Last news in Fakti

22 Април, 2019 20:30 2 183 20

Украйна: ново начало със Зеленски

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • петро порошенко

На сцената комикът пленява публиката със своя чар и своите провокации

Украйна: ново начало със Зеленски - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Володимир Зеленски спечели убедително балотажа. Украинците искат ново начало. То обаче носи и рискове. Въпреки всичко президентските избори са силен демократичен сигнал, коментира Бернд Йохан.

На сцената комикът пленява публиката със своя чар и своите провокации. Той обещава на зрителите добро настроение. На сцената успехът му е в кърпа вързан и обещанието - изпълнено. Когато зрителите се смеят и радват, комикът е победител. В една телевизионна серия Зеленски вече игра ролята на президент на Украйна. Сега обаче той наистина стана президент. Володимир Зеленски победи с огромна преднина Петро Порошенко на балотажа на президентските избори. Той не даде никакъв шанс на сегашния президент в една крайно поляризирана изборна борба. При това Зеленски последователно избягваше обществения дебат. Той обрисува само бегло представите си за политиката и използва всички възможности на социалните медии. Зеленски използва изборната борба, за да си разчисти сметките със системата Порошенко.

Голямо недоволство от Порошенко

Победата на Зеленски показа, че промяната е възможна, когато големи части от населението са недоволни от досегашната политика. И след петгодишния мандат на Порошенко Украйна все още си остава сред най-бедните страни в Европа. В страната почти липсват инвестиции. Правосъдието не е независимо. Корупцията и шуробаджанащината не се премахнати. Редица корупционни скандали разтърсиха и най-близкото обкръжение на Порошенко. Към всичко това се прибавя и войната в Източна Украйна срещу ръководените от Москва сепаратисти. Няма изгледи за политическо решение на конфликта. Няма напредък и в хуманитарно отношение. Нито по отношение на хората на фронта, нито по въпроса за политическите затворници. Като главнокамандващ армията Порошенко извърши някои реформи в нея, но в политическо отношение мутира до хардлайнер и националист, който не можеше да намери политическо решение на конфликта в Крим и Донбас.

Обещаното ново начало ще бъде трудно

Сега пред всички тези проблеми се изправя Володимир Зеленски, който по време на изборната борба не криеше, че няма никакъв политически опит. И той няма да може да реши тези проблеми с артистичен чар и хумористични видеоклипове в Ютюб. Нищо чудно скоро да му замръзне усмивката. Защото обещаното ново начало ще бъде трудно и носи риска от провал. Украинците искат нови лица в политиката. Володимир Зеленски има само един малък екип. И едва след парламентарните избори през октомври ще стане ясно кой ще управлява в Украйна. Дотогава ще се изясни също така с кои политически сили ще си сътрудничи новият президент. И една, или друга част от неговите избиратели може да се разочарова.

Володимир Зеленски следователно много ще внимава подобни съюзи да не отнемат оптимистичния подем, който предизвика неговият избор. Около него витае подозрението, че поддържа бизнес и лични контакти с избягалия от Украйна оспорван олигарх Игор Коломойски. Възниква и въпросът дали предприемачът Зеленски ще запази своите дялове в медийните фирми като президент. Украинците очакват още много отговори от своя бъдещ президент. Сега той най-сетне трябва да каже как и какво иска да стори по-добре като президент. И не само да каже, но и да го докаже чрез дела. Европа, САЩ и Канада, които подкрепят Украйна по пътя ѝ на реформите, също искат да знаят накъде ще тръгне страната в бъдеще. Към това спада и желанието за нормално предаване на властта и очакването, че победителят и победеният ще се отнесат с респект към резултата от изборите.

След протестите от Майдан украинците за втори път по демократичен начин предизвикват ново начало. И затова заслужават адмирации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Мишо

    6 14 Отговор
    много е важно да воювате с русия до пълна победа -нападнете я -ударете и кримския мост - после ни нато ни ЕС ще ви трябва ....само булдозери .....много булдозери
  • 2 Boxer

    16 0 Отговор
    Голяма надежда за Украйна. Важното е да не прави фундаментални промени, освен спрямо корупцията. Ако умело се договаря с Русия и западът, може да подобри положението на украинците. Проблемът е че интересите на оръжейните производители и големите корпорации нямат интерес от това.
  • 3 Оппа

    21 1 Отговор
    Ще има няколко десетки години нови начела, като при нас. Големият проблем е, че искат в Европа, а пък тя не я иска, като при нас. Европа ще я вземат след известно време, но ще и вземе пазарът, читавата работна ръка, както направи с нас...

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Eeee

    4 10 Отговор
    Тия щом си избират комик,значи здраво са закъсали умствено!

    Коментиран от #8

  • 5 Рашка с чашка

    0 25 Отговор

    До коментар #3 от "Оппа":

    Нищо не ти е взела Европа! Голямото бягане от България беше през деветдесетте, преди да се говори изобщо за ЕС. След като България фалира два пъти, един път при другаря Луканов и втори път при другаря Виденов. Помниш ли зърнената криза и режима на тока? А режима на водата в София? Опашките за хляб? Заплата от 10 долара? Купоната система на Луканов? Опашката пред чейндж бюрата, защото долара и марката поскъпваха всеки ден? Бензиновата криза, когато можеше да се сипва само до 20 литра?

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 6 12345

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Рашка с чашка":

    Нещо бъркаш шорошко. Голямото изнасяне стана като ни приеха в ЕС и се отвори пазара на труда. А за урките направо ми е жал. Реално вървят по нашия път, но са 30 години назад. Щом си избраха комик за президент, яко са го закъсали.
  • 7 селянин 1

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рашка с чашка":

    То и за тва Е.С.не иска Украйна..все трбва да наливат пари,а там яко се краде,а още едно,,вагонче,,в края на влака,ще требва яко дърпане,а един от локомотивите даде фиря/брекзит/
  • 8 Доган Борисов

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Eeee":

    Борисов Бойко ,стана комик от зор ,за да се задържи на власт.
    Може да шантажираш , шляхтата, както си искаш, стига да има кой да пише и кой да те пази,виж Доган, та ако ще и клоун да си...
  • 9 Оппа

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рашка с чашка":

    Кауфланд, Лидл, Билла , ЕВН, ЧЕЗ.., изнасят милиарди всяка година. Маса заводи са тук заради евтината работна ръка. От тях оферти има за специалисти- доктори, инженери, мед. сестри, заварчици, шофьори. И киртаци търсят в земеделието, че техните не искат да бачкат там. Пет процента от българите имат интерес да сме там. Имат пари да отидат на френската Ривиера, на швейцарските Алпи, до Париж да се разходят, но за останалите 95% Европа е една лъжа, мираж за по-добро...
  • 10 Иван

    3 15 Отговор

    До коментар #3 от "Оппа":

    Украинците ще се оправят. Много народ са и има много умни хора там. За разлика от тъпунгерите масово в БГ. Такива като тебе консерви и тъпунгери са навсякъде в кочината. Жалко за малката ни страна матреала е много зле. Немалко част от украинците за твое сведение работят вече в Европа и са търсени работници в централноевропеиските страни и получават заплати от порядъка на 600-700 евро чисто, а такива като тебе и още голяма част русоблизничещи тъпанари ще тънат в мизерната си кочина в БГ със 700 лв на месец, точно заради любимата ви Русия, която не иска България да бъде развита държава. Вашата работа от кочината да се присмивате и да наричате че друга страна 10 пъти по-голяма от България е също кочина е меко казано плачевно и само тъпанарите не могат да проумеят това.

    Коментиран от #12, #13, #18

  • 11 ВЕСКО

    4 0 Отговор
    СЛАБА ..ПЕШКА...ДАНО НЕ ПАДНЕ КАТО ПЪРВА И ...ПОСЛЕДНА!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ветко

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Абе бастун много си изостанал .Новата работна сила в България идва именно от Украйна и Молдова.Смятай колко са го закъсали щом идват тук да търсят бачкане

    Коментиран от #15

  • 14 Ветко

    2 8 Отговор

    До коментар #12 от "Оппа":

    Европа си има умни хора бе селски .Хората са проектирали цялата си икономика с машини и роботи.Трябват им точно хора които да обслужват машините ,хора със здрави ръце и гърбове.

    Коментиран от #20

  • 15 селянин 1

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ветко":

    А бе,ше доот още..щом шоумен ги командва,докато влезне у релсите-ше минат година,две.
  • 16 Радио Ереван

    3 0 Отговор
    "Божествена комедия"... "grabs popcorn"...
  • 17 Гошо

    9 2 Отговор
    Украйна е изкуствено създадена държава. Украйна ВИНАГИ е била Руска!
  • 18 Усрайна

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    никога няма да се оправи, тя, закономерно отива към своя край и най-вероятно ще бъде поделена между съседните страни. Нямат никакъв шанс усраинците, това е един изключително тъп и прост народ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Божеее

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ветко":

    Роботи и машини ... велико ... ти от кой научно -фанатастичен роман изскочи, бе Трипио ?