11 732 37

Президентът се удари челно в съдебния бетон

Държавният глава по-скоро си затвори пътищата, по които можеше да влияе на избора на бъдещ главен прокурор

Президентът се удари челно в съдебния бетон
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Александров за в. „Сега“

Покрай предизборните драми почти незабелязано мина изненадващата инициатива на президента Румен Радев да проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. В случая странна е не само избраната форма, но и моментът за започването на консултациите. Очевидно целта на държавния глава е да си запази отрано централно място в избора на една от най-важните фигури в държавата - следващия главен прокурор.

От 1991 г. насам главният прокурор играе ключова роля във всички сфери у нас и има повече лостове да управлява или да преобърне конкретна ситуация от президент, премиер и депутати, взети заедно. Както беше казал Иван Татарчев в пристъп на откровеност:

"Над мен е само Господ"

По конституция ролята на държавния глава в избора на главен прокурор е чисто ритуална и се свежда да правото на отлагателно вето - той има право да откаже да подпише указ и да върне на ВСС излъчената кандидатура. Но може да направи това само веднъж. До този момент един държавен глава - Петър Стоянов, се е възползвал от това си право. Той върна избора на ВСС за Бойко Рашков. Тогава ВСС се съгласи с него и избра за главен прокурор Никола Филчев. По принцип обаче силните козове са в ръцете на 25-членния ВСС, като за да бъде избран, един кандидат трябва да е подкрепен от поне 17 от тях.

Заявката на Радев да бъде активен играч в избора обаче срещна,

ако не съпротива, то поне пренебрежение

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров иронизира държавния глава, че малко е подранил, защото все пак мандатът му изтича чак на 10 януари 2020 г. Това означава, че процедурата по смяната му може да бъде открита най-рано на 10 юли, а най-късно – на 10 септември т.г. „При това положение, когато и да се открие процедурата, теоретично изборът е в края на октомври или ноември. Започването на консултации днес, на 13 май, за мен е доста прибързан процес. Казах това съвсем откровено на държавния глава", обяви главният прокурор. После назидателно започна да му обяснява, че се надява въпросните консултации и разговори да не се възприемат като опит за влияние, тъй като президентът и без това нямал правомощия по избора на ръководител на държавното обвинение в неговата първа част - откриване на процедурата, издигане на кандидати, тяхното изслушване и избор от ВСС. И за да не изглежда твърде хард срещу Радев, Цацаров реши да нападне и лидера на БСП Корнелия Нинова, която иска промяна на статута на главния прокурор и ограничаване на правомощията. Той дори намекна, че така може да се прави опит за дестабилизация на прокуратурата.

Накрая Цацаров стигна и до най-важното, поне за него - че Радев не споделял идеите на Нинова и че каквито и промени, засягащи статута на главния прокурор, да бъдат обсъждани, те

ще се реализират след неговия мандат.

И срещата на Румен Радев с правосъдния министър Данаил Кирилов по същата тема показа, че го очаква още по-голямо капсулиране на съдебната власт и ревност точно към този избор. Кирилов обяви, че няма да се възползва от правомощието си да номинира кандидат за следващ главен прокурор и че всичко е в ръцете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

С две думи - никой да не се меси,

включително и държавният глава. Премиерът Бойко Борисов също възприе инициативата като опит за намеса в независимата съдебна власт и каза, че въобще не ги одобрява тези работи. "Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти - президентска, изпълнителна и законодателна, си гледаме всеки своите задачи, но така са решили - така правят. Това не е моя работа да го следя, не е работа на изпълнителната или която и да било друга власт. Има ВСС, има начин, по който да се избира. Президентската институция има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля", каза още премиерът Борисов.

При настоящото положение във Висшия съдебен съвет (ВСС), в който доминира политическата квота, изборът на следващия главен прокурор е предопределен, песимистично прогнозира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след разговора си с президента. За разлика от Сотир Цацаров Панов обяви инициативата за навременна. „Колкото по-рано започне дебатът за избор на главен прокурор - темата, която е тема номер едно на съдебната система за 2019 г., толкова по-ясни ще бъдат критериите, профил и всичко, което е относимо от значение за избор на един бъдещ главен прокурор“, смята той. Акцент в разговорите било обстоятелството, че главният прокурор има монопол да повдига всякакви обвинения и с липсата на контрол върху неговата дейност на практика се превръща в най-силната политическа личност в България.

Президентът не е изразил мнение по въпроса. А управляващите нямат никакво намерение да променят статуквото. Нещо повече - дори когато под натиска на ЕК все пак започне да се обсъжда нещо около главния прокурор, те правят всичко възможно

да отклонят или разводнят дебата.

Така например правосъдният министър Данаил Кирилов изненадващо обяви, че един от приоритетите му ще бъде уреждане на механизъм за предсрочно отстраняване на тримата големи в съдебната власт, защото това било искане на Брюксел. Всъщност ЕК иска нещо съвсем различно - ефективен механизъм за разследване на действащия главен прокурор. Това е записано в прав текст в последния мониторингов доклад, както и в независимия одит на прокуратурата. Но или някой не е чел, или не е разбрал, или просто не смее да бръкне в раната. Както се казва, страх - главен прокурор пази.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 РУМЕН РАДЕВ

  61 62 Отговор
  РОДИ МЕ МАМО ПРОЗ,АЗ САМ ЩЕ СТАНА ФАТМАК.!!!

  Коментиран от #14

 • 2 РУМЕН РАДЕВ

  41 52 Отговор
  НАПОСЛЕДЪК НЕЩО МИ ТЕЖИ ,И ИСКАМ ДА СИ ПРИЗНАЯ,ЧЕ ИМАМ ЧЕТИРИ АБОРТА,ТРИ ОТ РЕШЕТНИКОВ,И ЕДИН СПОНТАНЕН ОТ ГУНДЯЕВ,ААА И ЧЕ КУРНЕЛИЯ НИНОВА МИ СЯДА НА УСТАТА ПОНЕ ПО ДВА ПЪТИ НА ДЕН,АА И БОЙКО И ТОЙ КАТО МИНЕ ДА МИ ГО ПОСТАВИ НА ЧЕЛОТО И НАПРАВО НЕ ЗНАМ КО ДА ПРАЯ.
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 Не е Вярно

  14 31 Отговор
  Върховен глава е Патриарха! Ако той реши, ще ремонтира сериозно Родината за 7 дни!
 • 5 Барни Ръбъл

  55 30 Отговор
  Данито кирилов ще гледа да прокара законова възможност за отстраняване на следващия главен прокурор ако се окаже. непослушен, .т.е. тиквата не си го е избрал. Голяма борба ще падне кой да е следващия, че всички от ГРОБ ги чака пандиза ако е.читав.

  Коментиран от #17

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор


 • 7 ТРАКТОРИСТА

  32 11 Отговор
  Аз тракториста , : Не ги чаткам тези неща , ама трябва да ги объркам още повече. Те , Нашият народ е робска душа и едвали някой помни кво е ял вчера. Е за това нашата партия ги има за 80% дебили или олигофрени е все едно, лъЖеш ги всеки ден . И те горките лъжата я имат за истина, Само ако се сетят кво беше преди 30 г. празни магазини и 3 дорара заплати . Добре че са хамелеони та ги оспиваме и ги манипулираме лессно. Обработката продължава, добре че не загряват че точно ние ги ограбихме тези малоумници. Тихо и не им казвайте истината, че току виж се съвзел някой старец и ом каже истината.

  Коментиран от #11, #27, #32

 • 8 месара

  49 26 Отговор
  Президента се удари челно още в момента в който всъпи в длъжност! а другарката "истина" нинова толко хубави и лесни неща му обещаваше........
 • 9 outlander

  46 32 Отговор
  Тоя, с пъпката на носа, си е ударен в бетона още с раждането. И това нещо е пРезилдент на България!

  Коментиран от #30

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор

 • 11 антрашпиц

  25 15 Отговор

  До коментар #7 от "ТРАКТОРИСТА":

  И сега като са големи заплатите що хората бягат от страната?В това число и не само образованите.Че даже и циганите се ориентираха към запада!

  Коментиран от #35

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 Д Пеевски

  18 5 Отговор
  Колкото и да се плюнчи Радев, знаете кой избира и назначава прокурори и съдии в България......

  Коментиран от #36

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор

 • 15 Хан Крум

  8 12 Отговор
  Този Александър Александров е за затвора.Не гледа България да върви по правилния път на развитие,а прегръща Европа и неините интереса в страната ни.Некой яко му плаща за това.
 • 16 gnida

  15 18 Отговор
  Президентът ни е супер , просто с "толкова лош мат'риял " в държавата не може да се справи ...... А вие тупани сте навели глави и кимате покорно на началниците си , вие сте този мат'риял ....

  Коментиран от #18

 • 17 Дърт комунист:-)

  25 3 Отговор

  До коментар #5 от "Барни Ръбъл":

  Абе мечтаете за "Народния съд" и да извадите Ленин от гроба ама с тоя умиращ електорат нема как да стане. Спомени остават само спомени карат те душата ми да плаче.....:-))))

  Коментиран от #37

 • 18 Ха ха ха

  30 15 Отговор

  До коментар #16 от "gnida":

  Па ние по слаб президент не сме имали в новата история. Хората са казали под фуражка акъл не вирее!

  Коментиран от #19

 • 19 Ти добре ли си бе???

  15 26 Отговор

  До коментар #18 от "Ха ха ха":

  Това е най разумния президент! Предния джендер за него кво ще кажеш за Педьо?

  Коментиран от #22

 • 20 гост

  7 2 Отговор
  Абе, ха ха ха ти си бил пълно хахо бе пич

  Коментиран от #21

 • 21 Не бе

  8 6 Отговор

  До коментар #20 от "гост":

  Кажи за Педьо, добър ли беше??
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 Еретика

  4 3 Отговор

  До коментар #22 от "Европеец":

  Че какво като е отгледал.От толкова гледане синът му плати греховете на баща си и дядо си и на кой ли още от комунистическа та му фамилия.Голямо гледане е паднало.
 • 25 Вярващ

  17 10 Отговор

  До коментар #23 от "Еретика":

  По тъп президент и чехльо от настоящият глупак не сме имали. Антибългарин и слуга на Русия.
 • 26 Владо Черноземски

  5 4 Отговор
  Кретена от снимката е герой------герой на Доньо Донев. По интересното е поведението на сайта.Може да се нарече преливане,или елегантно адаптиране-приспособяване.Но последното е присъщо само на интелигентните видове.
 • 27 Ако баба ти беше мъжка

  10 6 Отговор

  До коментар #7 от "ТРАКТОРИСТА":

  С 3 долара заплата никой не умря от глад.Сега с 200 долара си гътнат.
 • 28 гост

  12 7 Отговор
  Държавния глава не разбра ли,че правомощията му се свеждат до: послушание на кака му Кури,учебната бургаска газка и да каже от време на време някоя смешка.Понеже 2ри мандат няма да има,време е да го разбере най-сетне!
 • 29 ИВАН

  8 6 Отговор
  Тоя толуп цацарски, да не се открехва много, та да не му се стъжни скоропостижно ... абе една яка метла, та всичкия боклук в държавата да си седне и си закротува

 • 30 ГрУю

  12 7 Отговор

  До коментар #9 от "outlander":

  Може би най-противния президент в цялата нова история на България.Сега ще започнат слепите тролове да бълват хвалебствия за това комунистическо отроче,с фатмашко мислене.
 • 31 Ставрю

  8 12 Отговор
  Президента ни е перфектен. Това че народа свикна с мафията, разни суджук жеитове, апартаменти с асансьори къщи на кума на брачеда. Радев наистина иска независимо правосъдие но уфря на бетон защотоооо господа гербесари мафията се е сраснала с правосъдната система. Аз живея в Швеицария и на БГ и бих хикса но на моята улица в градчето което живеех останаха само възрастни хора. Щом вече от Украина вкарваме работници да бачкат за без пари се види колко е добре положението.
 • 32 До тракториста

  8 14 Отговор

  До коментар #7 от "ТРАКТОРИСТА":

  Живях през комунизма и никога 3000 лева не са били долар. Долара беше по евтин от лева. Какви ги сутвориха демократите крадци виждаме, напълно унищожено тежко машиностроене селско стопанство животновъдство . Ядем турски домати защо ли. Никъде в европа няма напоителна система както в БГ. Боко направи 200 км магистрали и цял свят го чу. ДА ЖИВ И ЗДРАВ РАДЕВ ПЪРВИЯ ПРЕЗИДЕНТ МЪЖКАР.

  Коментиран от #34

 • 33 123+

  1 3 Отговор
  Браво, г-н Радев, лозето не иска молитва, а мотика! Бъдете здрав!
 • 34 Ко речи

  6 0 Отговор

  До коментар #32 от "До тракториста":

  Брей. Живял бил през комунизЪма. А 1997-а къде беше, на Луната или в Карлуково? Сигурно и 10 лева на монета никога не е имало.
 • 35 Николай

  0 0 Отговор

  До коментар #11 от "антрашпиц":

  Вчера на баловете като видях колко А8 и S класа има не мисля, че е толкова зле работата. Но това е друга тема. Президента пак се държи като фатмак. Нинова и Йотова са го приклещили и няма на къде да мърда. Иво Христов и то го съветва неправилно.
 • 36 Николай

  0 0 Отговор

  До коментар #13 от "Д Пеевски":

  Да знаем агент Сава.
 • 37 Николай

  0 0 Отговор

  До коментар #17 от "Дърт комунист:-)":

  Един приятел попитал гаджето си московчанка: - Ти ходи ли да видиш Ленин? а тя му отговорила: - Ти луд лиси ще гледам там някаква си мумия. Но все пак който иска може да пробва с генетичен материал да си го клонира. за след 20-30 г.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.