Last news in Fakti

25 Май, 2019 10:00 6 092 38

Китай е в задънена улица?

  • китай-
  • задънена улица-
  • сащ-
  • търговия-
  • си цзинпин-
  • доналд тръмп

Търговският спор със САЩ продължава

Китай е в задънена улица? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като китайският телекомуникационен гигант Huawei попадна в американския черен списък, а преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговския им спор се провалиха и друга дата не беше договорена, китайският президент Си Цзинпин заговори за нов "Велик поход". С това той прави аналогия с едно историческо събитие от 1934 - 1935 година - т.нар. велик поход на комунистите в китайската Гражданска война. Вярно е, че тогава комунистите претърпяват поражение - губят над 90% от своите сили, но пък това дава възможност на Комунистическата партия да се прегрупира и да започне наново.

Казаното от китайския президент трябва да разбираме вероятно като настройване на сънародниците му за предстоящи лишения в името на по-доброто бъдеще. Така тълкува думите му Ейбрахам Денмарк, бивш референт за Източна Азия в Пентагона и настоящ ръководител на програмата за Азия в независимия вашингтонски изследователски Център "Уилсън". Той смята, че Цзинпин подготвя китайците за нови икономически проблеми.

Думите на китайския президент обаче показват също така, че продължаващият търговски спор със САЩ е засегнал китайската икономика много по-силно, отколкото функционерите в Пекин са предполагали. "Те са били наясно, че това ще доведе до влошаване на конюнктурата, но търговската война със сигурност засили и ускори този процес", посочва Денмарк и добавя, че последиците са много по тежки, отколкото Китай е очаквал.

Думите на Си Цзинпин обаче биха могли да означават също, че Пекин не вярва, че ще успее да намери бързо изход от ситуацията. Китайското ръководство може да реши, че е разумно да изчака изхода от американските президентски избори догодина - с надеждата, че Тръмп ще претърпи поражение, а един президент-демократ ще бъде много по-благосклонен. "Ако Китай заложи на тази карта, това ще бъде истински покер", казва по този повод Ейбрахам Денмарк.

Рискована стратегия

Подобна стратегия на изчакването крие рискове - поради няколко причини, смята също и Ендрю Смол, експерт по за Китай във фондация "Джърман Маршал Фънд". Той посочва, че времето до следващите американски избори е много дълго и дотогава биха могли да се случат много неща с дългосрочни последици за китайската икономика.

Мерките срещу китайските телекомуникационни фирми Huawei и ZTE на практика означават, че те са изключени от американския пазар. Това, според думите на Смол, показва, че САЩ могат да навредят сериозно на китайската икономика, без Пекин да може да реагира на това. "С едно единствено движение САЩ нанесоха силен удар върху Huawei u ZTE", казва в тази връзка анализаторът.

За китайските технологични компании наистина е сериозен удар това да им бъде отрязан достъпът до американския пазар и до произвежданите в САЩ части. Ако и други големи международни компании решат да преустановят сътрудничеството си с въпросните китайски фирми, това може се окаже пагубно за тях.

При това поведението на Вашингтон спрямо Пекин може да е само началото, посочва Смол. "Засега мерките засягат само технологичния сектор. Но по принцип битката може да бъде пренесена и към всеки друг бранш, който е от първостепенно значение за Китай", посочва той.

Единство между демократи и републиканци

Но има и други причини, показващи колко контрапродуктивно би могло да е отлагането на търговските преговори за времето след следващите американски президентски избори: победата на демократите изобщо не е сигурна, а едно тяхно правителство би могло да утежни още повече положението на Китай, отколкото то е в момента.

Демократите могат и да не са съгласни със стила и методите на сегашния републикански президент Доналд Тръмп в търговския спор с Китай. Възможно е едно тяхно правителство да не желае да продължава сегашния курс в търговската политика – например това чрез наказателни мита да бъдат санкционирани други страни, включително приятелски.

Демократите обаче са съгласни с Тръмп по основния въпрос: САЩ имат нужда от нов вид отношения с Китай. И демократите, и републиканците си пожелават двете страни в бъдеще да участват в едно честно съревнование помежду си, казва Денмарк.

Само по един пункт демократите и Тръмп се разминават: "Ако си се прицелил в Китай, трябва да се опиташ да спечелиш на своя страна и други силни икономики, които също така имат резерви спрямо Китай. Едно правителство на демократите вероятно ще се опита да изкове международна коалиция срещу Пекин, което би го поставило под още по-силен натиск", добавя Смол.

Ейбрахам Денмарк от Центъра "Уилсън" смята, че Китай няма полезен ход: "Ако Пекин реши да преговаря с Тръмп, резултатът може да е всякакъв, след като знаем колко непредвидим може да е този американски президент. Ако обаче китайците решат да изчакат какво ще се случи на президентските избори, след тях те могат да се окажат в още по-неизгодна позиция за водене на преговори, отколкото сега с правителството на Тръмп."

Автор: Михаел Книге


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    18 19 Отговор
    Китайските милиционери плачат за развода с Новия световен ред. Натъжих се.
  • 2 син дзи пин

    20 40 Отговор
    Американците имат парите, ресурсите, и въспиращата ядрена мощ, комундетата имат много ефтини работни ръце, така е било винаги, колко лицензи откраднаха и крадът китайчетата от запада.А да забравих ами да продават на Руснаците с евтината им рубличка

    Коментиран от #31

  • 3 Солунския чудотворец

    44 16 Отговор
    Шантажът няма да мине, заяви китайското ръководство.

    Китай въведе ответни мита върху американските стоки. На всички им се струваше, че играта е наравно. Но: изненадааа!

    На американската борса започна паника — индексите рухнаха за един час и разбиха всички предишни антирекорди!

    Пострадаха много американки компании-гиганти, дори Apple, Tesla, Boeing, зависещи от китайския пазар.

    Коментиран от #6

  • 4 Бесен Язовец

    36 14 Отговор
    С амбициозния си проект за "Нов път на коприната" Китай успява да си извоюва нови пазари по цялото земно кълбо. Освен това Народната република притежава "спестовна книжка" с най-големите валутни резерви в света. Пекин следи зорко да не изпада във финансови зависимости. В същото време страната е най-големият кредитор на силно задлъжнелите САЩ. В търговската война помежду им това е инструмент, който не трябва да се подценява. Освен това Тръмп мисли в къси рамки - от седмица за седмица, докато Китай планира дългосрочно - за години напред, ако не и дори за десетилетия. Затова е крайно нереалистично онова, което Тръмп твърди - че просто нямало да търгува повече с китайците, ако те не приемели неговите условия.
  • 5 СссереМ

    32 10 Отговор
    Годишно САЩ внасят продукция от Китай за 540 милиарда долара. Тръмп иска да убеди сега своите избиратели, че китайците веднага ще започнат да си плащат митата за внасяната от САЩ китайска продукция, от което в американската хазна ще постъпват милиарди. Той обаче не им казва, че увеличените американски мита ще се плащат основно от вносителите, а те пък от своя страна ще ги прехвърлят по-нататък по веригата - върху производителите и потребителите в САЩ.
  • 6 факти

    10 28 Отговор

    До коментар #3 от "Солунския чудотворец":

    Въпрос на време е да се съвземат, докато Америка, може да се ориентира с платежоспособната европа, Китайчетата, с кой им остава да търгуват.

    Коментиран от #8

  • 7 СссереМ

    16 46 Отговор
    САЩ са велика държава,държава на свободата и неограничените възможности,не случайно 90 процента от нововъведенията започват от там,не случайно няма нормален човек който да не мечтае за зелена карта или работна виза,там изпъкват кадърните и можещи хора,а държави като китай,турция,русия и много други разчитат на евтината работна ръка и диктатурата,затова и винаги ще са на дъното.

    Коментиран от #9

  • 8 Солунския чудотворец

    27 7 Отговор

    До коментар #6 от "факти":

    Освен всичко Пекин може да спре да купува селскостопанска продукция и енергия от САЩ, да ограничи американските търговски услуги в Китай и да намали поръчките към "Боинг", пояснява Global Times. Китайски експерти обмислят възможността да разпродадат американски държавни ценни книжа.

    Коментиран от #17

  • 9 Сандокан с двата ножа

    23 8 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Обора е велика държава с велики дългове и неограничени възможности за увеличаването на същите тия дългове !!! Ама кранчето пресъхва вече ! Нова голяма депресия до 2034 година !!!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИКОНОМИСТ

    6 11 Отговор

    До коментар #9 от "Сандокан с двата ножа":

    от всяко дърво с вакуум между ушите не става.Първо се поитересувайте какво означават облигации и ДЦК.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сандокан с двата ножа

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "ИКОНОМИСТ":

    Не съм го измислил аз ако си прочел коментара ! Върви го кажи на Global Times !!!!
  • 14 Сандокан с двата ножа

    21 10 Отговор

    До коментар #12 от "цеко":

    Как едно време лева не се крепеше на долара и еврото пък оцелявахме ?!! Ама имаше златно покритие - не гола хартия като долара. Даже на двата лева пишеше- обезпечен със злато от БНБ !

    Коментиран от #15, #23, #27

  • 15 цеко

    12 17 Отговор

    До коментар #14 от "Сандокан с двата ножа":

    Само вие си живеете с идилията за едно време.Не можеш да разбереш че България ако тогава е била развита то и други държави с повече население и ресурси стремглаво са се развили и са ни задминали като са ни взели и пазара и преднината на износа.Аман от тия бленуваници ваши.

    Коментиран от #16, #36

  • 16 Сандокан с двата ножа

    13 6 Отговор

    До коментар #15 от "цеко":

    А ти си живей с бляновете за светлото бъдеще където вечно ще ходиш наведен напред .

    Коментиран от #18

  • 17 така си е

    6 17 Отговор

    До коментар #8 от "Солунския чудотворец":

    Е да де ама нали им требват долари а не юани и рубли горките китайчета как са принудени само да слушкат и продават хахахаха
  • 18 цеко

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "Сандокан с двата ножа":

    Като няма, какво да отговориш, приказваш бръщолевеници, много ясно.
  • 19 Тръмп

    4 21 Отговор
    Споко,ако се наложи Тръмп ще е Президента на Планетата Земя и 5 пъти!!!:):):)Дано не се налага,де!!!:):):)Комунизмът ще бъде изтребен скоро от Азия и Куба-Венецуела и ще настъпи Вечен ☮️!!!:):):)

    Коментиран от #20

  • 20 Путин

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    Още не съм решил кой ще спечели следващите избори.
  • 21 ПОЗНАВАЧ

    4 8 Отговор
    А как обясняваха разни ушанки обратното 👈😂😂💩
  • 22 soros

    8 12 Отговор
    крадливите жълти комунета скоро ще минот отново на ориз
  • 23 outlander

    12 14 Отговор

    До коментар #14 от "Сандокан с двата ножа":

    Какво златно покритие е имал лева бе, главуняк? Ако имаше златно покритие, нямаше да се срине при управлението на Виденов и да стане 3000 лв за долар. Златото беше "на съхранение" при господарите ви в кочината руслямистан и все още е там, България започна всичко отначало. Партийни дейци и комсолски секретари като Баневи разбиха и нарязаха заводи и фабрики, продадоха ги и прибраха печалбите. Лошото е, че такива като Румен Гечев, при който лева се срина, все още имат наглостта да се показват пред хората, че и да се кандидатират на изборите, заради което цялата страна още за десетилетия ще бъде най-бедна в Европа, докато измрат от естествена смърт всички тия схемаджии, защото видно е, че в бившата съветска колония нито закони, нито съдилища ги ловят. Пф, бил имал лева златно покритие!
  • 24 коко м

    10 8 Отговор
    Целият пасквил показва колко много са загубили аналитическата си мисъл американците. Цялата история на Китай е доказателство, че той постига целите си. Понякога бавно, понякога с крачка или две назад, но винаги постигат крайната цел. Затова инвестират в Азия, Африка, на Балканите и дори в Латинска Америка. Анализаторската импотентност на американските стратегически центрове доведе до сбъсък с ЕС по въпросите за Иран, в Сирия беше пълно фияско. Не е по-добро положението с Турция. Провали се организираният пуч във Венецуела. Успехите в Украйна, Бразилия и в балтийския регион не могат да компенсират понесените щети. Особено показателна беше позицията на Меркел и Макрон, които определиха САЩ като съперник (конкурент), а не като съюзник наред с Русия и Китай. За да победиш някого трябва да го познаваш, а се оказва, че американците въобще не разбират нито руснаците нито китайците.

    Коментиран от #26

  • 25 outlander

    11 10 Отговор
    В днешно време притежанието на злато дава сигурност, но не и просперитет и поддържане на дадена валута да не потъне. Да си мислиш, че златото ще ти поддържа валутата, е най-наивното нещо, но така може да разсъждава само един изостанал главуняк, който няма акъл и идея как да направи икономиката си стабилна и конкурунтноспособна, защото именно икономиката е това, което държи валутата силна и стабилна и ето защо долара е доминиращата валута в световен мащаб, а вие си мислете, че печатането го държи на повърхността. Ако беше така, както си въобразявате, що не обясните защо ЮАР, лидер в производството на диаманти, е бедна държава? Защо не обясните руслямистан, в който има злато, диаманти, дървен материал, нефт, газ и каквото се сетиш, защо е изостална колхозна кочина и икономиката им е по-слаба от на щата Калифорния, а рублата е 2 стотинки, уж едно време беше равна на лева? Не можете, понеже сте задръстени от руслямистанска пропаганда, която ви лъже на поразия и лежите на някакви стари лаври за съмнителното величие на колхозната кочина.
  • 26 outlander

    11 9 Отговор

    До коментар #24 от "коко м":

    Така си мислиш ти. Хартиения парцал на Атака и TV Алфа, плюс руслямистанската пропаганда, могат да ви лъжат както си искат, но фактите са съвсем други. В САЩ през 2017 г. китайците наброяват повече от 5 милиона души, през 2009 г. ушанките са над 3 милиона и 100 хиляди... няма да изброявам колко от останалите нации живеят в САЩ. И се опитваш да ни обясняваш, че американците не познават Китай и руслямистан ли? Брато, не живееме в 20-ти век, когато единствените източници на новини бяха парцала работническо дело и съветската телевизия и ако вярвате само на Атака, TV Алфа и пропагандата на колхозната кочина, значи много сте изостанали. Сега, щом си толкова навътре в материята кой как разбира останалите държави, ще ни обясниш ли на всички колко милиона американци живеят в Китай и колко в колхозната кочина?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    това!!!!много добре показва каква е зависимоста от ,,чуждият инвеститор,, и отворената икономика....
  • 29 ха ха ха

    1 0 Отговор
    тия не са у ред...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Вито

    5 3 Отговор
    Писах подобен коментар веднъж;писах го втори път;пиша го ЗА ТРЕТИ път. Другарки и Другари, АМЕРИКА е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА ;НАЙ-ВЕЛИКАТА.Докато в Китай живеят -китайци,в Япония -японци....и т.н. В Америка ОСНОВНИТЕ ГРУПИ, ОСНОВАВАЩИ ТАЗИ ДЪРЖАВА (преди около 300 години) СА ЕВРОПЕЙЦИ-ирландци шотландци, германци, скандинавци французи и т.н......Това което обединява тези етноси в усвояването на Новооткритите от Хр.Колумб земи са НАЙ-ВАЖНИТЕ И НЕДОСТИЖИМИ за останалия свят ЧЕРТИ СА .......... ЗАПОМНЕТЕ....СВОБОДОЛЮБИЕТО; АВАНТЮРИЗМЪТ И НАЙ-ВЕЛИКОТО ОТ ВСИЧКИ КАЧЕСТВА....
    .П Р Е Д П Р И Е М Ч И В О С Т Т А
    НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЪРЖАВА -НА ТАЗИ ПЛАНЕТА- КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ДОБЛИЖИ ДО САЩ! ЗАЩОТО ТЕХНИЯТ БОГ (парите са следствие ) е ИДЕЯТА. А най-великият президент(преди си мислех,че е Роналд.Рейгън, но и той е съпоставим) Е ДОНАЛД ТРЪМП!.

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Фактолог

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Вито":

    Разбира се – ИДЕята, но тя е – Хомо Луденс ... Играещия човек от себе – себе твори в по-добър вид. Да погледнем сега американеца – свободен цял ден да работи за Уол Стрийт, да се прибере пред телевизора за един филм с пържено пиле и картофки, и пак така на следващия ден. Свобода... да, свободата там най-точно я пресъздава великия Чарли Чаплин – това е Америка – ярка гротеска. ... Така че следващи път, когато отново решиш да пишеш за Америка, първо чети и гледай! ... Статуята на Свободата – седи и тя горката, и чака... чака да дойде!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Цеко,

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "цеко":

    Много ти е празна тиквата. И кой ни унищожи икономиката и ни открадна пазарите - Запада!
  • 37 Статист

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Вито":

    САЩ не е социална държава , затова 20 000 000 съществуват благодарение на купоните за храна .
  • 38 времето ще покаже

    0 0 Отговор
    ако КИТАЙ иска да бъде важен фактор в света зависи от него правил го е и това го прави достоен за в бъдеще.