1 083 10

18 май 2019 г. - Денят на данъчна свобода е

Преразпределението през бюджета е най-високо за последните десет години

Ив Мерш
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Денят на данъчна свобода през 2019 г. ще настъпи на 18 май. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си, изчислиха в Института за пазарна икономика (ИПИ). През тази година в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 43,9 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са ни необходими 138 дни, за да попълним хазната.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано, затова се нарича Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

За сравнение, този ден през миналата година беше на 13 май, през 2017 г. – на 16 май, а през 2016 г. – на 6 май.

Въпросните 138 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат.

Българите отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за малко над осем дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 9 май за държавата, а в дните до 18 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци.

Въпреки това деление ние се спираме на 18 май за официалната дата на данъчната свобода, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета, посочват от ИПИ.

Експертите на института напомнят, че освен изчислените 138 дни следва да отчитаме и планираните два дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 600 млн. лв. по консолидираната фискална програма.

Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото събира като приходи. През последните три години обаче (2016-2018 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на голям излишък. Очакваме и през 2019 г. в бюджета да има излишък, което означава, че няма да има дни за отработване, прогнозират в ИПИ.

Сметките показват, че най-много дни през тази година ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 17 дни. За осигуровките ще трябва да се трудим малко над месец – 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 7 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Анализът на ИПИ показва, че през последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и Денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства. Преразпределението през приходната част на бюджета се планира да достигне 37,7%, което е най-високата стойност за последните десет години.

Пример за покачването на данъците са осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, за които отделяме все повече през последните години – през 2017 г. и 2018 г. имаше покачване на вноската за пенсия с по 1 процентен пункт на година, а през 2019 г. беше покачен максималният осигурител праг. За съжаление, през последните десет години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г., нямаме примери за намаление на данъчната тежест у нас.

Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 08:05  18.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Никодим
  Отговор
  2 08:13  18.05.19
  Бе Горанов що брашняни чували има да изтупва , а както знаем брашнян чувал колкото и да го тупаш все пуска.Друг е въпроса дали ги тупа наред или едни в по вече от други !!!!!
 • АЛ КУРОПАТКИН
  Отговор
  3 08:15  18.05.19
  от цялата статия разбрах че държавата ще ми прибере 38% от доходите ми

 • 666
  Отговор
  4 08:37  18.05.19
  Мечти. Като добавите всички такси, таксички, акцизи и косвени данъци, държавата взима над 96% от изработеното. Като влачне и едно държавно заемче за сметка на данъкоплатеца, нещата отиват към 110%. Ама как става това ? Ми никак. Няма начин. Математически е невъзможно. Населението взима абичката, торбичката и гурбет в чужбина. Правителството си събира офшорките и си щрака с пръсти по карибите нейде.
 • АЛ КУРОПАТКИН
  Отговор
  5 08:38  18.05.19
  незнам тези 38% много ли са ,малко ли са, обаче с парите дето ми остават като си купя нещо и държавата ми взима още 20% ДДС ...........и стават 58%

  Коментиран от #6

 • Румен Радев
  Отговор
  6 08:40  18.05.19

  До коментар #5 от "АЛ КУРОПАТКИН":

  Нали трябва да храните избирателите ми,не се оплаквай.

  Коментиран от #7

 • Чочо
  Отговор
  7 11:28  18.05.19

  До коментар #6 от "Румен Радев":

  Лошото е че храним избирателите на ГРОБ ония дето бяха на Хемус мургавите с тениски с тиква отпред
 • Матей
  Отговор
  8 13:56  18.05.19
  Мечтай си за 38 % данъци,за работещи е половината от дохода,пладнешки грабеж.Незабавно въвеждане на необлагаем минимум--хилядарка.В Гърция намаляват ДДС наполовина на някои стоки за широко потребление,тука жултят яко без оглед на имотното състояние.Данъка трябва да е само един и да се определя по атестация,според имотното състояние и дохода на всекиго.
 • работодател
  Отговор
  9 13:57  18.05.19
  Ха, досега работили за държавата а сега щели да работят за себе си! А за мен кога?
 • 10 20:11  18.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай