Last news in Fakti

14 Май, 2019 10:29 3 419 23

Турция не ни е виновна

  • турция-
  • турски език-
  • мвнр

Турските разузнавателни служби и турската дипломация винаги са имали дългосрочни цели

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво е виновна Турция, че посланикът ѝ предлага да изучаваме турски език?

Изказването на турския посланик за изучаване на турски език не е изненада, макар нашите управници да се правят на изненадани. Къде бяха, когато преди повече от 25 години в български предприятия, поети от турски собственици не се приемаха българи. Не само в провинцията, а дори и в предприятие в София. Свидетел съм, защото мой роднина се бе загрижил, че след връщането ми от задграничен мандат и освобождаването ми от МВнР нямам работа. Там обаче вече бе останала само 1–на служителка българка, скоро след това уволниха и нея. Не знаеха ли управляващите, че още тогава в някои селища в България при влизане в магазин те питаха на турски, какво искаш? Колко години емисари обикаляха страната, създаваха се курсове по изучаване на исляма, потурчваха се цигани, подбираха се младежи и се изпращаха да следват в духовни учебни заведения и ги връщаха подготвени за един чужд на българските мюсюлмани ислям. Българските служби го докладваха, но не предлагаха нищо, а управляващите още по–малко.

Турските разузнавателни служби и турската дипломация винаги са имали дългосрочни цели и са водили една дългосрочна политика. Но те са улеснявани от поведението на българските им партньори в управлението и от непознаване на турския манталитет и стил на водене на външна политика. Когато се държат с теб угоднически, когато дори декларацията по възродителния процес, приета от НС бе писана в Анкара, как да не си позволиш да прецакаш партньора си, посланикът ти да участва в политически митинги, да основеш протурска партия, с която да влезеш в българския Парламент, не че нямаш агенти за влияние, но да имаш и електорална подкрепа.

Турция не ни е виновна, че българските медии са твърде толерантни към действия, които не кореспондират с нашите европейски ценности; че български коментатори и днес не намират за намеса изявлението на турския посланик за езика. Какво повече трябва да стори чужда страна, когато от това следва промяна на Конституцията ни? Когато днес не е времето на танковете, а на икономическото, политическо и религиозно въздействие върху обществата до постигане на желаната трансформация? Какви дипломати имаме, ако не оценят това изявление като нарушаване на Виенската конвенция за дипломатически отношения? Какви анализатори имаме, ако продължават да ни плашат с използването на мигрантите като оръжие за изнудване? Партньори сме били! Да, но Турция уважава силния партньор, а слабия презира! А щеше ли да реагира така българската страна, ако не бяхме в предизборна кампания? Български държавни служители пренаписват историята ни, не турски, макар и подготвени от турски и сороски структури. Освен това, да цитирам един немец, за разговора с който писах наскоро, турците в Турция споделят, че се срамуват от преобладаващата част от сънародниците си в Западна Европа, повечето дошли от Анадола и гласували за Ердоган. Въпросът е кого подкрепяме – демократичните сили в нашата съседка за една проевропейска и светска Турция или крайни ислямисти и диктаторски режими?

Когато през 2006 г. напусках президентството, асистентката на един от секретарите на президента ме запита, какъв чужд език да изучава племенника ѝ. Може би защото бях ядосан за нещо и ме занимаваха съвсем други въпроси, подсъзнателно или може би на шега изстрелях само две думи: китайски и турски. Много години след това, при обсъждане на актуалната международна обстановка, тя ми подхвърли: Ти май беше прав! С такова управление, толкова!

Впрочем, току що Voice of Europe съобщи, че Ердоган планира откриване на турски висши училища във Франция, в които щяло да се преподава „добър джихад“. Делегацията пристига на 20 май. Дали и ние ще стигнем до там?

Коментарът е на Симеон Николов и е публикуван в 24may.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ц И Г А Н И Н

    11 2 Отговор
    Супа от кожички-2.80лв.
  • 3 ...

    39 4 Отговор
    ...да добавеим и турските сериали с които ни заливат бТВ и НОВА ...промиването върви с пълна сила! Дори циганите си повярваха, че са турци !
  • 4 Хайл

    28 5 Отговор
    Този "посланник" трябва да бъде ИЗГОНЕН ОТ БЪЛГАРИЯ ,КАКТО И ВСЕКИ ПОСМЯЛ ДА СЕ МЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РБ, НЕЗАВИСИМО ОТ КЪДЕ Е..."инвеститорите" щом искат да развиват бизнес в България да научат български,без значение дали са турци,немци,китайци,американци...В БЪЛГАРИЯ СЕ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ
  • 5 НАТО ВЕЦ

    15 0 Отговор
    Когато си се хванал за палците в "общинската баня" няма на кого да се сърдиш, ако те "изненадат" в тил.
  • 6 1234

    18 3 Отговор
    Лошото е че всичките цели са свързани с нас. А ние цели нямаме изобщо.... Преди имахме служби служещи на Българоя сега нашите служат на тях... Вече сме вилает по всички критерии! Защо не спряха финансирането от Дианета защо се разтешиха три турски етнически партии, защо има три ислямски училища, защо св позволява концентрация на турско население и инвестиции

    Коментиран от #7

  • 7 Балканец

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    Защото не щяхме повече да учим руски и да праскаме рускини по черноморието.Сега ще учим турски и ще ни праскат анадолски манаfи.Но пък ще ни викат европейци.

    Коментиран от #12

  • 8 Иванов

    7 10 Отговор
    Стига ревали, Турция е много по- циганизирана от България, така, че политиката и е Джамайка! Вирят гурец за последно. Следващото поколение ще говори на индийски и ще се кланя на Кришна!
  • 9 Бамби

    10 10 Отговор
    30 години Турция последователно отстоява своите интереси в България - етнически партии, приватизация и закриване на водещи предприятия в областта на текстила, килимарство, порцелан, обувни предприятия.Поминъка, интелектуалната собственост и дори етикетите отиват в Турция, а след това се връщат у нас като "българско" - пример:килимите на Декотекс.Произведени в Турция, с български етикети.Във всяка една област се присвоява тихо, кротко - и хляб не можеш да си купиш на някои места в България, ако не знаеш турски.Прайтайма показва само техни сериали, компактно се заселват в определени райони у нас, приоритетно техни младежи учат и се завръщат отново тук - защото тук е тяхната родина.Българите просто са изтласквани с меки средства от много места, в един момент населението там е компактно, от един етнос и започват следващите искания, промяна на конституцията..Това става с активното съдействие на нашите управляващи, под благосклонният поглед на чичо Сам...Европейският съюз няма нищо общо - той е зает със собствените си проблеми.За сега сме в ЕС. А след 5 години? В Турция няма двойно гражданство, изключение прави само България . Защо ли?
  • 10 Жоро

    15 14 Отговор
    А, спрете за малко с упражненията кой е по- по най в омразата към Турция . Никой не ви кара да обичате турците. Когато инвестират и дават поминък на български граждани могат да си подбират работната ръка и като качество. Естествено, че турските инвеститори не са социална служба за подпомагане на социално слаби. Те гонят печалба като всички бизнесмени по света. При условие, че всичко в едно предприятие - от технологията до табелките по охрана на труда са на турски, хората владеещи този език са с предимство. Едно време като инструктор в професионален учебен център се наложи да обучавам работници - прикачвачи / сапанджии / в една от Мариците, където изпълнител беше турска фирма. Българите , наети първоначално по договор бяха спретнали нещо като стачка и ги бяха уволнили. Трябваше да обучавам хора не говорещи български с преводач. Това е като целувка през воал. Едва си решиха тестовете. После на практическите занятия нямаше проблеми. жесто- мимичният език свърши работа. Защо пиша всичко това ? Фирмите не желаят да правят допълнителни разходи, които да намаляват печалбата. Съвета на инвеститорите е хванал ръководството на фирмата за гушата. Преводи, обучения, междинни преводачи, документи на два езика и т.н. Всичко това е пари. Прав беше човека. Ако искаме инвестиции, трябва да си подготвим работната ръка. Иначе в заводите ще работят само турци, които ще си повишават квалификацията и стажа, а ние българите ще смучем въздух и ще мърморим. Всеки език е прозорец и

    Коментиран от #19

  • 11 зоро

    17 8 Отговор
    значи президента Радев може лично да говори относно изучаването на български език на българчета в Украйна с украинския президент, и да настоява да се изучва задължително, можем да се упражнява натиск за признаване на българско малцинство в Албания ,а в България коренното тюркско малцинство няма право на ЗИП по майчин език, на това му казваме демокрация по Бай Ганьовски. Браво !
  • 12 Гитлерогамлет

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Балканец":

    Учи руски, кой ти пречи. Чукай рускини. Има ги в цяла Европа, само, че ще ти трябват пари, защото са проститутки и5 то над средна ръка. Руската федерация им осигурява добро образование и езикова култура. Само дето руския дето ще го знаеш най-много да ти изкара някой бой. Опитай се да говориш на руски в някоя от страните където е стъпвал "освободителен " червен ботуш, а те са всичките в Европа. Така, че учи англиски, немски, италиански, испански може турски и албански.
  • 13 Другарят Симеон Николов

    10 1 Отговор
    Редовно да проверява вечер като си ляга под леглото да не се е скрил някой турчин с голям и наточен в ръката....нож... хахахахсхахс
  • 14 Станислав

    8 3 Отговор
    имало и нормално мислещи в България.
  • 15 Ганчо получава уртикария

    11 3 Отговор
    Ако трябва да учи. Ако трябва да яде турски баници и баклава няма проблем, тъпче търбуха като невидял ачкаканин, обаче кажи му че трябва да учи нещо за да можеш да го наемеш на работа за да си изкарва прехраната ще вие до небесата. На Ганчо все другите са му длъжни защото се има за най-умнокрасив на всичките земни кълбета, а в същото време няма акъл не да произведе гвоздей, а дори да го закове
  • 16 Използвай я тая глава

    5 1 Отговор
    Кой каквото и да казва насила никой няма каква да те научи.От личен опит го знам.
  • 17 ХАЙФИ БАСССТА

    6 0 Отговор
    Тези неща са за изборите, добре ги знаеме.
    Всичко е купено вече, всичко им птинадлежи, късно е чадо и стига сте ми ривали .
    Нищо не става от нас, я да си го признаем и сме пред закриване на дюкяна
  • 18 турчин

    11 4 Отговор
    Много приказки и нищо същественно,ама иначе сме демократична държава в ЕС,да беше се коментирал и дескреминацията на турската и ромска етност при даване на работа и избиране на професия,да беше казал колко съдий,прокурора,генерали,пилоти познава в България от турска или ромска етнос ,да ви целувам разбирането на демокрацията ви,нацисти си бяхте и такива си останахте.

    Коментиран от #20

  • 19 Хайл

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро":

    Като искат да развиват,да гонят печалби-НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ИНАЧЕ ДА СИ ХОДЯТ ОБРАТНО. Ти глупако в германия знаеш ли кога немец ще ти проговори български-НИКОГА,англичанин-НИКОГА...това че ти харесва да си подлога дето се прави на началник е още по-лошо,такива натегачи никой не ги обича,ама едва ли ще разбереш какво ти се казва
  • 20 Хайл

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "турчин":

    Фес смотан,в одринско повечето са българи но ИМ Е ЗАБРАНЕНО ДА ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ,знам го от човек живеещ в Одрин който дедите му са българи останали там,защо тези хора не могат да говорят майчиния си български език,а на теб никой не ти прави проблеми че си джафкаш на турски в България-ето това сте фашистите и расистите а не ние българите...като милееш за турция иди там,що стоиш в моята България

    Коментиран от #21

  • 21 Само питам

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хайл":

    Нито в Османската Империя,нито в Република Турция ,никой, никога,не е забранявал, на никого, да не говори майчиния си език.В днешна Турция ,кюрдите не само говорят майчиния си език ,а и имената на селата им са на кюрдски език.Къде в уж демократична България, има имена на села( в които живеят турци) на турски език.Като си решил да пишеш нещо,поне го пиши вярно.
  • 22 Националист

    2 0 Отговор
    България се води от предатели като Борисов и престъпната му група ГЕРБ!
    Не очаквайте от предатели работа за народа!
  • 23 Патриот

    2 0 Отговор
    Религия, която не е основана на Любов между всички хора, не е от Бога. Къде Исляма проповядва Любов?
    Ако някои от Турските бизнеси в България назначават само турско говорящи, това е егоизъм от тяхна страна. На това ли ги учи Исляма да мерят с два аршина, един за тях и друг за всички останали?
    Религия на два аршина не е от Бога!
    Четете Петър Дънов да научите нещо за Божията Любов, не за обикновената човешка.