Last news in Fakti

21 Май, 2019 19:00 5 936 41

Изтребители не се купуват на Черен петък

  • ф-16-
  • f-16

Не е важна марката на изтребителите, а условията в договора

Изтребители не се купуват на Черен петък - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емил Спахийски за в. „Труд“

Не е важно какви оръжия си купил, а каква е икономиката ти. Това е опростена, но изключителна важна формулировка как трябва една държава да подхожда към отбраната си.

Не са важни дори бройките на бойните единици, ако държавата е паднала на колене.

Бърз пример. При втората инвазия на САЩ в Ирак армията на Саддам Хюсеин притежаваше над 2 хиляди танка, над 300 бойни самолета, близо 4 хиляди бронирани машини и огромна армия. Оставете наборната, но дори малцина федаини в такива държави са достатъчни да блокират каквато и да е инвазия, а при Саддам освен 30 хиляди всеотдайни федаини, кръжеше и армия от близо един милион опитни войници.

Хванах се на бас (в „Дарик радио“), че до месец и половина, след началото на войната, морските пехотинци на САЩ ще са в Багдад. Малко се уплаших от баса си, но пред емоциите винаги съм предпочитал логиката.

Американците влязоха малко по-бързо в столицата. Нямаха милост и смазаха всичко, защото това беше тотална война. Тотална война означава, че няма правила – всяко нещо, което се движи, е заплаха и убиваш.

България е част от тази война, без нито един участник в инвазията, но с достатъчно жертви през епохата на демократичен Ирак.

Хванах се на бас също, че ако САЩ не съхранят структурата на армията и не спечелят на своя страна опозиционните генерали, ще затънат. Затънаха, но и забогатяха.

Не съм врачка, не съм експерт дори, а разсъждавам само и единствено от една правилна, според мен гледна точка.

Войната е въпрос на пари. Отбраната – също. Има и висша политика, която в Ирак не видяхме, но бизнесът не се интересува от статистиката на „съпътстващите щети“, а от бонусите в края на годината. Затова и войните се водят от най-големите държави в света, начело с най-голямата демокрация – САЩ. Ние сме „надеждни партньори“, от „доброволци“. Хубав пиар да пратят наши момчета да ги стрелят за нещо, дето не ни е ясно.

Отбраната в националния ѝ аспект е въпрос на добър мениджмънт и не бива да се осланя на емоции и пиянски заклинания – „тия са ми приятели“, „тия ги мразя“. И след това да си купиш от приятелите нещо, което не ти трябва, или не можеш да поддържаш, но плащаш прескъпо. Големите приятели винаги ще те грабят и това се случва.

На военния парад по повод Деня на армията – 6 май – имаше ретро парад с машини на българската армия от Втората световна война. Много хора възкликнаха, че и самолетите ни са от ретро парада. Не са. МиГ-29 продължават да са изключителни самолети, но те бяха част от една огромна авиация от времената на Студената война, когато българските ВВС притежаваха флотилия по-силна от тази на Ирак от онази война. Без останалата част от армията – те са просто играчки за парад.

Но дори тогава ни даваха „изгодно“ МиГ-29, само да сме част от „приятелския съюз“, дето ако не сме в него, ще живеем зле. И ги плащахме щедро и пре-щедро. И сега искат от нас същото.

Днес имаме три изтребителя, които да летят над площад „Батенберг“ по време на паради. Летят с ограничения си ресурс и в същото време са чудесен повод за политически дрязги и икономически интереси.

Днес в България има прекалено много политици и общественици с „атлантическа съвест“, които са готови да слугуват в небългарска полза, без господарят да им е подал ръка. Отвратително!

Превъоръжаването на ВВС е безкрайно наложително, както и останалите родове войски. Това е аксиома. Няма дори да спорим по темата. Оттук нататък трябва да сложим двете условности в уравнението – икономика и политика. Без първото второто е безсмислено.

Каквито и самолети да купим в момента, по заданието на парламента, те няма да повишат по никакъв начин отбранителните способности на България. По никакъв начин. 12 самолета, че дори 24 няма да спасят България от инвазия от който и да е наш съсед, а да не говорим за Русия (Дяволът, по презумция). Просто минават годините и сменяш ладите с форд, после фордовете с тойоти – както стане. Но парите ни стигат за толкова – 12 самолета. Заданието е за осем.

Задачите ни като съюзници също са ясни – „еър полисинг“. Това е патрулиране по зоната за отговорност. Важно е самолетите да не са руски, да не са извън системата на Европа и Атлантика. Нарочно го казвам така, защото това е нашия свят и конкретно Швеция и техните „Грипен“ са от тази система. Китай – не е. Русия – не е. Корея – не е. Нито Южна Африка.

Народното събрание взе решение и даде много точни граници за провеждане на конкурс за придобиване на нов многофункционален самолет за българските ВВС. След това се намеси асансьорната политика и от многофунционален, се превърна в „нов“. И от това, което можем да си позволим, благодарение на личните усилия на г-н Цветан Цветанов и въпреки експертизата, въпреки волята на МО и на министър Каракачанов, започнаха преговори с втория в класирането. Чист асансьорен лобизъм.

Купуването на военна техника не ти осигурява безкрайната любов на покровителя. А обратното твърдят професионалните америколизци, които казваха, че ако не купим Ф-16, сме за Путин. Тъпаци! Ако им предложим да платят цялата сделка за Ф-16 лично, ще станат путинисти. Точно така както най-отявлените от тях лакомо преминаха под мекото крилце на Ердоган (разбирай ДОСТ).

Ако някой не е разбрал нещо, президентът Доналд Тръмп иска „Америка отново велика“. Не съм чел нещо за България в неговите обещания. Америка отново велика е свързано единствено и само с икономиката, защото, както казва американската поговорка, „Флагът следва търговията“.

На нас ни благодариха няколко пъти, че заради обещанието да купим Ф-16, ще се отворят 4 хиляди работни места в САЩ. Егати великата икономика сме, че да инвестираме в чужда работна ръка.

Няма да престана да критикувам Каракачанов, че държи начело на българската армия пенсионери, но в случая това, което отстоява, е оптимистично. Плахо го казвам, но се надявам да го отстои докрай, защото това е патриотичното.

Според мен той самият от самото начало знаеше, че сделката за Ф-16 е чист рекет.

Ние всички знаехме, че това е така. И той го знаеше и точно преди Нова година заяви, че експертизата не е готова и след това Цветанов и цяла Америка разтръби „Честит ни Ф-16“. Ние, мили българи, нямаме тези пари! Нямаме ги! Не става въпрос дали трябва да имаме добра армия – имаме нужда. Не става въпрос дали трябва да се превъоръжим – трябва.

Нека обаче, когато говорим за сделки за нови самолети, да припомним детайлите (грубо, търсете детайлите в дългите страници на НС и МО):

Ф-16 (Четвърто поколение) – Осем изтребителя (способности въздух, земя – без море, което е важно за България), цена – над 2,5 милиарда лева авансово (с около 700 милиона над разрешеното от парламента) – сега и веднага. Това е без ДДС и без скъпотиите по поддръжка. Без диверсификация на въоръженията. Доставка – до 2024 г.

„Грипен“ (Четвърто поколение) – Десет (вместо осем), цена с цялостно въоръжение, доставка до година и половина, след подписване на договора, с обучени пилоти и готови да изпълняват еърполисиг. Изграждане на База за поддръжка на „Грипен“ за Източна Европа (500 работни места), инвестиция около 2 милиарда лева. Гарантиран безлихвен кредит от шведски банки, лизинг за 20 години.

Да не говорим за техническите параметри. Ф-16 – купуваш ракети само от САЩ. „Грипен“ – от САЩ, всяка европейска държава (НАТО), Израел.

Цена на летателен час? Ако си закупим Ф-16, за да поддържаме стандартите на НАТО, ще ни струва 90 млн. на година. Грубо.

Когато политиците избират сделка, трябва да смятат крайна цена на продукта. Колко е инвестицията, поддръжката, колко ще летят пилотите, колко ще е всичко, всичко. Тогава разделяш крайните разходи на годините и виждаш от два идентични самолета кой можеш да си позволиш. Повтарям „ПОЗВОЛИШ“.

Каква отбрана ти е нужна, ако ще крадеш за чужда държава от другите сектори на стопанството?

Затова се радвам, че Каракачанов не избяга от себе си и отвори раната. Надявам се да я излекува докрай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    44 8 Отговор
    България хич да не инвестира в отбрана ,ние отдавна сме продадени и разграбени за какво ние ,ЕС да ни пази

    Коментиран от #17

  • 2 Бе да ви е*а и изтребителите.......

    27 4 Отговор
    Ся има да ги дъвчете 10 години
  • 3 А защо

    77 5 Отговор
    Какъв черен петък, като ни искат пари, като за Ф35. На словакия са ги продали с 50 % по евтини от нашата оферта. Крадът ни златото, безплатни бази и скъп ток плащаме заради ТЕЦ МАРИЦА. ДО КОГА?
  • 4 Българина

    54 15 Отговор
    Едни ц 400 бяха достатъчни за всеки наглец! Когато нарязаха 20 те комплекса сс23 три заминаха за сащ турция и израел! Това са истинските врагове на България и така ще е занапред. БЪЛГАРИЯ още я облъчват че Русия ни била враг, тази която ни освободи БЕЗВЪЗМЕЗНО, даде ни не ни продаде 4500 танка и 300 самолета! Останалото е подробности.

    Коментиран от #12, #15, #19, #24

  • 5 висок

    14 57 Отговор
    Ба си лъжите!!! Автора ако съществува е долен лъжец. Грипена е само летящо крило!!! Затова е ниска цената. В нея няма радар, оръдие, снаряди, картечница дори, ракети, електроника за опознаване... Всичко се купува допълнително... и ако го оборудваме като Ф-ката ще е по-скъп!!!
    Този сайт да не стана Гаварит Масква?

    Коментиран от #27

  • 6 Българин

    15 58 Отговор
    Колкото и да квичи и подскача руската измет, самолетите ще бъдат F-16. Всичко останало е прознодумство и хибридни приказки.

    Коментиран от #39

  • 7 Путьо

    18 32 Отговор
    Докато умните се наумуват лудите се налудуват” Ум царува ум робува ум патки пасе. Значи Румънци , поляци са балами да купуват Фки. Полша почти се изравни по стандарт с запад няците., стандарта на Мамалигите е два пъти по висок от нашия. Дишаме им прахта.заради такива андрешковци и продажници сме на това дередже.

    Коментиран от #10

  • 8 fermera

    31 5 Отговор
    Къде е офсета на Локхийд.Аааа,сетих се-в новата поточна линия за Ф16.Не го бяха планирали,но нали загубиха търга за нов учебен самолет за Американската армия и трябваше да го затворят този завод.А победител в търга е Т-Х самолет на Бойнг и Сааб.Честито ви увеличение на данък Ф16.
  • 9 Един от стадото.

    37 6 Отговор
    F16 е боклук. Американците ни прецакат. Ако искаме американско, трябва да е F18 на Бойнг за същите пари. Обаче понеже сме васали ще купуваме на локхиид Мартин биклиците.
    За същите пари можем да си купим Рафал и дори Еурофайтер. Нали сме част от еуропата. Обаче не, ГЕРБ ще купуват на локхиид Мартин каквото там им сервират. Толкоз.
  • 10 Един от стадото.

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "Путьо":

    Андрешковците и бай Ганевците са тия дето купуват ф16ки. Поляците техните сметки винаги са криви. Иначе си имат плюсове.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Васко Георгиев

    3 10 Отговор
    Същите тези Български военни убиваха граждани на НАТО и на световната общност по магистралите и ги ограбваха а сега НАТО им продава самилети.
  • 14 Чичо

    25 6 Отговор
    Супер. Отдавна не съм чел толкова точна статия във ''Факти''. Много по умни са го казали: ''На гол тумбак, чифте пищови.'' Ще купим 5-6 самолета и... ??? Ще участваме в чужди мисии. Ако ги свалят .... Ще спуснем знамената - ''за демокрацията е '' Кондолиза Райс, която подписа с Калфин, настаняването на американски войски в България, дори не си спомня, че е била тук ?! Драснала е парафа и ....толкова. Още едни индиянци/цървули/. А ние го приехме като ''новата ера''. Преди и ... след. Е ха, честито!

    Коментиран от #21

  • 15 А любимите ти

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Българина":

    Защо не ти дадат едни ц400?

    Коментиран от #16

  • 16 Джудже

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "А любимите ти":

    Защото господарите не дават на никой да си купува руски играчки, а може само американски, но на доста по-високи цени.

    Коментиран от #18, #20, #41

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Друго време, друг съюз

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Джудже":

    Бяхме във СИВ. Сега сме във ЕС и НАТО.
  • 19 Русонефил

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Българина":

    Безвъзмездно ни освободила? Безвъзмездно е само сиренето в капана. А сички русофили са като теб. Обичат Русия и не познават собствената со история. Ако я познаваха нямаше да обичат Русия. Това, което ти наричаш освобождение сме го платили с 24 тона злато.

    Коментиран от #25, #31

  • 20 Европеец

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Джудже":

    Не е на никой. На членовете на НАТО. И е много логично. Сърди се на вашия президент Първанов. Той подписа влизането в НАТО
  • 21 Питащ

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Чичо":

    С Калфин подписала? А калфин от кой беши. От руските г.ъзолизци. Какво се оплакваш. Или вечният Андрешко е измислил как да излиза сух от водата?
  • 22 бай Даньо

    5 9 Отговор
    Бях готов да кажа поредния полезен идиот на Путин, но гледам име няма. Ами и така е ясно статия написана от Сдружението на Обединените Путинисти. Инак не знам за какво се пените рашките ни изклатиха за пореден път . България очевидно никога няма да има истински саомет . И стига с тоя Грипен, той не е истински самолет. Най-честни са англичаните имат няколко бройки Грипени и го ползват за тренировна на пилотите си... Ако някой го ползва ( Чехия, Словакия, ЮАР) то е само на лизинг и защото няма истински върли врагове на границата си като нас ( Гърция , Турция, Сърбия , Русия) . С такива врагове ни трябва най-добрия самолет каквито те имат и дори да задлъчнеем малко. Как така няма 1 млрд за самолет при 60 млрд икономика , вякакви далеч по-жалки държавички ги имат, !? Когато соца умря имаше 10 млрд икономика и 10 милиарда дърг. Апропо путинистите за тоя ли соц агитирате напоследък съвсем нагло!? Рашките ни изклатиха яко с тоя самолет ОТНОВО, ако някой не е разбрал, защото от тая провалена тук сделка може да зависи самото съществуване на жалката ни държавичка. Ликуйте проруски лумпени свършихте пълкленото си дело без дори да разбирате какво е то. България няма да има самолет , защото така както лежим на евтината си трътка , другите опции са по спъпи - рафали , юрофайтъри , нанай-търи ... рашките диктуваха настронията в обществото да купим самолет едва ли не за половин цена и когато това няма как да стане с комисиони или без никой политик нама да нап

    Коментиран от #30

  • 23 бай Даньо

    6 7 Отговор
    . България няма да има самолет , защото така както лежим на евтината си трътка , другите опции са по спъпи - рафали , юрофайтъри , нанай-търи ... рашките диктуваха настронията в обществото да купим самолет едва ли не за половин цена и когато това няма как да стане с комисиони или без никой политик нама да направи такава сделка срещу евтиния Ганьо ( истеризиран от руската пропаганда или добра сделка или нищо , то нищо...) , и наши политици ще я ритат консервната кутия надолу по пътя , каквото е и руския интерес да нямаме никога самолет, още 3-4 години после още 3-4 години и така докато ни потрябва на живот и смърт... Честито 80%!
  • 24 Зайко Байко многознайко

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Българина":

    Даа освободи ни срещу 32 тона злато. Не съм никакъв русофил, франкофон, германофил и какъвто искате " фил ", криво седете право съдете! Бъди обективен и се опирай на фактите!
  • 25 Зайко Байко многознайко

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "Русонефил":

    В грешка си тоновете са 32.

    Коментиран от #28

  • 26 Зайко Байко многознайко

    5 8 Отговор
     указ на княз Александър Батенберг № 1144 от 1883 г. е утвърдена „Конвенция за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от руските императорски войски,съгласно с определението на Берлинския договор”.
  • 27 Ако баба ти беше мъжка

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "висок":

    Капотираш..
  • 28 Зайко Байко многознайко корекции

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Зайко Байко многознайко":

    С дълбоко прискърбие трябва да обявя поражение, изгубих близо час, но намерих верен отговор! Тоновете не са 32,5 а 7,6 тона злато или 26 120 900 тогавашни лева, което за сравнение с нашата малка държавица си е все пак голямо количество! Дългът е бил изплащан в продължение на 12г. и 6 месеца.
  • 29 ГЕРБ със ТОП пилот

    14 2 Отговор
    Не обиждайте" Въздушния Ас" Цветан Цветанов , с диплома за Апартамент със собствен асансьор , партийния милиционер е вече е
    със парашут , ако го изритат от самолета на ГЕРБ, или от апартамента , вместо пенсия от
    ГЕРБ , Цветан Цветанов си" накупил" 7-8 апартамента, да има за всеки случай , ако не купим Ф-16 ...и баламите не гласуват!
  • 30 Евро плямпало

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "бай Даньо":

    Говориш за независимост, плюш по" Грипен", плюеш по Путин,
    каквото и да са ти наредили да пишеш , объркваш се като мома в
    раждане...много текст, но без никакъв ефект!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Стига кръчмарски сметки

    4 4 Отговор
    След като сме в НАТО трябва да боравим с Натовска техника а това дали сме малки или големи няма значение капка по капка вир Трябва да сме солидарни и боеспособни наравно с другите Затова сме Алианс или Съюз Заедно сме много и сме силни и така ще бъде
  • 33 ами

    1 0 Отговор
    В пондРелник най става!
  • 34 Dedal

    0 0 Отговор
    Винаги се копуват самолети, стига да дадат 30% комисионна. И да не запвавяме, че 30% на един милярд е едно и съвсем друго на 3 милярда
  • 35 Съдът да постанови решение

    0 0 Отговор
    Ще купим 26 изтребители f-16 блок 70 на бас по 100 евро.
  • 36 В Долна митрополия

    0 0 Отговор
    България ще даде 2 милиарда долара за 26 изтребители f-16 блок 70 ще се обучават и 50 летци и 99 механици и 99 инженери.
  • 37 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ха,хааа чудесно можем да направим расликата между ВАРЩАВСКИ ДОГОВОР и НАТО!???кво ли е пък нато!???/....ФАКТИ>>>>
  • 38 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ТАЗИ ФОРМА Е ОТВРАТ!!!НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ДОБРЕ ГЛАСУВАНЕТО>>>>СЛЕД КОМЕНТАР ТЕ ВРЪЩА В ТЪПА КРАЙНА ПОЗИЦИЯ>>>ФЕЙСЪТ Е ПОД КРИТИКА>>>>>добре , че поне цвтът на ,,набралите рейтинг,, сте запазили...С най добри чувства и ЖЕЛАНИЕ за по-добро...Но не и в стила Ф/16.
  • 39 ДФ1

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    И ти сега "българино" се радваш , че сме прецакани със скъпите самолети.
  • 40 Демократ

    1 0 Отговор
    Ти защо не си караш ГОЛФА пета ръка или чисто нов, че си вземал да защитаваш тъпата ФУРАЖКА с грипните? За нашите възможности това са най- добрите самолети. Като не ти харесва, заминавай на северо-изток без завръщане. Апропо, вземи и ФУРАЖКАТА и ПРОСТАКЕСАТА с тебе.
  • 41 Избирател

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Джудже":

    Джудже,прав си.Американската играчка F16blok70,струва цели 137 милиона долара,а Руската играчки С57 само 67 милиона долара.Но понеже ние сме богата държавица,и ни управляват подлизурковци,и некадърници,ще си играем с американската.Няма пари за детски градини,но за скъпи играчки има.Само че,за да могат като порастнат децата,да си играят с тези играчки,трябва да са образовани.А образованието е най-важно през първите 7 години.Изпуснеш ли ги тия годинка,после неможещи ги вкара в пътя.Това не съм го измислил аз.