20 Април, 2019 10:00 21 428 87

Гърция към Германия: Това ще ви струва 290 милиарда евро

  • германия-
  • гърция

Такъв бил размерът на репарациите, които ѝ се полагали заради нацистката окупация през Втората световна война

Гърция към Германия: Това ще ви струва 290 милиарда евро - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парламентът в Атина реши: Гърция официално ще поиска около 290 милиарда евро от Германия. Такъв бил размерът на репарациите, които ѝ се полагали заради нацистката окупация през Втората световна война. Така ли е наистина?

След нападението над Гърция през май 1941 година над Акропола в Атина се развява знамето с пречупения кръст. Окупацията на Гърция от Вермахта продължава до 1944 година. През това време войниците на нацистка Германия убиват и грабят на целия Балкански полуостров. Икономическите щети от войната и окупацията и до днес са обект на много спорове.

Щети за близо 300 милиарда?

Още през 2015 година експертна комисия на гръцкия парламент определи обема на нанесените щети на поне 289 милиарда евро. Германското правителство систематично отхвърля исканията за изплащане на репарации и твърди, че Гърция вече е била компенсирана чрез предишни плащания. От години тази тема натоварва двустранните отношения, тъй като в Атина тя се повдига отново и отново.

От една страна става въпрос за преките щети, нанесени например при грабежите, убийствата и разрушенията. На жертвите на нацистките престъпления в Гърция Федералната република вече е изплатила сумата от 115 милиона германски марки. Според договор от 1960 година, това плащане трябва да покрие всички индивидуални искове за парични обезщетения.

Обект на дискусии обаче е и един държавен заем, отпуснат по принуда. Германският Райх принуждава Гръцката национална банка през 1942 година да му отпусне безлихвен заем в размер на 476 милиона райхсмарки. Нацистите твърдели, че парите са им необходими, за да финансират разходите си по окупацията на страната. Въпросните милиони не са били връщани никога. Затова някои гръцки експерти са на мнение, че Германия дължи на Гърция още близо 11 милиарда евро.

Германското правителство обаче продължава да настоява, че въпросът с репарациите за Гърция е решен окончателно. То припомня, че още през есента на 1945 година в Париж се провежда първа конференция по този въпрос. На нея е признато правото на гърците да получат процентен дял от репарационните плащания, които Германия дължи на победителите от войната. Въз основа на това решение Гърция получава обезщетение, чиято стойност възлиза на около два милиарда евро.

В Лондонското споразумение за дълговете от 1953 година западните сили отлагат изпълнението на всякакви по-нататъшни репарационни искания до сключването на мирен договор. Освен това те опрощават част от финансовите задължения на Германия. До официален мирен договор между Германия и страните от антихитлеристката коалиция така и не се стига. Вместо това през 1990 година влиза в сила т.нар. споразумение "две плюс четири", свързано с германското Обединение. Това споразумение беше признато и от Гърция, а в него не са предвидени никакви допълнителни репарационни плащания.

А когато другите спасяваха Гърция?

Темата за репарациите от войната се разпали с нова сила в Гърция след избухването на дълговата криза през 2010 година. Тогава Атина се обърна за помощ към ЕС, за да избегне държавен фалит. Впоследствие страната получи кредити за 274 милиарда евро, от които поне 55 милиарда са от Германия. Гръцки юристи и някои политици смятат, че гръцките дългове могат да бъдат приспаднати от парите, които Гърция настоява да получи от Германия. В случая те имат предвид главно гръцките искания за връщане на принудителния кредит, отпуснат по времето на нацистката окупация. Повечето експерти обаче изключват възможността да се стигне до нови преговори за дължимите репарации - в крайна сметка са изминали вече 70 години от края на войната.

Въпреки това гърците не се отказват - през декември беше представена оценката на парламентарната комисия по репарациите, в която обемът на нанесените щети на Гърция се определя на близо 300 милиарда евро. А от тази седмица вече е ясно: Атина ще представи на Берлин иск за 290 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    176 26 Отговор
    Тези византийци вече съвсем изнагляха!!!

    Коментиран от #8

  • 2 Boxer

    109 78 Отговор
    Евала на гърците! Гонят си интереса до край!

    Коментиран от #41

  • 3 😃АНАЛлизатор😂

    167 37 Отговор
    От грък и комунист работа?!!...дай им само пари да искат...циганска работа.
  • 4 Комуниста

    55 79 Отговор
    Е като са минали 70 години како сега? Да забравиме как Германия докара с алчните си амбиции 50 000 000 жертви ли?
  • 5 Справедлив

    184 13 Отговор
    Алчни , подли византийци ! Грабихте репарации и от България...След Първата св. Война , англо-френците ви подариха Беломорска Тракия ,населена с 80% българи ...и още искате!!!

    Коментиран от #15

  • 6 ???

    110 6 Отговор
    Тя Европа да не им поиска опростените заеми и да им върнат мигрантите минали през Гърция,че тогава ще бъдат опоскани все едно,че имат целогодишно присъствие на марокански скакалци!
  • 7 Трябва и от България да искат

    19 54 Отговор
    Поне 40-60 милиарда заради окупацията

    Коментиран от #18

  • 8 Дух

    13 60 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Браво!Почвайте ги,тези фашисти.
    Идват исщове и др.държави!Пълно възмездие,до дупката да щеги гонят.
    Гонят,за да вземат"СВОЕТО"!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Bubbles

    56 11 Отговор
    Е то бива наглост...
  • 11 Ципрас

    33 9 Отговор
    Ох котьо.........290млрд. ще ми дойдат добре.

    Коментиран от #14

  • 12 Ние също трябва да поискаме

    74 29 Отговор
    3-4 трилиона от Русия заради окупацията 1944-1989

    Коментиран от #17

  • 13 Morgoth

    67 11 Отговор
    Гърците се опитват да срежат клона на който седят.
  • 14 Меркел

    57 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ципрас":

    Може да ме хванеш за дъртата п.........
  • 15 Комуниста

    24 35 Отговор

    До коментар #5 от "Справедлив":

    Византийците ли са виновни че русофобите вкараха България на страната на губещите също както 6 години по рано ни вкараха Бг. в междусъюзническа?именно затова беше преврата 1923г.за да не се повтори ПСВ и Балканска 2 обаче има дори и ВСВ в която отново загубихме заради древните сороси русофобите!!!
  • 16 Bubbles

    99 2 Отговор
    Аз искам 300 милиярда евро от Гръците заради заради византийското и 500 милиярда евро от турците заради турското робство и едно партаментче от Цецо за дето е окрал България!
  • 17 Morgoth

    29 9 Отговор

    До коментар #12 от "Ние също трябва да поискаме":

    На теория трябва, само че има няколко проблема: няма съд който в момента да е признат и от България и от Русия, където това да бъде постигнато; никой не е седнал да изчисли ограбеното от СССР; повечето от грабежа е станал не по време на кратката окупация, а после от подчинения на СССР комунистически режим; остава и въпроса с приемствеността между СССР и Русия.

    Коментиран от #20

  • 18 ganio

    63 6 Отговор

    До коментар #7 от "Трябва и от България да искат":

    България нито е била във война с Гърция нито я е окупирала. Просто Германците са ни предоставили административното управление на някои територии. Въпреки това България изплаща репарации на Гърция. По-правилно е ние да си поискаме обратно парите.

    Коментиран от #21, #22, #31

  • 19 КОНТРАТА

    28 21 Отговор
    Чудя се кои джендери са ми по неприятни гръцките или немските? Да плаща дъртата германка!
  • 20 Така е

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "Morgoth":

    Но няма никакво значение кой е извършил физически грабежа след като заграбеното е заминавало при друг.
  • 21 Абсолютно никакво значение няма това

    17 20 Отговор

    До коментар #18 от "ganio":

    Имало ли е български войски там? Имало е.

    Коментиран от #44

  • 22 КОНТРАТА

    19 22 Отговор

    До коментар #18 от "ganio":

    Не само са били, но даже са и безчинствали и са уреждали депортацията на евреи към коцетрационния лагер Аушвиц - Биркенау!

    Коментиран от #58

  • 23 Сандокан

    28 2 Отговор
    В Германия нямат ли си банки като нашите за да получават вещи консултаций как се прави!!! Присвоиха милиони от (жилищно) спестовните влогове на няколко поколения , обвиниха „предишните” и с това всичко приключи. Но нашите (не намирам точната дума) политици мълчат. Иначе какви реклами пускат по телевизията. Отпускаме кредит с парите от вашите влогове и лихвоточки.....
  • 24 Сега северомакедонците като видят

    11 7 Отговор
    И те ще искат от българия репарации за окупацията...
  • 25 Българите такива зверства са вършели

    10 25 Отговор
    Че дете в корема на майка си са разплаквали.

    Коментиран от #53

  • 26 7777

    23 2 Отговор
    Щом е така ние трябва да поискаме 300млрд от Германия и 300 млрд от Русия и да чакаме да ни ги дадат. Звучи налудничево, но Гърците разчитат на това, детето докато не си поиска майка му не му дава.
  • 27 Бачо Киро

    27 10 Отговор
    Подигравайте се, но гърците добре правят. Няма лошо да си искат тяхното, когато искаха опрощаване, баш германците най-много се дърпаха, тотално забравили двата си фалита и опрощенията към Германия, на това отгоре страна, която е съсипала тогава Европа едно десетилетие по-рано. Кой е казал, че като били минали 70 години и било приключено? Този който му изнася? Същият този набута гърците и със сегашните дългове... За каква цел мислите бяха дадени милиардите от частните банкери? Танкове, подводници, Сименс, строежите покрай олимпиадата... Кой дължи над 1 милиард ДДС за изпълнението на олимпийското градче и някои други дейности? Hochtiefbau AG.... Когато банкерите почнаха да нервничат, хем знаеха, че гърците не могат да върнат толкова пари, кой прехвърли унилитерално дълга на гърба на ЕС? Меркел и Саркози! Та много добре правят гърците, без значение дали ще го постигнат, отдавна е време някои боклуци в ЕС да получат отпор.

    Коментиран от #33

  • 28 истината е

    36 4 Отговор
    че само българите си спасиха евреите а те от благодарност след време си поискаха имотите с лихвите кой ли е по умен а

    Коментиран от #29

  • 29 Ами нормално е след като

    10 6 Отговор

    До коментар #28 от "истината е":

    Са ти отнели нещо да си го поискаш. Иначе излиза, че ги "спасяваш" ама им отнемаш имотите.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гост

    20 15 Отговор

    До коментар #18 от "ganio":

    В голяма грешка си. България е виновна (за което не се гордея) за безчинстването и избиването на десетки хиляди гърци при потушаването на въстанието в северна ГЪРЦИЯ по време на ВСВ - факт, който е малко известен. И до ден днешен гърците помнят и чакат възмездие срещу няколко фамилии в южна България, участвали в погрома.

    Коментиран от #34, #45

  • 32 11ап

    8 15 Отговор
    Проклети андарти , просто трябва Ердо да ги ,,напляска" пък тогава да реват на вратата на Германия , проклети крадци на история!

    Коментиран от #46

  • 33 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Бачо Киро":

    На Саркози кога ще връщат парите тия тарикати ?

    Коментиран от #42

  • 34 Аз само

    38 5 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    ти теглих една "благословия".Питам те знаеш ли,че гърците обезбългариха цяла северна Гърция след освобождението си през 1830 г?Знаеш ли какви зверства са вършели гърците над мирното българско население?Бедна ти е фантазията.Знаеш ли,че още от завладяването на балканските земи от османците и до ден днешен те не спират с асимилаторската си политика?Имал ли си вземане-даване с гърци за да разбереш що за иди,ти са?В основата на съществуването и живота им е заложена ПОДЛОСТТА и паразитирането.Това,че искат от Германия репарации е част от характеристиката им.Гърция е била в ПЪТИ по-вредна за България от който и да било.

    Коментиран от #39, #47, #51

  • 35 6б клас

    23 3 Отговор
    Грък на магаре да стане НЕ СЕ КАЧВАЙ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ти иди

    5 8 Отговор

    До коментар #37 от "Bulgaria+Deuchland=brotherhood":

    иди в понеделник при джипито си и вземи направление за психиатър,защото закъсняваш вече.
  • 39 гост

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "Аз само":

    Публикувано във факти.бг: ти теглих една "благословия".Питам те знаеш ли,че гърците обезбългариха цяла северна Гърция след освобождението си през 1830 г?Знаеш ли какви зверства са вършели гърците над мирното българско население?Бедна ти е фантазията.Знаеш ли,че още от завладяването на балканските земи от османците и до ден днешен те не спират с асимилаторската си политика?Имал ли си вземане-даване с гърци за да разбереш що за иди,ти са?В основата на съществуването и живота им е заложена ПОДЛОСТТА и паразитирането.Това,че искат от Германия репарации е част от характеристиката им.Гърция е била в ПЪТИ по-вредна за България от който и да било.
    Съгласен съм с теб, но колкото и да ме "благославяш", фактите не можеш да промениш.
  • 40 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    15 2 Отговор
    А симеон дянков говореше че гърците щели да станат по зле от нас😂😂😂😂😂😂😂било въпрос на време😂😂😂😂много страшна криза ги чекала😂😂😂😂😂 ама кат гледам бегето копа секи миг ново дъно и мизерия 😂😂😂😂
  • 41 Mорук

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    Какъв интерес бе будала опростиха им 200 и кусур милиарда и сега искат репараций ,ай сиктир евреите искат византийците искат,ами дай им бе ахмак прост

    Коментиран от #43, #56

  • 42 Бачо Киро

    17 1 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    На кой Саркози да връщат? Саркози и Меркел си измиха ръцете, продадоха на гърците каквото им наредиха, прехвърлиха дълга на раменете на ЕС и всичко приключи. И пари направиха, и приятелчетата им в банките доволни, че им се размина... Боли ги фара и за гърците, и за ЕС... Да не би на гърците да им трябваха самолети, подводници, олимпиада, ъпгрейди на комуникациите... собственост на Дойче Телеком и.... извършена от Сименс... Самата Меркел отиде в Гърция да дава акъл, когато от Уинд ъпгрейдваха клетките и убеждаваше да купят Сименс, не Алкател или Хуауей... Въобще сте далеч като гледам от врътките в ЕС и си мислите, че някакви гърци ще вземат ей така милиарди, за да ядат, пият и чупят чинии под звуците на сиртаки... Ти купуваш ли сега самолети на незнайни цени? Ще купиш я... Или мислиш, че банкерите са идиоти и не знаят къде дават парите и че Меркел и Саркози ще ги оправят? За големи балъци мислите ЕЦБ, МВФ, Голдман Сакс и тн....
  • 43 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #41 от "Mорук":

    Нищо не са им опрощавали, стига си дрънкал глупости. Никой от ЕС никога не позволи и да се говори да им опростят.
  • 44 Имало е ама

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Абсолютно никакво значение няма това":

    Друг път
  • 45 Да ама аиде

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Гърците да платят за унищожението на всички исторически документи за кланетата и мизериите които извършиха преди освобождението да си платят заедно със сърбите да платят още и за ножа във гърба през балканската воина както и румънците
  • 46 Време е

    4 5 Отговор

    До коментар #32 от "11ап":

    Неблагодарнате и крадливи боклуци турция да ги оправи ердо мятаи това подло циганско свърталище никои хубаво не е видял от тях и не се е оправил всичко получават все даром
  • 47 100%

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Аз само":

    Истина
  • 48 За да не се

    7 3 Отговор
    Занимаваме направо трябва да искаме от италия 1 трилион €
    Щото некадърниците не можаха да бият тъпите гърци и ревнаха на хитлер та тои тръгна към балканите е докато напада сърбия помоли Борис за трети последен път или ела при нас или тигрите при вас. И понеже русия не защити сърбите въпреки договора французите бяха оправени англичаните мълчаха помощ не се виждаше и аида съюзник на германия
    И ако не знаете български воиник не е имало само на българските територии никъде другаде докато не идват руснаците
  • 49 И още

    8 3 Отговор
    Хитлер заради това забавя със близо месец атаката над русия и зима иде за него англия франция и русия трябва да благодарят за това на меките италианци иначе сега щяха да говорят немски
  • 50 Public Owner Sofia SkinHead 14 88

    13 9 Отговор
    Евтина пропаганда за евтини и глупави хора! Нацистите били грабели и убивали целия балкански полуостров! Наистина, по-смешна глупост не бях чел и чувал скоро! За рождения ден на Хитлер - днес 20 април това успяха да измислят либералите и комунистите!
    Балканският полуостров е грабен и поробен от червената армия и изобщо комунистите, комнадувани от евреите! Грабежа от същите продължава и досега!
  • 51 Хрис

    17 1 Отговор

    До коментар #34 от "Аз само":

    Пич, грешиш доста във времевата рамка на събитият, но като факт си прав. До есента на 1912г. най-севрната област на Гърция е била Тесалия и гръцкото правителство е изпращало в райони със смесено население отделни чети, които тормозили българското такова. Истинските гонения, които намирисват на геноцит, започват с началото на Балканската война, когато гръцката армия навлиза в днешна Северна Гърция ( Епир, южна Македония) и се засилваслед края'на Междусъюзническата война. След края на Първатв световна война на гонения се подлагат и българите от Беломорска (западна) Тракия. Като цяло за това състояние на нещата сме'си виновни ние и найвече царете ни Фердо и Борката Кобурготски.

    Коментиран от #54

  • 52 mихо

    4 3 Отговор
    Поне крадените архиви да върнат руснаците.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 И за кое

    11 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хрис":

    Сме виновни че са тореризирали предимно българско население и за предателството през балканската докато сме воювали те са разчиствали и окупирали наготово аиде стига със вашите простотии да им кажеш добре благодаря е получихте територия торино по голяма от вашия кенеф извинявайте че се потихте докато избивахте българите :D
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Boxer

    11 1 Отговор

    До коментар #41 от "Mорук":

    На тях им даваха заеми, които те на драго сърце изядоха и изпиха. Германците като видяха накъде отиват работите почнаха.да.им намаляват лихвите и да гиразсрочват. Въпреки че са им в ръцете, гърците не.страдат от комплекси за малоценност и си гонят интереса. А ние кога? Защитаваш Германия, все едно на някой германец му пука за тебе?!

    Коментиран от #61

  • 57 така е

    5 0 Отговор
    Ние платихме!?
  • 58 Сандъка

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "КОНТРАТА":

    Никога не е имало депортации на евреи,а също и холокост.Причината за това е,че истинските евреи са избити още при опита им за бягство от Египет.Всичко останало е легенди и митове.
  • 59 Кибертрон

    2 1 Отговор
    Ше барат БАНАНА гърчолята, то е ясно....
  • 60 Я па я

    4 2 Отговор
    А ние колко милиарда репарации да искаме от Русия , дето съсипа държавата ни? Колкото гърците ги видят , толкова и ние.

    Коментиран от #62, #63

  • 61 Mорук

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Boxer":

    Как ли пък да не ,над 200 им ги опростиха я върни малко назад и прочети ,4,5 годинки
  • 62 Я па ти

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "Я па я":

    А за съсипията след 1989 от кого да търсим компесаций!

    Коментиран от #65

  • 63 Айхман

    16 1 Отговор

    До коментар #60 от "Я па я":

    С хитрости и глезотии,Гърция увеличи територията си близо пет пъти за сметка на България.Беломорска Тракия буквално им беше подарена,където гърците проведоха жесток геноцид над българското население там.През годините ръководителите ни мълчаха като зашити.
    Време е да потърсим сметка на гърците за този геноцид и да поискаме да върнат Беломорска Тракия на България.Знам,трудно е,но не и невъзможно,ако имаме силни политици,дипломати и историци.
  • 64 Айхман

    1 1 Отговор
    Коментара не е До коментар #60 от "Я па я":
  • 65 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Я па ти":

    Ами от 89 досега??
  • 66 GHOST 1

    5 1 Отговор
    А НАШ'ТЕ МИЛИАРДИ ОТ ЮЖНИТЕ СЪСЕДИ КОГА?
  • 67 Зевс

    3 2 Отговор
    Да плащат насраните шваби. Унищожиха европа с болнитв си амбиции ще плащат разбира се. Яд ви е на гърците защото българия е била на грешната страна губещата 2 пъти и то за половин век
  • 68 Българин

    8 1 Отговор
    Аз предлагам всички съседни нам страни да ни върнат изконните български земи, и репарации за избитите и прокудени българи. А що се отнася до Гърция, не е добре да режеш клона на който седиш, и време да, се научат на труд. Безплатен обяд няма.
  • 69 дявола

    5 1 Отговор
    Все реват все недоволстват все чакат помощи но какво да правят те са си на гости у тях при държавен дълг 270 милиарда търсят си да им ги опростят
  • 70 SAAB

    1 2 Отговор
    Хайде сега огне-бореца да иска от византия репарации за 200 годишното им "присъствие " .....направо едно островче да му преведат по сметка :) ......магистрала до него сам ще опне :)

    Коментиран от #71

  • 71 темелко

    1 2 Отговор

    До коментар #70 от "SAAB":

    ... И асансьор до сарая.
  • 72 май

    0 0 Отговор
    вечи и сте искат репарации от нас ,дето до 1967 г. им плащахме?
  • 73 знайте

    3 5 Отговор
    ако гиллер не беше отровил мунархя ,сега България щеше сда е без Пирин,Родопа и с репарации към Русия!

    Коментиран от #82

  • 74 Члена

    6 2 Отговор
    Да им е... а майката на гърците мързеливи
  • 75 Мая Бугова

    3 5 Отговор
    Правилно.Браво на гърците.
  • 76 Безпартиен

    4 0 Отговор
    Гърците превъртяха, не стига,че България им изплати 20 години неоснователни репарации
  • 77 Баце

    3 0 Отговор
    Дааа, аз лично предпочитам да дължа пари на евреи, но никога на гърци. За да съм по-ясен и образен, ще го кажа така: "По-скоро милост от канибали, отколкото коректност от грък."
    Но пък по стар български обичай ме кефят как се гаврят с немците.
  • 78 Има и още такива

    4 0 Отговор
    Когато на Земята се появил гръкът, тогава и евреинът е ревал.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Т-16

    3 0 Отговор
    Когато се ражда гръг и евреите плачат
  • 81 реджеп

    2 2 Отговор
    И българската окупация не само нацистката !
  • 82 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #73 от "знайте":

    Може още по тъп коментар да напишеш.
  • 83 Умно село

    1 0 Отговор
    Право КУМЕ в очи е казал народът!
    Все пак гърците си имат политика и гръцка политика. Доказали са го!
    Винаги се измъкват, а си имат и море .
    Ние пък бетон , море и много "политици"
  • 84 emo

    0 0 Отговор
    Това е интересен въпрос, по който е меродавно мнението на исторци, и юристи по международно право; повечето мнения по-горе като цяло са безсмислени. По мое лично мнение няма как да стане, но ако стане ще е прецедент, тъй като плати плати веднъж на Русия войната от 1877-78; втори път плати и съветската окупация през 1944-47 г. И втакъв случай също ще може да си иска парите.
    Гърците обичат да преиграват и да се правят на жертви. Особено след като получиха огромна финансова помощ от Германия, която ги спаси от фалит. В случая се сещам за две поговорки: изтъках си платното, ритнах ти кросното. Втората: Не режи сам клона на който седиш.
  • 85 Бай Благой

    2 0 Отговор
    Евала на малякитата. Ета това са хора!! Ето това са политици!!
    Това са ДЪРЖАВНИЦИ!!!
    А не като нашите помияри, които ходят и се целуват с Ердоганя и викат "Аферим ефенди" и ДУМА не обелват за обезщетения на тракийските бежанци!!!
  • 86 бомбата

    0 0 Отговор
    Алчните данайци света им изкараха длъжен !!! Да му мислят наште управници че след германците и нас ще искат да дерат че малко поразии са ни направили в историята......
  • 87 ГОСТ 1

    0 0 Отговор
    Гърция може да иска и 500 милиарда но ще получи един гол х й.