Last news in Fakti

23 Май, 2019 19:00 2 366 10

Владимир Костов: 1919 г. - 2019 г. - един век несуверенна Европа

  • уодроу уилсън-
  • ленин-
  • европа-
  • война

Има желание за по-друг Европейски съюз, за по-друга Европа

Владимир Костов: 1919 г. - 2019 г. - един век несуверенна Европа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Владимир Костов за сайта „Епицентър“

Преди век, в пролетта и началото на лятото на 1919 г., във Версай се провежда конференцията, официално обявила края на първата световна война. Естествено, с претенцията да определи и облика на света, който ще последва.

Предната година и на конференцията се чуват два необичайни за края на един военен конфликт призива. Ленин, лидерът на Съветска Русия, призовава светът да не се дели на победители и победени и се отказва от каквито и да било претенции към държавите, с които Русия е била в конфликт.

Уилсън, президентът на САЩ, оповестява пред самата конференция своя програма за следвоенния свят останала в историята като 14-те точки на Уилсън. Всичко дели Ленин и Уилсън, Съветска Русия и САЩ. Но е факт, че двамата апелират следвоенния свят да не бъде делен на победители и победени, и, като първа стъпка, да не бъдат товарени загубилите войната с непосилни репарации.

Сигурно светът, който последва, щеше да бъде друг, ако Версайската конференция се бе вслушала с внимание в думите на Ленин и Уилсън. Или поне в тези на единия от двамата.

И ако не светът, то най-вероятно поне мястото и ролята на Европа в този свят можеха и щяха да бъдат други.

Версайската конференция, командвана по същество от Великобритания и Франция, реши обаче друго и по силата на това решение Европа бе осъдена да извърви пътя, който знаем.

Те са го виждали във въображението си като апотеоз на една доминирана от съюза им Европа, своеобразен хегемон на света.

Поделянето на държавите на победители и победени, натоварването на последните с разрушителни репарации, те са си го представяли като утвърждаване на своето могъщество и чрез тях и това на Европа.

Изминалият век показа съвсем друг прочит на решението на Версайската конференция.

То се оказа последното суверенно решение на Европа.

Но отхвърлило призивите и на САЩ и на Русия, това решение не отвори път към някаква световна хегемония на една водена от Великобритания и Франция и техни съюзници Европа.

Обратно. То свали последната до ранга на резерв и поддържаща сила на страните от истинския първи ешелон в борбата за пътя на бъдещия свят.

Европейският съюз отбелязва многодесетилетно съществуване.

Но през всичкия си дълъг път, той не успя да си изгради

истинска обща социална политика, не постигна истинско наднационално политическо мислене и визия, не постави основите на своя обща армия и отбранителна политика, не намери сили да въобрази и прокламира своя амбиция за място всред най-големите в света. Все белези, които очертават категорично Европа не като суверенна сила, а като подържащ ансамбъл за политика, решавана от други.

Навечерието на изборите за европарламента показва, че в много европейски страни се проявява сериозно обществено недоволство от това състояние на нещата.

Има желание за по-друг Европейски съюз, за по-друга Европа.

Дали резултатите от изборите ще покажат начало на истинска промяна или само ще потвърдят съществуването на обществените недоволства?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    11 19 Отговор
    Гласувайте за евродепутати,кандидати,които са родени след 1989г.,само те ще могат генерално да променят ЕС,защото не са обременени със скрупули.Те са тези,които носят промяна,реална,те са образовани,имат нова визия,нямаме нужда от "старите кучета".Младите,младите ще променят света!

    Коментиран от #2, #5, #8

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    24 7 Отговор

    До коментар #1 от "Загрижен":

    Браво , един човек да направи верен анализ .Да Европа е полу колония на САЩ , беше такава и на СССР .Вижте индустриалния колос Германия ,и си спомнете " канцлер акт".
    САЩ са империя на злото , в момента
  • 3 ТОЧКАТА

    8 4 Отговор
    ДС ОЗНАЧАВА КАЧЕСТВО!!!!!!!НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ...и трезв АНАЛИЗ...А от това дЪРЖАВНИЦИТЕ правят политика,стратегии и тактики с хоризонт 50/100 години!!!...И НЕ ПУШАТ!!!!!!
  • 4 ТОЧКАТА

    21 6 Отговор
    Да ви кажа, то СИВ бе МНОГО ПО ДЕМОКРАТИЧЕН от ЕСъто....НИЕ!!!!имахме ГЛАС!!! а не да се разливаме в некакви,,, партийни ,,семейства,,,/!!!!подчинени на ,,империите..,,.в един ТЪП европарламент на >>>ЛОБИСТИ ОТ Брюкселският бизнес...точно копие на ВАШИНГТОНСКИЯТ!!!!!
  • 5 Густо Майна

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Загрижен":

    В България това е опасно! За справка Шиши. По 10.11.89 г. и той е бил 3-4 годишен. Значи поне за три поколения от тук нататък трябва да спрем да избираме наследници на червени и сини БКП-та! Каскетите са се просмукали за векове напред във всички държавни структури. Трябва изстъргване, последвано от обгазяване за тотално стерилно политическо и структурно пространство!
  • 6 Meganoob BG

    20 2 Отговор
    А после викат че Германия била лошата. Гнева на германският народ е бил толкова голям защото този Версайски договор направо на колония ги е превърнал, а след Втората световна става същата работа. Днес германците са длъжни да мислят само за работа и толерантност с всички мигранти. И капка патриотизъм да покаже германец, веднага започват да го наричан нацист, сякаш е нелегално да обича държавата си.
  • 7 Българофил

    12 4 Отговор
    На всяка цена Русия в Евросъюза. Нормална и спокойна Русия в ЕС. Вместо Англия. Но трябват декабристи. Като преди 200 години...
  • 8 Старо куче

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Загрижен":

    Колко много си в грешка. Единствения шанс е докато все още има хора с нормално възпитание, получено преди 1989 г. или малко след това, да спрат деградацията и да върнат Европа в нормалното русло. Колкото по напред в демоНкрацията са формирани, толкова са по- неадекватни, поне повечето.
    .
  • 9 Матей

    1 0 Отговор
    Несуверенна Западна Европа и дваж-триж по-несуверенна Източна.Русия в ЕС--това са врели-некипели.Имат си БРИКС--новият СИВ,скоро и нов Варшавски договор може да си издействат от НАТО,да е пълна картината.
  • 10 СТАЛИН

    0 0 Отговор
    днес 28 05 2019 владимир костов има рожденден-87г.