Last news in Fakti

8 Май, 2019 16:34 22 207 71

Затъпяване

  • шоуто на слави-
  • медийна свобода

Българските телевизии започват да функционират като по Оруел, а това е опасно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обявяването на края на "Шоуто на Слави" през юли е сред важните събития от седмицата. Оставяме настрани личното отношение към Слави Трифонов и смятаме ли за качествено това, което направи той през годините. Всичко, в което участва и под една или друга форма формираше общественото мнение. По-важното в този случай е, че добър или лош, Слави Трифонов и сценаристите му можеха да си позволят да казват много неща с истинските им имена. А това все повече отсъства от българската журналистика и дневния ни ред.

Може би именно това имаше предвид Трифонов, когато обяви, че екипът му не се чувства част от настоящата медийна среда. Която оскотява с невиждани темпове напоследък. Първо беше Милен Цветков, след това Валя Ахчиева, "Господари на ефира", а сега и "Шоуто на Слави". В същото време БНТ се управлява от страстния привърженик на ГЕРБ Емил Кошлуков, в Нова пък вече коли и беси Вяра Анкова, за която се говори, че е близка до Делян Пеевски. Източници от телевизиите пък признават, че се готви и продажбата на БТВ на "силно наш човек", току-що споменат, което също може да е наклонило везните в посока отказването на Трифонов. Със сигурност решението не е породено от нисък рейтинг.

Тенденцията е явна. Мислещите, коментарните предавания, тези, които се занимават с политика, са изтласкани. За сметка на безобидни забавни формати, сериали и всякакви други бози. По принцип в забавлението няма нищо лошо, ако обаче преди това си отметнал сериозната работа. Въпрос на приоритети. Тук обаче страхливите ни политици отново показват, че не търпят критика и искат скопена медийна среда. Искат конформисти и слуги, които да им правят евала. В най-лошия случай държат просто да не им се споменава името. Нещо, което Трифонов и "Господари на ефира" правеха. Там споменаването на Делян Пеевски, Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Русия, ДС, не беше табу. Да, може би невинаги с нужната острота, но достатъчна предвид българската медийна ситуация. Където свободата на словото намалява и според най-скоро излезлия доклад - този на базираната във Вашингтон неправителствена организация IREX.

Към момента ситуацията в трите най-големи телевизии е следната - в най-гледаемото време БНТ има някакви политически предавания - "Референдум", "Панорама", но предвид начина на субсидиране на държавната телевизия, а и фактора "Кошлуков", там чудеса от храброст не очаквайте. Умишлено пропускаме "Още от деня", водено доскоро предимно от самия Кошлуков. БТВ, след ерата "Трифонов" ще остане с едно-единствено политическо предаване - "Лице в лице", което е във време, когато активните хора, които се очаква да формират гражданско общество със сигурност не са пред телевизора. Същото се отнася за "Плюс минус" по Нова. В сутрешните блокове пък нужната чистка вече бе направена с Ани Цолова и сега всичко върви по мед и масло.

Така българският телевизионен ефир ще работи досущ като по Оруел. Ще обучава инертни, незаинтересовани и забравили за политиката хора. Няма да стимулира критично мислене, изобщо мислене. Едно оглупяване като по учебник за "овладяването" на една държава. Затова последните събития са важни. Екотът им ще отеква много дълго, ако няма рязък обрат в ситуацията. Която може да се определи само като крадене на бъдеще. Затова и изисква особено внимание.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Макарон

    92 73 Отговор
    Името на статията , лично за мен, описва най-точно и обширно това предаване.

    Коментиран от #18, #60

  • 3 кой

    67 2 Отговор
    🙈🙉🙊 това искат
  • 4 Gosho

    73 133 Отговор
    Просто Слави иска за последно да привлече малко внимание към себе си. От доста време има спадащ рейтинг, от доста време е изчерпано до максимум предаването. Още преди много години трябваше да спре предаването. Просто чак сега разбра, че е използван и изхвърлен. Вече медиите не всяват този респект и не са толкова срашни като други медии. Вече не могат да го позлват и го изхвърлят - Чао. :) Бъдете щастливи и гледайте малко над всичко, за да разберете истината.

    Коментиран от #21

  • 5 Давид

    104 36 Отговор
    Карбовски си позволява да показва грозната истина и не участва в политико - ДС проекти . Петър Волгин също . А този чалгар дето го рекламирате не бе ли на купона по награждаването на Вежди Рашидов и произвеждането му в главен мултак . Там бяха и останалите бандити дето сега уж ни управляват .
  • 6 топлата вода открихте

    95 11 Отговор
    Тримата дебели под крилото на техния сокол отдавна овладяха ключовите медии !
  • 7 дрт прч

    47 29 Отговор
    ПЛАЧА И ПОДСМЪРЧАМ, НЯМА КОЙ ДА МИ ИЗДУХА СОПОЛИТЕ
  • 8 111

    93 19 Отговор
    Има много читави хора в публичното пространство които говорят за ситуацията в България такава каквато е, без да участват в клубове по интереси, но много рядко ги канят в мейнстрийм телевизиите. От мейнстрийма единствено Карбовски показва грозната картинка на културния и институционален разпад в страната. В Ютуб гледайте лекции на Иво Христов, Валентин Вацев и Пламен Пасков, за да добиете адекватна представа за положението на страната от информирани и умни хора.

    Коментиран от #13, #37

  • 9 мислещ

    66 18 Отговор
    Тезата и изводът за положението са много верни, но частта с Трифонов - хич. Той винаги си е бил техен човек, видя се и в интервюто му с тиквата. Винаги е работил срещу нас. Маха се, защото просто вече не им е полезен - свърши си работата и това е единствената разлика между него и споменатите от вас вредни личности, които в момента (ще) колят и бесят. Те на този етап са полезни на мафията и имат потенциал да работят срещу нас, докато Трифонов просто се изчерпи. И като част от проблема и мафията, хич не е загрижен за случващото се - просто го използва като опит за някакво достойно оттегляне.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Никито

    69 3 Отговор
    Прехода свърши. Победи развития капитализъм и бутафорната демокрация.
  • 13 Дърти лъжци

    24 25 Отговор

    До коментар #8 от "111":

    Вацев е дърта алчна лисица, бивш член на ЦК на БСП по времето на Виденов!! Пасков е откровен самозванец, който не може да говори български и навремето за малко да го направят кандидат-президент от Атака. Ама се объркаха, щото май е руски гражданин и за малко да се олеят.

    Коментиран от #19, #22

  • 14 Господарите

    53 17 Отговор
    Господари на ефира е изключително малоумно предаване с хумор за умствено изостанали и дебилни уж "репортажи"! Политическо слагаческо предаване, добре че ги закриха!
  • 15 смешно

    41 5 Отговор
    къде вързахте Господарите със Славидвете предавания са различни, да не говорим че Господарите се самосвалиха със фала на техния репортер дето се направи на бит, а колкото до Слави предполагам че ще се впусне в политиката- отдавнашна негова мечта макар че той изпусна момента на апогея си помогна на Радев и да стане президент , защото при него манипулацията беше огромна, но и от това се разочарова и сега очакваме бавно и полека защото има време да направи своя партия и да се пробва отделно от това той е прекалено богат за България и може ако иска и нищо да не прави само да ходят по сватби веселия
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А пък то

    46 14 Отговор
    особеното внимание се състои в това хората масово да отидат до урните да гласуват с цел изхвърляне на ГЕРБ от властта и започване на възстановяването на българската държава.
  • 18 анализатор

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "Макарон":

    Предметът на статията не е предаването на Слави, но явно не си я чел, просто така си пишеш.

    Коментиран от #59

  • 19 111

    26 6 Отговор

    До коментар #13 от "Дърти лъжци":

    Да, виждал е отвътре тези процеси още през 80-те години и сега дава горе-долу безпристрастна оценка на ситуацията в БГ, без да жали и комунисти, и "демократи". Обича да анализира нещата системно без да напада отделни личности, и езикът му е балансиран с често доловим хумор и ирония.
  • 20 Мнение

    44 1 Отговор
    Ако хората не си пазят сами демокрацията никой няма да им я даде наготово. При наличие на интернет, управляващите много трудно ще запушат устата на хората. Все по-вече млади хора изобщо не гледат нагласената им телевизия. Информират се от чуждестрани източници ии от журналисти на които вярват.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 критик

    29 10 Отговор

    До коментар #13 от "Дърти лъжци":

    Няма значение за истината кой я казва. Не е важно какви са били. Важното е, че казват истината и много хора ги слушат. Щеше да е добре и огромната маса от простолюдието да има възможност да ги чува, но за съжаление точно за това става дума в статията по-горе. На такива като тях не им дават думата в казионните медии, защото ще объркат сметките на властниците от ГЕРБ и американските им покровители.
  • 23 PIF

    28 2 Отговор
    Ами като гледате телевизия и не си вдигате очите от телефона ще ви формират мнение. ЗА истински ценните неща ще ви остане време на смърния одър...всеки сам си избира живота, факт е че голяма част от хората предпочитат да са овцеи ще ги формират то е ясно
  • 24 бг 1

    46 12 Отговор
    Борисов е верен слуга на юдомасоните и стриктно следва плана им за заробване на човечеството, в частност и българите. По-голямата част от медиите и политиците следват техния план. Техни основни приоритети са: унищожаване на семейството, постепенно размиване и унищожение на отделните националности, развращаване на младежта чрез подмяна на ценностната система, хомосексуализъм нанаркотици, извратена музика и филми, извратена анимация за най-малките...

    Коментиран от #26

  • 25 Брат ми

    27 7 Отговор
    За съжаление,авторът на статията е абсолютно прав.
  • 26 Брат ми

    19 5 Отговор

    До коментар #24 от "бг 1":

    Напълно вярно.
  • 27 007

    4 5 Отговор
    #11,Hедялкoооо, и тyк ли лaзиш?:(
  • 28 Фред

    17 3 Отговор
    За наше съжаление нещата са такива. Никак розови дори и с розови очила
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гражданин

    26 5 Отговор
    Във тази статия всичко е истина, гледам някой хора коментират веднага интврвюто на Слави със Бойко или репотера на Господарите, те толкова години са били на екран и на толкова хора са им помогнали сега за 1 гаф да го наречем да ги плюете или вие сте по добри от папата и никога не сте допускали грешки или за мен вие сте просто глупави заядливи хора. И още един път браво за статията
  • 31 Петкова

    30 14 Отговор
    Много се радвам, че това "предаване" което опростачи две поколения ще бъде спряно.

    Коментиран от #34

  • 32 Анализатор

    15 5 Отговор
    Къде ги вкарахте и Господарите в журналистиката ?! Барабар Петко с мъжете! Щом те са били фактор, значи автора има връзка с кораба майка от съзвездието Орион!
  • 33 Флинтифлюшката

    18 1 Отговор
    Така наречените "български" телевизии спокойно могат да бъдат БОЙКОтирани от драгия телезрител,комуто е омръзнало до втръсване да гледа едни и същи МУТРИ дълги години...
  • 34 Петър

    7 5 Отговор

    До коментар #31 от "Петкова":

    Е кое предаване ви извиси духовно пък вас ,бе другарко?
  • 35 Петър

    15 4 Отговор
    Спомнете си само какви предавания имаше навремето.Всяка неделя няма кой да го стигне.

    Коментиран от #43

  • 36 Рубладжийче селско чалгарско

    24 9 Отговор
    Учиндолския чукундур винаги е служил на БСП Забележете че за толкова години един път не го чухме да разоблечи някой отговорен другар от комунистите а само против демокрацията агитираше Затова избягаха от него достойните му колеги и бивши приятели

    Коментиран от #66

  • 37 АзСъмКойДаЕ

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "111":

    От тези, които изброихте, само Вацев става и то защото има страхотен хумор и е що-годе обективен. Христов е (най-много) на нивото на ало-измамник, а Пасков трябва сериозно да се захване с лечението си. За качествени, сериозни, обосновани анализи аз препоръчвам дипломати - Любомир Кючуков и особено Димитър Гърдев. Страхотни са!
  • 38 верно ще затъпеем още повече

    16 1 Отговор
    ако и тоя дойде да се учи на политика върху нас ;)
  • 39 Продюсер

    13 1 Отговор
    Слави живя твърде дълго в собствения си комфорт. Така пропусна да е приложник на доктрината и вижданията си. Като негов набор се чудя дали ще има сили да се впусне в нещо с непредвидими резултати и неовъзмездени усилия
  • 40 безпартиен

    17 3 Отговор
    Никой нищо не казва за един истински журналист не допускан до телевизии-Георги Ифандиев!

    Коментиран от #45

  • 41 Браво

    21 5 Отговор
    Тъжна новина за бг дебили, чалгари и всякакви неграмотни олигофрени!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 399

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Петър":

    А колко телевизии имаше по това време,че не мога да си спомня.
  • 44 Евлоги

    16 1 Отговор
    Ако пуснат пак тъпанарите на ефира ще има силно арменско присъствие. Сутрин онова всезнаещи човече дето пиян отнесе врата на хотел - /хихимян/вечер магридж или там как му беше името ,честито !
  • 45 Безкомпромисно

    10 3 Отговор

    До коментар #40 от "безпартиен":

    Ифандийката го следях до края и освен това си има собствен канал в тубата. Малко се изсилва на тема чифути, ама му е позволено. Жоро Жеков също е в тубата.
  • 46 бай Даньо

    28 7 Отговор
    единственото което си заслужава да се каже е "да почива в мир!". Слави вече свърши пъкленото си дело. Слави е най-виновен от публичните личности в най-голяма степен за обезверяването, нихилизма , оскотяването и повсеместната циничност в нашето общество. Още като се започне с ролята му за салянето на Костов и идването на "царя" .... Да заревем за шоуто на Слави днес е еманация на родната глупост но 80% навярно не мислят като мен защото не разбират механизма на обезбългаряването на България и ролята на Слави в това пъклено дело ...
  • 47 Истината

    2 5 Отговор
    До ако пък то,номер 17.НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ ВАШИДЕЯТА КОМЕНТАР.ЧУЛ НИ ГОСПОД.ДА СЕ МОЛИМ ЗА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ
  • 48 Бацата

    11 7 Отговор
    Ама той жив ли е още тоз дългуч хахаха, аз съм останал с впечатлението, че е починал отдавна хахаха лудница. Язък за бабите, сега само с турските сериали ще си останат хахаха

    Коментиран от #49

  • 49 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "Бацата":

    Браво пич готин си . Само така.
  • 50 Решетников

    16 5 Отговор
    Ще му предложим да дойде в БСП или Алфа тв една от нашите телевизии Опростачването трябва да продължи
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Г.З.

    5 0 Отговор
    Слави може да се откаже от бТВ но не от медиите.Той купува медия.
  • 53 Славуно кака Корни те обича

    7 3 Отговор
    Политическо шоу неуморно работещо против демокрацията в България и възхваляващо една Азиатска страна също работеща против България
  • 54 Драйвър

    13 0 Отговор
    Алчен нещастник-"не се чуствал част от медийната среда"-пълни лъжи!След "ударното" интервю с Борисов рейтингът му стигна исторически минимум!А това се отразява на приходите които прибира от БТВ- и нисък рейтин,минимално плащане,на плешивия са му малко парите и за това закриват "шоуто" и най вероятно ще се пробва в парламента(там приходите са постоянни без значение от работата която вършиш)това е,защо поне веднъж не каже истината,а се прави на многострадална геновева!
  • 55 волен сидеров

    6 0 Отговор
    дела са нужни ДЕЛА-в БГ всеки е Дървен филосов-само говори ,а нищо не се променя-Само Затъваме по дълбоко.Славито само говори и чат пат пее чалга-туйто
  • 56 гост

    13 0 Отговор
    Славко "активиран" от ДС носи огромната вина за опростачването и чалгализацията на едно цяло ново поколение - това е непростим и непоправим грях за който само Господ ще го съди ….
  • 57 KRIS

    3 0 Отговор
    ПО СЪЩИЯ СЦЕНАРИИ И ЦЕЛ ЗА 30 Г. СЪСИПАХА И ОБРАЗОВАНИЕТО.....
  • 58 kvpqoa

    0 1 Отговор
    Просто не гледайте телевизия, телевизорът може да се ползва за филми или игри, и дотам...
  • 59 Макарон

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "анализатор":

    Казах си аккв оза мен описва това предаване.
  • 60 към Макарон

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Макарон":

    Ти май бъркаш затъпяване с опростачване ...
  • 61 Хасан

    2 0 Отговор
    Слави Трифонов е еничар.
  • 62 Крум страшни

    3 0 Отговор
    Слави целува г...ръката на Сорос, Паси и дявола. Да му приседнат милионите ,които му платиха за гаврата с българите и българките.
  • 63 тъпичък

    0 0 Отговор
    БТВ каква телевизия е ? не е българска нали???
  • 64 браво краво

    2 0 Отговор
    Какво очакваме, след като нова тв купена от братя Домусчиеви. Помните ли какво каза едно братче на журналиста "ти малоумен ли си" само защото му задал обикновен въпрос за посещаемостта на стадиона.Така че всичко е "наше"
  • 65 Булшитс

    0 0 Отговор
    Славчо признай си кой те свали, Боко ли беще или шиши или цацарката
  • 66 onq s korq

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Рубладжийче селско чалгарско":

    прав си, още го помня, като дадохме коридор да ударят Милошевич, не спря 3 дена да плюе нато и само ракетки и Ракетков и как щели да ни ударят и нас всеки момент ще паднат на главите, заради падналата ракета в г.баня
  • 67 Тъп

    0 0 Отговор
    ЗаТЪПяване.
  • 68 Townboy

    0 0 Отговор
    Авторът на статията щом смята че в шоуто на слави и милен цветков има нещо стойностно ми е ясно колко разбира от политика и журналистика. Добре е че поне е чувал за Двордж Оруел, но дали е чел "1984" и "Фермата на Животните" не разбрах?
  • 69 BGBGBG

    0 0 Отговор
    Някой май се поизчерпа и взе да изглежда тъпо!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Джиджи Биджи

    0 0 Отговор
    Ако на гостите им е скучно, разкажете им виц. Ако не се сещат да си тръгнат, разкажете им го няколко пъти