Last news in Fakti

28 Май, 2019 19:01 1 986 16

Победители и победени!?

  • избори-
  • победители-
  • вот-
  • резултати

Протестен вот е самият факт, че до урните отидоха 26% при 35% преди пет години

Победители и победени!? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случи на проведените евроизбори?

Версията на управляващата партия и обслужващите ги мeдии е: „голяма победа на Бойко Борисов и бетониране на правителството до края на мандата”.

Но един по-обективен прочит на събитията очертава друга картина – станахме свидетели на протестен вот във всичките му възможни форми и проявления.

Протестен вот е самият факт, че до урните отидоха 26% при 35% преди пет години.

В много европейски държави активността е над два пъти по-висока.

Обществената погнуса от корупционните скандали във властта засега премина в масова апатия, което може би успокоява управляващите, но те трябва да са наясно, че изборната победа не слага точка на скандалите, по тях тепърва трябва да се дават отговори.

И тогава на помощ няма да могат да дойдат нито пиарски кампании, нито послушни медии, нито ефектът „Цветанов плюс” за мобилизиране на контролиран и чиновнически вот.

Резултатите са ясни и за БСП. Социалистите не можаха да надградят антикорупционната реторика и да дадат убедителна алтернатива, че промяната е възможна сега.

Протестният вот се прояви във факта, че отлив има у всички основни партии с изключение на БСП.

От ГЕРБ спрямо предишните евроизбори са се оттеглили над 100 хиляди избиратели!

Спад бележат също патриотите и ВМРО, ДПС, „Воля” и старата десница. Някои от тях спечелиха мандат, но и това не може да скрие, че легитимността им отънява.

Факт е, че протеста си гражданите тематично изразиха във вот за малки партии и независими кандидати с лична кауза – радикално лява политика, екологична защита, срещу своеволията в съдебната власт.

Този протест по всичко личи също ще се разраства в бъдеще, защото ощетените „малки” безправни хора у нас са милиони.

На управляващите обществото даде отсрочка, но не и мандат да продължите постарому.

Ако политическата класа на прехода не разчете шамара, който избирателите ѝ удариха, и не предприеме радикални действия за очистване от корупцията, ако не върне морала и идеите в политиката, на следващите избори наказанието на избирателя ще е много по-тежко – така както се случва вече в някои европейски държави, където традиционните партии и политици бяха безславно „пенсионирани”.

Коментарът на Светлана Шаренкова е публикуван в epicenter.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НАРОДА ПАК ВИ

    13 31 Отговор
    ИЗРИТА С ШУТОВЕ В БЕСЕПЕРАСТКИТЕ ЗАДНИЦИ.!!!
  • 3 Джудже

    16 9 Отговор
    И какво ще стане на следващите избори? Ще останат да си гласуват само платените избиватели, статуквото пак ще се запази, а на ГЕРБ, БСП и ДПС няма да им пука защото пак ще си правят далаверите благодарение на купените гласове.
  • 4 Тръмп

    14 30 Отговор
    Хората са добре и са спокойни за това ги домързя да гласуват!!!:):):)На комуноидната Шаренкова се връзват само дебилите и деменциите!!!:):):)
  • 5 БСП ДПС Евророма

    12 20 Отговор
    С лъжи и манипулации се видя дъкъде стигна БСП. А тази придворна подлога от въпросния сайт не предлага нищо ново. Дори цитираните 26% са поредната комунистическа лъжа. ИСТИНАТА е: "33,27% е била избирателната активност на евроизборите – при вече 100 процента обработени протоколи в Районните избирателни комисии". Позитанското падение е голямо, те си заминават, но откраднаха две десетилетия от българския преход, и провалиха живота на сегашните 60-годишни. Това е равносметката на тия БОКЛУЦИ.

    Коментиран от #15

  • 6 Ханко от село Осеня

    9 16 Отговор
    Бля , бля , бля , а какво пишат слугуващите на компартията медии , ами ей такива глупости като тази статийка . Мисля че ГЕРБ отнесе шумкарите доста показно , направо ги насра , по добре да замълчат с наведени глави.
  • 7 Morgoth

    5 12 Отговор
    Не знам как ги изчислявате тези проценти при списък, който скоро ще съдържа повече хора, отколкото има в държавата. В европейският сайт за с резултатите на всички активността ни е 30,83%, ако се извадят мъртвите души от списъците активността ще надмине 35%, а това е нормално за източно европейска страна. Останалите не са по-активни.
  • 8 Ядеитн

    3 3 Отговор
    Я па тая. На кой му пука. Уредиха са на болярски кеф 17 люде чорбаджии. Ша ядат, ша пият и широк живот ша живеят у европейскио парламент. Пък раята пак ще я яхат. Тя, раята е направена за туй - да я яхаш и по три кожи да и съдираш.
  • 9 Пенчо

    4 1 Отговор
    Истината е, че избирателите на ГЕРБ не гласуваха, заради апартаментгейт, а избирателите на БСП са си просто толкова.
  • 10 Един

    0 1 Отговор
    Фактът е един: както и да си чешете езиците ЖАБЕТО ЩЕ ГО РУЧАМЕ ЗА ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ !
  • 11 Емил

    1 4 Отговор
    Борисов е слаб премиер, но към момента е без алтернатива. Ако след месец поеме път към еврозонат (твърд график) - ще спечели и следващите парламентарни избори!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иванов

    5 0 Отговор
    Някой от вас би ли предположил без МЪРТНИТЕ ДУШИ колко % живи хора са гласували? Може би 12%? Ето това е великата победа на Тиквата, аферим!!!
  • 14 Иванов

    4 0 Отговор
    Някой от вас би ли предположил без МЪРТВИТЕ ДУШИ колко % живи хора са гласували? Може би 12%? Ето това е великата победа на Тиквата, аферим!!!
  • 15 Истината е

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "БСП ДПС Евророма":

    Че реално за герб са гласували около 10 процента.21процента е за вярната им администракия. А бсп имат 24,но са подкрепени от обикновените хора.Така че истинския победител е бсп
  • 16 Истината

    0 0 Отговор
    Или по точно една трета от една трета са гласували за престъплата шайка