3 376 34

Той храни народа, пои, лекува и учи

Премиерът тия дни е като чудотворна икона – обикаля страната и сбъдва желания

Той храни народа, пои, лекува и учи
Снимка: Фейсбук
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Диян Божидаров за в. „Сега“

Ако български гражданин се чуди къде точно са парите от данъците му, тия дни този тъй интересен въпрос има отговор – в лапите челични на Бойко Борисов. Широки са пръстите на премиера, не задържат нищо. Който не е поискал радост от него, той не е бил ощастливен. Даже и още – който не е бил гладен, той не е бил нахранен; който не е седял в кръчма, той не е получил "още едно" от министър-председателя; където има гайка, превърнала се е в завод. Даже и море на Търговище даде.

В Библията морето става суша. При Борисов е обратно

Причината за всичко това е ясна – изборите за Европейски парламент, за чието спечелване лидерът на ГЕРБ се ангажира искрено и лично. Ако кампанията бъде ситуирана в рамките на седмица, трудовите делници и празници на премиера изглеждат така: в понеделник отпуска 7.5 млн. на УНСС; във вторник излива 27 млн. лв. в ямболската болница; в сряда засилва милион към стопани, пострадали от градушка; четвъртък е ден за екология, спасява градинка в Пловдив, която е частна – или не може да се спаси, или може срещу много пари; в петък всеки българин мисли за уикенда, обаче Борисов мисли за българина – кротко посяда в кафене до отрудени хора, пътьом за поредната лента; в събота са прерязани няколко; християнин е, неделята следва да е мирна и сита – Борисов храни работници с агне; но и мюсюлманите уважава, вечерта им открива работни места.

Седмицата определено е тясна за неговата щедрост

- пари търчат по клинични пътеки, увеличават се социални помощи, мор по пчелите има, следователно и помощ за пчеларите дава. Ами Стара Загора? А, и тя - 500 000 лв. за одържавяване на улици.

Има нещо доста интересно в това пътешествие на Борисов сред народа. Той е като чудотворна икона, която сбъдва трудно осъществими желания на миряните. УНСС дава под наем помещения за чалготеки, не може да управлява проекти и търпи финансови корекции – нищо, премиерът подарява милиони, щом ректорът го докосва. Преди четири години строежът на новата ямболска болница костваше 9 млн. лв., пък и не личи да се управлява добре – нищо, сега ще бъдат дадени 27 млн., щом местните управници настояват (за сравнение – 20 млн. лв. ще струва национална педиатрия в София). Стопаните не са се застраховали срещу градушка, пък и обещаваната от години държавна система за застраховане липсва – нищо, пари ще заметат неудобствата. 500 000 лв. не са много за град като Стара Загора, но що пък - иска ли кметът, дава ги. За градинката в Пловдив може да се меси само ако е държавна, но няма проблем – щом жителите настояват, собственикът е накаран да мисли в зелено. Кметът Иван Тотев, претворяващ обещанията в дела,

мисли още по в зелено –

готви 1 млн. лв. за откупуване на терена (обяви го наскоро). Всъщност преди петнадесетина години парцелът от общински става частен, като първият му притежател е Георги Гергов. Сега държавата и общината се чудят как да запушат дупката след себе си. Ясно е как - с пари, по възможност безотчетни. Есента при сходен случай Гергов, някак си пак замесен, получи 43 млн. лв. за Дупката във Варна.

Дупки ли са, че да ги опишеш?!

Над 2.6 млрд. лв. е бюджетният излишък, съобщи към края на април финансовият министър Владислав Горанов. Ето това са парите, които Борисов харчи. "Аз, аз, аз..." – отеква при всяка щедрост. А следва да е "вас, вас, вас…" – "На вас раздавам вашите пари, за да гласувате за нас".

Принципи в това начинание няма, важното е единствено ГЕРБ да спечели изборите. Носи ли полза? Да! "Велик водач и герой на нашето съвремие е премиерът Бойко Методиев Борисов. Обединител и миротворец!", написа под неговите чудодейства фейсбук потребител. Може ирония да има в думите, но подобни хватки Борисов е прилагал и друг път - с тях пълни урни.

Стилът му винаги е бил неподражаем. И изменчив като река в краката на Хераклит ("Всичко тече, всичко се променя"). Някога той хулеше премиера Станишев, че участва в предизборни кампании, после заповядваше на министрите си да странят от агитации, сега сам се е нагърбил да връща народната любов, загубена поради Цветанов и други новодомци. И за да не остане някой неосведомен, излъчва странстванията си из страната на живо, като риалити шоу във „Фейсбук“.

Сърцата обаче отдавна са изстинали, съдържанието в урните този път може да е недостатъчно.

В отговор Борисов пак се променя

Кампанията започна с "Евроизборите ще покажат кой колко струва и нужен ли е предсрочен парламентарен вот", стигна до "Независимо от евроизборите не виждам основание за подаване на оставка". А кампанията още не е завършила. Какво ли ще чуем до края?

Цялата тази история е за човек, на когото много му е приятно да храни, пои, учи, лекува, наказва и опрощава народа. Даже е забравил как се изкарват пари в нормалния живот, вън от политиката, как се управляват и спестяват. Отдавна е покатерил Олимп, враговете го мразят, приятелите - изоставят, път за нормално слизане няма - може само през глава. Ако трябва, и хоро ще играе, с братовчедите на живо ще се сбие, последния лев от хазната ще изхарчи, и на последния министър главата ще вземе - но трябва да се задържи. Битката е за лично оцеляване.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Боко кърмачката

  33 2 Отговор
  ....и понеже имамнсамо една гърда, ще сучете подред !
 • 2 Будалата

  55 2 Отговор
  Тиква номер 1.
 • 3 Meganoob BG

  59 3 Отговор
  Да! Той пъха Христос в малкият си джоб. Със сладкодумие и селски изказвания 7 милиона души храни.

  Коментиран от #20

 • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  22 1 Отговор
  А ДАЛИ Е ИСКРЕНЕН
 • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  9 1 Отговор
  А ДАЛИ Е ИСКРЕНЕН
 • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  7 1 Отговор
  А ДАЛИ Е ИСКРЕНЕН

 • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  15 3 Отговор
  КОЙ СЬЗДАДЕ МУТРИТЕ В БГ БКП ДС ЛУКАНОВ
 • 8 чернобил

  6 71 Отговор
  Добре ,че е Борисов,да ни е жив и здрав поне още 100 години!С теб сме Бойко!
 • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  14 2 Отговор
  КОЙ СЬЗДАДЕ МУТРИТЕ В БГ БКП ДС ЛУКАНОВ

  Коментиран от #17

 • 10 1234

  59 1 Отговор
  Не остана миганин без тиквена фланелка! Много е щедър, гепи милиард, раздаде шапки и олио на кафявите!
 • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  21 0 Отговор
  ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА
 • 12 Радой Ралин

  38 0 Отговор
  ,, Г... със рози накичи ла...то да не личи"!
 • 13 Румен Потника

  11 22 Отговор
  А на мен и Деса Простакеса даже и ни начесва аналата.
 • 14 Doni Brasko

  59 3 Отговор
  Каквото и да прави чуждите инвестиции ги няма, народа живее бедно. Ако ГЕРБ спечели изборите, значи 100% вота ще е фалшифициран.
 • 15 1944

  26 1 Отговор
  и винету не е прочел комуниста безглаголен.
 • 16 БОЙКО...

  37 2 Отговор
  С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ПРАВИ... РАДВАЙТЕ СЕ!!!
 • 17 555

  17 1 Отговор

  До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  А кой създаде Мутро Тиквите

  Коментиран от #18

 • 18 Преброяване на бесните язовци

  5 0 Отговор

  До коментар #17 от "555":

  ДС-тата
 • 19 007

  26 0 Отговор
  Мъж г*м*о на дъжд, това е Бoботещият БОKОлyк, ама се прави на ни лyк ял, ни лук миpисал... :(
 • 20 сори

  25 0 Отговор

  До коментар #3 от "Meganoob BG":

  Аз няма с какво да ви нахраня мънички мои но ще ви нахраня с вяра .. Вапцаров Тиквата може и да не ни нахрани но ни осигури глоби и за следващия живот От мутра добро не чакаЙТЕ .
 • 21 Гербер

  14 0 Отговор
  Ееех Боко,Боко!!!
 • 22 Георгиев

  1 29 Отговор
  Да ни е жив и здрав премиера!!!
 • 23 Гербаджийски кавал

  19 0 Отговор
  ТОЙ СИ МИРИШЕ И ТОВА Е
 • 24 Тръмп

  0 36 Отговор
  Злобейте комуноидни гниди,а метрото си върви!!!:):):)

  Коментиран от #26, #28, #29

 • 25 А това

  23 0 Отговор
  Го прави най - добре да ни лъже и краде.
 • 26 Guest

  24 0 Отговор

  До коментар #24 от "Тръмп":

  Мноо си прост Сашеее! Ако си мислиш, че метрото и в Букурещ, и Прага, и Варшава не си върви. Ако си мислиш, че в Румъния не се санира по-ударно от при нас! С германски пари всичко е лесно. Виж, качеството е друга бира в България. Що ли?! Много е лесно с чужда пита помен да правиш. Баце добре го умее, а и има непросветени баламурници дето по-далеч от съседна паланка не стъпват: идеални за 'ликторат!

 • 27 Народът

  23 1 Отговор
  Гласувайте, бе хора! Едно малко усилие да отидете до урните ще ни освободи най-после от погнусата да ни поучават тези наглеци от шайката и да слушаме простащините на Борисов. Как да не се срамуваме, че сме допуснали да ни управлява толкова примитивен и нагъл тип, който не се е научил да говори правилно и родния си език. Ако нормалните граждани не се мобилизират този път, когато има реален шанс да се прекрати най-после криминалното управление на ГЕРБ и ОП, нямат право да се оплакват след това. Само БСП, въпреки недостатъците си, може да се справи с тази мафия. И погледнете в списъка след Станишев. Там повечето личности са несравнимо по-достойни от него. Подкрепете този, който е най-разпознаваем и е най-вероятно да получи достатъчно преференции, за да го измести! Най-голям шанс имат Велизар Енчев 110 и Деница Златева 107! Изберете си един от тях и дайте шут по мутрата Борисов с номер 18!
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор

 • 30 Този коментар е премахнат от модератор

 • 31 Слави Славов

  12 2 Отговор
  ПАТРИОТ Е ББ-ДУША ДАВА,НО НЕ СВОЙТА,А ДУШАТА НА НАРОДА/И ПАРИТЕ/!!!ЕДВА ЛИ НЯКОГА ЩЕ СЕ РОДИ ПО-ПРОСТ И НАГЪЛ ИНДИВИД ПО НАШИТЕ ЗЕМИ!
 • 32 Сашо

  7 0 Отговор
  Срам, срам, срам! Нашият интелигентен и древен народ допусна да го ограбват простаци! И мълчи и търпи!

  Коментиран от #34

 • 33 Лупи

  0 0 Отговор
  Скоро само "народа" от тия снимки ще остане да му прави компания на тая територия!
 • 34 Валери

  0 1 Отговор

  До коментар #32 от "Сашо":

  Народа ни е всичко друго, но не и интелигентен.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.