Last news in Fakti

15 Май, 2019 12:00 7 527 63

Борисов уби всички българо-руски енергийни проекти

  • русия-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • проекти-
  • енергийни-
  • южен поток

Борисов не позволи "големия енергиен шлем"

Борисов уби всички българо-руски енергийни проекти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За прекъсването на строителството на Южен поток има много специфичен виновник и не трябва да го търсим в Сърбия, пише Никита Бондарев в "Независимая Газета". Никой не допринесе повече за разпадането на Южен поток, отколкото българският премиер Бойко Борисов. С усилията му в България не бяха изпълнени още два съвместни проекта с Русия в областта на енергетиката - АЕЦ Белене и петролопровода Бургас-Александруполис. Три от тези проекти като цяло в експертната общност бяха известни като „големият енергиен шлем“. Всъщност, първото нещо, което направи Борисов, когато встъпи в длъжност на 10 юли 2009 г., бе да поиска от министъра на енергетиката в напускащото социалистическо правителство да прекрати всички преговори и всички съвместни проекти с Русия. Те разговаряха за доставките на природен газ, петролопровода Бургас-Александруполис, изграждането на българския участък от главния тръбопровод "Южен поток" и АЕЦ "Белене", както и за подготовката на Български енергиен холдинг (БЕХ) за участие в строителния проект на топло-електроцентрала в столицата на Македония Скопие. Така Борисов изрази намерението си да отмени всички споразумения на предишния кабинет с Русия в областта на енергетиката.

Трябва да се отбележи, че в десетте години от юли 2009 г. настъпиха много промени в българския политически живот, но не и съдбата на „големия енергиен шлем” - всички съвместни енергийни проекти с Русия са зачеркнати или остават замразени, бъдещето на нови проекти е мъгливо. Разговорите на Бойко Борисов и Владимир Путин в Гданск на 1 септември 2009 г. са много характерни в този смисъл. Преди десет години Путин обясни на българския си колега значението на руската енергийна политика на Балканите и след това по много емоционален начин формулира своето кредо относно енергийното сътрудничество с българското правителство. „Всички проекти, които сме разработили досега, са насочени, наред с други неща, към повишаване на статута на България като основен енергиен център в Европа, като основна транзитна страна. По същество, за да се промени геополитическия статус на страната и да се даде възможност да се печелят допълнителни пари от транзит” каза Путин. „Ако по някаква причина българското правителство смята, че даден проект не отговаря на интересите на България, тогава Русия ще реши тези проблеми, но по други начини. И ние ще намерим други възможности за сътрудничество и ще търсим и правим това без никакви проблеми и негодувание, изхождайки от интересите един на друг ”, заяви руският премиер.

Путин каза следното за проекта "Бургас-Александруполис": „Говорим за петролопровода от много години. И там са 280 километра. Вече сме изградили петролна система от Източен Сибир до китайската граница, която е 1 500 километра и скоро ще бъде завършена до брега на Тихия океан. И те започнаха само преди две години. А Бургас-Александруполис се обсъжда вече седем години! Просто кажи не, и това е - и затвори темата. Същото се отнася и за други проект” каза Путин. Записът на срещата на двамата премиери, излъчвани по централните телевизионни канали, дава възможност да се проследи реакцията на Борисов на изявленията на руския му колега - от протокол, дипломатично правилна усмивка до изненада, объркване и дори, може би, страх.

Въпреки това, българското ръководство продължи да държи Бургас-Александруполис в неопределеност (нито да, нито не) в продължение на почти една година, до 11 юни 2010 г., когато по време на среща с посланици на Европейския съюз, Б. Борисов заяви абсолютно неочаквано за закриването на тръбопровода Бургас - Александруполис и АЕЦ Белене. По-късно обаче Борисов опроверга думите си, като заяви, че съдбата на тръбопровода зависи от доклада на еколозите, чиито резултати са очаквано отрицателни. Едва на 7 декември 2011 г. последва изявление за окончателното и неотменимо затваряне на петролопровода Бургас-Александруполис. Като причина за изоставянето на строителството се посочва икономическият недостатък на проекта за България и опасността, която се създава за екологията на страната и съответно за туристическата индустрия в България.

На 28 март 2012 г. на заседанието на Народното събрание бе прочетен докладът на вицепремиера и министър на финансите, според който България напуска проекта за изграждане на АЕЦ Белене. Реакторът, вече сглобен от специалисти на "Росатом", беше предложен да бъде поставен като 7-ми енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". На площадката, подготвена за АЕЦ "Белене", беше предложено да се инсталира топлоелектрическа централа. Премиерът Борисов направи коментар по този доклад. Основните причини за закриването на проекта, той нарече огромните разходи, страната не била в състояние да го финансира сама. В допълнение към трудностите, свързани с плащанията по дълга, той спомена хипотетичната възможност за увреждане на атомната електроцентрала по време на земетресение, което ще нанесе големи щети на страната. Предложението на руската страна да поеме финансирането на проекта изцяло върху себе си Бойко Борисов категорично отхвърли.

На 12 октомври 2015 г. българският премиер Бойко Борисов направи изявление, в което призна, че трите най-големи инвестиционни проекта в историята на съвременната България - АЕЦ Белене, петролопровода Бургас-Александруполис, газопровода Южен поток - бяха спрени от решението на българските власти в името на партньорството със САЩ. „Спряхме три големи руски проекта. Спряхме руските самолети, които летяха до Сирия над морето. И ако това не е партньорство, тогава какво?” Борисов попита това членовете на Американската търговска камара. Думите му очевидно бяха вдъхновени от напредъка на проекта „Турски поток“ и стагнацията на „Южен поток“.

Това твърдение съвсем предсказуемо предизвика известен отзвук в руските медии и правителствените среди, по-специално руският външен министър Сергей Лавров отговори на твърденията на Борисов. На фона на това сензационно изявление, България навлезе в период на предстояща неизбежна енергийна криза, свързана с постепенното спиране на реакторите на АЕЦ Козлодуй, които са приключили живота си и липсата на адекватна замяна на капацитета на централата.

Днес Бойко Борисов обещава, че трансевропейският клон на "Турски поток" през територията на България ще бъде изграден, независимо от това дали САЩ или Европейската комисия ще се намесят. От една страна, на фона на закриването на старата атомна електроцентрала, проекта за газопровод „Набуко“, на който България се надяваше, както и кризата в отношенията между Русия и Украйна, Борисов просто няма друг изход. От друга страна, Борисов се показа не само като противник, но и целенасочен и последователен ликвидатор, убиец, ако искате, на всички съвместни българо-руски енергийни проекти. Тук не става дума за културно сътрудничество, но дори и там Борисов ще остави след себе си изгоряло поле. Така че всички изявления и инициативи на този човек трябва да се приемат с голяма загриженост.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    155 21 Отговор
    Еврика! И ще ядем Асфалт! Брао тикво

    Коментиран от #14, #39, #49

  • 2 Xaxaxaa

    36 115 Отговор
    Това е добре. Руснаците продават на България много по-скъпо горивата си. Благодарение на братската любов и обич плащаме високи горива на нисък стандарт. И това е при положение, че има отдавна изграден тръбопровод. Отделно и държавата, чрез Лукойл, който носи странно руско име, взема още левче и нагоре. И тая практика май е от... веки веков...

    Коментиран от #20, #62

  • 3 Будалата

    108 16 Отговор
    Няма ли пари за лапане на Тиквун няма и Голям шлем. То и от малкия шлем Магистралите му стига.
  • 4 Близ Близ

    125 8 Отговор
    Да обаче ще получим 8 гробници на двойна цена от Краварите !
    И двойно по - скъп ток от собствените ни централи ,дадени за жълти стотинки пак на тях !
    От държава на 3 морета сега сме топ продажници и смешници точно заради национални предатели , готови за комисионна и майка си да продадат!

    Коментиран от #38, #63

  • 5 Vinetutkata

    77 5 Отговор
    Парите ги е взел някой друг и не е имало за него?
    Отвъд океана са му казали да не си играе с огъня?
    ЕС е натискала да посиняване, червената лампа?
  • 6 Не мога повече ...

    107 11 Отговор
    Национален предател!
  • 7 ред код

    106 13 Отговор
    Борисов е целенасочен и последователен ликвидатор, убиец ... на България
  • 8 Никой

    104 10 Отговор
    Да предадеш националния интерес в името на Сащ , това какво е ? Получили някаква компенсация България от тези "партньори" ? НИЩО !!! Пак сме си същите бедняци на Европа даже по зле става защото народа се насочва към Т2

    Коментиран от #44

  • 9 ТАКА Е

    24 94 Отговор
    МНОГО ДОБРЕ Е НАПРАВИЛ !
  • 10 Близ Близ

    84 12 Отговор
    А какво ни дадоха “братята “ кравари ?
    Захарен Памук , Илюзии и масово обезлюдяване .....
    Хайде почвайте да плюете ...
    И да обяснявате как хвръкнахме напред благодарение на Перуката и Макдоналдс

    Коментиран от #37

  • 11 Ломски

    87 10 Отговор
    Забравихте че Южен Поток го закриха буквално за часове. И то неслучайно, веднага след "визитата" на определени американски "дипломати". Много удобно се пропуска тоя факт. Дойдоха, озъбиха се на Тиквата и той се посра. Сега ще му ядеме кафявите гащички.
  • 12 Хаджи хаджи Българин

    47 18 Отговор
    Все още не е късно, за да се поправи грешката ГЕРБ! Всеки има право на мислене и на своят избор!
  • 13 ВЪЗРАСТЕН

    23 77 Отговор
    НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ РУСКИ КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ, РОБИ ИМ БЯХМЕ ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО !

    Коментиран от #46

  • 14 Rado

    12 44 Отговор

    До коментар #1 от "Bahti":

    не ядем и руски полезни изкопаеми.
  • 15 Луд умора нЕма

    62 8 Отговор
    За това беше създаден проекта ББ,след залеза на царя главните кукловоди на държавата ДС с помоща на немските фондации си направиха една кукла на конци.За това толкова време е на власт ББ,слушка и изпълнява ...........
  • 16 ЛХБ

    60 9 Отговор
    Много силна, документирана и точна статия. България вече я няма никъде за съжаление, а за хъба Балкан май ще се наложи да купува китайски боб .
  • 17 месара

    11 56 Отговор
    не ми се четат ссср статии!
  • 18 Сесесере

    12 63 Отговор
    Никакво сътрудничество и съвместни проекти с ушанките за вечни времена, колкото по-далеч от агресора, толкова по-добре за България . Стига ни Лукойл и другите руски диверсанти!

    Коментиран от #34

  • 19 АБВ

    68 8 Отговор
    Василий Българоубиеца пасти да яде!Ето го,нашия,новия Българоубиец!Тиквиний I.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 80%

    42 3 Отговор
    Царят тиква в царството на 80те процента. Скоро 100%. Защото всички останали ще бъдат зад граница
  • 22 гост

    63 8 Отговор
    Хайде представете си, че имаше от 5г. вече Южен поток, има АЕЦ Белене и България е енергийно независима с власт да договаря ниски цени заради транзита към други страни. Ще се инвестират 15млрд., които така или иначе се дават на тецовете през годините, но държавата няма да е обвързана с договор, който я поробва. АЕЦ Белене можеше да си е напълно държавен и специалистите от Козлодуй направо да се прехвърлят там след затварянето на вече спрените реактори. Цената на тока можеше да се гарантира ниска и с печалбите да се финансират зелените енргии, както е в развитите страни като Германия, Холандия, Норвегия. Масово газифициране на сградите и преминаване на газ на повечето сгради поробени от топлофикация, толкова е лесно и просто това. Само да има желание, но няма. Апропо Русия може да достави изтребители на следващия ден след подписване на договора, а американците може да доставят след 5г., ама може и да не. Абсурд.
  • 23 262

    8 44 Отговор
    Ако всичко свързано с магучая беше толкова изгодно и розово,България едва ли щеше да се дърпа като дявол от тамян.Ама рушляците пишат квот им изнася!

    Коментиран от #25

  • 24 прост народ

    52 4 Отговор
    хората мутра за пъдар не слагат а ние за премиер.
  • 25 Име

    19 2 Отговор

    До коментар #23 от "262":

    Почеши се по карпузата
  • 26 Това ли са фактите?

    16 7 Отговор
    Интересно къде е атомният реактор на АЕЦ Белене?

    Коментиран от #28

  • 27 onq s konq

    20 11 Отговор
    Не само загубата на България - Русия НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИ загубата на ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА и непрекъснато и под всякакви форми ще се стреми да върне нещата НАЗАД...СЪС ВСИЧКИ СРЕДСТВА.Затова и съветът към Русия-НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ НИТО ВИЕ СТЕ СССР,нито РБ е "НРБ"!
  • 28 Хайл

    29 4 Отговор

    До коментар #26 от "Това ли са фактите?":

    А къде са американските самолети на бойко?
  • 29 Пфу

    36 5 Отговор
    Борисов ПРЕДАТЕЛ!
  • 30 Гост

    8 6 Отговор

    До коментар #20 от "СОРУСПИЯ.":

    Защо не! Ние сме и дали азбуката и православието!Ние сме им създали държавата!
  • 31 Тотална щета

    33 2 Отговор
    Той българите стопи за 10 г с 1 млн та проектите ли.....
  • 32 ЪРП

    25 5 Отговор
    АБСОЛЮТНО ВЯРНО Е ЗАГЛАВИЕТО !!!!!
    ДВУЛИЧНО, ЛИЦЕМЕРСКИ И НАГЛЯРСКИ СЕ ХВАЛЕШЕ МНОГОКРАТНО ДОРИ ПРЕД ТРИБУКВЕНИТЕ СИ ГОСПОДАРИ ,ЧЕ ИМА ОСОБЕНИ ЗАСЛУГИ ЗА ТОЗИ СИ МЕРЗОСТ И АНТИБЪЛГАРСКИ ПРЕСТЪПНИ ДЕЙСТВИЯ!!!!!!!!!!!!
  • 33 ТашункоСапа

    16 2 Отговор
    Не сме имали такъв,къде не знае кеде да си държи ръцете и си ги навре у джобовете .Тикфите сме ние.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Браво Бойко

    5 19 Отговор
    Евала за което!България не трябва никога да участва под каквато и да е форма в руските проекти за ограбване на нашата Родина!
  • 36 ПРИНЦИПЕН

    5 13 Отговор
    НЯМАМЕ НУЖДА ОТ НИЩО РУСКО, КОЛКОТО ПО ДАЛЕЧ ОТ ТЯХ ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ, НО САМО НЕЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ ХОРАТА РОДЕНИ РОБИ И ЛЕКО ПРОПУСНАЛИ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА НИ ПРИ ОБУЧЕНИЕТО СИ МРЪТ ЗА РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ СИ , КОЯТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОКУПАТОРИТЕ Е СЪЧИНЕНА , НО ТОВА Е ВЪПРОС НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА ИНДИВИДА !
  • 37 Гриз гриз

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "Близ Близ":

    Защо трябва някой нещо да ни дава бе?Това е унизително за България.Седите като просяци и лазите в краката на алкохолизираната паплач и чакате да ви даде нещо.Вие не сте българи!Глупци!

    Коментиран от #48

  • 38 Мляс мляс

    6 15 Отговор

    До коментар #4 от "Близ Близ":

    Нашите 8 самолета ще бъдат чисто нови и оборудванис най-новите двигатели, боекомлекти и радари и ще могат да направят за смях вашите съветски котори, които нямат и една победа в бой с моделите на Локхийт Мартин.Пукнете се от яд!
  • 39 Баси

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Bahti":

    Погледни разликата в стандарта на живот под Стара планина където ядем асфалт и над Стара планина където не ядат асфалта.Хахаха
  • 40 Пенка

    7 6 Отговор

    До коментар #34 от "Стамат":

    Ми питай колко излиза на Литва, която получава 1000куб.м газ от САЩ за $200.
    На нас правослявната газ по едно време ни излизаше по $520.Сега не знам как е.
  • 41 Тръмп

    2 12 Отговор
    България не е Венецуела и това разваля грабителските стремежи на КГБ и Путин!!!:):):)Руския енергиен монопол във България е към края си!!!:):):)
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Смотан

    6 1 Отговор
    Ако трябва да съм точен уби всичко Енергийно.
  • 44 под игото

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Никой":

    Да предадеш национални интереси в името на друга държава в случая САЩ ...това се казва Държавна измяна национално предателство Борисов се подигра и с Българската история... в полза на Турция ..става въпрос за Турското робство ...още един случай на държавна измяна ...
  • 45 Лъжливото овчарче

    1 5 Отговор
    ...Никой не допринесе повече за разпадането на Южен поток, отколкото българският премиер Бойко Борисов... Манипулация. Проекта е спрян по време на Орешарски !
  • 46 Гражданин

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Нека бъдем американски индианци!
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    "БРАТУШКИТЕ" трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 48 Гражданин

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Гриз гриз":

    Ами нали само чакаме и от ЕС нещо да ни даде. Като е от там да им се кланяме ли?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Марони

    0 4 Отговор
    Колкото по-малко руаско влияние,толкова по-добре!Русия е треторазрядна държава,разчитаща на суровините си и налагането чрез тях на геостратегическите си интереси!Да не говорим,какви корумпирани крадци са!Затова и АЕЦ Белене остана непостроена.А е започната през 1986.С другарите им от БСП защо не я построиха?Защото и нашите другари са негодници като тях!
  • 53 Я се чуда как е още жива

    2 0 Отговор
    Тиквата
  • 54 Генчо

    2 3 Отговор
    Колкото по-дълеч от Русия толкова по - добре. Че Борисов е тъп това е друга тема.
  • 55 Добри

    2 2 Отговор
    Те затова сме най бедната държава

    Коментиран от #61

  • 56 Наблюдател Тролев

    1 4 Отговор
    Очевидно предизборна,поръчкова статия насочена срещу Б.Б. Представена е само руската гледна точка - но, който е следил развоя на тези процеси разбира, че нещата не стоят точно така.
  • 57 прост народ слаба държава

    5 1 Отговор
    Наши политици сами са поканили американците за ,,шефове,, на България и безропотно правят каквото им наредят.Борисов не прави изключение,той е ,,острие,,Той е причина да останем без руските туристи които крепяха туризма по морето и търговийката на дребните фирмички.За 10 години ни лиши от всички права които имахме,а сега смело посегна на колите ни,имотите ни и няколко пъти вдигат данъците.Нищо добро не ми идва на ум като пиша за герб.
    Гласуваейте отново за герб и ще го получите отново за премиер.При това се оказва че той е невинен и не знае какво са вършили министрите му.ХА..ХА..ХА
  • 58 Националист

    6 1 Отговор
    За това Борисов трябва да бъде замерян с гнили ябълки навсякъде където се появи. Защото той е гнилата ябълка разваляща всяко добро начинание за България.
    И да се осъди за предателство на народа. Той е лакей на запада!
  • 59 Националист

    6 1 Отговор
    До нормално мислещите. Как Русия ще ни ограби чрез ЮП, петролопровода и Аец Белене?
    Грабят ни тия, които ни спират икономически прогрес, като Борисов и западните му господари!
    Вън организираната престъпна и предателска група ГЕРБ от властта!

    Коментиран от #60

  • 60 Знаещ

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Националист":

    Много просто бе балама!За построяването на ЮП руснаците искаха да теглим 4,5 миларда заем от тях за построяване на трасето на наша територия и това при неизяснен лихвен процент.Ние да построим трасето, но то да е тяхна собственост.Съвсем малко са нагли ватениките.Транзитни такси щяхме да получаваме ако трасето стигне 100% от капацитета си, но има руски газопроводи, които не са достигнали пълен капацитет дори след 20 години.Когато се отказахме съвсем случайно от КТБ(клон на руската ВТБ) изчезнаха 4,5 милиарда.
    Е по такива начини скапаните руснаци действат в България, а такива като теб им лижат подметките.
  • 61 Коко

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Добри":

    Публикувано във факти.бг: Те затова сме най бедната държава


    Доко, я ми покажи един който се е хванал с Русия и е богат бе палячо.
  • 62 ратко младич

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Xaxaxaa":

    ЛУКавияОЙЛ
  • 63 Гилотин Бесилков

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Близ Близ":

    Не се коси, бе аркадаш! Нашите фатмаци-каруцари на самальоти ще им видят сметката на тия 8 "пилета" само за 6 месеца! И после ще искат нови милиарди за нови "пилета" със съответните комисионни за тях! Ама не е луд тоя дето плюска комисионните, а тия дето им дават гладувайки милиардите!