9 773 19

На 10 юни войната за касовите апарати влиза в нова фаза

А от 1 октомври всички стоки ще поскъпнат между 8 и 30%

На 10 юни войната за касовите апарати влиза в нова фаза
Иван Стамболов - Сула
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само на мен ли ми се струва, че в този свят нещо не е наред? Уж всеки върши каквото трябва, а накрая нищо не се получава. Така и с новите касови апарати: и държавата казва, че бизнесът е прав, и бизнесът казва, че държавата е права, а в крайна сметка от ден на ден атмосферата се нажежава и никой не знае как ще свърши.

Че всички ще имаме неприятности с тази наредба, казах още през февруари, но и тогава, пък и след това будното гражданско общество предпочита да се занимава с пейки, тротоари и апартаменти, а не толкова с проблем, който може да промени цялата социално-икономическа картина в страната, защото този проблем е някак по-скучен, няма скандал, няма вещица за горене и няма накъде да хукнат с микрофоните си телевизионните репортери.

В началото на април БСК изпрати писмо до Бойко Борисов с копие до финансовия министър, шефката на НАП и медиите. В него се припомня срещата от 26 февруари в кабинета на премиера, където е имало: „Ама, да! Моля ви се! Всичко ще се нареди! Ще се направят работни групи, ще се чуе гласът на бизнеса, ще се нанесат поправки в наредбата, не бойте се!“. Окрилени, представителите на бизнеса тръгнали по работни групи в НАП и си представям стъклените очи, с които са се взирали в тях данъчните. На конкретните предложения за промяна в наредбата НАП отговорила с отказ и работни групи така и не били образувани. Станало ясно, че никакви промени в наредбата няма да бъдат направени. Вместо това е имало мъгляви загатвания, че в неопределеното бъдеще, но след окончателното влизане на наредбата в сила биха могли да бъдат обсъдени някакви въпроси от технически характер. Представям си досадата, с която рафинираните чиновници се споглеждат през бюрата си: „Уф! Пак ли тези! Трябва някак да ги разкараме, да ги забаламосаме, да ги турим у лево, да ги пуснем да пасат, защото такива са инструкциите от министерството“.

При това положение на 10 юни БСК ще внесе в съда иск срещу Министерството на финансите. Този акт е ни повече, ни по-малко casus belli между бизнеса, предприемачите, работодателите (тази средна класа, този гръбнак на обществото, този гарант за свобода и демокрация!) и държавата.

Ей, държаво (независимо кой точно те управлява в момента), ти луда ли си?!

Чудно ми е как лицата на политическите партии, които иначе денонощно търсят за какво да крещят по медиите, сякаш пропускат този сюжет, сякаш не му обръщат достатъчно внимание. А той е идеологически знаков както за т.нар. леви, така и за т.нар. десни.

Десните (ако са десни) трябва да скочат, понеже ще се съсипят малкият и средният бизнес, ще бъде нанесен удар върху тяхната социална и електорална база. Хиляди малки предприемачи ще бъдат превърнати от работодатели и данъкоплатци в бенефициенти на социални помощи или в най-добрия случай – в наемни работници. Довчера внасяли в социалната система, вече ще започнат да теглят от нея.

Левите (ако са леви) трябва да се загрижат за потребителите, особено за най-бедните, онези с най-малката кошница. При вдигането на цените те първи ще пострадат. Трябва да се загрижат и за наемните работници в засегнатите сектори, защото мнозина от тях ще загубят работата си.

Браншовите организации са изчислили, че до 1 октомври (срокът за окончателно влизане в сила на Наредба Н-18)

всички стоки, независимо акцизни или не, ще поскъпнат между 8 и 30%

Процесът вече се наблюдава. Малките квартални магазини и по-малките заведения ще се изправят пред фалит, в бюрата ще се регистрират нови безработни, бедните ще станат още по-бедни, а любимите на всички пенсионери... За тях да не говорим.

Защо цените в магазините и заведенията ще скочат? Много просто: защото ще скочат цените на складовете на едро и на доставчиците. А защо ще скочат цените на доставчиците? Още по-просто: защото ще скочат цените на производителите и на вносителите. А техните цени защо ще скочат? Виж, това вече, както се казва, един Господ знае и стари жèни.

– Хо-хоооо! – ще се провикнат тук данъчните. – Ние знаем! Тези мошеници ги сгащихме и сега всичките ще трябва да излязат на светло. Ще спрат да смотават данъци и осигуровки и естествено, че ще си вдигнат цените!

Правилно! Ако разгледаме финансовото министерство като фирма, то тя си има предмет на дейност. Точка №1 в този предмет е да събира данъци. Финансовите министерства съществуват преди всичко за да събират данъци. Колкото повече данъци събере един финансов министър, за толкова по-успешен го броят. Всичко останало е на второ място.

– Спокойно! – казва държавата. – Като съберем повече пари от гражданите, ще им върнем повече публични услуги!

Но гражданите дали мислят така?

Какво предпочита гражданинът: суха парà в джоба или нейната равностойност в публични услуги, примерно безплатен градски транспорт между Столипиново и Кючук Париж? Никой не отрича, че богато общество се състои от богати граждани и толкова "по-дясна“ е една държава, колкото повече пари оставя у хората за сметка на парите, които прибира за себе си. Но тук се крие и една опасност. Богатият гражданин е свободен човек, а свободните хора не са мили на държавата най-малкото защото тогава чиновничеството няма да е господстваща каста, а обслужващ персонал, като каквото е замислено. Пък и много други неудобства. Гражданинът не бива да е състоятелен. Напротив, той трябва да се държи на ръба на елементарното възпроизводство, а още по-добре да бъде превърнат в доживотен длъжник било чрез кредити, било чрез глоби, било чрез неплатени данъци и осигуровки.

Пък и каква част от събраните от гражданите пари ще се върне при тях? Нали по пътя трябва да се раздадат бонуси на администрацията, обръчите от фирми да спечелят обществени поръчки и т.н.

Работодатели в туристическия бранш са ми разказвали: „Ние искаме отношенията ни с работниците да са на светло, имаме интерес от това. Работниците обаче не искат. Аз имам персонал от 200 души и 250 запора от частни съдебни изпълнители. Купуват си джиесеми, теглят кредити, не ги връщат и накрая стигат при съдия-изпълнителя, който им слага запор на заплатите. Ако си получават парите по сметка с всички осигуровки и т.н., то парите никога няма да стигнат до тях, а ежемесечно ще бъдат удържани. Ако си поставя персонала при такива условия, ще напуснат. Къде ще отидат ли? Ще ви кажа: в Испания. Там ще отидат“.

Друг мошеник работодател осъмнал със запорирани сметки. Отишъл при съдия-изпълнителката и попитал:

– Защо?

– Защото имаш неплатен акт.

– Пропуснал съм, но когато се обадихте, платих го до половин час с лихвите.

– Да, но междувременно присъединих едни 50 бона данъци.

– Това не са данъци, а лихви върху тях. Данъците съм платил, но се съдим с НАП и чак след края на делото ще е ясно.

И показал споразумението си с НАП. Съдия-изпълнителката се вкиснала, защото вече се била приготвила да прибере близо 5 бона за дейността си. И, забележете: комисионите си съдия-изпълнителите не взимат от събраната сума, а свръх нея. Даже мутрите не постъпваха така – взимаха процент от кредитора, а не от длъжника.

Кой е виновен? Любим въпрос на медиите

Виновни са работниците, че теглят кредити, които не могат да връщат? Виновни са работодателите че хитруват, за да си намалят цените и да бъдат конкурентни? Виновни са бирниците, ЧСИ-тата и публичните изпълнители, че безмилостно блокират длъжниците, отнемайки им възможността да се издължат? Виновна е държавата, която, биейки се в гърдите, че е данъчен рай с плосък данък само 10%, всъщност очаква да прибере около 70% от спечеленото под формата на такси, осигуровки, лицензи и т.н.?

Какво ще го интересува масовия потребител на 1 октомври, когато му скочат всички цени, кой е виновен? Ама било законно! Не всичко законно е справедливо. Силният измисля закони, а слабият е виновен, задето не може да ги спази. А датата 1 октомври е особена с това, че не само тогава влиза в сила Наредба Н-18, но и че е в разгара на първата седмица от официалната кампания за местни избори. Който има уши да слуша, нека слуша (Мат. 13:9). Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Главата не е за украса

  37 7 Отговор
  Тиквун да отговори, защо сме най-бедни в ес? Какво направи по циганския проблем?

  Коментиран от #5

 • 2 Зайко Байко многознайко

  45 7 Отговор
  Това се нарича максимално подобряване на методите за ефективно ограбване на населението. Благодарете на партия ГЕПИ ( герб ).
 • 3 Да да

  13 60 Отговор
  Издържах до средата! Толкова рев за това ,че ще им се видят оборотите и ще плащат повече данъци! ДрОгари, работата е за работари. Който не може или не иска да работи както повелява закона,да търси други пътища.Това са престъпници,крадящи от здравето, пенсиите и успеха на хората.

  Коментиран от #7, #18

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 Да да

  8 35 Отговор

  До коментар #1 от "Главата не е за украса":

  В СИВ да не бяхме най-богатите? И като най-бедни в ЕС сме по-богати от Беларус, Украйна, Молдова, пРосия,Китай вече и от Пуйкиленд,че лиричката пак скокна над 6 за долар! Или смяташ че в Китай взимат повече от нас?

  Коментиран от #10

 • 6 Тоти

  9 1 Отговор
  УЖАС

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 Овчаря

  13 2 Отговор
  Стригане трябва стригане, колко повече се стриже тоя народ, толкова повече му расте вълната
 • 9 ЛордВетинари

  20 2 Отговор
  Събирането на данъци, господа, в голяма степен прилича на млеконадоя. Номерът е да изстискаш максимално количество мляко при минимум мучене. И наистина се страхувам, че единственото, което успявам да получа напоследък, е мученето.
 • 10 Гостилничаря

  25 2 Отговор

  До коментар #5 от "Да да":

  Според теб това ли трябва да ни успокоява - че имало и по-бедни от нас!!!??? На това ли трябва да се гради стремежът на едно общество към икономическо развитие!!!??? Да се успокояваме, че има и по-зле!!!??? Приличаш ми на една от онези 240 свини, техният манталитет е същият - какво квичиш, данъкоплатецо, къде е молдовецът още надолу!!!??? Дано да са по-малко мислителите като теб.......!!!

  Коментиран от #11

 • 11 бай онзи

  12 1 Отговор

  До коментар #10 от "Гостилничаря":

  тоя е класическия "я гледам на Вуте да му е зле"... много го грее някой дали в занзибар са по-зле...
 • 12 ХЕПИ ДЖО

  3 26 Отговор
  Голям рев от ресторантьорите и бизнеса! Лошо ще им стане, че вече няма да могат да изкарват служебен бон, а ще е фискален! Още по-лошо, че проверяващите ще имат собствен достъп и ще теглят цялата информация лесно! Много се кефя! 😀😀😀

  Коментиран от #14

 • 13 Чест

  11 2 Отговор
  Много стойностна статия!Виждам,че има и малоумняци които са винаги против справедливото и истинностно,жалкото е,че тези малоумняци са платени и с пропагандата си привличат слабо образовани малоумняци за каузата ”руши всичко”,имайте поне малко доблест и чест да признаете,че това е не правилно и не морално,че ще спите добре защото мозъка ви е увреден и нямате съвест!!!
 • 14 До Хепи Джо

  13 1 Отговор

  До коментар #12 от "ХЕПИ ДЖО":

  Ще се изкефиш още повече като ти набъбне сметката в ресторанта с 20-30 процента.
 • 15 Чочо

  20 1 Отговор
  Много добре написано това е истината и дотук ни доведе ГЕРБ браво на тези тъпи изроди те дори и не подозират с тези наредбичкиколко повече корупция създават защото как ще си докарват допълнителните джобни.Решението е просто както в много страни плащаш еднократен годишен лиценз лепиш го на видно място и всички тези чиновници ще увиснат.Ето така се бори корупция ако имаш желание обаче желанието липсва защото ще секнат джобните на чантаджий а те не са малко и внимание те са масовият гласоподавателите на ГЕРБ
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 Националист

  6 1 Отговор
  Колкото по-малко управници, толкова повече свобода за народа. Колкото по-важни са управниците, толкова по-маловажни са обикновените хора. Колкото повече данъци в една държава, толкова по-малък е стимула за работа в нея.
 • 18 Ники

  2 1 Отговор

  До коментар #3 от "Да да":

  Загубеняк
 • 19 Лайню

  0 1 Отговор
  Направо по един ковчег ни дай и да си лягаме в него.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.