6 Юни, 2019 11:00 2 530 26

Юни 1944: Когато откриха втори фронт срещу Хитлер

  • хитлер-
  • ангела меркел-
  • герхард шрьодер

Това е най-големият десант в историята на света: на 6 юни 1944 над 170 000 войници дебаркират по бреговете на Нормандия, откривайки втори фронт срещу Хитлер. Чия е била основната заслуга? Мненията са различни

Юни 1944: Когато откриха втори фронт срещу Хитлер - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петнайсет години изминаха, откакто германски канцлер - това беше Герхард Шрьодер - за първи път участва в тържествата за годишнина от десанта на Съюзническите сили в Нормандия по времето на Втората световна война. От това историческо събитие, което на практика откри втория фронт срещу нацистка Германия, вече бяха изминали цели 60 години.

В официалното възпоменание по повод 75-тата годишнина от събитието (6.6.1944) сега ще присъства германската канцлерка Ангела Меркел. А самите тържества този път не са в Нормандия, а в британското пристанище Портсмут, откъдето на 5 юни Съюзническите войски тръгват, за да прекосяват Ламанша.

Междувременно се смята за повече от естествено на тези възпоменания да има и официални представители на Германия. За десанта в Нормандия, поставил началото на края на нацисткия режим, важи същото, както и за датата 8 май 1945: това е "ден на освобождението", а не на капитулацията на Германия, както беше подчертал бившият германски президент Рихард фон Вайцзекер.

Операция „Овърлорд“ се тълкува различно

Малцина днес биха оспорвали това – включително и в самата Германия. "Въпросът дали сме били освободени или победени, се озова на бунището на историята", казва германският историк Герд Крумайх. Подобно единодушие обаче не съществува по отношение на дебаркирането в Нормандия. Дори съюзниците нямат единен прочит на операция „Овърлорд", както гласи нейното военно кодово наименование.

В САЩ гледат на десанта, който те наричат D-Day, като на чисто американски героизъм, както написа в "Ню Йоркър" американският есеист Адам Гопник по случай 70-та годишнина от събитието. В много филми за десанта в Нормандия на останалите участници в тежките сражения – например британци и французи - се приписва само второстепенна роля. Канадците пък сякаш изобщо не са съществували. Гопник не споменава нито дума и за поляците, новозеландците и войниците от много други националности, които се сражават в Нормандия.

Същият поглед над нещата е възприет и в Германия – главно под влиянието на американските филми по темата, посочва британският историк Джеймс Холанд. За него пък е безспорно, че дебаркирането е съюзническа операция, протекла изцяло под британско ръководство. Неговите аргументи: с изключение на американския върховен главнокомандващ Дуайт Айзенхауер, командният щаб е бил изключително само от британци, 3/4 от всички военни кораби, участвали в операцията, са били на Кралските военноморски сили, британски са били и 2/3 от самолетите, участвали в десанта.

И друг факт, според Холанд, говорел в подкрепа на тази теза – броят на жертвите от американска и британска страна е почти еднакъв, независимо от многобройните загуби на американците в сектора на тъй наречения "Омаха бийч". В действителност британците, заедно с американците, превземат успешно по два участъка на крайбрежието, а канадците установяват контрол върху още един. Около 4 400 съюзнически войници загиват в десанта на Нормандия на 6 юни 1944.

Закъсняло признание във Франция

Френските ветерани, участвали в десанта, трябваше дълго време да чакат признание. Първият следвоенен президент на Франция Шарл де Гол винаги е избягвал да говори за операция "Овърлорд". Той самият по онова време се намира в изгнание в Лондон и се опитва да получи признание за своя комитет „Свободна Франция“ като единствено легитимно правителство на страната.

Повечето други страни обаче тогава са признавали режима на Виши, сключил примирие с хитлеристка Германия и осъдил задочно генерал Де Гол на смърт за държавна измяна. Де Гол узнава за готвения десант в Нормандия само няколко дни преди началото му. Той така и не успява да преглътне тази обида и в продължение на 20 години отказва да участват в честванията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Spewn1

    22 3 Отговор
    Това вече не го ли изяснихме? Не е втори, а трети фронт. Другите два са на изток и южна Италия.
  • 2 Шабаев

    17 2 Отговор
    И най важното всички ще танцуват Казачок на събирането!
  • 3 Да живеят героите.

    41 6 Отговор
    М дааа, както се знае Щатите изчакаха да видят развоя на войната и към нейния край се вкллучиха на страната на победителите, та да могат с две лапи да бъркат вкацата с мед!
    А сега се представят за най - заслужилите за победата.
  • 4 Философ

    40 7 Отговор
    Добре, ама първо американци и англичани придвидливо изчакаха Съветския съюз да обърне хода на войната в тяхна полза!
  • 5 Монгола

    31 3 Отговор
    Дойдоха точно към края на войната в Европа точно за снимката!

    Коментиран от #24

  • 6 Бесен Язовец

    27 1 Отговор
    ЗИМАТА ИЗЧИСТИХ СНЕГА ПРЕД ВХОДА, ОСТАВИХ ЛОПАТАТАТА ИЗЛИЗА ДР. КОМШИЯ И СЕ ПОДПРЯ НА НЕЯ МИНАВАТ КОМШИИ ОТ ДРУГИЯ ВХОД И МУ КАЗВАТ: ДОБРЕ ЧЕ СИ ТИ ДА ИЗРИНЕШ СНЕГА! 🤔🤔🤔🤔🤔🤔😠
  • 7 Марк Енгелс

    19 6 Отговор
    Кобургите ни вкараха в три национални катастрофи, но резултатите от третата и фатална ни се разминаха заради Сталин. Без Сталин и червената армия, българите щяха да са натикани само между Дунав и Стара Планина, и София да е картофена нива. И реален фалит и източване на икономиката от германците. Това са постигнали кобургите и фашистите през военният капитализъм. Всички евреи и българи да правят навсякъде паметници на Сталин и Червената армия, те спасиха и християнството. Кръстю Раковски признава за целите на издигналите хитлер - че главната им цел е да унищожат християнството. България отлага извозването на евреите от България. Кой спаси евреите, съветската армия. Американците и англичаните не откриха втори фронт когато немската армия настъпваше, откриха чак кагато руснаците тръгнаха да изтикват немците на запад и настъпваше червената армия към запад. Червената армия спря концлагерите и пещите. Те спасиха българските, и всички евреи, беше въпрос на време, и те да потеглят към пещите. Евреите спасени от лапите на Филов но не и от лапите на Хитлер, и хитлеристите на власт в бг до идването на червената армия.

    Коментиран от #10, #18, #19

  • 8 doktora

    20 4 Отговор
    Като жертвиq вторият фронт в Нормандия е направо смешен на фона на случващото се на други места - източния фронт със СССР, Япония. Ако някъде съюзниците са се били достойно - то това е Тихоокеанския фронт и Италия - Нормандия е бърз отговор на опасността Червената армия за няколко седмици да излезе на Атлантика / имало е 6 милиона калени в бой войници и 30 000 танка/ и тогава цяла Европа щеше да бъде червена за дълго време. /показаха го като изгониха Японците от Китай и тръгнаха да зъвземат цяла Япония, поне Курилите, но атомните бомби приключиха бълзо нещата - те всъщност бяха да сплашат Русия. По времето на Нормандия, Тодор Живков вече е стягал раницата да влиза в София да поздравява освободителите и партизаните.

    Коментиран от #25

  • 9 Един ....

    32 2 Отговор
    Ако бяха срещнали част от германската армия , която е воювала на източния фронт , нямаше да има кой да си спомня , че е имало десант .

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Обикновен Бг

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "Един ....":

    Прав си. Особенно като се има в предвид като срещу тях се бият общо 4 дивизии, само, че 3 от тях са съставени от народното опълчение и един кадетски корпус курсанти от военно училище.Само 1 дивизия от вермахта е от войници събрани от западна Европа. Един месец са се бавили на бреговата линия, не са смели да навлязат в дълбочина и това позволило да се наберат 3 дивизии от опълчението и курсанти на по 13-15 години, и 1 дивизия от вермахта. Но и тези гОООлеми сили са им се видяли огромни. Особенно показателен е боят в полето пред град Кан, там немските кадети са ги направили за смях. И поради тази причина сега Холивъд се опитва да представи това сражение като гооооляма битка. Смяяяяях, и унижение за тези " освободители" т.е. лешояди. А най-жалкото е, че поради оказаната им съпротива от децата кадети, "освободителите" са ги разстеляли след превземането на Кан. СРАМ И ПОЗОР.
  • 12 моето мнение за десанта

    30 1 Отговор
    откриха втори фронт заради русия.Защото русите са напредвали с огромни темпове към берлин и западна европа. Замислете се когато Германия беше доста навътре в русия великите съюзници само стояха и гледаха. Тогава русите им се молеха на съюзниците да отворят втори фронт но те не го направиха направиха го тогава когато имаше опасност русите да стигнат да ламанша и цяла Европа да е към соц лагера. Така че за мен лично този десант не обръща никакъв ход на Войната защото нейния ход вече е бил обърнат.

    Коментиран от #17

  • 13 Начо

    1 16 Отговор
    1945-т сащ имаха ядрено оръжие и никакво значение е нямало първи или втори фронт,Германия и Русия у киреча.иначе,съдбата на япония

    Коментиран от #14, #26

  • 14 хамсал

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Начо":

    Това им бяха само бомбите, двете пуснати над Япония! Нямаха нито време, нито материал за повече!
  • 15 ИЛИЯН

    6 22 Отговор
    АКО НЕ БЯХА САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ,КОИТО СНАБДЯВАХА СССР С ВОЕННИ ПРОВИЗИИ,СЕГА В РУСИЯ ЩЯХА ДА ГОВОРЯТ НА НЕМСКИ ЕЗИК И ПАРИЧНАТА ВАЛУТА ЩЕШЕ ДА Е РАЙХСМАРКА.СЕГА ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ ЩЯХА ДА БЪДАТ МНОГО ПО-ДОБРЕ И НАПРЕДНАЛИ.ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК ЩЕШЕ ДА Е НЕМСКИЯ.АМА УВИ...!

    Коментиран от #16

  • 16 КОЛКО АМ. АВТОМАТА СИ

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "ИЛИЯН":

    ВИДЯЛ ЛИЧНО НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ..? НИТО ЕДИН А И НИКОЙ ДРУГ НЕ Е ВИДЯЛ. ПРАТИЛИ 100 - 200 СТУДЕБЕЙКЪРА КАМИОНЧЕТА И ТОЛКОЗ.СЛЕД СТАЛИНГРАДСКАТА БИТКА 42Г. И ПРИ КУРСКАТА ДЪГА 43 Г. ЗАВЪРШИЛИ РАЗГРОМНО ЗА ФАШАГИТЕ НА СИЧКИ Е ЯСНО КВО ША СА СЛУЧИ.... НАКРАЯ.
  • 17 ТОЧКАТА

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "моето мнение за десанта":

    напротив ,обърна го...Спря руснаците на Рейн.....иначе щяха да спрат в Португалия....
  • 18 тхнп

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Марк Енгелс":

    сталин не спасява христянството...напротив..по негово време официално е забранено...взривяват църкви по негова запад и в някои църкви махат икони и ти заменят с портрети на сталин...всичко това е документирано на филм..няма смисъл да го отричате..временно през войната е разрешил християнството лицемерно да сплоти хората и след войната на забравена отново...спрете с лъжите и лицемерието..не ви ли писна да лъжете???
  • 19 Main Fürher

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Марк Енгелс":

    Ето затова ме е срам,че съм българин!Първа радост е за мен,България да оплюя,земя на цигани и комунисти!Първа радост е за мен,Германец да се нарека и Хайл Хитлер да изрека!!!!

    Коментиран от #21

  • 20 Саш са империя на извънземни

    4 0 Отговор
    И кат видеха че Сталин ше земе сичко и скокнаха тогава накрая без много жертви и сега осраха целия свят..ама Сталин тогава трябваше да остави хитлер да изтрепе десанта и да ликвидира сички народи в европата и сега там да е руска територия населена от ушанки
  • 21 Ако беше Хитлер

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Main Fürher":

    победител във войната семето и родът ти отдавна щяха да са затрити в буквалния смисъл. Е, то не, че има полза от това, че те има.
  • 22 Помнещ

    1 0 Отговор
    А в Сицилия какво им се случи
  • 23 Плевню

    3 0 Отговор
    От турско робство ни освободи генерал Патън.Нали така храненици соросови.
  • 24 въх

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Монгола":

    така направиха, но така дадоха на Сталин да завладее половин Европа и още страдаме от това.
  • 25 комбайнер

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "doktora":

    Не бе, той тогава се е запознавал с тях..
  • 26 Po-znaesht

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Начо":

    Мноого зле си нашия,много ти липсват знания за технологията на получаване на материал за атомни бомби!!!Щом твърдиш,че 1945 год. САЩ са имали атомно оръжие и СССР го е чакала съдбата на Япония!!!Наистина САЩ са създали тогава атомната бомба,но са нямали ресурси и сегашните съвременни технологии, за да получат достатъчно плутоний или уран за още няколко бомби,а не само за експерименталния опит ипуснатите две над Хирошима и Нагазаки!!