Last news in Fakti

18 Май, 2019 19:10 3 999 27

Какво се случва в Екатеринбург?

  • екатеринбург-
  • ана балтина

Залогът: една от малкото останали зелени площи в Екатеринбург. Хиляди жители на милионния руски град протестират срещу унищожаването на парк заради изграждането на нова черква. В спора се намеси и президентът Путин

Какво се случва в Екатеринбург? - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конфликтът назрява от няколко месеца, но през тази седмица прерасна в открити сблъсъци. Защитниците и противниците на строежа на черква в централната част на Екатеринбург са се хванали за гушите, стигна се и до арести: през последните дни бяха задържани десетки противници на строежа в централния парк на този руски град с население от 1,5 милиона души.

"Протест срещу управляващите елити"

Противниците на застрояването твърдят, че в централната част на града има твърде малко зелени площи. "А сега ще станат още по-малко", казва Ана Балтина, която е сред организаторите на протестите. Самата тя не е против черквата, подчертава Балтина изрично, но като много други жители на града тя не желае да се строи точно на това "прекрасно място край езерото". За ДВ тя казва, че управляващите не се съобразяват с протестиращите и допълва, че жителите на града трябва да помислят за друго място, на което да се издигне храмът. А в това отношение идеи не липсват.

Също като нея политологът Александър Пирогов е на мнение, че въпросът изобщо не опира до въпросната черква. "За много граждани това е повод да протестират срещу управляващите елити", казва той за ДВ. Хората са недоволни. Издигането на черква на това място ще влоши качеството на живота им. "Те дори не се правят, че чуват какво им казват хората", изтъква политологът и добавя, че местната власт е неспособна да води диалог с гражданите.

Кои са повече?

"Няма идеално място за тази черква", казва свещеникът Максим Миняйло за ДВ. Въпросното място е избрано от архитекти и от градската управа. Според него, не е нужно да се провежда специален референдум за строежа на черквата. Допитванията до жителите на града ясно показвали, че 20 на сто от тях са против, а два пъти повече са за строежа, изтъква свещеникът. Преди вземането на решение за строежа са били проведени публични изслушвания, на които много хора са изразили мнението си, посочва Миняйло. Вярно е, че през последните дни 1500 жители са протестирали срещу строежа на черквата, но в същото време 8 хиляди вярващи са се включили в молитвено бдение за изграждането на черквата, допълва той.

От разпадането на Съветския съюз Руската православна църква се опитва да възстанови поне част от черквите, които комунистите са разрушили. През 1914 г. в царска Русия е имало 81 000 религиозни храмове - черкви, манастири, параклиси. През 1987 г. от тях са били останали едва 6900. Повечето черкви са разрушени, а една немалка част от тях са превърнати в конюшни, производствени халета, жилищни бараки или гаражи. А някои манастири са били преустроени от комунистите в затвори.

Изцяло променени през този период са впрочем цели градове - в Екатеринбург са премахнати много исторически обекти, а комунистите го превръщат в център на тежката индустрия. Броят на населението започва бързо да нараства, а хората са били устройвани да живеят в панелни блокове, които западат. Някогашната красота на града е била пожертвана за нуждите на социалистическото планово стопанство и тежката индустрия, както и на "безкласовото общество". В резултат на това парковите площи почти изцяло изчезват от централната част на Екатеринбург.

Путин е за референдум

Междувременно в спора се намеси и президентът Путин. "Църквата трябва да сплотява хората, а не да ги разделя", заяви той пред руските медии. Руският президент е за провеждането на допитване. Ако мнозинството граждани е срещу строежа, черквата ще бъде построена на друго място, посочи Путин.

По този начин Кремъл се противопостави на местните управници, които държат на строежа - въпреки протестите. След намесата на Путин обаче вече не се знае как ще завърши този спор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    8 21 Отговор
    Аве празноглави милиционери, оставете хората и хвърляйте оставки.
  • 2 Определено

    27 6 Отговор
    В случая, Путин е прав!!!

    Коментиран от #6

  • 3 Абе ВИЗАНТИЙЦИ такива

    32 10 Отговор
    Абе, ВИЗАНТИЦИ такива, щом е в Русия пишете всякви гупости. А къде са ви статийте за Франция, за недоволството на хорат, за жълтите жилетки. И ЗА "ХУМАННОТО" ИМ ПОТРОШАВАНЕ ОТ БОЙ ОТ ФРЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ, ЗА ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ ЗАДЪРЖАНИ ФРАНЦУЗИ, АБЕ ВИЗАНТИЙЦИ ТАКИВА.
    ПЛУЖЕЦИ СТЕ ВИЕ.
  • 4 Реалист

    10 20 Отговор
    Референдум....в рашка....какви са тия гевезелъци в страна която НИКОГА НЕ Е БИЛА УПРАВЛЯВАНА ДЕМОКРАТИЧНО. Ей сега джуджето ще плати на 2-3000 вагнеровци и въпроса ще се реши кардинално. Зелени площи - в Сибир. На Гундяев, духовния баща на гумен гадев, му трябва църкваааааа......
  • 5 Милиционеру Путину

    9 8 Отговор
    Милицията бие народа.

    Коментиран от #10

  • 6 Реалист

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Определено":

    - и подпрян на стената с гръб към гундяев
  • 7 Везнев

    18 5 Отговор
    Те от Д.Веле всеки един протест го представят като недоволство срещу Путин.А какво е реалито-недоволни граждани излизат на протест(поводи всякакви) от това недоволство веднага се вьзползват НПО-тата като чрез радикално настроени "млади и красиви" учасници,мирният протест се преврьща в насилие-сьответно силовите структори започват да си вьршат работата-а НПО-тата снимат и показват "репресивните действия на власта"...Отработен сценарии.И после"свободните медии" като Д.Веле започват да ни убеждават какьв диктатор е Путин....-Да ама в нета има клипове как тези млади хора чупят и палят всичко на пьтя си...Изводите си правете сами-каво двуличие има в тези писаници на Д Веле

    Коментиран от #8, #26

  • 8 Реалист

    10 7 Отговор

    До коментар #7 от "Везнев":

    А когато РТ(рашън тиви) дава подобни кадри на арести на развилняли се мародери в Париж, ЩО НЕ РЕВЕТЕ ЗА ИЗПОЧУПЕНОТО И ИЗГОРЕНО НА ХОРАТА ИМУЩЕСТВО БЕ? Кога как ви отърва. Ама за организаторите на онея в париж се рзбра откъде им се плаща, а тука се събрали 2 -3 майки и лелки заради парка и пратихте ОМОН...

    Коментиран от #9

  • 9 Везнев

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Защо руснаците да ревьт какво става вьв Франция-това си е френски проблем.Сега схванахте ди разликата БЕ? Толкова ниськ интелект и пьрвични вьзприятия на реалито е показател за днешните проблеми в обществото ни-да кажеш на някого Бе-без да го познаваш лично е чиста шизофрения.

    Коментиран от #16

  • 10 Антей

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Милиционеру Путину":

    Ами иди в щатите бе тъпанар...., там директно ги стрелят.....😂

    Коментиран от #12

  • 11 Анти милиционер и анти седераст

    12 2 Отговор
    Ако си за Путин и милиционерите, цъкни +. Ако си за Сорос, парада и седерастите, цъкни - .
  • 12 Западняка

    5 11 Отговор

    До коментар #10 от "Антей":

    САЩ определя кое е правилно, демократично и редно, разбра ли ушанка? Когато се изкачиш на върха тогава и ти ще определяш подредбата.
  • 13 Марк Енгелс

    8 3 Отговор
    Комунизмът запази православието. Османската империя и Златната орда направиха същото. А когато православието остана в Османската империя, и католиците победиха така в студената война преди 500-600г., те вече нямаха външен враг, и почнаха да се конкурират отвътре. Финансовият интернационал е искал да премахне християнството, но Сталин им разбива плановете(справка-крътьо-раковски-разпит) .... маркс:Буржоазният брак е в действителност общност на съпругите. Комунистите биха могли да бъдат упрекнати най-многото в това, че на мястото на лицемерно прикритите публични жени искали да въведат официални, открити публични жени. Впрочем от само себе си се разбира, че с премахването на сегашните производствени отношения ще изчезне и произтичащата от тях публични жени, т.е. официалната и неофициалната проституция.
  • 14 Марк Енгелс

    7 0 Отговор
    Хората стават все по-малко вярващи, и повече цинични или отчаяни - обезверени. Така е било и преди 1944г., и по принцип от 200г на запад.
  • 15 документите

    11 2 Отговор
    След втората световна в СССР се възстановяват църквите. Естония напуска Русия през първата световна, Ленин я остава, чак след втората световна влиза в СССР. Но днес в Естония има 75% невярвящи - а в Русия 0,7%.

    Коментиран от #17

  • 16 Реалист

    4 11 Отговор

    До коментар #9 от "Везнев":

    Принуден съм да пиша на приматите - гласоподаватели на курна на разбираем за тях език, затова си позволявам да бе-кам. Пиша ти 2-ка по психиатрични науки - шизофренията е мания за преследване и няма нишо общо с "бе-кането". То само подчертава вашия работническо-селски произход/манталитет който не се променя от 1989г насам. Мисля че бях достатъчно ясен и обстоятелствен ДРУГАРЮ...

    Коментиран от #24

  • 17 Реалист

    5 12 Отговор

    До коментар #15 от "документите":

    много показателно - естонците вярват в собствените си сили да направят нещо добро за себе си, А ОРКИТЕ 99.3% ВЯРВАТ ЧЕ НЯКОЙ ОТГОРЕ ЩЕ ГИ "ОПРАВИ". Е как джуджето да няма висок рейтинг? А пишат ли в статистиката кой кога е бил трезвен???

    Коментиран от #18

  • 18 документите

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Естония дава за държава 20,3% от БВП, Русия дава 18%. Данъкът в Русия е 13%, а в Естония е 20%.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Един ....

    8 0 Отговор
    Ако се касаеше за джамия , Джендър Веле и дума нямаше да обели !
  • 21 Слави Славов

    6 0 Отговор
    И за това,че Дойче веле са боклуци,пак е виновен Путин и Русия!
  • 22 Хрониките на Евразия

    0 6 Отговор
    На мястото на парка се планира изграждането на 2 небостъргача и развлекателен център ..
    А църквата е между другото .
  • 23 Хрониките на Евразия

    1 7 Отговор
    Но ако построят храма , с помощта на полицията , ОМОН, палки , арести и бой , той може да стане един от главните символи на съвременна Русия ..
  • 24 NikNay

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Опитваш се да се правиш на умен и Ентелегентен ама си си чист 80 процентник. Шизофренията е раздвоение на личноста а параноята е мания за преселване. . . . .
  • 25 Дойче веле

    5 0 Отговор
    е сайт за фалшиви и манипулирани новини.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хрониките на Евразия":

    Късно се включваш , Трольо !