20 Май, 2019 20:47 5 323 5

Слънцезащитен крем се ползва през цялата година

  • слънцезащита-
  • крем-
  • съвети-
  • мазане

Лятото мазането е задължително на всеки 2 часа

Слънцезащитен крем се ползва през цялата година - 1
Снимки: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Слънцезащитните кремове се ползват през цялата година. Причината е проста: Слънцето „хапе” кожата дори, когато не грее пряко. Друг важен факт е, че през лятото трябва да се мажем на всеки два часа, ако искаме да предпазим кожата. Защо това е така, специално за ФАКТИ, обяснява кожният специалист доц. Румяна Янкова.

Доц. Янкова, защо слънцезащитните кремове трябва да се ползват през цялата година?

По обяд енергията на слънцето е най-голяма. В сутрешните часове и късно след обяд греенето е по-малко, но не е липсващо. Ако говорим за ултравиолетовите А лъчи, то там кожата ни не се зачервява. Не е така при Б лъчите, където след като сме изложени на слънце кожата се зачервява, което е един вид естествена защита и предупреждение да не седим много на слънце. А лъчите обаче са неосезаеми. Там няма нищо друго освен едно леко пигментиране след еднодневен престой. Ние не знаем че сме изгорели. UV лъчите са през цялата година и именно поради тона трябва да имаме защита от тях. Те са в мъгла, дъжд, минават и през стъкло.

Лицето като, че ли е най-пряко изложено на слънчевите лъчи. Повечето кремове са с UV филтър ...

UV филтърът има значение като стойност за това, колко е широка и популярна козметиката. Би следвало във всеки един дневен крем да има 15 фактор защита. Той дори не се съобщава вече. По-рано беше 5 сега е 15. Това са сравнително ниски фактори. Ако се говори за защита с повече мощност, би следвало да е над 30, дори 50 фактор. По-добре е да се сложи 50+ фактор. Причината е, че дефакто ние не слагаме необходимото количество. Така например, ако се сложи наполовина от необходимия крем, факторът може да е 50, но дефакто той пада до 25. Действа 2 часа. За инфрачервените лъчи трябва да отбележим, че има значение и температурата на тялото. Също така изпотявайки се потта избутва крема и на местата на порите вече няма защита.

Къде трябва да се постави крема? Необходимо ли е дори и на покритите с дрехи места?

Покритието защитава 15-20%, максимум 25% от кожата, ако приемем, че няма претенция за слънцезащитна дреха, защото има такова производство. Подобни дрехи има предимно в Северна Америка и донякъде в Европа за деца. Обикновено лятото носим една тънка блуза, под нея защитата едва ли е повече от 1/5. Това означава, че от един цял час имаме 12 минути защита. Все едно 48 минути сме без блуза.

Колко често да се мажем в ежедневието, а не на плажа, където по-често трябва да ползваме слънцезащитен крем?

Нека кажем първо за плажа. Там има пясък и вода, които отразяват и защитата не е повече от 1/10, т.е. около 10 минути на един час.

При градски условия честотата на мазане е 2 часа. След втория час вече няма защита.

Слънцезащитен крем се ползва през цялата година

Бихте ли казали каква трябва да е защита на устните?

Това е любима тема. Не случайно на долната устна, която е незащитена, се получа кожния рак, който е с метастази. Там нещата са сериозни. Това е често и опасно състояние, защото това е рак с всичките му качества. Какво да се прави? Има много видове стикове. Слагат се под червилото и отново действието им е 2 часа.

Висок процент от пациентите отиват на преглед след шестия месец след като са регистрирали симптоми. При кои първи симптоми самонаблюдавайки се човек е добре да посети кожен лекар?

Малко са, ако изобщо има някакви усещания. Правилото ABCD (А – асиметрия, В – граници, C – цвят, D – диаметър на бенката). Това е много важно правило и хората го знаят. При всяка неравномерност, която видимо настъпва за 2 месеца, е желателно да се посети лекар.

Статистиката показва, че висок процент от пациентите не ходят на вторичен преглед. Защо е необходимо да се осъществи такъв?

Защото след като е имало един кожен рак, кожата може много по-лесно да образува втори. Тя е предразположена. И много пъти дори при старите методи се получаваше на местото на изрязването или облъчването, там да се получи рецидив. При нас идват и хора с предракови лезии. Те никога не са единични, а са десетки и трябва да се наблюдават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нищо лично !

    10 0 Отговор
    "Слънцезащитните кремове крият голяма опасност" това написахте само преди няколко дена. https://m.fakti.bg/life/379998-slancezashtitnite-kremove-kriat-golama-opasnost
  • 2 Емил

    7 1 Отговор
    Пореднат хипер глупост! Човеците са съществували на тази Земя няколко милиона години без слънцезащитен крем, а сега ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и то всеки ден - КРЕТЕНИЗЪМ!
  • 3 JEEP

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Те са в мъгла, дъжд, минават и през стъкло. Аз мисля, че стъклото, което е SiO2 и ги спира напълно, но може и да бъркам. Ако някой е запознат да каже.
  • 4 Бля бля

    5 1 Отговор
    На времето като не са ползвали слънцезащитен крем пак са живяли до 100 години. В днешно време има старци в планински населени места и живеят над 100 години, никога не са виждали такива кремове. Всичко е бизнес и реклама. В пустините също живеят хора не ползват кремове и пак са по-здрави.
  • 5 Бля бля

    5 0 Отговор
    Ако слушаш производителите може да ползваш крем и през ноща.