6 Юни, 2019 20:00 2 727 17

Левче на глас? Добре. А мажоритарни избори?

  • мажоритарни избори-
  • референдум-
  • субсидия-
  • партии-
  • слави трифонов

Да се посегне на избирателната система, която устройва напълно настоящия ни политически елит, вече е нещо съвсем различно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато зяпачите още бистреха как Борисов взел на ръчно управление кампанията на ГЕРБ, след като в партията му не останаха лица за показване, той направи показно и с партийната субсидия. Премиерът поиска партиите да получават 1 лев за получен глас на парламентарни избори.

Три години след Референдума на Слави Трифонов, на който 2,5 милиона българи поискаха същото. Но и друго, много по-важно - мажоритарни избори.

Борисов хвърли кофа вода в горящия скандал с надвзетите от партиите милиони народна пара, обявен за "техническа грешка". Бюджетната комисия моментално прие премиерската идея. От БСП и ДПС нарекоха предложението див популизъм, а Валери Симеонов напомни на Борисов, че нямал работа в Народното събрание. Да не им казва много-много какво да правят, но виж, това за левчето ставало.

Виж ти, колко простичко било...

"Не външни фактори, а народът пожела това. Имаше Референдум", услужливо си спомни Менда Стоянова. Какви външни фактори? Важното беше Борисов да спаси главата на Горанов, отпускал по 13 лв на глас, вместо законните 11. Това дори нискорейтинговата ни прокуратура успя да установи. Защото, отиде ли си един финансов министър, това си е оставка на кабинета. А Бойко не иска да повтаря упражнението с оставката трети път. Всичко може, но такова унижение - не! Станишев си изкара мандата, а той да не може. Хайде, де. Ама да го оставим Сергей - той нали вече е от добрите комунисти.

Да видим сега, щом толкова се вслушва във волята на народа, дали Борисов ще инициира и промяна в избирателната система - въвеждането на мажоритарни избори в два тура. От същия онзи референдум, когато някакси не стигнаха броени гласове, за да станат задължителни решенията му.

След като ни напомни за магаретата, които предлагаше години наред и хората ги избираха заради него, без дори да ги погледнат, нека направи и това. Народът не ще партийни магарета, нагледал им се е.

За левчето, ок. Макар, че в ГЕРБ не са опрели до партийна субсидия след 10 години на власт.

Да се посегне на избирателна система, която устройва напълно настоящият ни политически елит, вече е нещо съвсем различно.

Хората отдавна си казаха думата...


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    28 2 Отговор
    Бойко не е глупав, той има опит с мажоритарни избори - магарицата Цеца :)
  • 2 Матей

    20 5 Отговор
    Добра бакалска сметка,ГЕРБ имат пари,другите партии нямат,значи няма даже да се явят на избори,герберите печелят служебно.Сега да ги видя,дали ще оставят това така или ще започнат неистови протести.Защото чл. първи е на хоризонта.
  • 3 Коментатор

    4 13 Отговор
    Че трябва да има субсидия за партиите е безспорно. Иначе лобистките влияния ще се увеличат още повече и то съвсем директно. Въпросът е на кого и колко. Сегашната система облагодетелства парламентарните партии и затвърждава статуквото. Извънпарламентарните партии трудно се биха се преборили на избори без държавна субсидия. И следва да се определят критерии за получаване на субсидии и от непарламентарно представени партии за сметка на намаляване на субсидиите на партиите в НС. Такъв критерий би могъл да бъде доказан брой членове или участие в предешното НС. Размер от 1 лв. на субсидията, обаче е популизъм.

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Бачо Киро

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "Коментатор":

    Стига глупости, наивник... Все едно сега партиите не обслужват интереси... И 1 лев им е много. Откъде накъде от моите данъци ще дават субсидии на олигофрени заради циганите, които са гласували за тях, а едно 95% данъци не плащат...
    Като имате зор - членски внос, плащате по 50 лева на година или ако щете по 500, 5000 и директно спонсорирате любимите си идиоти. Щом не са ти достатъчно приятни да им дадеш от твоите пари, значи нямат заслуги да вземат и от моите.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 9 Отговор
    Субсидийте за партийте са да създаваме политическа класа на БЪЛГАРИЯ, а не алкохолизирани всезнайковци от махленските капанчета.

    Коментиран от #7

  • 6 Лален

    12 2 Отговор
    Нагледахме ви се на полит. класа за 30 год. корумпирани, нагли, безсрамни, крадливи, лъжливи в това число и убиици и предали това е полтическата класа и всеки я знае. И всеки които я защитава е съучастник. Ще има ли смелостта Борисов да започне някаква промяна което рано или късно няма как да не стане по един или друг начин?

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Популизъм ли

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коментатор":

    Смисъла на тая дума отдавна се е изчерпал, популизмът го дъвкахте 25 г. и всеки път Данчо Ментата излиза като вярно джавкащо пале и ни разяснява колко ще е лошо ако няма субсидии. Даваите да видим колко е лошо все ми е тая и сега партиите са зависими. Нима забравихме за Ковачки или за Цв. Василев или за обръчите от фирми на Поган и много други знаини и незнаини олигарси . Нека се издържат сами полит. класата и да докажат верността към вождовете си да им дават по 11 лв. на месец членовете на партиите.
  • 9 Да да да

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лален":

    Борисов е принуден лека полека да започне нещо истинско ! Иначе Европа ще го принуди ! Видяхте показното на Холандския премиер !

    Коментиран от #13

  • 10 Limana

    5 7 Отговор
    Пак другарите сами си го забиха ! Докога бре другари ? Поръчайте си надгробна плоча с надпис Тук почива БСП 2019
  • 11 бау бау

    4 2 Отговор
    извратени комунисти
  • 12 ОХА

    3 4 Отговор
    БРАВО БОЙКА ТИ СИ ЧОВЕКА. МАЧКАЙ.
  • 13 Е да де

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Да да да":

    "Европа" го принуждава да ни оджендарява и да приемаме, храним и браним "бежанци", за да ни "разнообразяват генетически". Също ни принуждава да даваме привилегии на "ромите". Голяма грижа за кучетата. Щастието на кокошките и краставиците. А, да - и да се избива добитъка на българите под прикритие на "епидемия".
  • 14 Грешката...

    3 1 Отговор
    Я да ми обяснят” нашите народни избранници “,как така са допуснали ГРЕШКА и са надвзели повече пари?Значи ,избранниците на народа са ниско грамотни престъпници (от редиците на този народ)?Сега щяли да връщат надвзетото!Питам аз,как ще ми върнете ДОВЕРИЕТО което АЗ съм ВИ гласувал?ТО не струва 1лев,цената е неизмерима във времето(или може и се измерва от алчността ви,от крадливостта ви,от наглостта ви ,от...от...)?
  • 15 ДВП

    1 3 Отговор
    Не трябва да се намаляват субсидиите, а по-скоро да се постави горна граница на сумата. Така малките партии ще могат да получат някаква все пак значима помощ, а големите няма да се напълват прекомерно. А колкото до мажоритарните избори, те са напълно неприложими у нас, защото това би създало едно непропорционално представяне на политическите нагласи у нас, и то в полза на една точно определена партия.
  • 16 НЕ РАЗБРАХ

    1 0 Отговор
    А на независимите кандидати ще дадът ли полагаемите им се средства както на партийте?
  • 17 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Една от държавиците от бившия Източен блок е Словения. С по-малка територия, с много по-малко население, с МНОГО ПО-ГОЛЯМ просперитет. И нашия Президент ходи там, и се прегръща с тамошния. И какво хубаво видя и научи и и приложи тук. Или иска да надмине Проданов по туристически дестинации ? Няма ! Оня е ненадминат ! Че интимната ми мисъл е : Защо нашите политици не приложат политическата уредба на Словения ? Никога няма да пожелаят и да приложат нещо от "гнилата" Дания. Но поне от Словения..... Че е тука - наблизо... Да опитат !!!!