Last news in Fakti

7 Май, 2019 20:33 5 850 20

Не било точно Мохамед...

  • германия-
  • име-
  • мохамед

Мари и Паул са най-често избираните имена за децата в Германия през 2018 година

Не било точно Мохамед... - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Берлин през 2018 г. най-често давали на новородените момчета името Мохамед, а в Бремен то било на второ място. Това написаха някои медии, а "новината" беше тиражирана и в България. Но истината е малко по-различна.

Мари и Паул са най-често избираните имена за децата в Германия през 2018 година. Следващите места в класацията при момичешките имена заемат Софи и Мария, а при момчешките - Александър и Максимилиан. Данните са на Дружеството за немски език, което е систематизирало информацията от повече от 700 служби по гражданското състояние в страната.

Много от родителите продължават да избират традиционни имена, които носят и техните родители или прародители. Особено това важи за източните и северногерманските федерални провинции, където много популярни са имената Матилда, Фрида, Грета, Лени и Лина, а при момчетата – Карл, Оскар, Антон, Якоб и Тео.

Ето и най-популярните имена през 2018 година общо за Германия:

Топ 10 при момичетата

1. Мари

2. Софи

3. Мария

4. София

5. Емилия

6. Емма

7. Хана

8. Мия

9. Анна

10. Йохана

Топ 10 при момчетата

1. Паул

2. Александър

3. Максимилиан

4. Елиас

5. Бен

6. Луис

7. Леон

8. Ноа

9. Хенри

10. Феликс

Мохамед и Лайла водят при турско-арабските имена

Експертите от Дружеството за немски език анализират и чуждестранните имена, например тези от турско-арабски произход. Работата е в това, че всеки четвърти жител на Германия има миграционни корени. С най-голям дял в тази група - 14 процента - са гражданите от турски произход. При тях водещи са били имената Лайла/Лейла и Мохамед. В Берлин Мохамед дори е оглавил класацията на момчешките имена, изпреварвайки Луис и Емил.

"От 22 177 новородени момчета в Берлин, 280 са били кръстени Мохамед", казва ръководителката на Дружеството за немски език Андреа-Ева Евелс. Това означава 1,26% от всички новородени през 2018 г. момчета в германската столица. Но в общата германска класация Мохамед не влиза в първите 10 най-популярни имена, а фигурира под номер 24.

"Не, ислямът не превзема Европа"

По този повод в социалните мрежи се разгоря остра дискусия, а някои от участниците в нея призоваха да се вниква и правилно да се тълкуват данните. Така напр. във Фейсбук Божидар Божанов пише:

"Медии като Дейли Мейл и Брайтбарт излизат със заглавие "Мохамед е най-популярното име в Берлин!" Отваряш да видиш реалните данни и... странна работа - най-често използваните в Берлин са Александър, Максимилиан и Паул. После гледаш отстрани "първо име" и там пише Мохамед - хората давали повече от едно първо име на децата си, и Мохамед е на 1-во място само като гледаш първото първо име. Пак ще си кажете, много е. Само че мюсюлманите много често кръщават децата си Мохамед - на места над 50% от момчетата се казват така. Интересно е защо национални медии решават, че има значение как се казват 1,26% от децата в германската столица. В заключение - първо, ислямът не превзема Европа. Макар мюслюлманското население да нараства, то все още е малцинство в едноцифрените проценти. И второ - все по-противно става когато национални медии цитират западни парцали с тенденциозни новини, които имат за цел единствено внушения, но не и предаване на информация."

И още една важна подробност: независимо от различното изписване на името Мохамед (в Германия то се среща като Mohammed, Mohammad, Muhammed, Mohamed) статистиката го отчита като едно и също име.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    78 5 Отговор
    Баш Мохамед си е.... Не увъртайте с нищо не значещи еврейски номера и празни изрази.

    Коментиран от #12, #17

  • 2 Анти седераст

    73 8 Отговор
    Значи все пак в Берлин е Мохамед, но в Германистан като цяло не било Мохамед.... Много "ценна" и успокояваща информация.... А, че в Лондон, Амстердам и Брюксел от години също Мохамед е номер 1 сред новородените сигурно е.... чиста случайност. Соросе, Соросе.... Как те изтърваха онези с униформите навремето....
  • 3 Значи все пак е Мохамед

    31 1 Отговор
    Медии като Дейли Мейл и Брайтбарт излизат със заглавие "Мохамед е най-популярното име в Берлин!" Отваряш да видиш реалните данни и... странна работа - най-често използваните в Берлин са Александър, Максимилиан и Паул. После гледаш отстрани "първо име" и там пише Мохамед - хората давали повече от едно първо име на децата си, и Мохамед е на 1-во място само като гледаш първото първо име. Пак ще си кажете, много е.
  • 4 Анти седераст

    32 1 Отговор
    Първото име е най-важно - нека не омаловажаваме. Всички се обръщаме помежду си само по първо име. Мохамед.
  • 5 Анти седераст

    31 4 Отговор
    Признайте си, че онези горди мъже с красивите униформи говорещи немски навремето бяха истински мъже и не се криеха, а заставаха гордо с лицата и имената си... За разлика от Ротшилдите и седерастите им....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иванов

    29 7 Отговор
    След 30 години цяла Европа ще е Мохамед! Гарантирано от римския папа.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Брат ми

    26 2 Отговор
    Само като чуеш и видиш DW ,бегай бързо.Ама мнооо бързо.Знаете там кой плаща.Пълно извращение.
  • 10 Брат ми

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анти седераст":

    Абсолютно си прав.
  • 11 Медиите сте извратени...

    19 1 Отговор
    отдавна не вярвам и на дума от глупостите които пишете. Вие сте извратени усвоители на парички ако утре ви платя да кажете че няма хора а само извънземни сигурен съм че ще сте много убедителни. хахаха смешници
  • 12 куку руку ку

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Просто са си наврели главата в пясъка.
  • 13 Ха ха ха ,

    8 2 Отговор
    Германистан си е Германистан, но не отчели че някой от ислямчетата били с две имена Паул- Мохамет и Селиме-Хилда това са новите, бъдещите германци, ха ха ха
  • 14 баш бая

    0 0 Отговор
    си е истина-живях известно време в къщата на германка и албанец.И осемте им деца имаха по две имена-руди=ремзи,александър=ахмед и т.н.
    така,че когато се правят такива "опровержения" да се има предвид и горното.Ако някой не вярва,мога да му дам адрес в германия
  • 15 Кумчо Вълчо

    0 1 Отговор
    цитат от статията "Публикувано във факти.бг: В Берлин Мохамед дори е оглавил класацията на момчешките имена, изпреварвайки Луис и Емил."
    Язък за писанието ,без коментар.
  • 16 kjl

    2 1 Отговор
    Ха,ха. Дойче Веле се опитва да замаже положението! Не на нас тия!Тук при нас всичкото циган вече ползва стари, български имена. Да няма сегрегация.
  • 17 Моше лихваря

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Не било точно Мохамед,ами било Мухаммад
  • 18 соросоид дебил

    1 1 Отговор
    Не ми казвайте, че имена като Хасан, Мюмюн и тн..са назад в класацията. Какво значение има дали ще станете малцинство 2050г или 2070г бре джендъри прости? Процеса е необратим. Германката има средно по 1 дете при необходимо 2.1 за възпроизводство на сегашният брой германци, които още от далечната 1970г намаляват. Мюсюлманката и негърката имат средно по 4 деца и потокът от бежанци не спира .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анализ

    0 0 Отговор
    Не зная за Берлин, но ще ви препоръчам да помислите върху следното: Разходете се покрай някое училище в Лондон и хвърлете поглед през оградата. Тук там се вижда бяло дете, огромната маса деца са азиатчета и негърчета. Това поколение ще населява Лондон когато белите пенсионери си отидат от тоя свят. За Германия има една статистика - 27 процента от новородените в Германия са от поне един родител който не е Германец. Това е истината. А горната статия е соросоидна юдейска пропаганда. Разбира се че целта им е да подменят Европа с тяхната мултикултурална кочина. И ще успеят, защото държат властта и парите.