Last news in Fakti

4 Юни, 2019 16:00 2 589 9

Стана ли Ботев "жертва" на войната в ГЕРБ?

  • бойко борисов-
  • премиер

Борисов не се качи на Околчица, не дойде във Враца, където местната организация минава за цецовистка

Стана ли Ботев "жертва" на войната в ГЕРБ? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера беше 2 юни, ден в който България скланя глава пред подвига на Ботев и падналите за нашата свобода. По традиция честванията са национални, а техен център е град Враца.

Също така по традиция открай време в града се следи кой важен държавник ще го уважи, качвайки се на Околчица.

Казвам това като врачанка, която помни „атентата“ срещу Тодор Живков на 1 юни 1980 г. Заради Горуня Враца така и не беше от обичаните от властта градове, но след този случай Живков направо го „забрави“. Рангът на гостите, идващи за тържествата на Околчица, започна да пада. А нововъведенията, които също се откриваха по традиция в навечерието на 2 юни, да стават все по-малко.

Това обиждаше хората от града.

След 1989 г. всичко се промени. На тържествената заря на 1 юни на площад „Христо Ботев“ във Враца се е случвало да присъстват и президентът, и премиерът, и почти всички депутати. Онзи ден президентът Румен Радев отдаде почит на Ботев.

Но на следващия ден на Околчица видяхме едно унило тържество не само заради дъжда. Заради отношението. Кметът Калин Каменов и врачанският митрополит Григорий изглеждаха някак смутено, сякаш до последния момент са чакали важни гости, които нито са дошли, нито са се обадили да обяснят защо отсъстват.

В същия този "Ден на Ботев" премиерът Борисов сътвори пореден рекорд – направи на живо стрес тест на кметовете, по собствените му думи, като обиколи 7 населени места, включи се он лайн 9 пъти от страницата си във „Фейсбук“ и всеки, който поиска, можеше да види как министър-председателят инспектира училища и пътища в Нова Загора, после в Сливен и Котел, след това обикаля котелските села Ябланово, Тича, Соколарци, Филаретово. А хората му се радват, радват и той се радва на тази тяхна радост.

Всичко би било прекрасно, ако не беше 2 юни, Денят на Ботев.

Борисов можеше да се качи на Околчица, след това да обиколи Враца заедно с кмета Калин Каменов, който е от ГЕРБ, да се порадва на асфалтираните наскоро улици и подменената настилка в центъра на града. А после, след като е направил стрес-теста на врачанския кмет, ако иска да обиколи и селата наоколо, където, убедена съм, хората също щяха да му се радват, а кметовете да го развеждат гордо наоколо.

Но това не стана.

За врачани отговорът е ясен - „виновен“ е Цветан Цветанов. Цветанов се качваше на Околчица на всеки 2 юни с бодрата крачка на физкултурник и цялата чета депутати и активисти от ГЕРБ гледаше да не изостава в темпото. Организацията на ГЕРБ във Враца минава за цецовистка.

Но междувременно Цветанов вече е зам.-председател на ГЕРБ в оставка, на който му е казано да си мълчи (на 31 май) и да не се появява никъде. Но който още на следващия ден отиде в БТВ в най-гледаното време, за да каже, че само е „закачил шпайковете на стената“ и да създаде впечатлението, че всеки момент ще ги обуе пак.

Борисов явно искаше да заличи точно това впечатление. Да покрие медийно изявата на заместника си в оставка. И направи това, за което знае, че има изпитан ефект – седна зад волана на джипа. Не пое към Враца, нищо че е само на 100 км, щото нали местните ГЕРБ-ери са цецовисти.

Обиколката на премиера Борисов в неделя изненада медиите. Още повече, че те нямаше какво да излъчат като новина от нея и затова предаваха как му се радват хората (някои облечени с тениски ГЕРБ), а цигански оркестър му свири „Батальонът се строява“. И как Борисов повтаря ли повтаря безадресно, че „този път 30 години никой не го е поправял“, че „поне една магистрала да бяха направили, аз нямаше да правя сега шест“.

Този филм сме го гледали. С него Борисов едва ли отбеляза точки. Но създаде впечатлението, че знае как да наказва организациите по места, които не са му на сърце. Те и без това са притихнали в очакване на "чистенето до дъно".

Но в "жертва" падна и Денят на Ботев. Премиерът не отиде във Враца, но можеше да мине през Калофер, родния град на поета, в който също имаше тържества. Но не го направи.

Може пък и там местната организация на ГЕРБ да е цецовистка, знае ли човек.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БългаринБотев

    11 18 Отговор
    Замислете се защо пишат подобни новини: Има едно нещо в което 7 млн. вярват и са еднинни - че има едни 200 човека, които се скъсват да работят с/у народа - в името на капитала само. Сигурен съм, че от тези 7 млн. няма и един, който да се съмнява в това ! Иначе за всичко останало тези 200 са се погрижили да сегментират, разделят населението по всякакви тематики - медиите се скъсват да всяват разъединение. Най-обичаме, расовите, половите, малцинствените разъединения ... но има и германофилство, франкофилство, русофилство, турскофилство ... и разбира се фобстванията им - замислете се за РИМ: разделяй и владей. Хора обединявайте се около стойностните неща и не се поддавайте на глупави провокации на 200 некадърника ... като подобна статия !

    Коментиран от #3

  • 2 шуренайко

    30 0 Отговор
    По важно е че ЦИГАНИТЕ са му пеле БАТАЛѝОНА се СТРОЯВА и Бойко е припявял с тях АХ тези мили цигани избиратели
  • 3 ха ха

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "БългаринБотев":

    И какво да ни обедини - Борисов ли? С всенародната мизерия и огромната корупция ... много си жалък, троле гербав!

    Коментиран от #4

  • 4 НеСъмГербав

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Не съм гербав, казвам че системата е грешна - без значение, кои са тези 200 там. Ти стани партизанин и уговори всички около теб и така може да се смени системата !
  • 5 Sky-blue

    18 2 Отговор
    По важни са били котленските села(турски които се твърди че по турско робство което сега се чудят как да го заличат че не е имало такова от тези села са били най жестоките спрямо българите турци сумати народ са изклали) и циганския оркестър той не чел Ботев, Вазов, Чинтулов и. мн. др. чел е винету няма как да трепане в такъв ден
  • 6 неориентиран в обстановката

    12 0 Отговор
    Не съм сигурен кое е по-обидно за Ботев и идеала, за който даде живота си - посещение или непосещение на честването на годишнинана от смъртта му.
    Струва ми се справедливо да попитаме самия Ботев. Ще попитате къде. Ами в творчеството му. Там е верният отговор, но за нас, които сме го чели, а не за еднокнижните "посетители". Предполага, че отговорът му е " ... а вий, вий сте идиоти ...". По вероятно е обаче, ако имаше възможност да зърне за миг "посетителите" да изпадне в потрес и да произнесе по-силни и по-верни думи.
    Може би е добре, че не знаем къде е гробът му, защото ако го отворим, ще видим, че се е обърна.
  • 7 Пенсионер

    2 7 Отговор
    Явно Борисов е бил твърде зает , и това се знае . Президента Радев с какво е бил зает , та не дойде до Враца ? Дали заради това че 42.24% от гласувалите са за ГЕРБ ?
  • 8 Божкейййй6767

    6 1 Отговор
    Поставяне на политиката пред Националната идентичност е шизофреничен кретенизъм...С какво е по-важно егото ти пред Нациолната памет другари-господа?

    Коментиран от #9

  • 9 Голям праз

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Божкейййй6767":

    За тях, с фсичко!