Last news in Fakti

11 Май, 2019 19:00 3 948 17

Готви ли се Мая Манолова за кмет на София?

  • мая манолова-
  • кмет-
  • софия

Поведението на Мая Манолова издава зле прикривано изкушение да се върне в политиката. Като омбудсман тя си създаде свръхпозитивен имидж с теми като ток, пенсии, храни, горива, винетки. Дали сега се готви за скок?

Готви ли се Мая Манолова за кмет на София? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди броени дни Слави Трифонов обяви, че шоуто му ще слезе от ефира на Би Ти Ви. А първата му работа след това била тази: "да предложи подкрепата си на Мая Манолова, за да стане кмет на София". Тази вест тръгна от онлайн медии, които не са известни с привързаност към фактите. Освен това самата Манолова засега отрича, че ще се кандидатира, защото предпочитала настоящата си позиция. Но въпреки това - вестта звучи убедително.

Въпросът обаче не е в твърденията, а в поведението. А то издава зле (и не винаги) прикривано изкушение от бъдеща политическа кариера. Всъщност, за Мая Манолова това би било връщане към нещо старо. Нещо, към което може да се върне благодарение на сегашната си роля - на национален омбудсман. Роля, която е отдалечена по етичния си статут от политиката, в която обаче могат да се трупат и политически дивиденти.

"Лъвът се готви за скок"

Конфликтът на интереси при омбудсмана обаче може да бъде доста дълбок. Той трябва да защитава правата на гражданите, независимо от политическите им убеждения, което няма как да стане, ако той самият не е политически независим. И това не е въпрос на риторическа предпазливост - да не издаваш политическите си пристрастия. То е въпрос на тип мислене, което следва логика и морал отвъд политиката. Такова, каквото е присъщо на неправителствените правозащитни организации - неслучайно те са сред най-люто атакуваните от политиците, както и от медиите, обслужващи политиците.

Мая Манолова е известна като политическа биткаджийка, тъй нареченото "политическо острие". В публичното пространство тя се държеше "на война като на война". И не беше готова да се спре пред нищо в името на партията. Трудно може да се забрави, да кажем, участието ѝ в Костинбродската афера. Влизането ѝ в ролята на омбудсман изглеждаше като антракт в битките, предизвикан от партийни междуособици и лични мотиви. Но той далеч не я разтовари от политическия ѝ хъс, което се вижда с просто око при сравнението с публичното поведение на предшественика ѝ Константин Пенчев. Сега Мая Манолова обикновено говори безадресно - за битката ѝ със системата, зад което обаче не е трудно да се разпознаят конкретни политически мишени. Въобще "лъвът се готви за скок" отново в политиката, което след откровения флирт с политическия проект на Слави Трифонов и съвместната им работа по общ законопроект не остави съмнение.

Как медиите помагат на Манолова

Само че "до скока" омбудсманската позиция трябва максимално да се използва за трупане на доверие, което после да се прелее в политически вот. И за това, разбира се, отново се разчита на медиите. Институцията на националния граждански защитник около другото, а често и преди другото, работи като мощна пиарска агенция на Мая Манолова. И тя отдавна е преяла с медийна публичност. Според официалния ѝ сайт, само от началото на годината и само в националните телевизии Манолова има 15 участия, за 2018 година те са 40. И винаги в коментарните политически предавания или в сутрешните блокове, които са политически прайтайм за страната.

Медиите, усещайки, че стъпват на безопасна територия, ѝ помагат всеотдайно в конструиране на свърхпозитивен имидж, който си чака предизборната кампания. Този имидж се пази и с подбора на темите, които се повтарят от предаване в предаване и почти изцяло са от всекидневно-битовия репертоар на масовия човек. Там, където той може да се почувства "ударен по джоба", а Манолова да се яви негов спасител. Ток, вода, пенсии, храни, горива, банки, винетки и пр. Твърде рядко Мая Манолова се занимава с теми, които биха я вкарали в трудни дебати и биха довели до имиджови щети. Например правата на етническите и религиозните малцинства, на сексуално различните или на бежанците. Тя изгради имиджа си по доказаната матрица на Робин Худ - ще взема от богатите и ще дам на бедните. А вие бедните, като му дойде времето, ще ми се реванширате.

Институцията на националния омбудсман се утвърди като една от крепостите на политическия популизъм в днешната българска публичност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 767

    55 16 Отговор
    А дано! Всеки друг ще бъде по-добър кмет от тая бездушна Фандъкова сложена за да могат да се въртят огромни корупционни схеми за милиони без последствия.

    Коментиран от #13

  • 2 Крайно време е

    11 29 Отговор
    да излезе на каквито и да е било избори и да бъде завряна в кучи ... класацията. Хеле пък в София ще я обидят по няколко пъти.
  • 3 Истината

    13 30 Отговор
    Стига с тия изтъркани стари бабички затънали до гуша в схеми и далавери ! И Сандъка и Майчето са некадърни ! Искаме млади кадърни хора !!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Именно

    12 22 Отговор
    И Фъндъкова вдигаше много врява преди да стане кмет, но после явно се спазари и с Топлофикация и с изпълнителите на общински проекти.
    Мога да се хвана на бас че Майчето бързо ще влезе в системата (ако изощбо е излизала).
    Първо да постигне някакъв значим резултат като омбудсман (вместо само да врещи) и тогава може да помислим за друго
  • 5 ха ха

    33 8 Отговор
    Мая ще отвее Фандъка, като куцо пиле домата
  • 6 кмет, глупости

    16 20 Отговор
    ММ кмет на София. Тази позиция е много работа и много отговорност, не е по вкуса на Мая. Тя обича фризьор, дрънкане по телевизора и снимки по цял ден. Някой точно знае ли, реално какво направи до сега. НИЩО

    Коментиран от #10

  • 7 фашистите все

    16 19 Отговор
    Гьобелските номера на комунистите.
    Крякане по цял ден по всички медии, за да се вържат тъпаците и малоумните. Интересното е, че номера е един същ в годините и се изпълнява и от Нинова, Станишев, Елена и всички кречетала на тази партия. Но винаги има идиоти който им се връзват
  • 8 264

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Стига с тия млади бе, аман от тая простотия, дай боже всеки млад остарява, ама хора в отлична работоспособна възраст износили на раменете си целят преход нямат никакъв шанс от тая политика всичко за младите! Ако имаше европейско насърчаване да се взимат на работа хора над 40+ чрез на тебе хубаво ли щеше да ти е?
  • 9 никога

    12 18 Отговор
    Софианец никога не гласува за БСП-то. Затова София има високи доходи, щото и хората имамт мозък
    Там където си избират БСП са най - зле. Севера да се сърдя на себе си
  • 10 Ром ама кубински

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "кмет, глупости":

    Мая поне някаква работа върши.Българина иска всички политици да са чисти и неопетнени и да ра ботят на полза роду иза без пари.Такива с фенер ще ги търсите .Хора стъпете на земята.Между другото последно гасувах за БСП някъде 94 -95година.Да изметем вожда и царедвоците му.

    Коментиран от #11

  • 11 Ха Ха Ха

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ром ама кубински":

    Никога не съм се унижавал да гласувам за БСП . АЛЧНОСТ, ЗЛОБА, Вижда се по символа ИМ на Бузлуджа за какво са способни ! "Социална ". партия да сте чули да са помогнали поне на един човек изпаднал в беда ? Б У З Л У Д Ж А

    Коментиран от #14

  • 12 Батман Боко

    5 3 Отговор
    Мая Манолова,ГЛАВЕН ПРОКУРОР,тогава дупе да ни е яко.
    Ако не се продаде,много работа ще свърши.
    В тая система има нужда от читави и смели хора,които няма какво да губят,но трябва да са готови да загубят себе си!
  • 13 Ива

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "767":

    Само остава и кюстендилската баба на стари години да се покътери върху главите на софиянци още една Иванчева нито вид нито мозък .на София и трябва млад изучен мъж от 35 до 45 години .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 нов свят

    1 1 Отговор
    А дано, време е да се въведе ред в кочината и да се изгонят охранените свине от хранилката. УСПЕХ.
  • 17 Алексей Сергеев

    1 0 Отговор
    Костинбродската шарлатанка да се яви на избори за кмет на София.
    В София простите, неуки, манипулирани и червени боклуци не са печелили избори в София от 1989 г.