19 Май, 2019 13:03 11 669 60

Скъпи български родители, прочетете този текст!

  • деца-
  • дете-
  • стратегия

Вместо търпеливо да учи децата си на самостоятелност, българинът ги глези

Скъпи български родители, прочетете този текст! - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България се надигна колективна истерия срещу Националната стратегия за детето. Истерия, граничеща с лудост ("...Ще ни отвлекат децата в Норвегия, където педофилията е задължителна по закон"). На хората, които умеят да разбират това, което четат, явно вече им стана ясно кой и с какви цели организира това обезумяване. В дъното на този театър на абсурда са крайнодесни фундаменталистки групи. Надлежно организирани и финансирани, те искат преследване на всички, които не живеят в рамките на "традиционното християнско семейство", смятат инвитро оплождането за дело на Сатаната, а образованието - за нещо крайно опасно.

Всъщност, този театър на абсурда ни е познат и от истерията покрай Истанбулската конвенция. Целта и в двата случая е все същата: да се внуши, че България има зъл външен враг и това е Европа. И че е време да се огледаме за "истинските" си приятели. Кои ли ще са те? Е, как кои?! Това са братята-славяни, великодушните освободители, православните християни, които отдавна са обявили Европа за шайка дегенерати...

Изобличаването на тези групи и техните цели не решава обаче големия проблем. А той е: как така маргинални организации, разпространяващи откровено налудничави лъжи, получиха толкова чувствителна подкрепа от българското общество?

Що е то дете и какво правим с него?

Ами ето как: масовият българин (някаква частица от него живее във всеки от нас) освен, че е крайно несигурен в своята полова идентичност, което стана ясно покрай истерията с "джендъра", не е и сигурен какво да прави с децата си. Това е видно отдавна и с просто око.

Вместо търпеливо да учи децата си на самостоятелност, българинът ги глези. Вместо още по-търпеливо да ги учи на дисциплина, българинът включва "шамарената фабрика". Получава се така, че в един момент някакви "добри" майки нашамаросват някакви "лоши" деца.

Както в истерията около "джендър идеологията", така и в паниката покрай Стратегията за детето виждаме нагледно как на повърхността избива незавършеността на българската модернизация. Вече няколко поколения наред българското общество е разкрачено между традицията и модерността. В случая: между патриархалния ред, чиято цел е оцеляване на групата, и правовия ред, чиято цел е щастието на отделния индивид.

В патриархалния ред правилата са онова, което съобщава патриархът. Отклоненията се наказват с легитимно насилие, упражнявано от патриарха или от негово име. На децата се гледа като на "дефектни възрастни" - като на дивачета, чието предназначение е да бъдат вкарани "в правия път", за да станат след време точно като своите родители. Бидейки "дефектни" и "диви", тези същества, ако не бъдат дисциплинирани с всички налични средства, просто никога няма да станат почтени възрастни. Ако не бъдат изградени с шамари и вербално насилие (достатъчно е да бъдат наречени "глупак", "идиот" или "кретен"), те ще станат пияници, разбойници или нехранимайковци.

В правовия ред децата не са възприемани като дефектни, нито като дивачета, подлежащи на опитомяване. Тук те са индивиди, притежаващи пълния комплект от права и свободи от момента на своето раждане. Достъпът им до тези права и свободи е временно ограничен, докато с помощта на образованието и възпитанието те не станат способни да се ползват от тези блага по отговорен начин. Целта на възпитанието не е рендосване на "дефектите" или опитомяване на "дивотията", а - развитието на способностите, заложени в детето.

Какво се случи в България?

Социализмът отмени патриархалния ред, без да го смени - както се прави при един процес на модернизация - с правов ред. На мястото на патриархата БКП постави един кентавър: феодален по същината си матриархат. Партията е Майка, комуто дължиш всичко. Тя обаче е представлявана от героически мъже с желязна воля и челичена решителност, на които трябва да се подражава.

Не е за учудване, че от този тюрлю-гювеч масовият българин излиза с изострена неубеденост в половата си принадлежност, с объркано джендър-поведение (мрази ромите и гейовете, а издига Азис в кумир) и с базисно невежество по отношение на въпроса: що е то дете и какво правим с него?

В днешната ситуация действат, разбира се, и допълнителни фактори, изострящи наклонността на масовия българин да се отдава на социални паники. Вече 30 години училищното образование е в будна кома. Никой в него няма никаква представа какви хора трябва да има "на изхода" от образователния процес. Преди 100 години е било ясно: да излизат хора, пригодни за администратори, военни и управляващи. Преди 50 години пак е било ясно: да излизат хора, способни на подчинение и на безрезервна преданост на всяко партийно начинание, независимо от неговата глупост. Какви младежи искаме днес, та да построим съответната образователна система? Тъй като никой политик нямаше смелостта да съобщи, че на изхода искаме отговорни и самостоятелни граждани, способни да организират самостоятелно своя живот, докато участват в подобряването на условията на живот за всички - то и училищната система, оставена на самотек, роди същества, които не са чували за трите власти и тяхното разделение, които знаят за "България на три морета", но не знаят кои са моретата...

Децата имат права!

На свой ред рухването на доверието в управляващите, причинено от лакомията, глупостта и високомерието на самите управляващи, даде като резултат нежеланието на да се вярва на каквото и да е съобщение от властта, дори то да е най-очевидно вярното и полезно нещо. Затова масовият българин по-лесно вярва, че принц Чарлз е рептил, че в Холандия християнството е забранено и че в Норвегия содомията се преподава в първи клас, отколкото - че Истанбулската конвенция наистина има за цел да пази жените и децата от насилие.

Днес масовият българин явно не е способен да разбере Националната стратегия за детето, с нейното въвеждане на правовия ред, т.е. на концепцията, че децата не са дивачета, а човечета с права, които държавата трябва да гарантира срещу посегателства.

Нито изобличението на фанатизираните групи, стоящи зад сегашната истерия, нито дори въвеждането на задължително прочитане на Националната стратегия ще пречупи бягството на българското общество от отговорностите на живота в модерността. Това общество се страхува от самото себе си; и иска да избяга от самото себе си. Това е душевно болно общество, както би констатирал (с лекота) Ерих Фром. Иска се лечение - дълъг, устойчив, неотстъпчив процес на елементарно образование на българите и на българските политици.

Иначе не децата на българите, а самите българи ще продължат да се държат като диви животни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    85 5 Отговор
    ГОСПОДИН ДАИНОВ НЕ ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ ГЛЕЗЯТ ДЕЦАТА СИ

    Коментиран от #32, #36

  • 2 Пак либерастки простотии

    73 4 Отговор
    К’во да коментираш?

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    43 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пак либерастки простотии":

    Той е стар комунист Генчо, не го обиждай така

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 12 килър

    65 4 Отговор
    Занимава ли се някой с децата ми,с голи ръце ще му извадя сърцето!!!
  • 6 Матей

    63 15 Отговор
    Истерия ли,трънки истерия!?Реакцията на обществото почти винаги е вяла и закъсняла.За да се стигне до такива ексцеси,падението във всяко едно отношение е драматично,всичко по вина на гнилия запад.Под "зловещото" съветско управление подобни неща не можеха да се случат и насън.Американските мекерета вън от България! ДРУЖБА С рУСИЯ!

    Коментиран от #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Враца Баце

    95 5 Отговор
    Несигурният в половата си идентичност, господин Дайнов, говори за правов ред? В държава, която се управлява от мафията, корумпирана съдебна система , безнаказана циганска престъпност и работещи бедни. Колко трябва да си деградирал, за да твърдиш, че аз като родител, моите родители, родителите на моите родители и т.н. сме създали безволеви и комплексирани индивиди?
  • 9 Bahti

    73 4 Отговор
    Дайнов Лекарствата ВЕДНАГА! И явно водката не ти понася.
  • 10 Обикновен човек

    78 6 Отговор
    Тоя дървен философ сам не знае какво иска да каже то ако България беше нормална държава щяха да се раждат деца както се раждаха през соца и тогава щяхме да мислим как да ги възпитаваме и отглеждаме Сега България от градина се превърна в пустиня благодарение на същите тези европейски и американски ценности които този малоумник възхвалява.
  • 11 Слави Славов

    69 4 Отговор
    Не и толкова!Не ни учете как да си възпитаваме децата!Няма да ви ги дадем за ползване!!!
  • 12 Соросоид

    80 3 Отговор
    г-н Дайнов, имате ли деца? Какъв опит имате с възпитание и отглеждане на деца? В Уикипедия пише, че сте разведен с рускиня, вашият син е в Китай. Човек, който не може да си запази семейството, моля да не дава акъл как се възпитават и отглеждат деца. Още повече, че вие сте се отдали на научна и преподавателска кариера, и едва ли ви е останало време да възпитавате деца. А философски акъли не ни трябват. Неслучайно народът е казал за такива като вас - "Дървен философ".

    Коментиран от #20

  • 13 bgh

    53 2 Отговор
    И на някой му плащат за да пише подобни простотии.
  • 14 САП

    60 2 Отговор
    Доста лицемерно изказване от човек дейно участвал и налагал същия този "кентавър ". Автора: "Евгений Дайнов е роден на 11 май 1958 г. в Пловдив, а по-късно живее в София. Баща му Александър Дайнов е бил член на БКП и „рабкор“ – кореспондент на в. „Работническо дело“ – в Лондон. Започва обучението си в Оксфорд през 1976 г. благодарение на получена стипендия от фондация „Людмила Живкова“, а по-късно получава бакалавърска степен от колежа „Корпус Кристи“ на Оксфордския университет. Бил е е асистент в Софийския университет. Евгений Дайнов е бил зачислен за редовен аспирант в Института по история на Българската комунистическа партия при ЦК на БКП през 1982 година". Поредното дете на бивш член на БКП родено със сребърна лъжичка в устата. Израснал в чужбина и учил в Англия. Сега седнал да ни обяснява, колко е грешно мисленето ни. Най-точното определение за него е "партиец" тези хора винаги се накланят според вятъра и действат според повелята на силния. Сега е модерно да се прокламира инстанбулската конвенция и стратегията за детето. Този човек отдавна е изгубил правото да се изявява като морален стожер на обществото. В конвенцията 90% са добре замислени, но останалите 10% са такива, че унищожават доброто в тези 90%, стратегия за дето се явява продължение на нея(и там и е проблема), целящо да отвори път за налагане на тези утопии. Освен защита на децата и жените конвенцията налага един неизпитан никъде социален модел, който на всичкото отгоре е частично утопиче

    Коментиран от #15, #29, #40

  • 15 САП

    39 0 Отговор

    До коментар #14 от "САП":

    Освен защита на децата и жените конвенцията налага един неизпитан никъде социален модел, който на всичкото отгоре е частично утопичен и налагащ клеймо на даден пол. Стигат ми 45 години като опитно зайче на разни утопии. Като искат господата нека ги прилагат в собствените си държави. Накрая като видим резултата ще решим да ли го искаме и ние.
  • 16 Робот

    42 0 Отговор
    Надрусан соросоид!
  • 17 куку руку ку

    33 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Никога не е късно да смени резбата. Парата @б@ фукарата... А така създадена стратегията за децата ще отвори вратите адови. Организации, които се месят в живота на децата винаги, като магнит, привличат в редиците си педофили. Или както се казва: Пътят към Ада е осеян с добри намерения.
  • 18 Случаен читател

    49 4 Отговор
    Откога г-н Дайнов държавата започна чак толкова да се интересува от децата ни. Та нали след като "Избухна" демокрациата разни там фондации наляха милиони за да се разруши образованието ни, да се преиначи историята по тяхните виждания и разбирания. Нали един неграмотен и немислещ човек може да се моделира много по лесно от образования. Не случайно се появиха и разни там "Пастори" от най- различни американски секти за да проповядват добродетели, които не са присъщи на християните. Ами статията за сегашните разпоредби на министерството на образованието да привикват учителите по история и да им "набиват" в главите как да преиначават историческите факти и да промиват главите на нашите деца. Все факти говорещи за добрите американци и злите руснаци, за милите турци и през робството и обърканите ни деца.
  • 19 Минджиев

    41 2 Отговор
    Много ми е весело,когато Евгений Дайнов99отроче на висшата комунистическа номенклатура и випускник на АОНСУ громи "братятая славяни",православието и путлеризма,в иунтерес на Евроатлантическите опорни точки,джендър-идеологията,третият пол,Истанбулската конвенция,а сега и Стратегията за детето. Ти драги имаш ли деца?! Ако да.... на какво ще ги възпитаваш? Как ще ги приготвиш за пира на живота? По плевнелиевски ли? Ако ли нямаш...къде си тръгнал да даваш съвети?..че и Ерих Фром ще ми цитираш!!!! Това да не ти е Миндя рок фест? Пфу !
  • 20 куку руку ку

    31 1 Отговор

    До коментар #12 от "Соросоид":

    За "дървен философ" трябва "дървен господ"
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дайнов

    30 2 Отговор
    Срам ме е че си Пловдивчанин. За пусти пари и майка си ше продадеш!
  • 23 С 90% от написаното не съм съгласен

    36 1 Отговор
    Доста изкривен поглед на нещата. Чудя се какво възпитава у студентите си?! ... Дали не е част от колективите, които пишат "изкривените" учебници?!
  • 24 Савата

    33 1 Отговор
    А,стига бе!!! Някои хора за пари толкоз ниско да паднат и да пишат такива глупости .
  • 25 БАЙ МИЛЕ

    39 1 Отговор
    ЧОВЕК КОЙТО МОЖЕ ДА БЪДЕ КУПЕН, ПО ПРЕЗУМПЦИЯ НЕ СТРУВА НИЩО.......
  • 26 анонимна

    19 0 Отговор
    Когато държавата не съди безотговорен родител5 години въпреки че съм направила всичко каквото трябва и сама се боря Как ще ми държи сметка тя.Иначе ми вменяватрябва че аз не съм Добър родитЕл. Държава, да го ....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Лид

    38 2 Отговор
    Всеки истински родител , обичащ децата си, и милее за българското семейство казва:"Не на тази измишльотина, смешна и подла Стратегийка, която ще затрие българското!"Долу ръцете от нашите деца!
  • 29 Спестил си

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "САП":

    втората половина от биографията му! Защо ли?

    Коментиран от #31

  • 30 ДЪРТ ЕРГЕН

    22 1 Отговор
    Въпреки, че нямам деца настръхвам. Имам чувството, че някой хора на запад искат да намерят сравнително лесен начин да ощастливят бездетните си семейства, или да вземат едни добри парички (€вра) от детските надбавки!
  • 31 САП

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Спестил си":

    Просто реших, че това стига. Които иска и сам може да мери останалото.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дариел

    21 1 Отговор
    По-прозрачна поръчкова "евроатлантическа" статия не е публикувана скоро. Но. Българинът е видял 2 и 200 , и 500... И ще пребъде!
  • 34 Morgoth

    27 0 Отговор
    И по сегашните закони половината циганчета трябва да се отнемат от родителите им. След като това не се прави, а държавата няма ресурс да се погрижи за тези деца, то къде е тръгнала да се меси на останалите?
  • 35 Помнещият

    6 10 Отговор
    Демокрацията се прави от демократи, комунизма от дебили и психопати!!!!
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Целта е да се дадът властови правомощия извън законите на социалните служби и свързаните с тях НПО-та... А който плаща, той поръчва музиката....
  • 37 За щастие

    3 25 Отговор
    За щастие сме с Европейския съюз и родителите, независимо дали искат или не, ще трябва да зачитат правата на децата си. Иначе прав им пет към Русия, Северна Корея, Мали и т.н.
  • 38 656

    19 0 Отговор
    Никой не се интересув от двцата и семействата, въпроса е да се усвоят едни 500 мил евро ор Норвегия. НПО-тата, които ще изпълняват функции по тази стратегия имат нужда да захлебят заплатки, а държавните мишки ще си спретна някоя нова схема за точене - я къщи за деца, я приечни родители... и висчко това ще е за сметка ма деца и семейства.
  • 39 Яверт

    19 1 Отговор
    А е не разбрах. Глезим ли ги или ги бием?
    Много объркана статия. Никакъв анализ. Само пристрастия. Политизира въпроса а това не е редно. Възпитанието на дете е сложен персонален процес.крайно несериозно е да се дава такава повърхностна оценка за цял народ.
  • 40 Яверт

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "САП":

    Браво!
  • 41 Методи

    9 2 Отговор
    Точно така г-н Дайнов ,ако нямаш най-малко три цола разширение на аналната халка ,ако не си облизал поне 10 мангалски пишки ,ако не поне 5 пъти не си наебеш детето ,с сигурност не си европеец а мракобесен путинист ,фашист ,ксенофоб ,популист и прочие
  • 42 Мето

    11 1 Отговор
    Точно така г-н Дайнов ,ако нямаш най-малко три цола разширение на аналната халка ,ако не си облизал поне 10 мангалски пишки ,ако поне 5 пъти не си наебеш собственото дете ,то с сигурност ти не си европеец а мракобесен путинист ,фашист ,ксенофоб ,популист и прочие
  • 43 стоян георгиев

    3 14 Отговор
    статията обаче основно я коментират хора без деца .няма как човек дето е родител да пише щуротиите и гадорииите писани по-долу.както се знае новия соцносталгик е импотентен ,но за сметка на това много обича да дава акъл при гледането на децата ,особено след 7 мата бира или 4 тата ракия.та към коментиращите прочетете заглавието другари.статията не е писана за вас.
  • 44 Георги Прокопов

    16 2 Отговор
    Аман от мнения на псевдо професори, изявяващи се в близкото минало като китаристи в подлезите.
  • 45 Красимир

    10 0 Отговор
    Стратегията за детето следващата схема за корупция при социалните освен приемните семеиства
  • 46 Денка

    9 0 Отговор
    Стратегия за подкупи .Как иначе закрила на детето ще си взема комисионните
  • 47 Пичага

    5 0 Отговор
    Генчо пили си хапчетата. Тия комунисти ви побьркаха бе. И в Европа е вече така. Няма ценностна система . И комунистите ви виновни
  • 48 Коментар

    9 1 Отговор
    Поредната глупост, която ЕС се опитва да ни натресе!
  • 49 Баща ти с дамаджаните

    8 0 Отговор
    -Децата са най-голямото богатство!
    Каза циганката и се нареди на опашката за социални
  • 50 Мгг

    9 1 Отговор
    Дайнов е заработил някой лев от джендърската мафия
  • 51 Дрън Дрън

    7 1 Отговор
    Когато видя детски надбавки равни на европейските такива,които не са обвързани със социални помощи(за статистиката,Роман Абрамович взима детски), тогава мога да си помисля. На този етап, аз лично бих се извинил за подобна статия която е в разрез със сегашното статукво. И кой нормален човек ще упреква всички родители в България че се опитват по най добрия възможен начин да дадат бъдеще за най милото им. Когато и Ти имаш деца,ще видим каква песен ще запееш.И не си цапай ръцете със най святото нещо на този свят. Успех!!!
  • 52 ТПС

    3 0 Отговор
    „Две смърти няма, без една не може!”

    „Важно е не да живеем дълго, да живеем честно.”

    „Живота не се мери по дължина, по години, а по дела, по подвизи.”

    „Българският войник е създаден да бие и побеждава, а не да бъде бит и мачкан!”

    „Конете не разбират от патриотизъм, искат ечемик!”

    „Всеки началник да бъде глава, сиреч пример във всичко, което заставя да правят подчинените му.”

    „Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство, влюбен в България до фанатизъм!”

    „За да живее България има належаща нужда от нравствени великани, а не от безмълвни и поцепени нравствени кастрати.
    За да побеждава България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци.
    Ново вино не се налива в стари мехове/ Евангелие на Матея Глава 9:17/ Така е било, така е и така ще бъде и инак не може да бъде.
    Помнете дълбоката поука на почитания наш пустинник /Иван Рилски –б.р. /– Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!”
  • 53 ТПС

    3 0 Отговор
    Няма вече кой да възпитава в децата ни това....
  • 54 ТПС

    4 0 Отговор
    Няма кой да им обясни задълженията преди да са си разбрали правата
  • 55 Московский комсомолец

    5 0 Отговор
    Ееее , знам си аз - аз съм си фашист , национал - социалист и монархист! Аз съм за патриархалното възпитание на децата - без бой , но всеки да си знае мястото! Синът два пъти съм го шамаросвал здраво , но винаги е имало за какво! И днес , като е на 17 , първо се съветва с мен , за важните си стъпки в живота! Дъщерята и по принцип си ме слуша!
  • 56 Националист

    6 0 Отговор
    Какъв некадърник е тоя. Плямпа срещу народа, видите ли колко са тъпи "Българите", а той с гейския Брюксел е десет нива над всички нас.
  • 57 Националист

    4 0 Отговор
    Биография
    Евгений Дайнов е роден на 11 май 1958 г. в Пловдив, а по-късно живее в София [1]. Баща му Александър Дайнов е бил член на БКП и „рабкор“ – кореспондент на в. „Работническо дело“ – в Лондон [1].

    Средното си образование получава във Форест Хил Скуул в Лондон [2]. Започва обучението си в Оксфорд през 1976 г. [1] благодарение на получена стипендия от фондация „Людмила Живкова“, а по-късно получава бакалавърска степен от колежа „Корпус Кристи“ на Оксфордския университет... Работил е като преподавател в Института по история на БКП. Главен редактор е на списание „The Insider“ от 1993 и директор на Центъра за социални практики в София [5]. Доцент (1999) и професор по политически науки в НБУ (2002) [2].
  • 58 Националист

    2 0 Отговор
    Защо факти дава параван на такива Българофоби като платения драскач на статии "Евгений Дайнов" да прокарват гейски и джендърски идеологии всред децата ни?
  • 59 Реалист

    0 0 Отговор
    Така се получава, че напрегнатия начин на живот е главният фактор.
    Медицината в този случай е само реална вреда.
  • 60 Конник

    0 0 Отговор
    Писано от джендър. Как се казваш мой готин. Да, децата имат права - тогава нека работят и да се изхранват сами. Родителите не са само роби. А държавата смята децата за своя собственост, като яничари. Ама нека родителите плащат.