти определено искаш: ,,да няма наказания" за такъв криминален контингент ? България е правова държава!
  • 15 Такива като Васил на съд !

    8 16 Отговор

    До коментар #13 от "месара":

    Имаме Съд ! Той има думата !
  • 16 име

    8 9 Отговор
    тоя господин ни казва - ние умните и красивите сме безпогрешни и всяко съмнение е грешно. вие останалите сте бандити.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Съда РЕШИ:

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Не гледай и не чети като Дявола Евангелието ! Имаш право единствено да посещаваш в затвора Десислава Иванчева и Биляна Петрова и да им носиш само разрешени неща !

    Коментиран от #23, #45

  • 20 ФАНТАЗЬОР

    5 14 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Не е твоя работа да си съдник на Съда !

    Коментиран от #24

  • 21 Чочо

    16 0 Отговор
    За какво правосъдие говорим след като на една инстанция си виновен на друга невинен и всичко това само в съдилищата в БГ.Пример Ц.Цветанов За феодалите в БГ един от тях е кмета на Аксаково 25, г кмет и няма толкова време по способен от него как да вярваш .Там в тази община още възстановяват имотите на хората който още са живи защото кога беше 1992г.Толковс корумпирана община няма дори в африка.но тук цъфти и връзва а къде са прокурорите да видят какво става хората търсят обезверени и тези гадове крадат ли крадат но скоро ще намерят това което търсят
  • 22 Plovdiv

    17 1 Отговор
    От три години (както и болшинството от българите) ходя през лятото да почивам в Гърция. Там виждам общо взето същата архитектура, същите хора със същите обичаи, нрави и привички, както и нашите. Общо взето, чисто формално погледнато, няма някаква явна визуална разлика между двете държави. Тогава се чудя и мая откъде идва тази чудовищна разлика в гражданската позиция на гърци и българи?! Как онези скачат като един и политиците им не смеят да шукнат, защото знаят какво ги чака?! А ние се натискаме, мълчим, примиряваме се с гаврата на олигарсите и проститутките им - политиците, съдът и пОРНОкуратурата - с хората в България... И напук на всичко и всички си мисля, че това няма да е вечно. И както българинът търпи като вол, но - до време - така и един ден цацаров и останалите по веригата ще им се прииска мъртвите да станат, че те да заемат местата им!

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гошо

    7 1 Отговор
    Една част от коментиралите очевидно не са прочели статията, защото твърдят за нея неща, които са неверни. Или както се казва, чели са като дявола евангелието. По същия една немалка част от гражданите, чули-недочули, прочели-недочели, и обикновено нищо не разбрали но бързат да изкажат "мнение", което също се състои от нещо подочуто. Аман от простотия...

    Коментиран от #26

  • 26 Дългия

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Гошо":

    Абсолятно си прав, и аз съм се опитвал нещо, ама то от говедо по говедо.
  • 27 ДРУГ

    15 2 Отговор
    АЗ съм много прост и питам- Местан уби дете на 6 месеца, и е на свобода, дори без гаранция, щото нямал доходи.
    Иванчева е осъдена на 20 години за искане на подкуп.
    Неразбирам нещата. Ми по-добре да станем наеми убийци, по-малко ще лежим по затворите.
    Идиотска държава. За милиони няма закони. Къде е справидливостта??????

    Коментиран от #32, #43

  • 28 Tito

    4 0 Отговор
    В България отдавна няма съдии,всичкото кеч взема под масата!
  • 29 Гюнеш от Максуда

    3 0 Отговор
    Не съдът хора ,не само съдът е виновен.Главната вина носят полицията и най вече прокуратурата разберете го.
  • 30 Питащ

    5 0 Отговор
    Дали действително са много хората, които са готови да следват пътя на справедливостта и правото?
    Дали са много тези, които могат да различават достойните хора, с морал? Дали наистина биха поощрили всеки, който излезе и каже в какви условия работи, какво му се нарежда, който поведе борба за справедливост? Нали за да оцениш морала, трябва да го имаш, трябва да разбираш от морал. Дали са много хората, които разбират от морал?
  • 31 Марко

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Plovdiv":

    Ако ходите всяка година в Гърция, а не виждате никаква особена разлика между българите и гърците нито в архитектурата, нито в обичаите, нито в привичките, то това може да означава само едно - никога не сте ходили в Гърция!
  • 32 Марко

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "ДРУГ":

    Лъжете се - това, че Местан е убил дете е твърдение, което тепърва ще се доказва в съда, докато вината на Иванчева е приета за доказана и подсъдимата вече има присъда на първа инстанция.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Asd

    2 2 Отговор
    Странно ,че точно вие ,които руптаете толкова за справедливост сте най-виновните и долни мошеници и първо вие трябва да си понесете наказанията .Съвестта си ли пречистване по този начин ."крадеца вика дръжте крадеца".Искате справедливост а самите вие освен помия и вреда на другите друго не оставате след себе си.българска работа
  • 35 Ivan C

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Tiffff":

    Това ли трябва да ни успокоява... Ако имаше реално правосъдие, дали щеше да ни се налага да купуваме 15-20 годишни бракми и да ги регистрираме за по 500 лв., каквато между другото им е реалната стойност в Германия, Италия и т.н. Колко от българите си купуват апартаменти кеш, че да им е данъчната оценка 10000, защото само да ти кажа, че банката ти отпуска кредит на база данъчна оценка и за апартамент от 10 бона няма как да ти отпусне 100... За кое да си траем, че не са ми писали акт за 100лв, а съм минал с 20лв. рушвет- Спестил съм 80 лв., е дааа ама вместо да взема тоя месец 2000лв. заплата взимам 1000, ама трябва да се радвам нали, спестил съм 80 лв.... Такива слабоумници като теб трябва да си траят, защото заради вашето безхаберие сме на тоя хал!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ivan C

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "месара":

    През виденовата зима аз съм бил на 6 и да нямам съзнателен спомен. Това означава, че не мога да имам мнение по въпроса ли? Това което знам за финансовата криза през 96-та не е от родителите ми или баба и дядо, а от написаните доклади на световни финансови експерти и официални статистики. Очевидно през 96-та ти си бил на зряла възраст и не знам, какво знаеш, но ако тогава сте знаели истинските причини, онези 50 хиляди души на жълтите павета, щяха да са измели политическата сган... Половината от спестяванията на българите изтекоха тогава към частните банки и 23 години по-късно, няма един осъден... Аферата КТБ ощети българите с 4.5 милиарда лева... Това не се случва за ден или два... Колко повдигнати обвинения има към служителите от надзорния съвет на БНБ, шефа Иван Искров по коя от телевизиите съобщиха присъдата му? Те и обвинение не му повдигнаха... А това са преките виновници за най-големият обир в историята... Ако си вършеха работа, да са прекратили обира няколко милиарда по-рано!!! Човека завършва статията си със огромни съмнения, за пълната невинност на двете кметици, цялото му възмущение е от арогантният отговор на апелативния съд... Целият този цирк е прах в очите, че вършат нещо... А ако си мислиш, че и аз ги защитавам, ще те попитам само един въпрос. Ако ти откраднат колата и изтривалката пред вратата, кое ще избереш да ти върне полицията?
  • 38 Ivan C

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "ПЕРДЕ ВАРА":

    В една демократична страна, всеки гражданин има право на мнение! Наказуемо е да казваш, че това е наказуемо бе! Народът е суверен на държавата, а не властта или съда... Те трябва да работят за народа и пред него дължат отчет, а не обратното... И къде виждаш точно да ги защитава? Дали щеше да съществува тази статия, ако не беше цялото това циркаджийство по случая, който ни се изсипа през медиите? Колко са осъдените по случая КТБ, на кой беше потърсена отговорност за аферата със ЗК Олимпик? Докато не започнат да вкарват в затвора виновниците за далаверите от стотици милиони, които пряко бъркат в джоба на всеки български гражданин, ще търпят упреци, а трябва да започнат да носят и съдебна отговорност!!! Работата им е да търсят правата на народа и затова им се плащат заплати!!! Но докато има тъпаци като теб, да вярват че тези циркаджииски истории са реална работа (не осъдителната присъда, а целият шум с който се води делото), все повече хора ще емигрират от страната, докато не останат само цигани и бабичките по селата... Честито
  • 39 Сандокан

    4 0 Отговор
    Милиционери ни управляват, с милиционерски методи! Преди 1989г. обвинението щеше да е формулирано като „подривна дейност срещу партията и държавата”, дори нямаше да има дела циркове медий ,директно БЕЛЕНЕ.
  • 40 Сандокан

    6 0 Отговор
    Инициативен комитет издига кандидатурата на Иванчева за министър прецедател. Като заслужил борец срещу мафиотското управление на България. Нея поне евентоална лустрация няма да я уличи във връзки с отминнали престъпни режими, нещо с което сегашните обвинители не могат да се похвалят.

    Коментиран от #44

  • 41 43 пъти

    1 0 Отговор
    е споменато в статията за справедливост!потърсете в тълковният речник що е то справедливост и ще останете неприятно учудени , че няма нито дефиниция ,нито смислово обяснение.
    Справедливост- дума без пълнеж!Е на това се крепи и вземането на решения от фалшивата институция ,наречена СЪД!!!
  • 42 истината

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "месара":

    Ако не си комунист,няма как да си забравил.Това е ИСТИНАТА.
  • 43 Съгласен съм

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ДРУГ":

    Ти наистина си Мнооого Прост!
  • 44 Бай Шиле

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Сандокан":

    На "умните и красивите" защитаващи Иванчева,НЕ ИМ ПУКА за нея.Мероприятието има съвсем друга цел.Да "вземат" Прокуратурата.
  • 45 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Съда РЕШИ:":

    Първо, се научи да пишеш без правописни грешки поне ник-нейма си и после скачай на амбразурата да защитаваш съда. С твоята защита рейтингът му се качи на 6,000001%
  • 46 натовец

    1 0 Отговор
    Ако правосъдието се постига от НАС, то доста прокурори, съдии, политически фигури и държавни чиновници ще са в панделата.