25 Април, 2019 13:00 1 811 10

В България неравенството расте по-бързо, отколкото в САЩ

  • сащ-
  • благосъстояние-
  • бедни-
  • богати-
  • богатство

„У нас в Америка е зле, но при българите е по-зле“, си казват американците

В България неравенството расте по-бързо, отколкото в САЩ - 1
Снимка: 24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера медиите съобщиха за някакъв български супербогаташ, който си купил огромно имение в "Бевърли Хилс" за 34.5 милиона долара и шашнал дори американците. И това е само един от супербогатите, родени от 30 годишния път, наречен у нас с либералната идеологема „преход към демокрация“, прикриваща разграбването и унищожаването на построеното при социализма и родило новите български капиталисти. Има и други такива, това е безспорно. За повечето от тях офшорките – тази свидна рожба на неолибералния капитализъм, създадена специално, за да се крият богатствата от обикновените хора и облагане от държавите, съдържат какви ли не неочаквани за обикновения българин тайни. При това, скоростта с която расте богатството на богатите и дистанцията им от бедните у нас е невиждана преди това.

Според публикация преди седмица в агенция Блумбърг, вещаеща идването на следващата голяма икономическа рецесия, не трябва да очакваме, че тя ще удари богатите. Не, тя ще удари отново главно бедните. Представете си какво ще стане тогава. А неравенството в САЩ именно след 2008 г., когато се разгоря предишната икономическа криза расте със скорост по-голяма от когато и да е било преди това в историята.

Вярно е, че неравенството расте не само в САЩ, а и другаде по света. Расте в цяла Европа. Великобритания се мята като обезумяла от гърчовете на Брекзит именно защото не успя да реши проблема с основните форми на неравенство там и това породи стремежа да се отделят от ЕС с надеждата, че така може да стане по-добре. Ще става обаче по-зле.

Има обаче една добра новина за американците, казва авторът на публикацията Шира Овиде: „в периода 2010-2017 година в Америка увеличаването на разликите в богатството е ставало по-бавно отколкото в България“ (1). Така се успокояват американците. С това, че на тях им е зле, но има едни нещастници в света – това са българите, при които нещата много по-ускорено стават все по-зле.

И няма как да не стават по-ускорено по-зле, след като България е уникална с минималното си облагане на корпорациите и богатите. На фона на българския 10-процентов плосък данък за всички, включително и за минималната работна заплата, данъците въведени от Роналд Рейгън, Маргарет Тачър и Доналд Тръмп изглеждат като политика на невероятни левичари, с които нашите партии и политици не могат да се сравняват, независимо дали се наричат леви или десни. Наричат се „леви“ и „десни“ и крачат в посока „Дясно, дясно, дясно“.

Станахаме за посмешище и пред американците по скоростта, с която нараства разликата между бедни и богати. Станахме за посмешище с това, че докато се говори как още „комунистите управляват“ в България се води по-дясна данъчна политика и от най-десните политици в цяла Европа и Северна Америка през последния век.

А на всичко отгоре, в сравнение с американците, у нас разделението между бедни и богати расте, защото и самите САЩ измъкват от нас милиарди със заграбения човешки капитал, а сега ще вземат някой друг милиард и за да ни въоръжават.

„У нас в Америка е зле, но при българите е по-зле“, си казват американците. „Затова нека ние, американците да си траем, защото може да бъде и по-лошо. Както при българите“. Нищо, че американците не знаят нашата знаменита премъдрост: „Я не сакам я да съм добре. Я сакам на Вуте да му е зле“.

Това донесе българският капитализъм на идиотизираните маси, които пееха щастливо „Комунизмът си отива, спете спокойно, деца“, докато политиците им обещаваха да ги ощастливят, каканижейки за „преход към демокрация“ и „европейски ценности“. Не, не спят спокойно децата днес, дори ако вземем факта, че в българските училища побоите, нападенията, сбиванията са повече отколкото във всеки друг период на нашата история. Но не спят спокойно и техните родители в едно общество, в което неравенството расте с такава скорост, че в Америка си правят гаргара с българите и за да има такива, които са по-зле от тях искат допълнително да им помогнат в растежа на неравенството. Да им вземат допълнителни пари заради някаки си изтребители. Как няма да ги вземат след като България надмина Америка и в това, че най-напред идиотизирани и антибългарски политици унищожиха ракетите и голяма част от останалото въоръжение и армия, а сега трябвало да се дават пари, защото вече нямало оръжие.

Според нарастващо количество автори днес по света увеличаващото се неравенство води до нарастващи конфликти, опасности, кризи, дори войни. Води към пропаст. Така крачейки по посока „Дясно, дясно, дясно“, в която богатите стават все по-богати и неравенството расте, не вървим ли към пропастта?

Васил Проданов, "24 май"

–––––––––––––––

(1) Ovide, Shira. The Next Recession Is Coming. Now What?, In: Bloomberg, https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-04-16/recession-is-coming-and-it-s-time-to-start-planning?utm_medium=social&cmpid=socialflow-facebook-view&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=facebook&utm_content=view&fbclid=IwAR3TSIVFVxloqNVAbjcg_6jMDxOyISH18Scvep-7D6a282zoaenxrIWxzEA, April 16, 2019


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всичко в едно изречение

    32 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това донесе българският капитализъм на идиотизираните маси, които пееха щастливо „Комунизмът си отива, спете спокойно, деца“, докато политиците им обещаваха да ги ощастливят, каканижейки за „преход към демокрация“ и „европейски ценности“.
  • 2 Meganoob BG

    28 3 Отговор
    Е нали искахте капитализъм? То това е - многото богати експлоатират още по-много бедни. Проблема че и царе нямаме да се върнем на монархия.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тръмп

    2 16 Отговор
    Продажник Проданов говори от името на американците,от позицията на комунист!!!:):):)Жалък опит за внушения,че Костов е демократ работещ за КГБ и Сорос-ляв демократ и вожд на джендърите,които до един са комунисти!!!:):):)Явно без Хувър,комунягите са плъзнали и внедрени по високите нива!!!:):):)
  • 6 Смотан

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хайл":

    Ако не си забелязал то има.
  • 7 Един

    11 0 Отговор
    Е, най-после надминахме американците!
  • 8 Госあ

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Meganoob BG":

    Определено дори монархията е за предпочитане. Поне някаква аристокрация да управлява. А Тея са най големите селяни успели у живото с измамни схеми
  • 9 Не е вярно

    8 0 Отговор
    Бедните като измрем скоро и ще останат само богатите и всичко ще е наред и прехода ще е завършен успешно
  • 10 Браво

    3 2 Отговор
    Ето това е истината за големия проблем на нашето развитие. Ако неравенството е поносимо, ще е поносима и корупцията, но не е така. Положението е нетърпимо. И най-важното -борим корупцията по високите тавани и етажите, а тя е при работодателите-най-големите грабители и от там се нареждат техните помагачи- политици, общинари, адвокати, нотариуси, архитекти, строители, ченгета, лекари.