4 Май, 2019 07:39 2 055 49

Каква Европа искат младите хора

  • германия-
  • евроизбори

Миграцията и околната среда са темите, които най-много ги вълнуват

Каква Европа искат младите хора - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейските избори чукат на вратата. Какви са нагласите на младите хора? Проучване сочи, че те искат Европа, в която тяхната дума да се чува повече. Миграцията и околната среда са темите, които най-много ги вълнуват.

Европа е близо до сърцата им. Не обаче и политическото ѝ представителство. Само всеки втори млад европеец между 16 и 26 години смята европейските избори за много важни. А всеки пети от анкетираните не се чувства наистина представен от Европарламента. Това показват резултатите от проучване на фондация ТУИ. И нищо чудно. Средната възраст на депутатите в европейския парламент е 56 години. Най-младият депутат в Брюксел е един 30-годишен българин. Минималната възраст за кандидатстване в една трета от страните членки на ЕС е 21 години. В Италия и Гърция минималната възраст е дори 25 години. Въпреки това младите хора се чувстват привързани към Европа и искат да участват във вземането на решения. Особено по теми, които са много важни за тях. "Поколението Европа настоява да му се чува думата и иска да участва във вземането на решения. Това е посланието на тазгодишното ни проучване към всички, които носят политическа отговорност", казва директорката на фондация ТУИ Елке Хлавачек.

В Германия положението е малко по-различно в сравнение с общата картина в Европа. След миграцията, предоставянето на убежище и опазването на околната среда, третата по важност тема е социалната политика. В никоя друга страна социалната политика не се окачествява от младите хора като много важна тема за ЕС. Въпреки че повечето германски младежи оценяват миграцията като най-важния проблем, те не са против отворените граници. 43 процента от анкетираните, които смятат миграцията за най-важния проблем, окачествяват отворените граници като шанс. Само 27 процента от анкетираните са на мнение, че отворените граници представляват заплаха. Младите хора оценяват свободното придвижване в рамките на ЕС изключително положително и според тях, то не подлежи на дискусия.

Втората по важност тема за европейската младеж е опазването на околната среда и защитата на климата. Месеци наред младите хора в Европа вече протистират срещу замърсяването на околната среда с движението "Fridays for Future". Те призовават политиците да предприемат много повече за опазването на околната среда и климата.

Промяна и визия за бъдещето

Как обаче да стане така, че младите европейци да бъдат привлечени не само в политическия дискурс, а и в реалния политически процес? Политическите партии трябва да улеснят приемането на млади хора в редиците си, препоръчва Маркус Шпитлер от научния Център за социални проучвания в Берлин. "Младите хора се интересуват особено много от такива партии, които могат да им предложат някаква промяна и визия за бъдещето. 67 процента от анкетираните смятат, че е необходима радикална промяна за въвеждане на ред в политическата система", посочва той. Желанието за промяна между другото е и причина за това, че понякога младите европейци се интересуват от популистките партии.

Загриженост буди също фактът, че само малко над половината (58 процента) европейски младежи смятат демокрацията за най-добрата държавна форма. 38 на сто от младите французи споделят това мнение. В Италия и Полша това са 46 на сто от младите. Демокрацията като най-добра държавна форма се радва на високо одобрение в Германия и Швеция (66 процента), както и в Дания (65 процента). Само едно малко малцинство от под един процент от младежите считат други държавни форми за по-добри. 60 на сто от анкетираните споделят, че е твърде "вероятно" да гласуват на евроизборите на 26 май. Една цифра, на която трябва да се гледа внимателно. Защото между намерения и дела съществува голема разлика, особено сред младите хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    13 28 Отговор
    Младите хора искат Европа без комунисти, без крайни националисти и без Русия.

    Коментиран от #11

  • 2 Крадец

    13 5 Отговор
    И те не знаят !
  • 3 Давид

    29 4 Отговор
    Младите се наситиха на Европа . Искат у дома сред прекрасната българска природа и традиции . Да са до семейството си и да не ги управляват пияници като Доган .

    Коментиран от #4

  • 4 Така е

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Давид":

    Но без герб,бсп и дпс

    Коментиран от #6

  • 5 Batushka

    16 6 Отговор
    Младите суратчапкъни искат Европа тип МОЛ!

    Коментиран от #8

  • 6 Давид

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Така е":

    Глас народен , глас божи ;)
  • 7 Млади искат много пара и щастие

    7 2 Отговор
    Това е. Но нали ако правителството пусне много големи доходи роботите ще ги домързи нали така. Ок хауса продължава. Няма оправия. Експлоетатори. Нали за това сме на тази планета да живеем щастливо. Всеки иска щастието.
  • 8 Българин

    4 17 Отговор

    До коментар #5 от "Batushka":

    По-добре МОЛ, отколкото ЦУМ или НАРМАГ, бе русоид антиевропейски.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Госあ

    12 2 Отговор
    Не е лошо да се види какво четат,какво гледат,каква музика слушат,какво учат и какви хобита имат младите хора в Европа. Това ще даде реална представа какво искат. Да не излезе,че #5 е прав. Не мое бате да слушаш беонсе и раяна, да гледаш риалитита, да съ кефиш на кардашияна, да четеш хари потър, да учиш мениджмънт на еди к'во си и хобито ти да е безразборен секс и да се очаква нещо добро от тебе. Факт. Пак са напред франсетата,тая демокрация е само имитация
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Доктор Гейроп

    20 4 Отговор
    Тази статистика,ако е вярна,а не фино манипулирана показва,че в главите на т.н "млади" е пълна боза. Въпросите за ислямското нашествие,заяличаването и то съвсем целенасочено на християнските корени на Европа-та въобще не присъстват като проблеми,гей-браковете,инцестата,третият пол,озаконената евтаназия,консуматорската настройка на обществото и други наистина важни теми въобще не ги вълнуват,а това е ФУНДАМЕНТ на всяко нормално общество.Явно "ония" момчета добре са си свършили работата.Там някъде в Преизподнята е празник.

    Коментиран от #15

  • 14 Госあ

    10 2 Отговор
    Не само в Германия социалната политика е на дневен ред, драги. При положение че в Испания спечелиха социалистите, а искате да кажете, че жълтите жилетки са само старци ? Я стига. Ако няма радикална промяна в ляво, Европа ще продължи да се пълни с евтина работна ръка от близкия изток, която съвсем скоро ще се окаже непотребна предвид роботиката и механизацията, ще продължи затъпяването на европееца и безогледната експлоатация на ресурсите. Започвам да си мисля за нова баня за чифутите...
  • 15 Госあ

    4 10 Отговор

    До коментар #13 от "Доктор Гейроп":

    Абе я земи се скрий с тия рефрени, нямащи нищо общо със стандарта на живот и морала на едно общество. Гейове е имало и ще има. На мен не ми пречат, пречат ми паразитите.

    Коментиран от #16

  • 16 п.п.

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    съжалявам за малко по острия коментар,но много ми дойдоха тези християнски ценности. Знаем ги тях. Дори и сега. Определено заставам зад думите си обаче,че гейовете на мен не са ми проблем, а примитивните религиозни фанатици ги вкара бизнеса. Това е
  • 17 Искам да

    3 8 Отговор
    Се махнат всички ограждения на държавите членки на ЕС и да станем едно правителство и да говорим само един език. И нали знаете всички истории на държавите членки са историята на Европа. Това е. Просто трябва да оградим цялата Европа с бодлива тел. А Англия да се маха. Тя е остров да се огражда сама.
  • 18 Робот

    8 5 Отговор
    Европа на вазелина и страпона, където всички говорят негърски, в едната ръка държат телефон, а в другата еректиралия член на ухилен кафяв човек!

    Коментиран от #19

  • 19 Само питам

    5 8 Отговор

    До коментар #18 от "Робот":

    Може ли друго същество освен зомбиран русофреник, мпазещ България и ЕС да напише подобен коментар?

    Коментиран от #20

  • 20 Истина

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    Отвори Wikipedia и напиши демография на Лондон и после си прави изводите. Белите англичани са около 40%, Рим, Париж, и др големи западноевропейски столици изглеждат по подобен начин. Наистина е жалко

    Коментиран от #22

  • 21 Стария пич

    12 1 Отговор
    Младите хора мързеливи боклуци мислят само за дискотеки дрога и секс нищо не съава от тях
  • 22 Само питам

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "Истина":

    2 милиона мюсюлмани живеят в Москва, бе кавал. Лавров и Шойгу ли са белите руснаци?

    Коментиран от #23

  • 23 Истина

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    Абе кавал мюсюлманите не са раса, има и бели мюсюлмани, 2 милиона от Москва са 10 15% макс но няма индийци пакистанци и всякави други от целия свят. Виж лондон последните години е като бойно поле, колят бесят изнасилват крадат. Това са Европейските ценности
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "ТУРЧИНА 90":

    А ти определено страдаш от силна умствена недостатъчност характерна за цялата ви анадолска семка. Ти за какво скачаш,аз те подкрепям - трябва да бъдете изритани от Европа всички плъхове до един. Както направихме ние с възродителния процес. Ама на тебе к'ва ни е файдата да се връщаш при козите. Или може би прекалено много ги обичаш ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "ТУРЧИНА 90":

    Ние винаги сме били в Европа бе пришълец примитивен, пишещ на езика ми.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Срамежливият Фарук Булсара

    1 0 Отговор
    Гейска!!!!
  • 31 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "ТУРЧИНА 90":

    Аз съм трак, бе мелез анадолски. А защо толкова миришете и подобно на циганките, туркините стават като бъчви като остареят ? Така и така сме те научили да четеш и пишеш, поне и аз да науча нещо от теб
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "ТУРЧИНА 90":

    Бъчви са ! И миришат 😂
  • 34 Бай ти Киро

    4 0 Отговор
    Младите искат Европа без Соросоиди.
  • 35 TedyPetrova

    5 4 Отговор
    Нищо не става повече от младите хора. Интересува ги само пари, коли, партита, с*кс и прочие. Също така, патриоти и националисти сред младите няма отдавна няма; младите европейски "мъже" ходят на гей паради, а младите европейски жени се праскат с арабски талибани и африкански маймуни. Жалко... Ако ги нямаше изродите в Брюксел, Европа щеше да е все още спокойна...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "ТУРЧИНА 90":

    Абе к'во коментираш тука,като нито си европеец,нито си млад,нито си човек ?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "ТУРЧИНА 90":

    турчина оправя само кози и вмирисани бъчви. Слава богу, и така сте били настрана от европейците на балканите, които сте поробили с цялата си бясна сган от степите. Успели сте единствено заради разногласията на балканите и подмолните църковни игри. А трябваше възродителния процес да бъде много по поголовен и безкомпромисен и изобщо да не ви се дава възможност да четете и пишете на кирилица. Младите хора в Европа първо презират вас и после обратните. И с право.
  • 42 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "ТУРЧИНА 90":

    Съвсем скоро цялата анадолска сган ще бъдете натикани,там откъдето сте дошли.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 дявола

    4 0 Отговор
    60%ОТ МЛАДИТЕ ХОРА СА ЗА ДЖУНГЛАТА