27 Май, 2019 18:10 16 984 51

Трифонов: Партиите са на принципа „Ако мине“

  • слави трифонов-
  • субсидии-
  • партии

Оптимистичното е, че благодарение на онези свободни медии (предимно сайтове), които не скриха скандала със субсидиите, но и на многото свободни и отговорни граждани, които не си мълчаха, над 30 милиона лева от нашите пари няма да потънат в партийните каси

Трифонов: Партиите са на принципа „Ако мине“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес Министерски съвет предложи законова промяна, чрез която държавната субсидия за партиите да стане 11 лв. на получен действителен глас от партия или коалиция. Нещо се обърках – според закона, държавната субсидия и сега си е 11 лв. на получен действителен глас. Така пише в Закона за държавния бюджет. 11 лева.

А това че партиите години наред са си трайкали, че им отпускат повече от законово установения размер субсидия, не е проблем на никакъв закон. Проблемът е в незаконното прилагане на закона. Прилагане на принципа „Ако мине“. На този принцип миналата година партиите са получили по 13,23 лв. на глас. А не по 11 лв. Така бюджетът за 2018 г. е бил ощетен с над 6,5 млн. лева.

Днес със „законовата промяна“ правителството предлага партиите да върнат надплатените субсидии със задна дата – от 26.05.2016 г. до днес. А всъщност, партиите трябва да върнат парите и без тази законова промяна, трябва да ги върнат и заради сега действащия закон. Освен това, трябва да върнат не само надвзетите пари след 26 май 2016 г., а и надвзетите пари от 2002 г. насам.

Според изчисленията на Министерски съвет, само от 26 май до днес партиите трябва да върнат 18,6 млн. лева. След нашите разкрития за завишените субсидии, ще се спестят и още над 13 милиона лева, които партиите няма да могат да прилапат незабелязано в оставащото време от мандата на това Народно събрание.

Правителството и финансовият министър обясниха, че искат законовата промяна и връщането на надвзетите пари заради „обществените настроения“. Само ще припомня на правителството и финансовия министър, че обществените настроения са за 1 лев държавна субсидия, а не за 11лв. Така решиха над 3 милиона и половина българи, гласували на национален референдум. Управляващите не се съобразиха с волята на тези 3 милиона и половина избиратели и обявиха референдума за невалиден. Само ще отбележа, че на вчерашните избори гласуваха под 2 милиона души. И изборите са валидни.

Все пак, искам да кажа нещо оптимистично, и същевременно обнадеждаващо. Това, че над 30 милиона лева от нашите пари няма да потънат в партийните каси, е благодарение на онези свободни медии (предимно сайтове), които не скриха скандала със субсидиите, но и на многото свободни и отговорни граждани, които не си мълчаха за това как се точат нагло парите на всички данъкоплатци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вес

    26 193 Отговор
    Скрий се бе чалгар
  • 2 Нина

    16 164 Отговор
    ха ха ха Славчо пак Герб бие ха ха ха Духай !?

    Коментиран от #15, #17

  • 3 Тръмп

    25 124 Отговор
    А Славчо е на принципа "Дай" за да храча Чалга!!!:):):)
  • 4 123

    34 130 Отговор
    Ако вкарат в политиката и този, напускам България с цялото семейство завинаги!

    Коментиран от #10, #44, #45

  • 5 минаха и отминаха старите времена

    73 5 Отговор
    Грешка.Не ''ако мине'',ами ''ЩЕ МИНЕ''.
  • 6 Давай Слави

    134 26 Отговор
    С теб сме Слави. Трябват родолюбци, като теб на майка България. Освободи България от мафията и ще останеш вечен в историята.

    Коментиран от #13

  • 7 ГОСТ

    49 8 Отговор
    И яз съм на тоя принцип,като вида яка мадама предлагам,АКО СТАНЕ.
  • 8 Батман Боко

    49 4 Отговор
    Доживяхме да видим,как цигани дават пари на бедни българи,за да гласуват за определена партия,ето това е пътят към развитото,отговорното гражданско общество.
    Интеграцията е почти факт,факт е това в малка бедна община,циганите да плащат на българите,доживяхме,Боже,ще се заобичаме пак с братята,НАРОДЕ????Мир и любов!
  • 9 Класик

    113 7 Отговор
    "Чалгара" ви разкрива измамата.А къде бяхте вие-умните,образованите "нечалгари".
    А не е ли време да се потърси и съдебна отговорност от министъра на финансите?
  • 10 987

    52 30 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    България няма нужда от типове като тебе.Заминавай веднага!
  • 11 учиндол

    20 56 Отговор
    Станислав Трифонов отново опипва почвата за политиката. Там парите са повече и е разкешил за нови сондажи и медийна подкрепа. Честно казано, не ме учудва колонка в най-четената онлайн медия, учудва ме факта, че очевидно се харесва на присъединената снимка, защото знам, че е педант и нищо не оставя на случая. А може би отправя послание, което ще бъде разбрано от конкретен кръг хора. Не знам дали се е прицелил в психично болните, но наистина ви питам - какво мислите за поредния спасител?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 русенец

    26 28 Отговор

    До коментар #6 от "Давай Слави":

    Че от каква мафия ще те освобождава? Нима си толкова млад, че не помниш какви минети правеше на Сашо Дончев и на шефа на Мултигруп. Да ме прощаваш, ама му забравих името. Слави е толкова мутра , колкото и Гриша Ганчев, просто е мутра с тясна специализация чалга.
  • 14 Нов

    48 9 Отговор
    Хайде Слави! Ти и хората зад теб сте алтернативата. Слаба изборна активност точно поради липса на реална алтернатива.
  • 15 Битите

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нина":

    Бити сте от хората - 1/3 гласове от 1/4 гласували, а на миналите избори 1/3 гласове от 1/2 гласували... смятай ако можеш
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Валери Симеонов

    12 41 Отговор
    Какво мецаш бе, чалгар. Бъркайки в скъсания ми джоб, внимавай да не се натъкнеш на нещо твърдо. Чалгар. И сценаристите са ти чалгари. Чалгари мъдрят политика, това го няма никъде по белия свят... после пишете доноси до Репортери без граница как сте нямали свобода на словото и те ни изтипосат на 111 място. Заради тебе. Чалгар.

    Коментиран от #39

  • 19 Guest

    37 3 Отговор

    До коментар #16 от "дада":

    Нищо гнило няма. От 6.3 млн. излязоха само 1.8 млн. ГРОБ са "спечелили" със 7-8 % от ИМАЩИТЕ ПРАВО да гласуват! Т.е. трагично е да се пльоснеш пред журналята и да си викаш сам "Аве Цезар - велики сме". Може би само 100 к души са се разходили до урните за протестен вот (тип Иванчева). Останалите са държавният апарат (под строй за ГРОБ) и разни сдухани лумпени (дърти комуняги, ксенофоб-патриоти, догановата орда). Ако сложим 30 % перманентно не гласуващи, значи към 2.5 млн. - активни и съвестни люде не виждат смисъл да се хабят вече за тази леш, която им се сервира вече 30 год., а в последните 10 е направо трагикомедия!!! Изход: 1. Трифонов, 2. Радев, 3. Манолова, 4. 1+3, 5. 2+3, 6. 1+2+3, 7. Ако не се случат от 1 до 6... Закриваме, няма смисъл!

    Коментиран от #20, #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ние сме с теб

    34 5 Отговор
    Браво, Слави, радвам се,че има хора, като теб и твоя екип.Закони има ,но няма кой да ги спазва, затова сме на това дередже.

    Коментиран от #50

  • 22 Петя

    26 3 Отговор
    Всичко хубаво, ама вожда като беше при теб беше много стреснат. Как да ти повярвам?
  • 23 Rapon

    16 3 Отговор
    Може и да опита да стане политик нищо не губим
    В
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хитър Потър

    6 1 Отговор
    Щом са надвзели /разбирай откраднали.../ Не трябва ли да бъдат ... поосъдени ...? И, ако върнат откраднатото ... Венету ще ти напълни лайняната уста с нашите пари ... За услугата ... Не ли ...? ✨😂🖕🥕
  • 27 Клюкар

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Guest":

    Какви 1.8 милиона??? Дали е имало и милион!!!. Хващам се на бас,че баба ми и дядо ми, които са починали преди 40 г. са гласували.
  • 28 Асен

    22 0 Отговор
    Гледам коментарите, и немога да повярвам колко глупави хора има. Имам въпрос към вас, в место да плюете Слави или Бойко, защо не опитате нещо ново, някаква промяна. Стига със това "Този е виновен, онзи ще ни спаси" трябват промени. Аэ лично не искам Герб или която и да е друга партия ( от Сегашните) на власт. Искам нещо ново различно, искам промяна, на 22 години съм и от както се помня, е едно и също. Някой се оплаква от държавата ни, все нещо не е наред. Ами докато ни управляват едни и същи, Така ще е.

    Коментиран от #31

  • 29 месара

    4 9 Отговор
    айде и селския прът се изказа!
  • 30 Летец

    13 4 Отговор
    Браво на Слави!
  • 31 Басри

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Асен":

    Защото са малки злобни хорица на които силицата им е само в писане на клевети!
  • 32 бай Хой

    6 0 Отговор
    Хахаха крадец да върне откраднатото и то в България хахаха, това никога няма да стане.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 боян

    6 1 Отговор
    не гласуват хората защото са едни и същи БОКЛУЦИ
  • 35 Jack Bauer

    6 3 Отговор
    Слави е поредния дудук който иска да се нареди на държавната хранилка. ББ като беше в неговото "шоу" мълча като ученик в 1ви клас. Но за едно нещо е прав: Публикувано във факти.бг: Така решиха над 3 милиона и половина българи, гласували на национален референдум. Управляващите не се съобразиха с волята на тези 3 милиона и половина избиратели и обявиха референдума за невалиден. Само ще отбележа, че на вчерашните избори гласуваха под 2 милиона души. И изборите са валидни.

    Коментиран от #40

  • 36 гошо

    1 1 Отговор
    Симионов крадец ти си за ЗАТВОРА а не депотат
  • 37 Бесен гражданин

    6 1 Отговор
    Браво Слави! България има нужда от хора като теб доказали се през годините. Няма по-голяма наглост от това 3млн. избиратели да искат да се премахнат субсидиите, а те да заявяват че ще връщат стотинки. Хората са бесни от това. Поведението на партиите ни кара да спрем да гласуваме за да можем да си постигнем целта, а именно премахване на субсидиите.
  • 38 вида

    3 2 Отговор
    Браво на Слави Трифонов, че не оставя на мира тези корумпирани политици. Те вместо да служат на народа, гледат все как да откраднат нещо. За да замажат все пак неприличното си поведение, ще е добре тези върнати откраднати пари да се внесат в бюджета на министерството на културата и да се разходват за опазване на културното наследство, което се разпада пред очите ни.
  • 39 Упс

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Валери Симеонов":

    А ти какво остави след себе си освен драсканици тук?Демек,кръгло нищо.
  • 40 Упс

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Jack Bauer":

    По какво отсъди,че това е вярната информация?Просто прочете какво са ти писали "реномираните" ресърч агенТции и го прие за вярно?Пак смях с тези машини и преброители-аложници,Ганьо не признава какъв тип избори са, важното е да е по Ганьовски.....И стига с тази прехвалена Европа,ние сме на Балканите,Европата винаги е била далеч от нас и за нас и така ще бъде,който се заблуждава,че е равен на тях си е негова работа.
  • 41 Боко

    2 0 Отговор
    Сега всички партий да върнат с 5 години мазад надвзетото в бюджета, че да мога аз като наближат изборите на есен да си ги раздавам на който си искам и колкото си искам че да спечела и тия избори с на балъците... пардон с на на народа парите
  • 42 Проблемче!

    2 0 Отговор
    Парите са незаконно раздадени! Горанов трябвА да ги връща!
  • 43 Неизвестна

    3 2 Отговор
    Много го мразят Слави защото не е зависим от никого и много хора не могат да разберат че той показва кирливите ризи на всички а не избирателно
  • 44 Северозападен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Кини!
  • 45 Киркор

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    И не се завръщай!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Капка

    1 0 Отговор
    Той Слави има достатъчно спечелени пари от шоуто си ,дали с чалга или не , доказал се е .Влиза в политиката щото го усеща като призвание и патриотизъм .Хората спряха да гласуват ,щото знаем ,че с нашите гласове или
    без тях ,ще си нагласят нещата и ще са на власт същите . Ако Слави се опитва да вкара страната ни в правия път съм с него ,че и цялото ни семейство.На 42 съм и зам за комунистическото време,прехода и демокрацията.Нищо не се е променило към по-добро.Историята на България се преповтаря още от създаването ни.
  • 48 Sen

    0 0 Отговор
    2Браво Слави, стискае ти палци.

    Коментиран от #51

  • 49 Лудетина

    0 0 Отговор
    Славчо , разпродаваш ли балета да си взема една-две балерини
  • 50 Законите са

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ние сме с теб":

    За тези които могат да ги “четат”. А за тези които вярват на други които са на принципа “аз ше ви го прочета” са болшинството. Българинът трябва да се научи да чете да вниква в текста! Осъзнавайки закона, глиганите ще се уплашат....
  • 51 Пробвай да

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Sen":

    Стискаш мъдете, помага!