10 Май, 2019 20:30 5 455 17

Отчаяният ход на Иран

  • иран-
  • сащ-
  • санкции-
  • ормузки проток-
  • хасан рохани

Идват ли нови мрачни времена за Техеран?

Отчаяният ход на Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иран вече няма да се придържа изцяло към атомното споразумение, обяви президентът Хасан Рохани. Това решение е знак за дълбоко отчаяние. Какво ще се случи оттук нататък? Идат ли нови мрачни времена за Иран?

Иран обяви, че вече няма да продава слабо обогатения си уран в чужбина, а ще го оставя на територията на страната. Освен това Техеран смята да възобнови и производството на високообогатен уран. Така Иран застрашава атомното споразумение, към което досега се придържаха всички подписали го страни с изключение на САЩ.

Тези решения на иранските управляващи слагат край на "ерата на сдържаност, дипломация и надежда", която страната реши да следва след като през 2013 година Хасан Рохани бе избран за президент. Ера, чиято кулминационна точка бе подписването на атомното споразумение през 2015 година.

Още от самото начало обаче Рохани бе принуден да се бори срещу силната вътрешна съпротива на хардлайнерите - духовния лидер аятолах Али Хаменей и Иранската революционна гвардия. Тези сили не желаеха атомното споразумение да се увенчае с успех и създаваха всевъзможни затруднения на президента - както вътрешнополитически, така и външнополитически.

Притиснати от САЩ

Рохани явно вече се е разделил с надеждата, че ще успее да спаси поне атомното споразумение като положителен резултат от своето президентство. Първият тласък за това развитие несъмнено дадоха САЩ преди точно една година, когато обявиха, че се отказват от споразумението и прекратяват действието на приетите изключения за износ на ирански петрол, както и за износ на обогатен уран и тежка вода.

Точно година след оповестеното от Тръмп решение, Рохани обяви, че Иран вече няма намерение да спазва определени части от атомната сделка.

Фактът, че САЩ отмениха изключенията за иранския експорт остави на Техеран само две възможни опции: напълно да спре да обогатява уран, или да нарушава разпоредбата, според която Иран има право да оставя на своя територия не повече от 300 кг. обогатен уран.

Независимо от тази принудителна ситуация, сбогуването на Иран с атомното споразумение го излага на сериозна опасност. Така страната може да изгуби останалата му досега подкрепа от страна на Франция, Великобритания и Германия. Тези страни, респективно ЕС, досега настояваха споразумението да остане в сила и се опитваха да смекчат ефекта от американските санкции. Сега обаче европейските съюзници на Рохани може и да се приближат до твърдата линия на Вашингтон.

Задават се отново мрачни времена?

Независимо от неотстъпчивостта на Тръмп по повод атомното споразумение, Вашингтон винаги е излъчвал сигнали на готовност да преговаря с Техеран. Иранското ръководство обаче ги игнорираше. Сега явно се задава нова ера на конфронтативна иранска политика, каквато водеше бившият президент Ахмадинеджад. Това, на свой ред, ще налее вода в мелниците на американските хардлайнери, които и бездруго смятат, че в Иран изобщо няма никакви приемливи партньори за преговори.

С поставения срок от 60 дни, Рохани явно иска да принуди останалите партньори на атомното споразумение да направят предложения за нова сделка, която да предпази Иран от американските санкции. Това обаче прилича повече на акция на отчаяние, след като в продължение на шест години Иран напразно се опитваше да отхвърли бремето на санкциите. Сега перспективите за успех са отчайващи и поради това, че възможностите на Рохани да оказва влияние над иранската външна политика в региона на Близкия изток са твърде незначителни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проблема

    50 10 Отговор
    е в резултат на неспазването на вече подписан договор от страна на говедата.

    Коментиран от #2

  • 2 Анти седераст

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "Проблема":

    Виж статията отгоре - "Израел: Иран с ядрени оръжия ? Никога!"
  • 3 Шабан

    30 9 Отговор
    Защо едни който в две световни войни избиха милионни могат да имат ядрено оръжие а, други който и на мравката правят път не им позволяват! Защо?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 outlander

    6 32 Отговор
    Персийците са забравили как Ирак ги би както си иска, тръгнали на Америка да се дървят. В един момент няма и да разберат откъде им е дошло.

    Коментиран от #6

  • 6 Хасан

    42 7 Отговор

    До коментар #5 от "outlander":

    Персийците са хора на честта ,независими а не да се дупят като байганьо

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Шабан

    23 7 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    А ти мислиш ли че, Бай ти Ганьо разбира смисъла на думата "чест". В неговата глава се върти само келепира.
  • 8 onq s konq

    7 26 Отговор
    Каквото Иран САМ СИ НАПРАВИ И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ.И си има бълг. поговорка че "Срещу ръжен не се рита",ама простите Иранци като не знаят български ,ЩО НЕ СИ НАЕМАТ ПРЕВОДАЧ?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Къде ги намирате тези пишмананализатори?

    19 1 Отговор
    Това просто означава, че Иран вече може да има атомна бомба.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Фен

    12 1 Отговор
    Само като прочетох заглавието, и схванах, че е на Дойче веле! "Най свободната медия" продължава хибридната им война!
  • 13 Фен

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Голем смях":

    Прав си. Само дето мюслитата не са в 18 век, а в десети....
  • 14 Бачо Киро

    8 2 Отговор
    Тц, ерата на въздържане я приключи САЩ с излизането от договора. Нищо неочаквано не може да се случи след това...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КРАВАРИТЕ ПЪРВИ СА ОТМЕТНАХА

    7 1 Отговор
    ОТ ДОГОВОРА КОЙТО САМИ ТЕ НАПИСАХА. .ТОЕСТ ДОГОВОР НЯМА И ПЕРСИЙЦИТЕ СА СВОБОДНИ ДА ПРАЯТ КОТ СИ ИСКАТ.
  • 17 Матей

    3 0 Отговор
    Именно,МУчачосите първи развалят споразумението,а после се възмущават,че Иран отговаря огледално.Какво да правят,да се правят на приятно разсеяни ли?Нали утре ще им кажат:горе ръцете,долу гащите!Иран не е оня от 1985г. когато воюваха с Ирак,щом имат кураж да се опрат на щатите,в някаква степен разчитат на Русия и Китай.