Last news in Fakti

16 Май, 2019 20:30 2 697 25

Съдбоносно: Европа на Орбан или Европа на Макрон?

  • ес-
  • мигранти-
  • еманюел макрон-
  • виктор орбан

Сблъсък между нелибералната и либералната демокрация

Съдбоносно: Европа на Орбан или Европа на Макрон? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десните популисти обещават един чисто нов ЕС, където националните държави щели да си върнат обратно правата, които Брюксел уж им бил отнел. Въпросът е каква Европа искаме – на Орбан или на Макрон? Ние решаваме.

"Изборите на 26 май са съдбоносни за нашия континент", каза фракционният лидер на ЕНП е Европарламента Манфред Вебер. Не само Вебер, който е и водещ кандидат на своята партия за изборите – много политици от различни фракции също определиха изборите като „съдбоносни". Самият Вебер пък смята още, че вотът ще бъде всъщност битка между привържениците на Обединена Европа и националистите. „Европа, в която живеем днес, е едно добро място. И няма да разрешим на тези днешни националисти да ни я вземат", казва той. И наистина: никога досега в държавите-членки на ЕС не е имало толкова много десни популисти и евроскептици. Допитванията показват, че те могат да спечелят близо 20% от местата в Европарламента.

Сблъсък между нелибералната и либералната демокрация

Унгарският премиер, национал-консерваторът Виктор Орбан, смята, че сблъсъкът ще бъде между нелибералната демокрация, която защитава той самият, и либералната демокрация. Според него, либералните демократи искали да подменят населението на Европа с мигранти и да я ислямизират. Орбан си сътрудничи с крайно десни партии от Германия, Франция, Дания и Италия, а по повод унгарския национален празник наскоро заяви: „Трябва да сме наясно, че Европа се намира на вододел." Така било, според Орбан, защото онези, които приветствали бежанците и мигрантите, създавали нации „със смесени раси", а това щяло да разруши историческите традиции и да създаде нов световен ред.

Десните популисти като Орбан, като италианския вътрешен министър Матео Салвини или лидера на австрийската Партия на свободата Кристиан Щрахе имат един любим враг: френския президент Еманюел Макрон. Макрон обяви война на нелибералната демокрация, той се бори за „възраждането на Европа", за повече солидарност и съчувствие между хората. Макрон смята, че ЕС се нуждае от големи реформи и също нарича изборите „съдбовен ден". „Най-важната битка на тези избори е сблъсъкът между онези, които вярват в Европа, и другите, които не вярват", казва Макрон.

Не е само миграцията

Работни места, миграция, опазване на климата, търговска политика, засилване на ролята на Европа в света – това са важните въпроси, с които ЕС трябва да се занимава през идните години, смятат големите проевропейски партии. Тази оценка споделят без особени различия помежду си и двамата водещи кандидати – консерваторът Манфред Вебер и социалистът Франс Тимерманс. И двамата смятат, че е нужен нов вид партньорство с Африка, че Европа трябва да се погрижи за повече инвестиции в държавите, от които главно идват бежанците. За десните популисти обаче съществува една-единствена тема: да се затворят границите и да се отблъснат мигрантите. Унгарският външен министър Петер Сиярто го формулира така: „Най-важната ни цел е в Европарламента да се получи антимиграционно мнозинство“.

Десните популисти обещават на избирателите си един чисто нов ЕС, където националните държави щели да си получат обратно правата, които Брюксел уж им бил отнел. Франс Тимерманс, водещ кандидат на социалистите и заместник-председател на сегашната Еврокомисия, смята това за глупости. „Няма да дадем властта на екстремистите в Европа. Това е съдбовен избор. Вие решавате каква Европа ще имаме през идните пет години", каза Тимерманс по време на телевизионния си дебат с Вебер в Германия.

ЕС има съпротивителни сили

В бъдещия нов Европейски парламент християндемократите, социалистите, либералите и зелените ще бъдат принудени да влязат в широка коалиция помежду си, смята Янис Емануилидис от Центъра за Европейска политика в Брюксел. Според него, след изборите няма да има рязка промяна в курса на ЕС. „Вражеска окупация няма да има. Да, трябва да наблюдаваме с критичен поглед това развитие, но не бива да преувеличаваме и да изпадаме в негативизъм. Защото през последните години ЕС демонстрира забележителни съпротивителни сили. Така ще е и в бъдеще."

Според Емануилидис, след като ЕС се справи с финансовата и мигрантската криза, сега новият парламент трябва да се погрижи за други проблеми – икономиката, отношенията със САЩ, Русия и Китай. Експертът предупреждава обаче, че сигурно ще има нови кризи. „Дали те ще се породят от старите проблеми или ще има нови предизвикателства – това не знаем. Длъжни сме обаче да се подготвим, за да се справим с бурите."

След изборите ЕС трябва да се концентрира главно върху едно: икономическото развитие и изравняването на условията на живот между по-богатия Север и по-бедния Юг. Това е категоричното становище на Карел Ланоо от Центъра за европейски политически анализи в Брюксел. Според него, това е единственият начин да се справим с десния популизъм, който избуява именно в относително по-бедните държави. „Важно е също да укрепим европейския вътрешен пазар и да станем по-силни навън. Вътре в ЕС трябва да се съсредоточим върху енергийната политика, дигиталното стопанство и разширяване на свободата на придвижване. А във външната политика ситуацията е следната: откакто Тръмп е на власт, има и атаки срещу свободната търговия."

Важен момент за европейската демокрация

Съдбоносен въпрос, вододел, кръстопът, последен шанс: Образите, които се използват в тази предизборна кампания често пъти са драматични. Да, изборите са важни, казва и говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас, но нека все пак не преувеличаваме: „Вече доста време съм в европейската политика и през цялото това време преди избори винаги се е казвало, че Европа е на кръстопът. Всъщност, ние все сме си били на този кръстопът – и това е добре", каза Схинас в едно интервю. Говорителят добави, че предстоящите избори не бива да се драматизират излишно: „Това е момент на европейска демокрация и ние всъщност трябва да му се радваме."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    46 0 Отговор
    Мигрантите обратно в дупките си!
  • 2 Унгареца

    56 0 Отговор
    Макарона е като всички-марионетка в рацете на господарите. Унгареца, колкото и той да е в кюпа има все пак съвест и прави най смислени неща. Колкото може...

    Коментиран от #8

  • 3 Неразбрал

    37 0 Отговор
    Популист доколкото знам означава "народен". Защо това е лоша дума?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Коментар📝

    47 0 Отговор
    Европа На ОРБАН
  • 7 тъп чиляк

    14 0 Отговор
    Туи нящо, де му викат "демокрация" какво ще да е а?.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ...

    29 0 Отговор
    Всъщност - ЕврОПА на Орбан или ЕврАБИЯ на Макрон. Не съм ислямофашист - значи ЕврОПА!
  • 10 Биде

    36 0 Отговор
    Хиляди пъти -на Орбан!!!А Меркел и кликата й да носят отговорност за тая паплач дето ни вкара и дето трябваше да ни „освежи”!
  • 11 298

    30 1 Отговор
    Макрон е пеадалче!
  • 12 Хасан

    4 33 Отговор
    Европа на Макрон ..за отворено общество сме ..не на културните,религиозниие различия ..не на националните култури ..да на либерализма,над националната култура и европеизма

    Коментиран от #13, #18, #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 892

    1 1 Отговор
    дрън-дрън
  • 15 не щем хасан "култура"

    29 1 Отговор
    Доколкото разбирам DW пита, каква Европа искате нашата джендърска или вашата нормална ? Ами нашата нормална си искаме, а вие лапайте мекия макарон и се потапяйте "уважаеми" еврогейци !
  • 16 Рошко

    25 0 Отговор
    Не на еврейския макарон работил за ротшилдовците
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    10 9 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Ей Хасане, от време на време ти слагам по някой плюс да знаеш. Ще се окажеш накрая кемалист. Само, че това не означава всички от Анадола да отидат в ЕС. Не отричам че все пак има и светски турци в Истанбул. Но те не са анадолци.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Орбанист

    23 1 Отговор
    Орбан - пожизнен президент на Европа! Да оправи бакиите на Меркел, Макрон, Юнкер и всякаква подобна паплач.
  • 21 МАК

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Исляма нЯма място в Европа!!хич недей ми разсъждава обирай си родатаи си заминавайте обратно в съответнити си държави!!
  • 22 ...

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    ”Кемалист” - мултикултуралист, демек - троянски кон на ислямофашизма.Май за таквиз като тебе се пее: ”Стани, стани- юнак балкански, от сън дълбок се събуди!!!”.
  • 23 Логика

    9 0 Отговор
    ЕС се справил с финансовата и мигрантската криза?! Тия хора къде живеят? Ако нулевият лихвен процент означава справяне с финансовата криза, то много скоро ще има друга. Всеки месец в Германия пристигат 12-15 хиляди нелегални имигранти?! Ако това е справяне с проблема, здраве му кажи! Макрон първо да си примете пред своята къщичка, а после да мисли за Европа! Толкова далеч от реалностите?!
  • 24 гл шеф разузнаване

    0 0 Отговор
    до. бългалия. от. гл. шеф. на тайно разузнаване. гледахме предаването тази сутрин. стана дума за г. пр. бойко борисов. г. борисов няма никава мешавина с братовчеди той нее взел никакви пари нито има имоти по др. държави. къщи кавото и да било. ние проследяваме навсякаде по цял свят. умолявамеви за неверни убиди наказанието е строго. и снимки шанташи . всякой може дасе качи в колата всичко товае демонташ. шанташ. да винът г. борисов. оставетего на мира. даси гледа работата. той българия извади от калта. ние несме за никои но гледаме на нашето разузнаване за всеки реялно.
  • 25 Пейтриът

    0 0 Отговор
    Вън джендарите-политици от ЕП и ЕС! До като решат какъв пол са, еднократно и за винаги!