9 Май, 2019 20:31 3 166 58

Всичко това дължим на ЕС. Но забелязваме ли го?

  • ес-
  • европейски съюз-
  • жан-клод юнкер

Обвиняват ЕС в какви ли не грехове, а не забелязват нещо важно: именно той гарантира свободата, благополучието и личните ни шансове в един свят

Всичко това дължим на ЕС. Но забелязваме ли го? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обвиняват ЕС в какви ли не грехове, а не забелязват нещо важно: именно той гарантира свободата, благополучието и личните ни шансове в един свят, който се променя с шеметна скорост, пише Райнхард Везер.

Човек може да разбере недоволството на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, че многобройните успехи на ЕС играят удивително маловажна роля във възприятията на обществото. Една от причините - и тук Юнкер също има право - е навикът на националните правителства у дома да ругаят решения на ЕС, за които сами са гласували в Брюксел.

На срещите на високо равнище тази игричка редовно играе най-вече заклетият враг на Юнкер, унгарският министър-председател Виктор Орбан, които приписва на ЕС какви ли не грехове - от съзнателното насърчаване на миграцията, та чак до колониални попълзновения към малките народи като унгарския.

В същото време Орбан управлява една държава, която дължи икономическите си успехи до голяма степен тъкмо на ЕС - благодарение на общия пазар и брюкселските финансови инжекции за Будапеща. Популистите от всички страни раздуват по гротесков начин някакъв враждебен образ на ЕС, тъй че тъкмо сега, седмици преди Европейските избори, никак не е лошо с особена настойчивост да припомним колко важен е Евросъюзът за всички, които живеят в него.

ЕС гарантира свобода, благополучие и национална идентичност

В каква огромна степен тъкмо той гарантира нашата свобода, нашето благополучие и националната ни идентичност в един свят, който се променя с шеметна скорост и какви лични шансове ЕС предоставя на всеки отделен човек. Наложителността да го припомним става още по-голяма на фона на това, че дори хора, които всъщност подкрепят ЕС, са жертва на заблудата, че Европейският парламент не е нищо повече от провинциален съвещателен орган, където много се говори, но на практика не се взимат никакви решения.

Очевидно мнозина избиратели изобщо не са си дали труда да забележат, че през последните години избраният от тях парламент сериозно увеличи правомощията си. Очевидно същите тези избиратели не си дават сметка какви ще бъдат последствията за функционирането на ЕС, ако присъствието в Европарламента на евроскептици и на откровени врагове на ЕС стане прекалено голямо. Ето защо многобройните призиви към избирателите да участват във вота заслужават само поздравления.

Но целта на едни избори не е да възнаграждаваш политически избраници за успехите им. Ето защо самохвалството на Юнкер е и малко конфузно. В сегашната криза ЕС трябва да докаже, че е в състояние да вземе на сериозно недоволството на редица граждани, което се подхранва от съвсем различни източници. И да предприеме мерки. Наранената суета и упреците към другите не помагат особено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    48 16 Отговор
    Свободата да изберем кои по-свободни хора да ни експлоатират? Не мерси.

    Коментиран от #3

  • 2 шляпалника

    46 25 Отговор
    Минусите са много повече от плюсовете, да сме в ЕС! Но медиите упорито втълпяват обратното!

    Коментиран от #4

  • 3 Реалист

    33 29 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Ти явно не си чакал за виза преди 89г и затова ги плещиш тия. А дали ще те "експлоатират" или не зависи само от теб - ако имаш акъл в главата си, учил си или си трудолюбив винаги ще успееш. Обратното - мързеливия все си цени усилията да успее и само мрънка. Ти от кои си?
  • 4 Реалист

    22 36 Отговор

    До коментар #2 от "шляпалника":

    Хайде изброй ги - и ще ти докажа че плюсовете са в пъти по-вече. Мрънкалници колкото искаш в България - ако не ви харесва Европа, отивайте в Азия. Турция и раша ви очакват.

    Коментиран от #6

  • 5 толерастията е вредна

    41 13 Отговор
    Една капка катран съсипва каца с мед, а вие еврогейски толерасти сипахте катран с кофите с политиката ви да внасяте милиони необразовани примати, да променяте верския баланс с мисюлманизацията, културата и най-вече да допуснете ислямския тероризъм да вилнее из Европа ! Каква полза от тази "свобода", когато хората вече ги е страх да си изкажат мнението за да не ги обвинят в расизъм, нетолерантност и пр., когато ги е страх да ходят по улиците за да не ги ограбят и изнасилят орките, когат ги е страх от някакви джендъри постоянно претендиращи и налагащи неестествените си извратени идеии, когато ги е страх, защото.... Мога до утре да пиша, но има ли смисъл ?
  • 6 шляпалника

    35 14 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Пич, не само че не съм турчин, а със сигурност съм по-голям българин от теб! Защото виждам прекрасно източването на БЪЛГАРИЯ....по всички фронтове! Такива като теб се впечатляват от 2 магистрали и 5 ремонта в 3 града, направени с евро пари. Но това са трохи за да се нахранят захлупени мирогледи....като твоя! Не ми се обяснява, няма да разбереш!

    Коментиран от #18, #21, #39

  • 7 Плюя ви на пропагандата

    28 9 Отговор
    Дойче Веле на Сорос. Какво друго да кажем?
  • 8 Български съдбини

    16 25 Отговор
    Вчера се върнах от Испания, останал с най-добри чувства. Колко е приятно да имаме единна валута, за да сравняваме, да се стремим, да се чувстваме навсякъде в Европа "у дома си"! Жалко, че политиците ни са лоши, но друг пример освен от БКП те нямат, и докато се научим на европейско мислене, ще мине време. Не искам да мисля като руснаците. Не искам азиатски лустросани чалми. Искам си Европа, европеец съм! Браво на европейските ръководители. Ще успеем и ние.

    Коментиран от #45, #52

  • 9 Електрошок

    40 6 Отговор
    Блудкава поръчкова ода за ЕС!Положението в провинцията е нетърпимо!Мизерия,цигани,коне и бездомни кучета!Преди обикалях страната с колело.Сега след няколко нападения от гореизброените биологични единици,карам въоръжен(законно) и не смея да замръкна!И най обидното е ,че някакви гейове,онанисти,реалисти и секакви други педерунгели ми обясняват колко съм добре!

    Коментиран от #11

  • 10 Брат ми

    26 5 Отговор
    Пълна забрана за DW на територията на България.
  • 11 Българин

    18 7 Отговор

    До коментар #9 от "Електрошок":

    Просто чудесен коментар! Дано го прочетат всички!
  • 12 JPower

    28 4 Отговор
    То и при робството, робовладелеца е обяснявал на робите си, колко трябва да са му признателни,че той им е собственик!!! Айде няма нужда от платена соросоидиотщина!!! Тия ги разправяйте на набор 2000+. България е колония, най-добре се вижда от търговския баланс!! Като включим,че ни изнасят златото и др.природни богатства. Електрически компании, други концесии и т.н. Близо 5 милиарда от данъци отиват за отглеждане на роми от 2.5 милиона работоспособни... Като включим и фективния износ ,а той е най-голям към ТУРКИЯ!!! Авеее, трябва да си корава шамандура за да вярваш на ДВ....
  • 13 Гост

    9 22 Отговор
    Някои говорят за преди какво е било. Явно са получили амнезия, забравили за недоимъка, празните магазини, дългите опашки,трябваше да си човек на някой за да имаш нещо. Разбира се, че и тогава имаше престъпност, кражби, убийства, изнасилвания...освен затворите, тогава имаше и лагери на смъртта, ТВУ... Много бързо забравихте и режима на тока, водата. Забравихте и правенето на зимнина, това от много имане ли се е правило... Забравяте и най важното, няма я СССР, няма варшавски договор. Излезем ли от ЕС, много хора ще лазят голи и гладни.

    Коментиран от #17

  • 14 Киро

    25 4 Отговор
    В момента сме живи погребани,няма реална икономика,социална система,здравеопазване,младите бягат...всичко е пълен крах.Единствената ни файда е,че заради тоталната мизерия орките ни подминават като транзитна гара,като умряла мърша направо,дето чака за възкресение на второ пришествие.

    Коментиран от #15

  • 15 Герасим

    6 22 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    До преди да влезем в ЕС беше големия глад. 1 долар беше 3000 лева, а надницата на ден беше 1 500 лева. За цял ден се работеше за 50 цента, забележете 50 ЦЕНТА.
  • 16 ТОЧКАТА

    26 4 Отговор
    ,,,...ЕС гарантира свобода,благополучие и...НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ,, !!!?????А де бе!..Малко по встрани бе статистиската на еуроинстиута---30% под прага за бедност и70% от работещите под средната заплата!!!!,,свобода и благополучие за корумпираният елит!!!и свинските черва по евросубсидиите....другите са под вода.
  • 17 JPower

    27 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Аз сега си правя ""зимнина"", за да не ме отрови ЕС с боклуците си , а не от недоимък!!! Таз година, за първи път, от 20 год, ще си правя лютеница!! Ще правя люти чушки и компоти. Спазарил съм прасе, теле и риба за фризера...ще правя луканки и суджуци, но не от недоимък!!!

    Коментиран от #20

  • 18 asdfgh

    9 26 Отговор

    До коментар #6 от "шляпалника":

    Интересно в кой свят живееш. Сега светът е глобализиран и всички екстри, които получаваш са резултат на глобализацията. Телевизори, перални, мобилни телефони, навигация, интернет и т.н. Свободното движение на стоки ти осигурява всичко това. Но движението е не само за стоки, но важи и за хора-кадърните си намират място в този глобализиран свят. Затварянето на границите на България няма да доведе до проспиритет-ще имаме една европейска Северна Корея. Ако искаш да провериш какво е-отиди и провери на място, Ким няма да ти откаже

    Коментиран от #23

  • 19 Мислете

    26 6 Отговор
    Каква свобода, какво благополучие и какви лични шансове гарантира ЕС и на КОГО, след като в нашата държава, по изискванията на същия този ЕС под формата на "европейски ценности", целенасочено беше съсипано образованието, науката, здравеопазването, селското стопанство, военната и тежката промишленост, отбраната, енергетиката и изобщо всичко. Политиката и целите на бюрократите от ЕС са съвсем други и нямат нищо общо с хуманизма, свободата и морала, а с икономическите интереси и политики на страните основателки на ЕС като Германия и Франция.
  • 20 Гост

    8 23 Отговор

    До коментар #17 от "JPower":

    Смешен си. ЕС ли те трови? Виж кой какво внася и кой какво ти продава, и никой насила нищо не ти дава или продава , имаш избор.

    Коментиран от #28

  • 21 Големия Хур

    6 21 Отговор

    До коментар #6 от "шляпалника":

    Сигурно не си Турчин, но със сигурност си ограничена руска Подлога

    Коментиран от #25

  • 22 Моооооля

    25 2 Отговор
    Какво гарантира ЕС, след като си затваря очите и дори приветства престъпното управление на мафията и мутрите у нас?
  • 23 шляпалника

    17 2 Отговор

    До коментар #18 от "asdfgh":

    Пич, живея в Лондон. Това мисля отговаря идеално на коментара ти!

    Коментиран от #32, #47

  • 24 Големия Хур

    6 22 Отговор
    Вижте руски Подлоги няма нито партия нито сила която да ни превърне пак в слуга на Русия, народа вече го е избрал така че свиквайте

    Коментиран от #26

  • 25 шляпалника

    15 3 Отговор

    До коментар #21 от "Големия Хур":

    Ограничен и доста болен мозък! Нямам време за губене, за да отговарям!
  • 26 Какво

    21 4 Отговор

    До коментар #24 от "Големия Хур":

    Какво е избрал народа, бе, малкопишковец? Имаше ли референдум за присъединяване към ес и нато?

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 27 asdfgh

    3 12 Отговор
    Интересно, маршът "Безсмертний полк" не е събрал всички под знамената си.Много са си останали удобна и пишат по форумите.
    ps Не мога да напиша правилно на руски, не съм добавил руска кирилица
  • 28 JPower

    24 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Аз избор има, а ти имаш ли??? За такива, като теб има поговорка..."" Ти го плюеш, а то си мисли,че дъжд го вали"" ЕС Е ПЛЮНКАТА!! Ако си бил в чужбина, провери цените на стоките там и тук..Тук са по-скъпи и некачествени. Унищожиха ни цялото производство и внасяме боклуци!!! Купи един прах в България и същата марка в Европа и ще видиш.Газираната ""кока"" в Европа и в България и т.н. Някак обяснява за глобализация, алооооо, ква глобализация, като повечето стоки са произведени в страни от третия свят, където работят деца за по 10$ на месец... Това си е робство и експлоатация...

    Коментиран от #49

  • 29 Големия Хур

    7 18 Отговор

    До коментар #26 от "Какво":

    Има терминал 2, така че полет към Москва или Севрна Корея или Венецуела и си в Топ дистинациите на твоя живот. То щото други не останаха по света
  • 30 ДА ПИТАМ НЕЩО

    5 11 Отговор

    До коментар #26 от "Какво":

    А то 1944год.нямаше реферндум ама ни сложиха комунистическия к.....р
  • 31 Стоян

    8 11 Отговор

    До коментар #26 от "Какво":

    Да ти кажа нещо. 1982год.тъй като бях абсолютно Не съгласен с комунистическия режим и виждайки че не мога да променя нищо след много премеждия избягах в Италия. И бях осъден задочно на 5год.за бягство от държавата. Но и затова се иска дупе. На теб като не те устройва сега в България, не ти се налага да бягаш можеш спокойно да ае изнесеш кадето си пожелаеш. Но да знаеш както ти казахисегасе иска кураж, който ти нямш

    Коментиран от #35

  • 32 asdfgh

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "шляпалника":

    Извинявай, не знаех, точно на теб да обяснявам... Поздрави!
  • 33 неЕС

    16 6 Отговор
    ЕС ни прецака доста здраво...По-силните ни "партньори" бързо завладяха 70-80% от търговията, банките, 100% от електроразпределението и телекомуникациите, почти цялата минна промишленост и търговия с петролни продукти - почти всичко, което носи сигурни и постоянни приходи в държавата. Не инвестираха в заводите ни, а в огромните сайванти за продажба на (свои) хранителни стоки. Попиляха селското ни стопанство и ни взеха половината работна ръка. Не гъкнахме, и когато най-добрите ни лекари и медицински сестри заминаха да работят в Германия, Великобритания и Франция. И продължават да имигрират стотици лекари годишно. Сега идва ред и на транспортния бранш...Освен това, променят историята ни, и ни натресоха техните ивратени ценности с които българина няма, ама няма нищо общо. Дано Бог да опази България!

    Коментиран от #40

  • 34 стоян георгиев

    5 9 Отговор
    ес е наи-доброто място на света към момента и докато не го прецакаме явно няма да спрем .европа никога не е била толкова спокоина и просперираща в хилядолетната си история ,както е сега.

    Коментиран от #46

  • 35 Екектрошок

    16 5 Отговор

    До коментар #31 от "Стоян":

    Какво се правиш на дисидент бе!?Избягал си,защото не ти е пукало за семейство и роднини!1982г.Имах предложения и за Западна Германия и за Япония,но не отидох,защото не можех да оставя родителите си! Сега вече съм сам с 350лв.пенсия и участвам в сървайвър на стари години!Не се оплаквам,а се гордея,че не съм бил никога гъзолизец.А ти си точно такъв,за да не виждаш до къде ни водят ишиаси,джендъри и стари моми!Младите ги оправдавам с младостта им,но за такива подлоги като тебе няма оправдание.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Електрошок

    15 4 Отговор
    Нито един от вас наглеци,дето ни сочите терминала не работи на смени за 600лв.Нито един от вас не е болен да има нужда от лекарства.Нито един от вас няма мургави съседи с денонощна музика.Нито един от вас не се е оплаквал в полицията,за да види резултата.Нито един от вас не се е лекувал в провинцията!И понеже всичко свързвате с пари и "позиции в службата"-тях ще ги имате,но ще живеете в гета..
  • 39 Реалист

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "шляпалника":

    никъде не съм ти писал че си турчин. Пращах те в Азия. А колко "голям" българин си - айде да не си бием г...а в тавана че ще го изцапаме, нищо че ние чистим тоалетната в ....например ЛОНДЪН... А Аз на немски ли трябва да ти пиша бе "българиноооо" със "захлупения миро-глед" щото гледам на света сега от Германия? да ти имам кухото самочувствие - ами като "виждаш" що не се върнеш "да ни оправиш" а? или ягодки и салатки ще береме край лондън? Бил голям българин - ама на теория, ОТ ЛОНДЪН... Виж какво, я си стой там, ние и без теб ще се оправим в България.
  • 40 Реалист

    5 14 Отговор

    До коментар #33 от "неЕС":

    Мъчно ти е за граничарите с автоматите стрелящи на месо по хората искащи по-добър живот ли? Защото принципа е простичък - свобода на движение на хората и свобода хората да решават къде искат да живеят. комундетата са още в 1917г.

    Коментиран от #43

  • 41 изедници

    11 2 Отговор
    ЕС - ДГД! Изядоха ни, бугвално ни изсмукаха икономиката, ресурсите и кръвта!
  • 42 ахаха

    10 1 Отговор
    ДемоНкратите са най-големите терористи! Точно като джихадастите, демоНкратите не признават грешка в своята система, не допускат критика и промени! ДемоНкратите са фанатици, които агресивно налагат своите гнусни виждания. Те те обеждават, че това е най-доброто и ако отречеш те определят за луд, комунист и кво ли не. Така правят дихадистите с "неверниците" в тяхната идеология
  • 43 Киро

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Реалист":

    И каква стана тя сега,от едната крайност отидохме в другата,от комунисти на либерал-фашисти,от кривия на чепатия.Кой откъде си иска минава и си пренася какво му е кеф,разграден цигански двор направо.
  • 44 Госあ

    8 4 Отговор
    Хора осъзнайте се, ЕС не ни е виновен затова, че България се движи изцяло от частни интереси и корупция ! Затова, че няма никаква държава. Айде моля ви се. Да не започвам с примери. Също така,ЕС не е виновен за масовата емиграция на хората-затова,че предлагат човешки условия и развитие. Затова, че билета е еднопосочен в повечето случаи. Което е най голямата трагедия. В другия случай, можеше да бъде двупосочен и хората да се връщат с ноу-хау ! Къде да се върнат ? И за какво трябва това ноу-хау,за наука- при 500лв заплата на доктор, за индустрия или селско стопанство, които ги няма. Спомням си думите на един швед преди много време на един форум,ставаше въпрос за наука, каза - вашите хора са добри,но идеята е обмен на опит,да дойдат за няколко години и да се приберат. Ние си имаме наши специалисти. Защо не могат и не искат да се връщат ? !!!! Ами ясно е защо.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ломски

    7 3 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Абе... Дай ми от твойте весели хапчета, та и аз да видя спокойствие и просперитет. Предозирал си май, а? Къде видя спокойствие? Имам познати навън и никой от тях не излиза без бокс или нож, дори жените. Всички се сещат защо. Иначе други казаха всичко преди мен в горните коментари. Или си мозъчно увреден или си страшно много мозъчно недоразвит, за да вярваш колко сме добре.

    Коментиран от #58

  • 47 Коментатор

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "шляпалника":

    На правилното място си. След Брекит ще цъфнеш и вържеш в Лондон. А за писателите, които плюят по ЕС и България да си мислят за кого гласуват на изборите и тогава да недоволстват и ругаят. И да си спомнят какво представляваше страната преди ЕС.

    Коментиран от #50

  • 48 Фен

    6 0 Отговор
    Ха ха! "Най - свободната" медия продължава да продава хибридната война на Дойче веле!
  • 49 Бля Бля

    5 6 Отговор

    До коментар #28 от "JPower":

    Кой унищожи селското стопанство, кой закри заводи и ги разпродаде по един долар? ЕС ли? Благодари се че го има, иначе само щеше да слушаш за западна Европа затворен в България.
  • 50 Дядо Йоцо гледа

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "Коментатор":

    Едно време, близо 50 години преди ВКАРВАНЕТО ни по геостратегически причини в ЕС от КУПЕНИ политици в т. ч. бивши лъжекомунисти, пътувах от Бургас за София с експрес "Слънчев бряг" . Влакът тръгваше от Бургас в 5 ч и 10 мин. и пристигаше в София в дест без двадест (4 часа и 30 мин.), всеки вагон имаше стюардеса, коридорите и купетата застлани с килимчета, минаваше и чистачка, срещу 40-50 ст. по време на пътуването се поръчваше такси в София на гарата (тогава нямаше GSM-и). В бързите влакове, които вземаха същото разстояние за 7 часа имаше и вагон-ресторанти - много .... Прди 7 години пътувах от София до Бургас с влак 7часа и 30 мин. С случих мотриси с климатик и интернет, но мръсни тоалетни. По време на пътуването след Ст.Загора малко дете повърна във вагона и чак на гара Карнобат се качи чистачка да почисти.
  • 51 ДААААА ЗАБЕЛЯЗВАМЕ ЧЕ СИРЕНЕТО

    7 0 Отговор
    НЕ Е СИРЕНЕ КАШКАВАЛА НЕ Е КАШКАВАЛ КИС. МЛЯКО Е БЕЗ МЛЕКЖ ЗАБЕЛЯЗВАМЕ НИЗКИТЕ ДАНЪЦИ И КЛОНИТЕ НАДВИСНАЛИ НАД ПЪТИЩАТА ДУПКИТЕ И ПИШМАН МАГИСТРАЛИТЕ ГИ ВИЖДАМЕ ВИЖДАМЕ СИГАНИТЕ ДА БИЯТ НАРЕД И ПОЛИЦАИ..
  • 52 ЗайоБайо

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Български съдбини":

    Браво! Само дето единната валута и подобни простотии срината икономиката на Испания и им докара безработицата
  • 53 Иванов

    10 3 Отговор
    Унищожиха икономиката ни и оставиха хората ни без работа, след това ги прилапаха по- читавите и днес идват разни типове да ни убеждоват, че на опразнената тиритория трябва да се заселват ислямисти. Единственото построено са едни магистрали за да могат чшстокръвните германци Синан и Хасан да пътуват по- бързо до Турция. Толтаксите на товарните превози ги плаща пак народа, защото са калкулирани в крайната цена на продукта. ЕС и ФАЩ унищожиха България и народа ни, така както и турчин не го е правил!!!
  • 54 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    СЪГЛАСЕН,че всичко дължим на ЕСъто!!!!То за това и ОРКИТЕ НИ ПОДМИНАВАТ като малка гара!!!!ТЕ ДАВАТ ОЦЕНКАТА, като не вярвате на НАС!!!!! дето го казваме С НАДЕЖДА ДА НИ РАЗБЕРЕ ЕСъто...
  • 55 От Пирдоп

    8 1 Отговор
    Голяма хубост, ненагледна,.! Голям просперитет , недостижиМ! А, сега СЕРИЗНО! Да ви плюя на Европата! Като видя ОПУСТЕЛИТЕ села , нито комин пуши, нито куче лае , нито овце блеят , нито петел кукурига ,АБСУЛЮТНО МЪРТВИЛО ! А Хората, къде са, къде е тяхната енергия и надежда с която дочахме,, демокрацията" ?

    Коментиран от #56

  • 56 Електрошок

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "От Пирдоп":

    И поетично,и тъжно,и вярно!
  • 57 Матей

    0 1 Отговор
    Всички еврогейски брътвежи за благоденствие са бош-лаф.Блаженства криминалитета на всички нива,пише си закони и пет пари не дава.Еврейският съюз трябва час по-скоро да се разтури,то започна от Западна Европа,а тук ни готвят за минаване през заветната бариера--Шенген,че и еврото за парична единица,все тежки престъпления пред българския народ.
  • 58 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ломски":

    хахаха имал познати дето не излизали без бокс и нож навън????аз пък имам познати дето никога не са излизали с нож или бокс навън,щото не им е трябвало.в българия ломски,дори в северозапада дето сте наи-големите фенове на комунизма престъпността е ниска,та няма нужда да носиш нож или бокс ,освен ако не си ти самия агресор.та я ми кажи ломски къде извън европа е по-добре за живот.даи ми място дето 500 милиона човека живеят по-добре?