Last news in Fakti

4 Юни, 2019 06:30 2 919 10

Европа, вдигни поглед от паницата си!

  • ес-
  • европа-
  • антониу гутериш

Отрезвяващият външен поглед към ЕС е много полезен след изборите

Европа, вдигни поглед от паницата си! - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европа да престане да си гледа пъпа и да използва своята сила: мирно международно сътрудничество по ясни правила, хуманизъм и солидарност. Коментар по повод наградата „Карл Велики“, връчена на ГС на ООН Антониу Гутериш.

Отрезвяващият външен поглед към ЕС е много полезен четири дни след изборите. Защото Европа продължава да си гледа пъпа, след като двете големи европейски партии изгубиха гласове, а в някои държави десните популисти и националистите постигнаха шокиращи успехи. При връчването на Карловата награда в Аахен генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойството си, че в Европа се надигат политики на омраза и раздор. В същото време той с оптимизъм припомни, че европейското единение е и голям шанс. Европа става все по-важна, дори незаменима в един свят, който днес е много по-хаотичен и крехък, отколкото преди няколко години, смята Гутериш.

Европейският съюз, който се застъпва за ясни правила в международните отношения и за мирен баланс на интересите, трябва да бъде пример за подражание за останалия свят, казва бившият португалски министър-председател. В световен мащаб Европа е истински стълб на "мултилатерализма", защото насърчава сътрудничеството между държави и групи по интереси за решаването на такива глобални проблеми, като климатичните промени, миграцията, бедността или дигитализацията, казва Гутериш. Според него ЕС си остава лоно на хуманизма и човешките права, въпреки некоординираната си миграционна политика, която в момента залага главно на изолация.

Егомани и националисти като Тръмп и Путин

Европейците трябва да се гордеят с оценката на опитен политик като Гутериш. Те не бива да страдат от ниско самочувствие, а от време на време е добре да вдигат поглед от собствената си паница. За самия Гутериш пък наградата представлява и един вид напомняне, че обществата трябва да се противопоставят на егомани и националисти от рода на Доналд Тръмп, Владимир Путин или бразилския президент Жаир Болсонаро.

Следващото голямо предизвикателство за света, а следователно и за Европа, е затоплянето на земята, причинено от човека. Генералният секретар на ООН, се тревожи, нещо повече - разочарован е от бавните темпове, с които се води борбата срещу климатичните промени. Днес Гутериш разчита на енергията на младите хора в Европа, които биха могли да наклонят везните в другата посока. До 2050 г. Европа трябва да бъде климатично неутрална и да преразгледа данъчната си система така, че да оскъпи емисиите на въглероден двуокис. Гръмките слова не са достатъчни, нужни са дела, това е посланието на носителя на наградата “Карл Велики”.

Въртопът на национализма ни дърпа към дъното

И така отново се връщаме към европейските избори. Те показаха, че европейците поне в Западна Европа, могат да бъдат мобилизирани от идеята за опазването на климата. Сега този импулс трябва да бъде подхванат от политиците и парламентаристите от ЕС. В духа на казаното от Антониу Гутериш, в този все по-хаотичен свят те могат да бъдат пример за достойни действия. Защото популизмът и национализмът са въртоп, който ни тегли към дъното, както в Европа, така и по цял свят, смята Гутериш. В същото време европейските граждани не бива да гледат само собствения си пъп – те трябва да признаят отговорността, която носят в международната общност. "Европа е твърде важна, за да се провали." Това е ключовото изречение от речта на Антониу Гутериш в Аахен. Той е прав за много неща. Дано Европа се вслуша.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румяна Костова

    21 4 Отговор
    Дойче Веле е шокирано от успеха на някои десни партии, значи има шанс за Европа! Национализмът в разумни граници не може да бъде никакъв въртоп към дъно. Никоя от значимите десни партии не подкрепя идеите например на гръцката,, Златна заря", която призовава да се наказват и убиват емигрантите. Националистите, които са стреснали не на шега Дойче Веле просто искат Европа за европейците, с нейните си вековни традиции, а не територия, в която властвува Шериата. И стига са ни навирали това затопляне на климата! Вече световно известни учени излязоха с твърдения, че затоплянето е измислица. Дали и това не е с цел да ни отвлече вниманието от по-важни проблеми, над които трябва да се замислим?

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Госあ

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Румяна Костова":

    Кои са тея учени бе Румянче, цитирай. Цитирай списанието. Науката не се прави по форуми, а по конкретни правила и показатели. Аз като неспециалист обаче мога да ти цитирам поне няколко статии в достоверни източници с импакт фактор. Отделно ще ни дам пример с нивото на ледниците в Алпите и температурните рекорди в северните части на планетата. На които лично съм бил свидетел. Националистите са едни некомпетентни и некадърни мишоци, които разчитат на глупостта на хората. А източноевропейски емигранти да говорят за национализъм е меко казано смешно. Основният проблем на Европа са националистите и двете най враждебни религии на света, които продължават с борбите си на територията на Европа. При ограничаване на тяхното влияние, ще има ползотворен ефект и върху околната среда. Вервай ми. Дълго е за обяснение.
  • 3 Голям прос

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Румяна Костова":

    Не знам кои са тия учени, които цитираш, но видях няколко документални филма, на които ледници преди десетина години са се стопули до детските им размери. Също Северния ледовит океан не замръзва в тия размери в които го е правил и дебелината на леда в пъти е по-малка. В Антарктика е същото. И от моя беден опит тук, не бях виждал летни температури от 32 градуса нагоре. Сега има и по-високи и държат със седмици. Не бях чувал за торнадо, по нашему смерч, не съм виждал толкова топли зими без сняг и тн. Климата ме интересува по мои си причини и съм запознат като любител. Пожелавам на тия учени да погледнат прогнозите които са малко по-нататък, отвъд купчината пари. Природните бедствия, бури, урагани и др подобни стават когато средната температура се повиши даже и с половин градус. Много обширна тема
  • 4 Чичо Тони

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Румяна Костова":

    Протокола от Киото, който третира проблема с глобалното затопляне и ограничаването на емисиите на парниковите газове, е подписан от ръководителите на 157 (сто петдесет и седем) страни. Очевидно, според г-жа Костова, те са сторили това на маса на пияна глава като са пропуснали шанса да се консултират с госпожата и нейните "учени".
  • 5 КОНСТАНТИНОВ

    15 3 Отговор
    МИСЛИ ЛИ НЯКОИ ЧЕ ГУТЕРИШ Е НАИ УМНИЯТ ЗА ДА ГО СЛЕДВАМЕ.СПОРЕД МЕН Е ЕДИН ЦИОНИСКИ СЛУГА И МИЩО ПОВЕЧЧЕ
  • 6 Main Fürher

    8 1 Отговор
    Само Националсоциализъм,фашизъм и расизъм!!!Да живее България!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 7 Вирче

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Въртопът на национализма ни дърпа към дъното.
    Че има един въртоп който ни дърпа, така си е, но не е този, а го оприличават на някакви ценности.
  • 8 фен

    6 2 Отговор
    Бе "независимата медия", колко ви плащат от ДВ за да им препечатвате пасквилите!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Коментатор

    0 0 Отговор
    Дойче веле пишат пасквили? Драги момчета и момичета на по 30 години, преди 1989 г. Дойче вече беше едно от радиата, което излъчваше на български. По това радио можеше да се чуе истината да живота в България и не само. Атаките срещу Дойчи веле са тенденциозни, вероятно млади хора или пък от закоравели русофили, на които всичко западноевропейско им се струва черно. Дойче веле и медии от подобен ранг имат железни медийни политики и не публикуват новини конюктурно или с пропагандна цел, или просто да запълнят сайта или времето в емисиите по радиото. Изказванията срещу Дойче веле приличат на елементарна пропаганда, за което трудно намирам логично обяснение. Всеки има право да се съмнява, но друга гледна точка никога не е излишна. Уважавайте и други мнение и ги търсете. Или предпочитате медии като в Русия, където всички в един глас славославят президента...