8 782 49

Шлосери, зидари, техници: колко печелят работниците в Германия?

Някои от тях получават дори повече от висшистите, научаваме от една много интересна статистика

Шлосери, зидари, техници: колко печелят работниците в Германия?
Снимка: БГНЕС/ЕРА
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шлосери, зидари, техници - колко печелят в Германия трудещите се в така наречените работнически професии? Някои от тях получават дори повече от висшистите, научаваме от една много интересна статистика. Ето числата:

За различните професии, за най-високите и най-ниските заплати в Германия сме писали неведнъж. Но колко печелят строителите, електротехниците, механиците, тоест - хората в така наречените „работнически професии"? Отговор на този въпрос ни дава големият германски онлайн-портал StepStone, който всяка година провежда мащабно изследване на германския трудов пазар и изготвя доклад за заплатите.

От А до Я

През 2019 година средната годишна заплата на специалистите в техническите и работническите професии в Германия възлиза на 43 000 евро. Това се дължи не на последно място на благоприятната икономическа конюнктура, от която обаче все пак не печелят всички, констатират експертите. В най-изгодна финансова ситуация се оказват специалистите от средния ешелон, които годишно изкарват средно 58 000 евро преди данъци. Това добро възнаграждение се обяснява както с факта, че те са инвестирали време и средства в професионалното си обучение, така и с повишените отговорности, които поемат на работното си място. Защото тези специалисти обикновено ръководят определен брой други хора - работници и по-неквалифицирани специалисти. В германската образователна система тяхната квалификация се нарича Meister или Techniker, което отговаря приблизително на „майстор" или „старши техник".

От всички работнически професии най-добро заплащане получават електротехниците, а най-ниско - специалистите по озеленяване. По молба на Дойче Веле StepStone предостави и списък с най-добре печелещите специалисти, който изглежда така: електротехникът получава годишно средно 53 500 евро бруто, шлосер-мехатроник - 45 900 евро, специалист по електроника - 45 100 евро, стругар - 44 800 евро, механик - 44 500 евро, технолог-монтажист - 44 300 евро, машинен оператор - 43 600 евро, шлосер-механик - 43 400 евро, зидар - 43 100 евро.

Към по-ниските заплати спада възнаграждението на градинарите. Специалистите по озеленяването изкарват годишно не повече от 32 000 евро. Но пък тази професия дава повече възможности за допълнителен труд - „на частно", както се казваше навремето.

Шлосер в Бремен, шлосер в Лайпциг: има разлика

В своето проучване StepStone анализира заплатите на около 85 хиляди специалисти. Независимо от отрасъла, равнището на заплатата винаги зависи и от големината на компанията-работодател. Докато големите концерни плащат на посочените специалисти средно 51 100 евро годишно, по-малките фирми с личен състав до 500 души обикновено предлагат 20% по-ниски възнаграждения.

Друг важен фактор за заплатите е географският. В провинциите Баден-Вюртемберг и Хесен заплатите на специалисти с професионално образование надхвърлят 46 000 евро годишно. Съвсем друго е положението в Източна Германия. В провинция Саксония-Анхалт същите тези специалисти получават средно около 31 000 евро годишно. Ако пък сравним някои градове, ще установим, че един специалист, който в Бремен изкарва средно около 54 500 евро, в Лайпциг би взимал едва 32 600.

Германия
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Реалист

  46 34 Отговор
  То в Германия между 2 провинции има такава голяма разлика, сельо в България иска "немска заплата"... Алооо, първо докажи че можеш, хората ще те оценят, после искай... Между две кафета и два фаса - ама искам.

  Коментиран от #5

 • 2 no name no face no number

  40 16 Отговор
  Колко да печелят та вие всичкп им взимате, вече няма смисъл от работа на запад все тая в коя смотана страна от този смотан съюз работиш, Трудно е да откриеш страна където си заслужава да работиш и работиш нормално, а не по 10 часа . Все още търся но Германия си е фейк благодат.

  Коментиран от #9

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 NikNay

  57 8 Отговор
  Не им гледайте само заплати ами и разходите. А пенсионер а Германия без собствено жилище жив да го оплачеш - щом почнаха да емигрират в България да да си живеят спокойно старините направете си сметка.

  Коментиран от #6, #24

 • 5 От немско

  18 14 Отговор

  До коментар #1 от "Реалист":

  Хайде бе ти пък какъв специалист си, че се правиш на интересен ? Кой те знае тебе ?

  Коментиран от #13

 • 6 Иван

  6 14 Отговор

  До коментар #4 от "NikNay":

  Ти откъде знаеш как е?

  Коментиран от #11, #12


 • 7 Иван

  38 1 Отговор
  Тия зсплати дето ги пишат са за специалисти със стаж 20 години в една фирма.
 • 8 Иван

  12 30 Отговор

  До коментар #3 от "Обикновен човек":

  Ами на Запад повечко работят,затова и повечко вземат.
 • 9 NikNay

  16 16 Отговор

  До коментар #2 от "no name no face no number":

  Ти пък къде на запад работиш по 10 часа? Хайде стига писа глупости

  Коментиран от #26

 • 10 Иван

  17 4 Отговор
  Ми то си го пише в статията.Ти какво очакваш-на 19 години ,без опит .....и такава заплата.
 • 11 От немско

  34 5 Отговор

  До коментар #6 от "Иван":

  Много е прав. Животът не е толкова лесен за всички в Германия колкото ни го рисуват медиите. Мой познат ще се пенсионира следващата година и казва, че мисли някакъв бизнес да прави зсщото с пенсията която ще взима бруто 1300 и чисто ще му остават след удръжките 900 няма да може да си подържа разходите за къщата.

  Коментиран от #14

 • 12 NikNay

  16 7 Отговор

  До коментар #6 от "Иван":

  Знам , една жена на пазара каза че чула как на комшиите зет им разправял . . . . .
 • 13 Реалист

  6 17 Отговор

  До коментар #5 от "От немско":

  Ами работя на комютър - това ти стига. И заплатата ми е достатъчна...

  Коментиран от #23

 • 14 Иван

  32 7 Отговор

  До коментар #11 от "От немско":

  Въпросът ми беше провокативен приятелю :) .Аз живея в Германия от доста години ,а ако добавя и редовните си посещения преди това ще ги навъртя 27 год.Та отлично знам как стоят нещата тука.Твоят познат с къщата щом е имал няколко стотин хил. евро за къща ще трябва да и плаща данъка.Примерно в района където живея средно голяма къща струва около 350-400 хил. ,а двустаен 120 хил.Бих го посъветвал твоя човек да даде половината къща под наем.И каква е тая глупост дето си я писал за пенсията-бруто нето.Това да не ти е заплата :).......

  Коментиран от #40

 • 15 onq s konq

  18 4 Отговор
  Излиза че нашия "Северозапад" обхваща и бившото ГДР
 • 16 Миризлив пор

  17 6 Отговор
  От цялата работа, там се цени специалиста и му се заплаща. Когато отстрани се погледне, че някой получава добри пари децата в къщи ядът бой за да учат. Тук е същото - виждаш че инженера едвам свързва 2-та края, Ел. Техника работи почти денонощно и насреща пари нема. В същото време пазача взема същите пари без да се поти и без да е учил... Що да биеш децата да се мъчат? Като ги уредиш пазачи и всичко ще е точно.
 • 17 БАРС

  10 0 Отговор
  Ами то в България е същтата картина в едни раьони вемат повече особенно в София а в други помалко за същтата работа
 • 18 БгТурист

  43 0 Отговор
  Не ми давайте доходи преди данъците и наемите . Дайте данни какво им остава на финала, след голямото одиране .

  Коментиран от #19, #21, #22

 • 19 Реалист

  27 0 Отговор

  До коментар #18 от "БгТурист":

  Сметни си ги сам - 42-48% са данъците.

  Коментиран от #28

 • 20 Мордекай

  36 0 Отговор
  Тези брутни заплати дето ги посочвате не могат да дадът реална картина за реалните доходи . При една брутна заплата от 2400 евро , реално вземаш 1630 , и от там нататък ти почват разходите за квартира и т.н.

  Коментиран от #29

 • 21 Иван

  5 6 Отговор

  До коментар #18 от "БгТурист":

  Еми доста ти остават .Пък да добавим и пенсиите.Знаеш какви са в бг нали?
 • 22 Миризлив пор

  6 8 Отговор

  До коментар #18 от "БгТурист":

  Ами... Миризливец като мен, работи се не повече от 160 часа месечно, наема е от шефа т.е. не знам колко е за стая 12 квадрата, осигурен транспорта, ток и вода. Та от 1300 чисти ми оставаха по 800 евра на месец. Ако си "кооператив" т.е. се събирате 4-5 човека да си готвите спестяваш едни 150-200 евра. В същото време имам да вземам едни заплати от изработени от мен, в една фирма в БГ.. ама държавата е решила че докато плащат по 60 лева месечно от не мога да ги съдя.
 • 23 гнида

  14 5 Отговор

  До коментар #13 от "Реалист":

  Абе на вас не ви ли казаха овци да пасете ! Бе комп може , ама без овци , знаиш ли откъде ще ядеш сирене , мляко , йогурт и масло ? Краварката е в левия ъгъл , ама и ти си от там ..... Относно статията , сметките не излизат , най добре платен електротехник бригадир 53 500 , приема се за максимум на специалистите ....Публикувано във факти.бг: В най-изгодна финансова ситуация се оказват специалистите от средния ешелон, които годишно изкарват средно 58 000 евро преди данъци. Ето с такива работещи на комп и такива журналисти сме с нашите заплати !

  Коментиран от #33

 • 24 Име

  5 9 Отговор

  До коментар #4 от "NikNay":

  А нашите пенсионери щото са цъфнали и вързали. С българската пенсия къде можеш да се приместиш да живееш нормално? Защо преди да пишете, не помислите малко..

  Коментиран от #30, #41

 • 25 реалиста

  9 4 Отговор
  а велика просия къде е на първо място по полезни изкопаеми какви са заплатките
 • 26 no name no face no number

  18 3 Отговор

  До коментар #9 от "NikNay":

  В Германия не са глупости даже в Дойче пост договора ти е 38 часа на седмица, ноооо ееално работиш повечко. Ако работиш в спедиция между 9 и 14 часа ги блъскаш здраво. Примерно 30 стопа и около 400 км на ден с мебели от Хермес ако си чувал тази фирма работно врее от 6:30 до 20:00 и тоалетна само по изключение за храна докато караш и тв така убаво е Германия е дъ бест както навсякъде хахаха

  Коментиран от #43

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор

 • 28 Финансист

  15 2 Отговор

  До коментар #19 от "Реалист":

  Данъците варират според осигурителния клас от 1 до 6, не говори наизуст. Аз съм клас 3 и данъка ми е 20,5% или просто казано, с едни почти 15% по-малко от България. Не живеем в 80те години, има вече толкова българи в чужбина, можем да пътуваме да сравняваме, има интернет... Не знам защо всички продължават да говорят глупости непроверени и недоказани, там беше писал колегата, за пазара и за зетя, кой казал и кой какво чул. Айде,лека нощ!
 • 29 Финансит

  16 2 Отговор

  До коментар #20 от "Мордекай":

  Ами в България с брутна заплата 800лв. какво ти остава..580лв. Айде сега смятай ти...или не ядеш, не пиеш,не пушиш,нямаш ток,вода,парно,интернет,телевизия,телефон,кола, дете, жена, балдъза.......и толкова много неща до... 580лв. Аа,сигурно си абонат на Кредисимо? То и те трябва да печелят.
 • 30 Джони

  6 1 Отговор

  До коментар #24 от "Име":

  Във филипините с нашите пенсии си рахат . Продавай магарето и въз да те нема .
 • 31 Main Fürher

  10 10 Отговор
  Не случайно Германия е най-великата страна в света.Няма други като нас,дето да сме губили 2 големи войни и пак да сме топ сила(е вече икономическа,а не военна).Вие си мечтайте за руското робство и опашките за хляб,докато аз се пека на Ко-Пи-Пи и една хубава сочна тайландка ми прави масаж.

  Коментиран от #32

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор

 • 33 Този коментар е премахнат от модератор

 • 34 Дългия

  7 0 Отговор
  Е каза какво получават, сега кажи какво харчат. Колко струва едно жилище, колко такси, данаци, застраховки плащат? Колко струва да отидеш на лекар да си купиш рекарства и други?

  Коментиран от #47

 • 35 Пацо пойзана

  20 2 Отговор
  Пълни глупости,аз работя в строителството с гевербе-2740 евро на месец-това е преди данък,4 щойер класа съм. След данък ми остават чисто 2000 и тогава почва голямото дране,наем-1000,карти за транспорт зо мен и жената-140. Отделно храна и други харчове. Жената взема чисто 1500. Така че няма кой знае каква далавера. Общо взето за немците сме бели роби,да не говоря че отношението им е отврат

  Коментиран от #38

 • 36 асенпв

  22 2 Отговор
  от личен опит живеех в гемания от 08.03.2011 до 10.05.2019.. година нее това което се вижда пт пръв поглед мпга да кажа че жовота в германия е като живота в бг преди 1989 като се има на пресвид че съм степителен предприемач с литературен немски и турски език да печелих дпста сресно гпдишно около130 000евро но само ги вождаш в банковоте си преводи всичко е данъци оставят ти колкото дане омреш от глад а всъшност ставаш като робот мен зада смогнеш на данъците им.затова че подобре е да оправяме собственната си дуржава вместо чуждата.
 • 37 някой

  10 2 Отговор
  от 53000 /4400 месечно/ след приспадане на данъци и осигуровки остават по 2400 на месец. следва данък имот - 1 % и каквото остане - 19% ддс за храните 7% и почват наем или ипотека, колата, карти за транспорт и др. дребни разходи. извод - живееш и чакаш пенсия да си дойдеш в бг да си отживееш
 • 38 от немско

  6 1 Отговор

  До коментар #35 от "Пацо пойзана":

  Ами като не работиш сам а чрез фирма няма да имаш печалба. Хората вадят гевербе фирма за да бачкат сами и да изкарват добри пари. Знаеш ли кога ще бачкам цял месец за твойте пари и то всеки ден ? Точно никога. За 8 дена сложих в джоба 2000 а имам още три обекта до края на май.
 • 39 някой

  4 1 Отговор
  сега да сравним. средната заплата около 900 лв. /официалната/ след данъци и осигуровки - 670. следва данък имот - средно 0,20 %, ддс - 20% и пак същите разходи като в германия. пак бачкаш и чакаш пенсия. при тоя доход, днес пенсията около 400. изводите за всеки. а забравих тук ако има нещо гепиш там по-трудно.
 • 40 от немско

  5 0 Отговор

  До коментар #14 от "Иван":

  Не зная колко години си бил в германия и дали всичко знаеш но на пенсиите има удръжки

  Коментиран от #48

 • 41 NikNay

  5 0 Отговор

  До коментар #24 от "Име":

  Първо се научи да разбираш това което четеш и тогава коментирай и критикувай!

 • 42 гост

  10 0 Отговор
  Има едно голямо "НО" и то е в данъците. Когато човек не е семеен, няма ипотека, деца и др. може да плаща над 50% от дохода в данъци, като обикновенно е към 45%. Или на тези 56х.евро му остават чист разполагаем доход не повече от 2300евро месечно, което дори пак е много, защото и аз съм работил там по заводи и повече от 1800евро без извънреден труд не съм видял. Да кажем, че успява да вземе 2300евро от тях 800-1000евро отиват за наем на къща, ако е двустаен апартамент може да мине и с 600-700евро, но не и в градове като Мюнхен. Един билет от Щутгарт до Мюнхен с влак ти е 100евро, ако има кола тогава разходите средно са 300евро месечно за застраховка, ако кара повече, рисков шофьор или му е лакома колата може и до 400-500евро да отиде, 400евро за храна, дрехи, 200евро за други и 200евро за задължителната почивка на Майорка и парите свършиха. У нас също един строител взима повече от лекар, специалист, преподавател и др. Облекчения има ако може да си приспаднеш някакви разходи, ако си женен и имаш деца, тогава може да си намалиш данъците до 25%. У нас като си работещ родител на 2 деца държавата смята, че 40лв на година данъчно намаление са ти напълно достатъчни - браво на държавата ни!
 • 43 NikNay

  5 1 Отговор

  До коментар #26 от "no name no face no number":

  Явно ми говориш за пакетаджии които работят за дойче пост през подизпълнителна фирма щом ми пишеш за Хермес. Там фирмаджията подписва договор с пощите дава ти да от работиш на 38,5 часова работна седмица с минимална заплата за бранша а останалото на ръка без да влиза във фиша - ако искаш добри пари блъскаш като луд по 14 - 16 часа на смяна.
 • 44 Шаран БГ

  8 0 Отговор
  На № 40 " ...от немско..." "УДРЪЖКИ" за какво и в какви проценти ? И от пенсии с какви размери? Впрочем идеята не е лоша - представете я в писмен вид на министър Горанов - може и да я хареса !? Сега баба ми при 40 год. труд за тази държава получава 220 лв. Само НОИ не и взема пари за нещо. През банка / за обслужване на сметка/ около 3 лева, за тегне на сума от банкомат : от нейната банка на всяко теглене 1.20 лв., от чужда банка - около 2 лева. До тук 6-7 лева. После - при всяка покупка - ДДС 20% Не е лошо след като от 220 лева и се вземат 50 лева, от останалите 170 лева / то много пара - много нещо/ да се удържат още 2-3-5 лева, а ?? .С Пощите не знам как стоят нещата !? Защо никой мъдър финансист /Каролевци, Гечевци, Хампарцумяновци / не казва, като приемем "еврото", колко стотин евро ще е бабината пенсия !? Не искат, не знаят или са просто мръсници ???

  Коментиран от #45

 • 45 петров

  3 2 Отговор

  До коментар #44 от "Шаран БГ":

  за баба ти - пенсия не се дава за стаж а за доход в/у който са правени вноски. може да мине и без таксите от банката ако си получава пенсията в пощата. хем ще си клюкарства там. ддс-то го има в цяла Европа. да беше работила в германия сега бабата щеше да живее като царица, ама не даваха до границата да се отиде, а камо ли да работиш там. такова беше времето. сега работиш в Европа получаваш за това което си и се пенсионираш пак там.
 • 46 Мордекай

  2 1 Отговор
  Ако сме коректни на 800 лв чистото е 625 , в България данъците са значително по ниски. Но не това искам да кажа , сносна квартира в Германия - 1000 евра , колко ти остават , абе кой както си го направи , тук ми е добре
 • 47 Съслек

  3 0 Отговор

  До коментар #34 от "Дългия":

  Приход между 3600-3800е на месец чисто ( 2ма работещи). Разход след всичко между 1800 и 2300е според различните нужди.( Семейство с две деца). Лекар безплатен.Лекарства с рецепта безплатни,евентуално доплащане 5е на някои антибиотици. Естествено здравно осугурен. Надявам се да съм бил полезен.
 • 48 Иван

  2 0 Отговор

  До коментар #40 от "от немско":

  Има,но не са толкова големи колкото твърдиш.
 • 49 СТАЛИН

  1 0 Отговор
  ПРИ СОЦА БЕЗРАБОТНИТЕ ОТ ФРГ ИДВАХА НА ЗЛАТНИТЕ НА ПОЧИВКА.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.