7 Юни, 2019 20:29 9 384 18

Сериалът "Чернобил": защо в Германия го критикуват

  • чернобил-
  • нво-
  • сериал
Сериалът "Чернобил": защо в Германия го критикуват - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американският сериал "Чернобил" успя да бие всички рекорди: той е с най-висок рейтинг в историята. В Германия обаче "Чернобил" не предизвика такива възторжени реакции, както в САЩ и в постсъветското пространство. Защо?

Тази седмица в САЩ, Великобритания и Украйна приключи излъчването на минисериала "Чернобил". В тези страни филмът на американската телевизия HBO привлече огромен интерес и породи разпалени дискусии в социалните мрежи. В Русия възторгът след първите епизоди отстъпи място на скептицизма, но и там се водят разгорещени дискусии - и то не само сред кинокритиците.

В Германия няма и следа от възторг

В Германия обаче почти никой не говори за филма. Което е доста странно, като се има предвид, че, първо, катастрофата от Чернобил не само даде важен тласък на младата тогава Зелена партия, която десет години по-късно дори влезе във властта, но и наистина промени из основи нагласите в страната. Бавария бе сред най-засегнатите региони: и до днес там има заразени почви.

Второ, днес в Германия Зелените отново са във възход, а според някои проучвания дори изпреварват всички останали партии, като този път стремглавото им изкачване се дължи на опасенията, породени от глобалното затопляне.

В Германия, където един блогър предизвика широк обществен дебат със своята критика срещу управляващите заради техния провал в екополитиката, където всеки петък хиляди ученици излизат да протестират в защита на природата, където след катастрофата във Фукушима бе взето историческото решение за отказ от ядрената енергия, филмът за Чернобил изненадващо не се превърна в събитие. Възможно е това да се дължи на факта, че сериалът бе излъчен от платената телевизия Sky, чиято аудитория е ограничена. Или пък причината се крие в това, че "Чернобил" не предизвика вълна от положителни реакции в пресата, макар че всички големи издания писаха за сериала. Като цяло оценката гласеше, че това е един добър, но твърде драматичен филм.

"Взрив от лъжи"

Една от най-критичните рецензии публикува "Зюддойче Цайтунг", където журналистката Марлене Вайс, физик по образование, определя "Чернобил" като една "по-скоро несполучлива екшън-драма". На сайта на вестника статията на Вайс е озаглавена "Прекалено много драма за сметка на истината", докато в печатното издание заглавието гласи "Взрив от лъжи". Това може да се тълкува не само като препратка към лъжите след аварията в Чернобил, но и като критика към самия сериал. Вайс обвинява създателите на филма, че са се престарали. Така например журналистката определя като пресилено предположението, че освобождаването на радиоактивна пара, каквито опасения имаше в първите дни след аварията, може да унищожи напълно Киев и Минск и да направи половин Европа непригодна за живот. Вайс смята, че създателите на сериала са заложили на преувеличенията, за да постигнат максимално висока степен на драматичност.

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" излезе с доста по-благосклонна рецензия, но авторът все пак намира "слабото място" на сериала: в него най-голямата опасност произтича от изотопа на уран-235, макар други изотопи - на цезий-137 и на йод-131 - да са били основните замърсители около атомната централа след инцидента. Още по-неудачно, според автора на рецензията, е решението на създателите на филма да покажат катастрофата с хеликоптера във втория ден след аварията, докато в действителност той се разбива в района на централата много по-късно - чак през октомври 1986 година.

Докато над тях се сипе радиоактивна пепел

Една от най-подробните рецензии за сериала публикува берлинският "Велт ам Зонтаг". Според автора, филмът се занимава не толкова с причините за катастрофата, колкото с последствията и реакцията на различни нива. Изданието хвали сериала най-вече заради "контраста между красотата и ужаса", давайки пример със сцената, в която деца най-спокойно си играят, докато над тях се сипе радиоактивна пепел.

С положителна рецензия излезе и списание „Шпигел“, но само на сайта си. В печатното издание така и не се намери място за темата. Единственото, за което изданието критикува сериала, е хиперболизираният образ на съветските апаратчици. Това със сигурност е повлияно от американското кино от времената на Студената война, пише авторът на рецензията и добавя, че целта на създателите на сериала е била не толкова да реконструират историческите събития, колкото да породят нов дебат по темата.

Ако действително е имало такъв замисъл, в Германия целта не е постигната. Поне засега.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павликенска трибуна

    51 10 Отговор
    Гьобелс ряпа да яде, пред демонократичната пропаганда.
  • 2 Брат ми

    51 3 Отговор
    Германският Чернобил,започна през 2015година и вече дава своите плодове.Над един милион инженери,лекари и специалисти в областта на взривовете и бързата смърт се вихрят в Германия и околните държави.ЧЕСТИТО.
  • 3 Meganoob BG

    49 3 Отговор
    Най вероятно защото има едно нещо наречено цензура. Те в Германия ако ги гледате, те цензурират и собствената си история. Какво очаквате? Те се срамуват от собствената си история защото така им е наредено от техните кукловоди САЩ и Великобритания. И сега нямат право да гледат руски филми защото това не е толкова "демократично". Може да е цензура, но ако е на запад е "демократична".

    Коментиран от #4, #5

  • 4 евродебил

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "Meganoob BG":

    Абе, гомно да е, ама демократично.
  • 5 Иванов

    48 3 Отговор

    До коментар #3 от "Meganoob BG":

    Има начин германците да си го върнат на янките и отвратителните брити и това е съюз с Русия. Е те тогава бай Даньо ще си глътне перуката.)
  • 6 Антисоросоид

    38 2 Отговор
    Дреме им на немците за разни краварско- усрайнски продукций финансирани отонаямършаСорос
  • 7 ...

    33 13 Отговор
    Много слаб сериал, много. Пълна боза, без никаква филмова стойност. Не вярвам и да е водещ в каквато и да е класация. Всичко е пропаганда и шантаж, от янките.

    Коментиран от #18

  • 8 Монгола

    35 6 Отговор
    Много тъпа измислица на НВО! Соросоиден слугинаж правен за русофобите в Украйна!
  • 9 Багерист

    21 3 Отговор
    Не знам дали е добър сериала,защото не съм го гледал и никога няма да го гледам
  • 10 ФЕН

    15 4 Отговор
    Хибридната война на Дойче веле в действие.....
  • 11 Docenta

    8 27 Отговор
    Hbo за пореден път сътвори шедьовър и представи уродливия съветски съю в цялата му античовешка същност.Този филм прави страшно много за разпадането на руската федерация начело с путлер

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Папуни

    9 4 Отговор
    Относно пасмината вярваща на сериала Чернобил - а те имали ли са протокол, в който се казва да изключат реактора за 24 часа ако стане така и кой им е казал да пренебрегнат този протокол
  • 15 горби

    2 7 Отговор
    От "сделано в ссср" кво мое да се очаква?
  • 16 Joe Black

    5 0 Отговор
    Сериала за мен е много добър и както всеки един филм има измислици, а тук има и малко престараване. Много бях скептичен как ще бъде представена тази трагедия от американци, но мисля че са се опитали да са максималко обективни което им прави чест. Да истината е била доста смущаваща както тогава така и сега, всеки може да си направи сам изводите. Препоръчвам да се гледа!
  • 17 Иванчо

    1 0 Отговор
    Тези американски филми. Винаги спасяват света. Има преувеличени неща. Филма не е достоверен от към техническа гледна точка. Ще чакаме руският филм
  • 18 Случайна

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Нищо особено- подходящ за подрастващи , предвид образователна стойност.