3 059 23

Турция има политика, България - не

Това е Турция. Тя е като природно явление, почти обективно, извън нас

Николай Слатински
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Такаааа...

1992-1994 г.: аз съм председател на парламентарната комисия по национална сигурност. И понеже се срещам с представители на Турция, от нашето Външно министерство ми дадоха две странички ситно изписан текст - едната съдържаше всички наши искания към Турция, другата - всички искания на Турция към нас.

2002-2006 г.: аз съм секретар на президента по националната сигурност. И понеже се срещам с представители на Турция, от нашето Външно министерство ми дадоха две странички ситно изписан текст - едната съдържаше всички наши искания към Турция, другата - всички искания на Турция към нас.

И знаете ли кое е любопитното? Ами практически страничката с нашите искания към Турция си бе все същата. А страничката с исканията на Турция към нас бе абсолютно различна.

Ние 25 и повече години си повтаряме едно и също като прилежни чавдарчета, които труда обичат и на помощ първи се притичат, а Турция е постигнала абсолютно всичко и сега иска вече, както казват в Перник, и майка си, и баща си.

Това е Турция. Тя е като природно явление, почти обективно, извън нас. Ние не можем да се сърдим на природното явление (перничани знаят, че и да се сърдят на земетресението, това няма да им помогне особено). Природните явления трябва да се прогнозират и ако може - предвиждат. Да се прави и невъзможното да се минимизират щетите от тях.

Премиерът много обича да се разполага комфортно в средата на международните отношения. Но за да станат младите хора магистри по международни отношения и да имат знанията, че да са добри специалисти в международните отношения, те трябва да прочетат стотина книги средно по 300 страници. На премиера ни му липсват тези 100 х 300 = 30 000 страници в международните отношения. А отсреща Турция има дипломатическа школа, която е високо образована, чела и надчела, мислила и премислила. С Турция в международните отношения шега не бива!

Тя е нещо като птичия грип. Той се опитва да зарази редица държави, но някъде имат здрава имунна система и той не успява, а някъде имунната система е разбита и той преуспява.

Проблемът не е в Турция, проблемът е в България. Тя е държава със силно отслабена (така говорим ние в Перник) имунна система. Имунната система на държавата са специалните служби, дипломацията, полицейските служби и стратегическите центрове за анализ и прогнози.

Алтернативата каква е? Премиерът се разполага комфортно в международните отношения, държи си приветливо, импровизира и гледа на нещата с поглед на откривател. Така един колега навлиза в науката Геополитика и всичко му е ново, всичко му е интересно и със свещената искреност на начинаещия той смята, че всичко е просто и ясно, че той го знае и започва да спори с такива като мен. А аз, понеже симпатизирам на искрените персони, се притеснявам да му кажа колко всъщност малко знае.

И се случва, каквото се случва. Ние с добродушие и чувство за правене на голяма политика подадохме, както казват в Перник, благ пръст на Ердоган. А той иска да ни отхапе ръката.

Сега викаме олеле!

Ами олеле, я!

Защото един от законите на националната сигурност е, че в международната сигурност куцото пиле не го пази нито Господ, нито Аллах...

Публикуваме коментара на преподавателя по национална и международна сигурност проф. Николай Слатински от профила му във Фейсбук без редакторска намеса. Заглавието е на редакцията.

България
Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Даа
  Отговор
  1 19:06  12.05.19
  Под зоркия поглед на ЕС и САЩ май скоро и България няма да я има,за съжаление.
 • Кирил
  Отговор
  2 19:15  12.05.19
  Заглавието е повече от погрешно,то е идиотско. Турция води възможно най погрешната псевдополитика.това е държавата която няма добросъседски отношения с никоя съседка.пълна противоположност на заветите на Ататюрк.

  Коментиран от #8, #10, #20

 • Мехмед
  Отговор
  3 19:15  12.05.19
  До fakti.bg! Защото не си смените домейна на - turskifakti.bg? Половината ви врява, че и повече е все за Турция.

 • ГРАД КОЗЛОДУЙ
  Отговор
  4 19:17  12.05.19
  БЬЛГАРИЯ НЕЕ ТУРЦИЯ ТУРЦИЯ НЕЕ БЬЛГАРИЯ
 • Ами с такива като автора
  Отговор
  5 19:25  12.05.19
  Какво да е положението на България ....
 • име
  Отговор
  6 19:28  12.05.19
  слатински , а защо вие допуснахте създаването на дпс? това е част от отговора , но ти дума не казваш. защо?

  Коментиран от #12

 • Лекар БГ
  Отговор
  7 19:31  12.05.19
  По-умна,аналитична и мъдра статия наскоро не бях чел.Браво за попадението на Факти!
 • 8 19:41  12.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ххх
  Отговор
  9 19:44  12.05.19
  Заглавието не е съвсем точно, но анализът на господина е точен до последната буква. Невероятно точно е казано, макар и да боли. Въпросът е какво следва? Защото за 30 години виждаме.... А след още 30години какво ще се иска от нас? Това е въпросът. И другият е дали ние ще сме готови да дадем каквото се иска, а то ще е още по-безумно или ще имаме някаква основа да се защитим адекватно?
 • арсо
  Отговор
  10 19:53  12.05.19

  До коментар #2 от "Кирил":

  Стига сте го хвалили този гнъсен ататюрк бе, той изкла 60 000 българи в източна тракия, старци жени и деца, докато мъжете им се биеха с гърци и сърби. Варварите сега го препарираха, и го оставиха да им носи черна прокоба. Скоро ще им е донесе завинаги.
 • babakit
  Отговор
  11 20:01  12.05.19
  турския посланик има чисто ромски черти и излъчване

  Коментиран от #21

 • ЕЙ ТЪЙ ДА ЗНАЕШ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ
  Отговор
  12 21:04  12.05.19

  До коментар #6 от "име":

  Абе амсалак де пе се е прабългарска партия , и по закон и по конструкция на ДС. Панимаеш? Там почти няма турци в управата, и тези са доносници от ДС до един. Другото което незнаеш е че има договори, там всичко пише че ще бъдат спазени правата , езика, културата и тн и тн. Има гарантьори от великите сили дали ще се спазват малцинствените им права. А сега в ЕС още по строго са писани по точки и алинеи. Точно 72 глави са, та ние сме ги подписали че ще уеднаквим с европейските правила и норми. Тоест , важат само европейските закони и правила. Ама ти отде да ги знаеш? Има и ще подробности. Иначе напускаш ЕС и оставаш сам самичък и няма кой да те храни. Чатли си? ЕС дава пари , но да ги спазваш някакви норми , а ние бяхме фалирали като държава и като икономика. Капиш? Който плаща той поръчва музиката и казва каква песен да се изпълни. Има още много неща за които ти не подозираш като каракачаня и мислиш елементарно по селски. Икономически сме обвързани с туркия, търговията, и техните инвестиции са доста солидни в БГ. Ние не сме швейцария ние сме България, има много разлика. Айди стига ти толково , бегай да изпиеш една студена бира. СЕГА ТРЯБВА И ДА ГИ ПРИЗНАЕМ И КАТО ТУРСКО МАЛЦИНСТВО В БГ. НЕМА КАК, разбирашли?

  Коментиран от #13, #14

 • анестито
  Отговор
  13 21:18  12.05.19

  До коментар #12 от "ЕЙ ТЪЙ ДА ЗНАЕШ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ":

  Нищо против турците в бг, обаче ние не искаме в ЕС, дано да излезем и Турция ако иска да влезе на наше място. Народа пари не е видял от джендърска и мусюлманска Европа. Европейските народи, ще бъдат по-щастливи и богати ако ЕС се разпадне. Ще си оправят къщата, и ще изгонят нахалните пришълци. Дано да умре ЕС, за да живеем ние.
 • Пешо
  Отговор
  14 22:51  12.05.19

  До коментар #12 от "ЕЙ ТЪЙ ДА ЗНАЕШ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ":

  Щом лапаш пари от ЕС значи си от крадливата шайка. Обикновените хора полза нямат, тези пари до тях не стигат. За сметка на това от техните данъци е вноската на България в ЕС по около милиард годишно. Хората огромни апартаменти с огромни тераси и огромни къщи за гости нямат, нямат и фирми и пари в офшорки.
 • Боже6767
  Отговор
  15 22:59  12.05.19
  Преди бе СССР,а сега са EU и неговите ценности?Кога ще имаме РЕАЛНО и РЕАЛНА външна/вътрешна политика без да ни се месят?До кога ще сме по-католици от папата?Питам всички които ни и ще ни управляват другари и господа.В нормална държава този го гонеха и точка....Робско поведение и страх.....Не я разбирам тази политика и по-този начин......
 • Mорук
  Отговор
  16 23:54  12.05.19
  Те ако нямаха политика и идентичност,нямаше да са с втората по големина армия в НАТО и да са ерчат на кравари и чифути ,там се развиват и се строи а тук само се закопаваме ,и само плюеме скрити зад гърба на ЕС ,щото за друго и без това не ни стиска
 • LOL
  Отговор
  17 07:12  13.05.19
  Личи си, че господина е от Перник. А по принцип.... защо се занимаваме непрекъснато с Турция? 5

  Коментиран от #23

 • Ние си имаме
  Отговор
  18 07:49  13.05.19
  Граждани за Еничарство на Република България

 • баба меца
  Отговор
  19 11:21  13.05.19
  Докато България има корумпирани министри дето приказват преди да мислят за тях е важно поста а не народа
 • 999
  Отговор
  20 14:05  13.05.19

  До коментар #2 от "Кирил":

  Какво знаеш ти за Ататюрк - това, което ти се казва, така както и Ердоган. Знаеш ли че тогава най тиражния вестник на Сащ, в едно от заглавията си нарича Ататюрк "гадният турчин". Та тоз гадния турчин, ама нали той е този който е нападнал и се е бил и срещу гърци, французи и британци !!! Статията е Мн.добра. Още в начало има едно показно: 90'те преди Ердоган, по време на Ердоган, - така ще бъде и след като си отиде Ердоган.
 • 999
  Отговор
  21 14:08  13.05.19

  До коментар #11 от "babakit":

  По някаква ирония на съдбата, хан Аспарух отговарял на същите черти

  Коментиран от #22

 • 22 19:49  13.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Белчо
  Отговор
  23 13:29  14.05.19

  До коментар #17 от "LOL":

  Смени си дилара - тази дрога не ти понася! Човека обяснява простичко , какво е това "външна политика". Обяснява го простичко , защото нашият Вожд, няма никаква представа от тази сложна материя. Явно не можеш да различиш Карлово от Калифорния, затова ти е "Турция" в очите.Автора я дава като пример за добре изградена дипломатическа диаспора. А до колкото зная, нашата "външна министърка" , е персона -нон грата в Русия. Защо ли?

Напиши коментар:


Публикувай