30 Май, 2019 16:00 3 133 102

Тихата русификация на България, рискове, възможности и предизвикателства, част 3

  • русификация-
  • българия

Възможна е екзистенциална заплаха за националната ни сигурност

Тихата русификация на България, рискове, възможности и предизвикателства, част 3 - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато се анализират рисковете от високата и неограничена имиграция на руско-езична или всяка друга етническа група, краткосрочните, видими или доминиращи характеристики не винаги са най-важните. Отчитането на потенциалните, устойчиви, скрити или пасивни, дългосрочни явления и последствия, особено откъм потенциал за дестабилизиращо въздействие на различни имигрантски групи върху икономиката, обществото и институциите, придобива решаващо значение. Проверката за подобен деструктивен потенциал на входящите потоци от бежанци и икономически имигранти от Юга, които идват от различен религиозен, етнически и расов корен, става критично необходима.

Не случайно имиграционните политики в Източна Европа започнаха да омекват от първоначалните си абсолютни крайни стойности. Бавно и полека правителствата на страните ЦИЕ научават, че имиграцията е единственото лекарство за критични социални, квалификационни, трудови и демографски дисбаланси. Повечето от популистите – непримирими критици на имиграцията – включително в Унгария и Полша, мълчаливо насърчават икономическите имигранти от близката Украйна. Само в Полша броят на украинците надхвърли милион и половина. Полша и Чешката република насочиха вниманието си към привличане на имигранти от Филипините в отчаян опит за справяне с критичните дефицити по отношение на недостига на работна ръка.

Въпрос на малко време е липсата на кадри да удари силно върху растежа и да принуди правителствата в региона да разширят географския обхват на допустимата имиграция, като насърчават и селектират, вместо да спират имиграцията. Източна Европа ще трябва да се конкурира със старата Европа за благоприятна имиграция, като се отвори към страни, които понастоящем се считат за рискови. Това, което повечето правителства в ЦИЕ се надяват, е, че имиграционния процес може да бъде управляван, като преход от политика на затворени към постепенно открехващи се врати, като изборът се спре върху доброкачествения етно-културен, расов и религиозен микс. Отхвърлянето и негативното отношение към мюсюлманите също неизбежно ще претърпят еволюция, като ограниченията постепенно ще се ограничат върху най-радикалните и екстремни елементи.

В рамките на имиграционния микс, който се формира в зоната между неизбежното и целесъобразното, руско-езичните имигранти, украинците, молдовците и другите имигранти от бившия Съветски съюз са повече от добре дошли, при условие, че не клатят лодката на България. Защото това, което се възприема като негативен имиграционен потенциал на ислямските имигранти и особено на тяхната радикална част, е вярно и за всеки друг етнически или религиозен екстремизъм, включително за имперските и радикални руски православни имигранти. Част от тях не само отричат основните европейски ценности, но смятат, че тяхната мисия е да насочат и направляват страната домакин на тяхната миграция извън избрания път на ЕС и НАТО. Такива екстремисти не са добре дошли, защото целта им е не да се интегрират, а да подчиняват, не да правят по-богата и по-сигурна България, а да я направят по-зависима и да оставят зони на уязвимост, които да се използват от Кремъл.

Защо е важно хората, които се занимават с изследване на процесите в сферата на имиграцията и демографията да излязат и да говорят публично за имиграцията?

Призовавам хората, които изследват имигрантската вълна на рускоговорящите и са представили докладите си по темата на правителството и на най-висшите политически длъжности, за да излязат с публично оповестяване на своите изводи и констатации. Това не е само тяхно право, но и задължение като граждани. Те не бива да се страхуват от последствията за себе си, защото въпросът е от изключително значение за националната сигурност. В тази връзка си струва да припомним последните изменения в законодателството на ЕС, по отношение защитата на лицата, т.н. whistle blowers, които подават сигнали за нередности, относно злоупотреба с власт, корупция, и задържане от обществеността на информация.

Европейският надзорен орган по защита на данните е институцията, която съгласно новото законодателство наблюдава и контролира прилагането на новото законодателство на ЕС, като гарантира, че самоличността на лицата, подаващи сигнали за нередности, включително медиите, се пази в тайна и че държавните институции не могат да ги преследват.

Това важи за утвърдените демокрации, въпреки че и досега защитата на правата на лицата, подаващи сигнали за нередности, е огромно предизвикателство за Европа и САЩ. Има въпросителни относно спазването от страна на България на този нов законодателен акт на ЕС, в контекста на пленяването на институции и медии при спазването на международните стандарти в областта на свободата на медиите, правата на човека, борбата с корупцията и със злоупотребата с власт.

Категорията на държавни служители, защитени от европейското законодателство, включва работещите в институтите на Българската академия на науките, университетите, Националния статистически институт, министерствата и държавните агенции. Задържането на критично важна за обществото информация, съзнавайки тежките последици от неконтролираната имиграционна вълна от Русия, се квалифицира като потенциално нарушение не само на морала, но и на закона.

Тихата русификация, която остава под радара на обществено внимание, с мълчаливото съгласие на властите, е не само предизвикателство, но и възможна екзистенциална заплаха за националната ни сигурност.

Какво следва?

Ефектът от засиленото присъствие на рускоговорящите имигранти вече се усеща, особено по време на избори, когато все повече партии се стремят да си осигурят гласовете им. Говорещите руски имигранти вече се смятат за сила, с която трябва да се съобразяват, способни да наклонят крехките вътрешни политически баланси на фона на липсващата от вътрешното уравнение българската диаспора в чужбина, която до голяма степен не може да достигне до избирателните урни. Избирателният процес е толкова силно манипулиран, че това, което излиза като резултат и като политическо представителство, е изкривена картина на България, в която изкуствено се стимулира ръст на евроскептиците и противниците на НАТО сред избирателния корпус, особено в региони с висок дял на рускоговорящите имигранти.

Вероятността за поява на руска партия е следващата възможност, наред с другата етническа партия – Движението за права и свободи. Въпреки опитите на различни русофилски партии да обслужат интересите и нуждите на рускоговорящото малцинство, те имат смесен успех, тъй като новите поколения български русофили имат далечни познания за руската култура и традиции. Партия на рускоговорящите имигранти в България може да наподобява аналозите в балтийските държави. В текущите избори за Европейски парламент в България има най-малко три партии, които се опитват да представят гласовете на рускоговорящите и на русофилите – удобно прикрити под маската на националисти. Съдейки по избирателните му възможности, рускоезичното малцинство може да избере поне един евродепутат, особено при ниска избирателна активност и висока вътрешна мобилизация.

Следващата стъпка, която логично произтича от това, може да бъде искане за статут на етническо малцинство, стимулирайки подобни искания и действия на етническото турско, дори и на ромското малцинство. Не се заблуждавайте, във всички случаи ще имат достатъчно основания, като се позовават на стандартите на ЕС за колективни човешки права и свободи. Местните, българските проекции на „сърдечния съюз“ на Путин с Ердоган трябва да бъдат взети под внимание.

Тази стратегическа връзка вече дава плодове – обърнете внимание на коалицията Марешки – Орхан Исмаилов, въплъщение на връзката на Москва и новото и приятелство с Анкара. Не твърдя, че тя ще сработи, а че външни сили налагат немислими схеми. Подобна координация на руските и турските стратегически интереси не се ограничава само до България, а засяга целия балкански регион.

Независимо от новите стратегически взаимодействия между Москва и Анкара, дълбокото недоверие между тях лесно може да надделее над тънкия слой на симпатии. Петата колона на Русия не си губи времето, когато стане въпрос за разпалване на противоречия и истерия за териториални претенции на Ердоган към България. Крайният резултат е пълно размиване на проблема с имиграцията и открояване на „дупките“ в отсъстващата имиграционна политика на страната – както на способността за ранна диагностика, така и на предотвратяване и терапия на заплахите за националната сигурност.

Разликата между бежанците и икономическите имигранти е до голяма степен семантична, но българското правителство смята, че руските имигранти трябва да бъдат третирани в отделна индивидуална лига.

От една страна, не мога да си спомня случай България да е предоставяла на руски гражданин политическо убежище!?

От личен опит зная, че руски политически имигранти, които пребивават в Западна Европа, отказват да приемат уверения за личната им сигурност при пътуване към България. Те се страхуват, че могат да бъдат репатрирани в Русия, без да се стига до съдебна процедура. Съгласете се, че имат право, особено в контекста на новините, че правителството на Борисов не спазва закона, като връща политически противници на Ердоган без съд.

С течение на времето следва да очакваме новата нормалност – пребиваващите у нас рускоезични имигранти с постоянен или временен статут на пребиваване, ще потърсят собствени си училища, гимназии, университети (помните случая с искането за Славянски университет!). След това ще имат църкви, неправителствени организации, медии и местни филиали на руски патриотични фондации, базирани в Москва и др. Дълго преди това да се случи, правителството и специалните служби трябва да изпълняват дълга си към обществото, като го информират за рисковете и последиците.

В този момент, повторение на Кримския сценарий, изглежда твърде екстремно и невъзможно. Но така изглеждаше и руската опасност за Украйна, когато се подписваше Будапещенския протокол през 1994 г., която трябваше да и гарантира суверенитета. Управлението на рисковете за националната сигурност предполага ранното им откриване и третиране, дори на онези, които изглеждат като най-отдалечена във времето и маловероятна заплаха.

Без контрол, доминирана от един основен източник, имиграцията мoже да се превърне в дългосрочна заплаха за развитието на България.

Разстоянието между немислимото, от една страна, и мислимото и вероятното, от друга, не е маркирано от светофари.

Бел. ред. Материалът е поместен в сайта bulgariaanalytica.org


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    55 42 Отговор
    Българите са русофили още от 1887г.та чак до днес. сорософикацията обаче е от скоро, и това е вече заплаха за нац. сигурност, вече и история подменят с цел пилене на мозъци!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Meganoob BG

    55 39 Отговор
    Кое да и е тихо като всеки нормален българин е русофил. Трябва да си психично болен или просто същински Бай Ганьо за да таиш омраза към народ който говори на същата реч като тебе. Само министрите на килипира мразят Русия, защото има килипир в това, а други го правят от комплекс за това че ако не си про-западен, не си модерен едва ли не. ПФФТ!

    Коментиран от #5, #14, #15

  • 4 Балканджи Йово

    29 21 Отговор
    Амми!С пълна пара си върви и то не тиха турцификация,под претекст на измислена в краткосрочен план русификация.Та да минава номерът.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лицемери

    42 27 Отговор
    Страх ни е от " русификация " , ама ни навиват да приемаме негра , мюсулмани и всякакъв там башибозук !
  • 7 американската нация е най гнусната нация

    40 26 Отговор
    да припомним думите на Цар Борис! "винаги с Германия но никога против Русия"!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сарматиан

    29 18 Отговор
    Нямам нищо против руският народ защото той е изстрадал също като нас българите. Обаче когато стане дума за политиката на Кремъл там нямам илюзии, че винаги се сещат за нас единствено когато трябва нещо да ни ограбят. Докато тук не дойде на власт правителство което да милее за българите и България вместо за своя джоб живот няма да има а мигрантите просто не биха живели или работили в такава среда. Гладно не де седи господа крадци.
  • 10 123

    28 27 Отговор
    По-добре русификация, отколкото джендъризация съпроводена с дебилизация!
    Центаджиите са най-простите, гнусни, бедни и нещастни същества в света! :) Единствено ги интересуват наркотици и алкохол! :)
  • 11 жабоеж

    24 25 Отговор
    този автор по добре да си отвори очите и да види ,че следващия път когато пише подобна статия вече ще го прави на турски ...т.е. заравяме си главата в пясъка .
  • 12 Бесен Язовец

    14 18 Отговор

    До коментар #5 от "Гаргамел":

    Сигурно работиш в,, Карлуково" или на,, 4ти Километър" не е нормално да мразиш хора а е нормално да обичаш хора!
  • 13 Доктор Стамболов

    23 24 Отговор
    Именно през 1887 година доста русофили бяха церени за бяс и кротнаха за доста време.

    Коментиран от #16, #63

  • 14 Истината

    28 15 Отговор

    До коментар #3 от "Meganoob BG":

    Е, че самото съществуване на РУСОФИЛСТВОТО И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНО ДВИЖЕНИЕ Е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ. Представете си да съществуват национални движения Туркофили или Американофили, които да правят същите свинщини както русофилите и всяка година да се събират-едните край язовир Кърджали, а другите край яз. Искър, да развяват турски или американски знамена, да пеят маанета или кънтри и да мечтаят как ще посрещат - едните турските аркадаши а другите американските френдове.
  • 15 Българин

    28 19 Отговор

    До коментар #3 от "Meganoob BG":

    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.
  • 16 Церн

    19 21 Отговор

    До коментар #13 от "Доктор Стамболов":

    Нали помниш какво му се случи на Стамболов Сатрапа.

    Коментиран от #20, #85, #102

  • 17 Истината

    24 15 Отговор
    Димитър Благоев:



    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“ ( „Принос към историята на социализма в България“, София, 1976 г.)
  • 18 Българин

    23 17 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.

    Коментиран от #34

  • 19 Психиятъра

    23 21 Отговор
    Самата дума РУСОФОБ ИДВА ОТ ФОБИЯ А КАКТО ЗНАЕМ ВСИЧКИ ФОБИИ СА ПСИХИЧЕСКИ ОТКЛОНЕНИЯ ОТ НОРМАЛНОТО ИЛИ ИЗПИТВАНЕ НА СТРАХ ОТ НЕЩО КОЕТО НЕ ТЕ ЗАПЛАШВА! ТА ГОСПОДИНА СТРАДА ОТ РУСОФОБИЯ!!

    Коментиран от #21, #24

  • 20 Българин

    24 15 Отговор

    До коментар #16 от "Церн":

    Ако не беше Стамболов, България щеше да бъде Задунайска губерния, бе българофоб!

    Коментиран от #75

  • 21 Българин

    23 16 Отговор

    До коментар #19 от "Психиятъра":

    Хиляди пъти съм обяснявал на руската измет, че русофоби няма. Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.

    Коментиран от #25

  • 22 Истината

    21 15 Отговор
    САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "двойното “освобождение” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма 50 метров паметник на Американската армия освободителка от признателния френски народ в центъра на Париж, няма френско национално движение "Американофили", и лизането на американски задници не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки французин.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Психиатър

    23 18 Отговор

    До коментар #19 от "Психиятъра":

    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.

    Коментиран от #30

  • 25 САСКУОШ

    15 20 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Така ли бе Мустафа! Най големите русофоби сте турцуте в България.

    Коментиран от #28

  • 26 Психиатър

    22 15 Отговор
    Русофила е индивид , който доброволно е пожертвал своя интелект в името на сляпата и безусловна вяра в една лъжлива, изкуствена басня. И той е готов, подобно на религиозните фанатици, да я защитава с цената на безумни престъпления, включително и срещу родината си. Ето затова русофилията не само е болест – тя е и извънредно опасна, защото  обслужва чужди сили, които откровено вредят на българските интереси.
  • 27 Българин японофил

    22 4 Отговор
    Щом има движение на русофилите,мисля че е време да има и движение на нас японофилите!!!
  • 28 Българин

    24 17 Отговор

    До коментар #25 от "САСКУОШ":

    Русофоби няма, ушанке!

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #58

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Психиятъра

    16 16 Отговор

    До коментар #24 от "Психиатър":

    Ама продължават да ти се привиждат някакви руснаци и техни поддръжници които са готови да защитават Русия с цебата на живота си!
  • 31 Гого

    19 17 Отговор
    Дори този соросоид е разбрал, че бъдещето му ще бъде нерадостно!
    Нашите центаджии вече изпадат в дива ярост, защото виждат, че Българите им биха шута! :)
  • 32 Психиятъра

    14 17 Отговор
    АМА НАПРАВЕТЕ СИ НАЦ. ДВИЖЕНИ ФОБИ И СИ НАПРАВЕТЕ ДОКТРИНА КАКВИ МРАЗИТЕ И КОИ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЯТ И КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ АМА ПРЕДИ ТОВА СИ НАПРАВЕТЕ ЕДНО ЛЕЧЕНИ В НЯКОЯ ПСИХИЯТРИЯ!
  • 33 Монголофил

    12 5 Отговор
    Да живее Монголия и движение на българските монголофили!!!
  • 34 СССРБарета

    21 21 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Хей човече първо отиди и дай живота си за друг, Помогни му да се спаси, и плати с твоя живот или живота на близките за неговия и неговите близки, и тогава този на когото си помогнал да те Хули и плува по паметта на теб и твоите близки, тогава бих искал да видя как се чувстваш! Ти смяташ ли че това е нормално? А смяташ ли че това е морално? Прочети внимателно събитията на връх Шипка и подвига който са извършили руските войски в помощ на България! няма български град в който влизайки руската армия водена от своите генерали да не е казала Честита ви свобода! Tова не може и не бива да се трие от паметта на поколенията! Tо е нещо велико и пред него мълчи земя и небо звяр и природа!

    Коментиран от #37, #86, #101

  • 35 Бермудския Триъгълник

    17 17 Отговор
    Господин Илия Василев е бивш посканник на България в Руси преди 10 - Ноември е бил част от структурите на,, Държавна Сигурност" днес вече е пръв Евро Атлантик спирам до тук!
  • 36 Само питам

    22 16 Отговор
    Колко голям боклук трябва да си за да защитаваш чужда държава, която е враг на България?

    Коментиран от #99

  • 37 Българин

    23 15 Отговор

    До коментар #34 от "СССРБарета":

    И какво дължим на днешна Русия и на Путин, бе руска подлого?

    Коментиран от #43

  • 38 Българин

    22 15 Отговор
    Русофилчета, да ви обясня с думи прости. Русия не спазва елементарни морални норми и международни договорености. Напада свои съседи, избива ги и им отнема територии. Води пропагандни войни срещу цивилизования свят и се стреми да отслаби и разруши ЕС и НАТО, организации, на които България е член. С една дума води война срещу тях. Т.е. води война и срещу България. На прост език - Русия е враг на България. И вие, подкрепяйки руските интереси сте врагове на България и национални предатели.
  • 39 Илия Бешков

    20 16 Отговор
    Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. Години крещя за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде?

    Коментиран от #52, #67

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Късно е

    19 14 Отговор
    След толкова много изсипани пари от посоля, какво стана ? Атака, Костадинов, Руменчо от Плевен и Мошеника от Воля ГОЛЕМ шлем направиха. Смях ! Общо 6,5% при гласували 30%. То и нинчето видя, че антиевропейското говорене не и носи нищо и заглади реториката, ама късно е вече за китка !
  • 42 Meganoob BG

    15 19 Отговор
    Иван Вазов също е бил русофил. Надявам се поне някои от вас все още да знаят кой е Иван Вазов. Ако не, нека ви напомня че е патриарх на българската литература и е автор на творби, които през последните 10 години жалките русофоби чуждопоклонници се опитват да премахнат от учебниците по литература понеже били "неразбираеми". Айде изкритикувайте го него де! Като е гнусен русофил, да го забравим нали? Да забравим и всичките си офицери русофили които са си дали живота да се родим, просто защото са гнусни русофили.

    Коментиран от #47, #48, #87

  • 43 Дидо

    15 19 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Българите дължат на Русия свободата си, а не вие турците!
    Вие получихте хо един голям българо-руски чеп и още акате като самосвали!

    Коментиран от #46

  • 44 Бай пръдлешко

    20 13 Отговор
    Българите обичат и Европа и Русия, но ако трябва да избират, ще изберат Европа.

    Коментиран от #72

  • 45 Антрополог

    25 16 Отговор
    Робството е така жизнено важно за русофила, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. То е оправдание за сервилната им, патологична и противоестествена любов към Русия, която през годините се е проявявало най-вече като национално предателство и българофобия
  • 46 Българин

    23 15 Отговор

    До коментар #43 от "Дидо":

    Ние българите, нищо не дължим, нито на съвременна Русия, нито на сатрапа Путин. Набийте си го в ушанките ако трябва! А вие русофилите им лижете задниците, щом така ви харесва.

    Коментиран от #49, #51

  • 47 Българин

    19 12 Отговор

    До коментар #42 от "Meganoob BG":

    Достатъчно е било един руски снаряд да падне на българска земя и русофила Вазов става българин. И пише стихотворение против руската агресия срещу България. Както и горещо подкрепя преименуването на храм Ал. Невски на Св. Кирил и Методий.

    Коментиран от #88

  • 48 Българин

    17 11 Отговор

    До коментар #42 от "Meganoob BG":

    Достатъчно е било един руски снаряд да падне на българска земя и русофила Вазов става българин. И пише стихотворение против руската агресия срещу България. Както и горещо подкрепя преименуването на храм Ал. Невски на Св. Кирил и Методий.
  • 49 Дидо

    19 15 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Естествено, че турците нищо не дължите на Русия!
    Просто Българите и Руснаците ви оперираха сливиците през анусите!
    Сега сте се съсредоточили да лижите задниците на Ердо, Обама, Тръмп, Меркел и сие и пак не ви се получава!
    Марш към Кравария и Туркето центаджии нещастни!
    Без вас България ще е едно по-добро място за живот на нормалните хора! И си вземете памперси, че сега в Кравария работят само за армията! Хихихихихи!

    Коментиран от #92

  • 50 Антрополог

    18 15 Отговор
    И най-тежката форма на русофилия се лекува с живот в самата руска кочина. Така например Депардьо получи руско гражданство лично от Путин, но след като изтрезня избяга чак в Белгия и предпочита от там да се обяснява в любов към Русия и Путин. На българските ушанки са достатъчни 6 месеца живот в Русия за да станат нормални българи.
  • 51 американската нация е най гнусната нация

    20 17 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Ами той Чърчил се е изказал подобаващо за тази част от българското население която Мисли като теб! защото англосаксонците умираха от любов по Съветския съюз когато имаха нужда от него за да смаже Хитлер който за малко не ги уби! и после се наредиха Да преговарят сред победителите! и ако не е била Русия да защити България въпреки глупавата постъпка на българите англичаните са щяли да ни обезглавят като държава! защото англичани, германци руснаци и всякакви други истински нации знаят що е то МОРАЛ!

    Коментиран от #53, #57

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Русофил

    15 21 Отговор
    От как българите станахме приятели със Западняците намаляхме с 2,5 милиона човека и икономиката замря от 2007г.има някои вредни за България обаче не са русофилите! Плана Ран - Ът не беше писан в Москва!
  • 56 Антрополог

    22 14 Отговор
    Сто години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. Руснаците могат да постигнат самоуважение единствено като доминират над други страни. Тяхната национална идентичност е силно свързана с господството над другите народи около тях. Руснаците не могат да понесат мисълта, че съседите им могат да имат самостоятелен път на развитие, различен от руския, а мисълта, че някой съсед може да живее по-добре от тях ги угнетява и озлобява. И понеже те не са способни на прогрес, злобата, омразата и агресията към другите са тяхно постоянно душевно състояние. Единственият начин да се противопоставим на тази руска злоба и агресия е много силно колективно противодействие. Защото с Русия не може да се дружи, тя разбира искането за дружба като слабост. Единствения език, от който Русия разбира е езика на силата.
  • 57 Генерал де Гол

    19 13 Отговор

    До коментар #51 от "американската нация е най гнусната нация":

      

    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние. "
  • 58 Джони

    16 8 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Да богоизбрани са . Хаахахаха , тези алкохолици птеродактили имали и мисия чак , да сварят всичко на самагон и да го изпият . Между другото те не са лоши там в тяхната си земя , проблема е в ръководството им когато се побърка и се помисли за специално. А тези специалните може да ги видите в петък и събота вечер в Лондонските клубове на какво приличат и как харчат откраднатите кинти на онези не изтрезняващите сибирци .
  • 59 Истината

    18 14 Отговор
    Русия е азиатска страна. тя не е заселена както ни казват със славяни а с угро-фински-татарско население. И в тази обширна територия никога не е имало демокрация, там винаги човека се е подчинявал сляпо на властта. Големия руски историк Соловьов казва: „За нас, руснаците е престъпление да се съмняваме в правото на властта да прави с нас всичко, което си поиска”. Следователно,руснаците никога не са били свободни. През цялата си история те само са задушавали свободата на другите. На тях свобода не им е нужна, те се подчиняват на властта и считат това за ценност.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Професора

    12 17 Отговор

    До коментар #60 от "Гаргамел":

    А сега кажи каво е казал Петко Славейков и Константин Ирчек за българите!

    Коментиран от #100

  • 62 Истината

    16 14 Отговор
    Иван Шмельов за руския народ : „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”.
  • 63 Хр Ботев

    10 17 Отговор

    До коментар #13 от "Доктор Стамболов":

    А Стамболов кротна завинаги...
  • 64 Дядо на 65г

    15 17 Отговор
    Русификацията на България не е проблем, защото там има много българи, имаме много обща история, култура, вяра, език, манталитет...Проблема е в циганизацията и турцизацията на страната ни с които нямаме нищо общо, но за това не плащат и не дават да се пише, нали аФторе!!
  • 65 антисоросоид

    15 15 Отговор
    Аааааха ха ха ааааа. Значи според авторагендар в далечно бъдеще щяло да има кримски сценарии в Бг ! А до тогава няма да има българи и българия и даже и европа . Всичко ще бъде ислямска държава, това защо не го пише сороския автор ? Омръзна ми от пропадналисоросоидниотрепки да се изхождат по весници и телевизии. Мразя ги и желаясмъртта им.
  • 66 месара

    13 10 Отговор
    за това благодарете на бсп!
  • 67 Любопитко

    9 10 Отговор

    До коментар #39 от "Илия Бешков":

    На поредния копи пейст за Репин, който като всеки уважаващ себе си чукча надали си и прочел (цитирам:” ... Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза”) - отново поставям въпроса колко е струвал превоза от Русия до Британия на картината му «A Parisian Cafe», след като през 2011 Christie's я продават за четири и половина милиона £? Ако трябва да ти се вярва - някакви си четири и половина милиона паундчета;-) е струвал...Ма с к'во са я превозили бе...???

    Коментиран от #68

  • 68 Руска пропаганда

    3 10 Отговор

    До коментар #67 от "Любопитко":

    Картина на Репин никога не е била продавана от Кристис!

    Коментиран от #69, #70, #71, #74

  • 69 ТОЧКАТА

    9 13 Отговор

    До коментар #68 от "Руска пропаганда":

    ЧЕ ТЯ НЕ Е ЗА ПРОДАН>>>>ПЕДАЛ!!!!!!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Неутешимо опечален;-)

    12 9 Отговор

    До коментар #68 от "Руска пропаганда":

    Освен да докажеш, че Путин е купил REUTERS и от там вече поне осем години (статията е от 06.06.2011) подло;-) и подмолно;-) ни облъчва с руска пропаганда... Успех;-)!!!
  • 72 Любопитко

    15 10 Отговор

    До коментар #44 от "Бай пръдлешко":

    Цитат: " Българите обичат и Европа и Русия, но ако трябва да избират, ще изберат Европа". Ти го рече! ЕВропа, а НЕ ГЕЙропа! ЕврОПА, а НЕ ЕВРАБИЯ!
  • 73 един от всички

    13 14 Отговор
    И този иска циганизация,турцификация и арабизация на България!
  • 74 Неутешимо опечален;-)

    10 11 Отговор

    До коментар #68 от "Руска пропаганда":

    Съжалявам, но както и се опасявах, линкът към статията от моя # 70 (и целият коментар) беше затрит... Да видим дали заглавието на статията от сайта на REUTERS ще има повече късмет... Такааа... С искрено;-) и дълбоко;-) прискърбие;-) те известявам, че съгласно ето така озаглавената статия: " Christie's sets Repin record in Russian art sale", за огромно твое и на т. н. "Илия Бешков" съжаление, въпросната картина на Репин Е продадена баш за 4 500 000£. Айде сега, напъните се двамата и обяснете как така превозът ѝ е струвал тия четири и половина милиона паунда;-)... Още веднъж - успех;-)!!!

    Коментиран от #77

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Бай хой

    9 8 Отговор

    До коментар #74 от "Неутешимо опечален;-)":

    Купена е от руски олигарх за да пере пари.

    Коментиран от #79, #81, #82

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ...

    8 11 Отговор

    До коментар #77 от "Бай хой":

    Аз пък пиша, че е купена от китайски олигарх - твоята дума срещу моята. Е, И???
  • 80 Гост

    9 15 Отговор
    Защо вадите Илианчо от нафталина на маккартизма!? Че той си е отявлен маккартист със закъснение! Не му се получава на джендърчето и това си е! Ей го на, Монито Пасито се кротна от медии, щото е чифутски хитрец, а тоз простичкия още драпа на амбразурата.
  • 81 ...

    9 13 Отговор

    До коментар #77 от "Бай хой":

    Тоя "руски" "олигарх" "случайно" да се казва David Kenneth Roy Thomson, 3rd Baron Thomson of Fleet, ъ;-)? Любезни, много са ти плитки инсинуациите, нещо по-достоверно не можеш ли да скалъпиш? [Въпросът ми е риторичен. НЕ можеш;-)]
  • 82 ...

    8 7 Отговор

    До коментар #77 от "Бай хой":

    А ти "случайно" да си напазаруван о един евреин-гооооолям "филантроп"?
  • 83 Чинга чук

    0 11 Отговор

    До коментар #5 от "Гаргамел":

    ,,Пияни,малоумни казаци" ами с какви се ставиш, такъв, ставаш,!
  • 84 Шаран БГ

    1 12 Отговор
    Голям капацитет по имиграцията е господинът написал горното. И трябва според него, от всички спецове : "......да се говори публично за имиграцията. " Това ми прилича на говорене за "възродителния процес", без някой да каже и две думи - какво доведе до него ? Ще дрънкаме за имиграцията, но няма да споменаваме за некадърността на някой ръководители от ЦИЕ, които си разориха и опропастиха собствените държави!! Те бяха и са икономисти-марксисти / много от тях учили в Москва/ и само на книга са чели за капитализма, но понятие си нямат от него ! И така прогониха собственото си население ! Коментар № 55 е написал нещо не съвсем точно. Планът за "демократизирането" на България бе написан в София от американските специалисти Ран и Ът. Родните серсеми го опорочиха - нямат и понятие какво вършат и я докараха под " кривата круша"Смешен ми е автора с този паралел, който се опитва да прави с отношенията между Ердоган -Путин и ,моля Ви се, между Марешки и Исмаилов. А сега, аз по-голяма дългосрочна заплаха за развитието на България от нейните партии, партийни ръководители и политическия калъп, в който сме стегнати - не виждам !!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 До сссрминета

    17 0 Отговор

    До коментар #34 от "СССРБарета":

    На Шипка, олгински, се бият 5,000 БЪЛГАРИ опълченци и само 2112 личен състав на руската имперска армия. От тях 102 са руснаци (предимно офицери), 166 поляци, 14 литовци, 3 немци, 1 евреин (д-р Блох). Останалите са украинци и белоруси. Та кой, викаш, е "отдавал живота си" за моята свобода?!?!??
  • 87 рАЗИЯтска подлога

    14 0 Отговор

    До коментар #42 от "Meganoob BG":

    Бил е дядо Вазов русофил като млад и глупав. Като помъдрява, спира да е русофил. Чети инкриминираните му стихове и статии, писани след 1916 г., които подобни на теб национални предатели бяха изрязали дори в библиотеките и читалищата
  • 88 Само ви допълвам

    15 1 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Колега, патриаршеският храм поначало е бил предвиден да се нарича "Св.св. Кирил и Методий". Видно е от огромните изображения на братята в източния неф - това е по канон. C това име го има на стари пощенски картички от 1913 г., преди руското нахлуване без обявена война. Александър Невски не е българин, не е християнин и поради начина си на живот не може да бъде светец. БПЦ и досега не дава отговор как, защо и кога точно е преименуването - някъде 1924-27 г.

    Коментиран от #89

  • 89 Хр Ботев

    0 13 Отговор

    До коментар #88 от "Само ви допълвам":

    Понеже си много умен, я кажи какъв е Александър Невски, ако не е православен християнин? За един приятел питам.

    Коментиран от #91

  • 90 Националист

    1 8 Отговор
    Който е живял в чужбина знае, че небелите хора и мюсюлманите, носят унищожение на местните хора с културата, обичаите си.
    Унищожават и местната бяла раса.
    Лакомите се за пари, но това ще струва скъпо и прескъпо на децата ви.
    Белия човек е прогресирал заради откритията и изобретенията, които е направил. А не заради негрите, пакистанците и мюсюлманите.

    Всеки, който вкарва в държавата си небели хора го следва участта на Лондон. Белите ще станата малцинство, кмет ще имат чуждоземец я Пакистанец, я Кениец, я Нигериец, а може и циганин.
    Тези, които не обичат България да се махат от България! България трябва да се запази Славяно-Българска или с България буквално ще бъде свършено.
  • 91 Безплатно

    12 1 Отговор

    До коментар #89 от "Хр Ботев":

    РусПланктон не ограмотявам. Отиваш в библиотеката, сядаш, четеш и си водиш бележки "за приятеля". Панимайш?

    Коментиран от #95

  • 92 РусГазолизец

    14 0 Отговор

    До коментар #49 от "Дидо":

    Това с памперсите не ви ли омръзна вече? Чакате нова опорка, или просто сте с по 3 мозъчни гънки и толкова си можете да измислите?
  • 93 Националист

    2 5 Отговор
    Негрите са изостанала примитивна раса.
  • 94 Националист

    1 6 Отговор
    Българи, които не обичат България да се изнасят в държави които са им на сърце.

    Коментиран от #96

  • 95 Хр Ботев

    0 13 Отговор

    До коментар #91 от "Безплатно":

    Е как ще "ограмотяваш" като самия тиси неграмотен и необразован. Пускаш партенки с надеждата, че всички са тъпи като теб и ще повярват от раз... Ето, аз те ограмотих безплатно.
  • 96 Само да питам

    12 1 Отговор

    До коментар #94 от "Националист":

    полуграмотните путинофилски тролове, и те ли да се изнасят?
  • 97 Поручик Балканец

    6 1 Отговор
    Руснаци тук - да, Русия тук НЕ!!!!

    Който има някакви съмнения по въпроса да отиде, примерно, до Саратовска Област в Русия или в Толиати, там където правят ладите. Да види докъде руските олигарси са докарали обикновените руснаци и ще разбере защо руснаците бягат дори в бедна България. Истина ви казвам, не е им добре работата. Може със самолет до Москва и после с влака или с колата през Харков и Воронеж. Но с колата е много рисково, понеже може да те ограбят, ако не бандити, то полицаи със сигурност.
  • 98 Националист

    2 9 Отговор
    Автора на статията работи за дойче веле или сорос.
    Русофоб=Българофоб.
  • 99 MHOГО, ама

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Само питам":

    мнооого голям, жестоко сте прав, колега! Също и безмозъчен - не е задължително, но помага да изпиташ щастие, увит в рАЗИЯтския парцал!
  • 100 Маладэц прафэсар

    10 1 Отговор

    До коментар #61 от "Професора":

    петко славейков (нарочно го пиша с малки букви) е бил дори по днешни меарки пройдоха, пияница, развратник с 3/три незаконни деца. А, да, и РУСОФИЛ. За чехското еврейче - не си намира работа в родната Чехия поради некадърност, канят го тук наготово и то губи мярката и почва да сипе акъл. Също и да обслужва русските имперки интереси и да плещи нон-стоп за някакво "славянство". И затова е проводен по живо-по здраво дома без много церемонии.
  • 101 CCCPMинета

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "СССРБарета":

    Само дето подвигът на Шипка е на БЪЛГАРСКИТЕ опълченци, олгински. Щото "стратегът" столетов е готов да остави Шипка, както и другия "стратег" гурко-касапинът от Краков!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.