Last news in Fakti

7 Юни, 2019 16:00 14 449 69

Какво се крие зад хода на Борисов с партийните субсидии?

  • бойко борисов-
  • субсидии-
  • партийни субсидии-
  • субсидия

Малко след като Слави Трифонов направи разкритията за неправомерно надплатените партийни субсидии, ГЕРБ реши да действа. Борисов настоява субсидиите да бъдат намалени. Какво се крие зад този ход? От Е. Милчева.

Какво се крие зад хода на Борисов с партийните субсидии? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ха сега да ви видя!" Така може да се преведе акцията на премиера Бойко Борисов и управляваната от него партия ГЕРБ, внесла законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори. Предвидено е да влезе в сила още от 1 юли 2019.

В случай че се приеме, икономията за оставащите шест месеца от годината ще е 14,6 милиона лева. Това означава, че политическите партии и коалиции, които имат право на средства от бюджета, ще получат общо 1 460 402 лева за половин година. "Парите, които ще се спестят, ще се дадат за строителството на детски градини (...) надявам се всички да го подкрепят", обяви днес министър-председателят.

Темата за партийните субсидии бе отново извадена на дневен ред, след като шоуменът Слави Трифонов разкри, че партиите са получили повече от полагащите им се средства от бюджета - вместо по 11 лева на глас, са им били изплащани по 13,25 лева. Факт, който не е бил… забелязан от нито една от партиите-бенефициентки през последните три години - времето, през което са консумирали повече от полагащото им се.

Преди четири години пак Трифонов и екипът му получиха "да" от 2 516 957 българи, гласували за това партийните субсидии да станат 1 лев за 1 действителен глас. Тази тема беше един от въпросите на организирания от "Шоуто на Слави" национален референдум, заедно с мажоритарния избор, намаляване на броя на депутатите и др.

Пет важни извода

От сегашните действия на управляващите могат да се направят поне пет извода.

Първо, колкото повече популизъм, толкова повече демагогия. Формално предложението за актуализация на държавния бюджет е заради БСП, които са "решили да печелят позитиви с темата - нека видим как може да се прави политически модел с 1 лев", както обясни министърът на финансите Владислав Горанов. От БСП определиха хода като "кризисен пиар".

Но ГЕРБ вече са играли хода с предложението за 1 лев партийна субсидия - след изборите през 2017. Тогава, "в изпълнение на волята" на гласувалите на референдума, партията предложи левче за глас и мажоритарни избори. Парламентът обаче отхвърли законопроекта с предложенията.

Сега управляващите начело с Борисов отново се опитват да "надцакат" популистите с техните аргументи. "Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия и в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените… Затова (...) вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Няма да търпя да се прехвърля всичко на ГЕРБ. Толкова са ми ясни тези игрички - те да са хубавите. Аз бих на изборите, помните, като кмет, без 1 лев, без партия, без нищо", заяви Борисов в парламента.

Второ, ходът на ГЕРБ легитимира Слави Трифонов като личност, която, макар и извънсистемен играч, може да променя системата. Шоуменът, чието телевизионно шоу приключва след няколко седмици, набира все повече симпатии и извлича дивиденти от действията си. Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди правотата му, разпореждайки проверка по сигнала за надплатените партийни субсидии, за да се разбере спазен ли е бил законът при изплащането им.

Трето, този законопроект елиминира какъвто и да било разговор за същинския проблем, който не е намаляването на субсидиите, а контролът върху тях, както и инкриминиране на двойното дъно на партийните каси. Решението на този проблем минава през решение на големия - за корупцията, а той е отбелязан и в огласените вчера препоръки на Европейската комисия в рамките на т.нар. Европейски семестър през 2019 година. Една от тях гласи: "На риска от корупция трябва да бъде обърнато по-сериозно внимание, тъй като той представлява предикатно престъпление за изпирането на пари. Българските органи ще трябва да покажат конкретни и трайни резултати, демонстрирани чрез окончателни решения по дела за корупция по високите етажи на властта. Използването на финансовите разследвания и финансовото профилиране е ограничено".

Признанието на управляващия ДПС Ахмед Доган, направено преди 14 години отново в "Шоуто на Слави", за обръчите от фирми, които има всяка партия, не е опровергано до ден днешен. Бизнесът финансира партиите, които се отблагодаряват с обществени поръчки, а част от спечеленото отново се връща.

А примери за партии, собственост на бизнесмени, в България има(ше) предостатъчно. ЛИДЕР на Христо Ковачки, "Воля" на Марешки, "България без цензура" на Цветан Василев и Корпоративна търговска банка.

Субсидиите "прикриват" други важни теми

Четвърто, демагогията е заразителна. ВМРО, които на два пъти са предлагали намаляване на партийната субсидия, подкрепят идеята на ГЕРБ и дори са готови да върнат надвзетите партийни субсидии за три години назад. НФСБ предложи, в случай на намаляване на бюджетната издръжка, да се легитимират други методи за финансиране. Защо не лобизмът? Време е да стане публично известно кой си поръчва законопроекти и на кого плаща за тях.

Пето, темата за левче субсидия "прикрива" други по-сериозни актуални теми - доклада на ЕК, предстоящите от 1 юли повишения на цените на ток, парно и топла вода, както и изразходването на огромни държавни средства, които се раздават под една или друга форма преди местните избори.

Левчето за глас обаче няма да върне изгубеното доверие в политическата класа в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продължавай Бойко

    38 104 Отговор
    Много правилен ход на Борисов ! Все от някъде трябва да се започне !
    Необходима е безкомпромисна борба с корумпираните политици ! Еврофондовете да се харчат разумно ! Повишение на малките пенсии !

    Коментиран от #8, #14

  • 2 Bahti

    79 25 Отговор
    Тиквата ше управлява и малкото останали живи. Брао!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Полковника птица

    48 138 Отговор
    Никога до сега не съм бил фен на ГЕРБ ! Но това което виждам трябва да го кажа ! Никога Българина не е живял така добре ! Най вече трудолюбивия българин ! Това което се направи никой не е правил до сега ! Браво Бойко ! Ти си народен водач !!!

    Коментиран от #15, #32, #35

  • 4 До комунистите от Полковника птица

    45 105 Отговор

    До коментар #2 от "Bahti":

    Стига сте плюли ! Направете и 10% от това което направи Борисов и ще ви поздравя !

    Коментиран от #30

  • 5 ТАКА Е

    51 7 Отговор

    До коментар #2 от "Bahti":

    Всеки трябва да свърши това което му е отредено ! Нито Борисов нито Доган или Нинова ще свършат работата на мързеливците !
  • 6 Лошо много лошо

    33 95 Отговор
    Ще съжалявате един ден че не сте оценили Бойко Борисов !

    Коментиран от #11

  • 7 КОЮ

    101 26 Отговор
    Първо на първо Герб дигнаха субсидията на 11 лв . вече напълниха сметките си и е нормално да я намалят както си беше .
    Второ : евро вота ясно показа че народа не ги иска , просто няма за кого друг , при първа възможност ще ги махнат
    Трето : който малко от малко се интересува какво се върши в парламента му е ясно че тая селска клоака не изработила нито един реално действащ закон , цялото им творчество се изчерпва само с дигане на заплатите си .
    4. Тази задна ножица дето направиха и вкараха Лилито в евро парламента за пореден път отврати народа от тази скандалджийска селска сбирщина -ГЕРБ
    5. Цецо , Цвъки и Шопара напоследък орът в една бразда , явно не в браздата на Тиквун , аман от скандали
    6. Грешни пари за прахусмукачки , само и само да се харесаме на големия брат , само че тоя брат ни е много далечен и ни мрази все още не ни приема за човекоподобни .
    7. Все още не съм открил другате в света в правова държава някой да го хванат да краде и да му се размине само с връщане на откраднатот без наказание . ТУК В МОМЕНТА ЦЕЛИЯ ПАРТИЕН ЕШАЛОН ОТКРАДНА ОТ ЗАЛЪКА НА ДЕЦАТА НИ И ПЕНСИОНИРАНИТЕ НИ РОДИТЕЛИ , и ???? нищо
    Къщи за гости , и ??? нищо
    ТЕЦ Варна , и ??? нищо
    МАФИЯТА СЕ СРАСТНА С ВЛАСТА

    Коментиран от #36

  • 8 петров

    24 35 Отговор

    До коментар #1 от "Продължавай Бойко":

    а стига социализъм. що малките пенсии? ББ каза - детски градини
  • 9 Елементарно

    55 15 Отговор
    Простичко е: отклоняване на вниманието от оливането и о.ир.нето, печалба на дивиденти и подлагане за вече приближаващите избори, лишаване на евентуалните новоизникващи противници от финансова база, и всичко това без никакъв риск, защото знае, че не зависят нито той, нито партията му от тези субсидии, имат си достатъчно спонсори, а и натрупани (ясно как) вече средства. А като се задържат на власт това ще им помогне да поддържат това положение.
  • 10 Тук има действие,

    12 14 Отговор
    А не като “ популизмът” поведение и обещания според конюктурата ! Популизъм, та популизъм....
  • 11 Гост

    68 21 Отговор

    До коментар #6 от "Лошо много лошо":

    Приятел, въобще не ме интересува кой кара влака, твоя вожд ли е , комунист ли е, дреме ми на юя. Аз не помня, от 5-6 години насам, всеки 1 юли да не се вдига цената на парно и ток, и докато преди ни подготвяха от предната година, вече ти казват 20 дена по-рано. Всички цени, на стоки от първа необходимост, са се покачили. Живота става много скъп и то по-скъп от Западна Европа, защото милиардера, който ти боготвориш, му дреме на дедовия....
  • 12 Townboy

    45 21 Отговор
    Цели да удуши малките партии и да остане само той. Явно наистина е жив само щото е на власт за да е толкова усърден в запазването на властта.
  • 13 Човек

    38 5 Отговор
    Помните ли какво каза един от героите в "Кръстникът"? - "Политика и престъпност е едно и също". Мафиотите поне не крият, че са такива. Като цяло, хората сме най-голямото зло за планетата, въпреки че има и много стойностни такива. Оруел казва - "Искаш да ти дам представа за бъдещето? - Представи си ботуш, който размазва човешко лице и това е вечно". Така ще е - докато по-висш разум не ни коригира ДНК-то или планетата се отърве от нас, както е направила с предишните цивилизации - всичко е кръговрат. Спете спокойно!
  • 14 критик

    49 16 Отговор

    До коментар #1 от "Продължавай Бойко":

    Не е ББ този, който ще реши тези проблеми, защото самият той е проблемът. Колкото по-дълго стои на власт, толкова повече ще се задълбочават всички проблеми в България. Началото на решаването им ще започне с изгонването на ББ и ГЕРБ от управлението на държавата.
  • 15 Абе

    28 10 Отговор

    До коментар #3 от "Полковника птица":

    Ти си или трол герберастки или ку-ку.

    Коментиран от #20

  • 16 Пенсионер 200

    32 12 Отговор
    А от къде Боко тиквата намери тези 15-тина лева за увеличаването на пенсиите? От вече умрелите пенсионери, разбира се! Боко върни ми парите!
  • 17 нона

    41 13 Отговор
    Боко отново ход с Бухалката. Прах в очите на хората. Поредните Шменти_Капели на Мутрафона. Герберунгите има от къде да крадат и искат да притиснат до стената другите партии...
  • 18 Крие се

    24 15 Отговор
    Лицемерна глупост. На бай Тошо номерата.

    Коментиран от #61

  • 19 Гочо

    40 12 Отговор
    Тиквата няма равен по популизъм.. Тъп прост и хитър. .. Играе народен човек. Крадец
  • 20 Психиатър

    20 9 Отговор

    До коментар #15 от "Абе":

    То е едно и също.Ако не си ку-ку няма как да си гроб-ар.

    Коментиран от #62

  • 21 Centurion

    29 9 Отговор
    Бойко хем знае ,че не кара влака,но се опитва да се прави на мъж.Каквото му кажат Библиотекарите това ще направи,няма къде да мърда,вързан е много яко!!!
  • 22 Диан

    25 8 Отговор
    Предлага, защото знае, че няма да се приеме.
  • 23 Матей

    22 7 Отговор
    След като осъществиха мечтата на червените парвенюта да се награбят като кърджалийски разбойници и после да направят хората аргати,които да опъват каиша как бурлакИ на ВолгЕ,СЕГА обърнаха на тънката струна и видите ли,да спестят няколко милиона повече от субсидиите.После и тях да опоскат.Че щели да затрият мижавата опозиция,това е вторичен ефект,нали само си играем на демокрация,а всъщност е разграбвация.
  • 24 Иванов

    19 8 Отговор
    Не, бее. Бойо иска другите да нямат пари за да си купуват избиратели и да му мътят водата. На следващите избори Майката на нацията ще спечели с 90%, защото аз пак няма да гласувам, няма за кого.))) Бащата сигурно е кметът на Симитли.)
  • 25 име

    0 1 Отговор
    малко тук , малко там е статията. но точка 2 не приемам. нека се яви и ще говорим.
  • 26 Усмивката

    9 6 Отговор
    Бай Ганя като иска да е център на внимание ,засилва се и слача в центъра на басейна с „бомбичка.”.....кое му е неразгадаемото.Та това ход ли е?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Musi

    3 4 Отговор
    Bsp +dps=gerb
  • 30 Гражданин

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "До комунистите от Полковника птица":

    Толкова не можем открадна.По това е номер едно.
  • 31 Цв. Цв.

    16 1 Отговор

    До коментар #27 от "Абдал":

    Ми докато има абдали ще печели!
  • 32 Цв. Цв.

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Полковника птица":

    Така е не си фен, ами си на заплата в герп
  • 33 Шайката си купува избори

    14 1 Отговор
    Браво на аз съм прост ,че печели през всичките тези години чрез ИЗМАМА ПО НЕЧЕСТЕН НАЧИН.А ПЪК ЗА КРАЖБИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ.НА ПЪРВО МЯСТО ПО ДАЛАВЕРИ И ОГРАБВАНЕ ОТ ДЖОБА НА НАРОДА.
  • 34 Шайката си купува избори

    6 1 Отговор
    Браво на аз съм прост ,че печели през всичките тези години чрез ИЗМАМА ПО НЕЧЕСТЕН НАЧИН.А ПЪК ЗА КРАЖБИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ.НА ПЪРВО МЯСТО ПО ДАЛАВЕРИ И ОГРАБВАНЕ ОТ ДЖОБА НА НАРОДА.
  • 35 Сатъра

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Полковника птица":

    А най вече КРАДЦИТЕ, ИЗМАМНИЦИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. ПО ТОВА КОЕТО ПИШЕШ АМА НАПРАВО СИ ЛИЧИ, ЧЕ НИКОГА НЕ СИ БИЛ ФЕН НА ГЕРБ. БРАВО ЮНАКО ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СИ ВЯРВАШ.
  • 36 Тегавар

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "КОЮ":

    1-во 11 лв на глас не е въведено от ГЕРБ. Ще те оставя да се поровиш в интернет и ако имаш акъл ще разбереш кога е прието от 1 лв. Да стане на 11 лв. Давам ти жокер- Бойко Борисов тогава беше кмет.
    2-ро - Не зависи от политиците дали ще работят както трябва или не. Зависи от хората, които ги излъчват. Когато се докаже 100%, че някой си купил апартамент, къща, кола и т.н. и т.н. и народа продължава да си пие РИКИЯТА и да псува защо той не е на мястото на този, който си купува апартаментите, т.е. не е той в далаверата се замисли дали този, който яде баницата е виновен или този, който му я дава.
    3-то с клавиатурни будители и форумни смелчаци ще продължавате да си бачкате за 700 лв, ще продължават да ви крадат, цялата тази пошлост и некадърност, както и гнусните физиономии от парламента ще си правят каквото поискат, а вие ще блеете и ще чакате НЯКОЙ НЕЩО ДА НАПРАВИ.

    Коментиран от #37

  • 37 Някой

    16 3 Отговор

    До коментар #36 от "Тегавар":

    Прав си - "материалът" е лош - и за чеп за зеле не става! Отвратените избягаха в чужбина, отвратителните останаха. Тези 30%, които обикновено гласуват по избори са изплашени пенсионери, купени цигани и зависими от статуквото. Не можеш да очакваш от мнозинството, обаче, високи цели и идеали - в едно общество около 25% са хората с интелектуални способности, друг е въпросът, че нашето "висше" образование изравни всички. И кой, кой, кой,...и как да промени нещата?! С избори не става, независимо дали гласуваш или не. Оскар Уайлд е казал, че ако изборите променят нещо са щели да ги забранят. С революция - абсурд - шест века сме били поробени! А и революциите по света показват, че не водят до справедлив строй -човекът още не е измислил такова нещо. Просто има по-богати държави, където животът и на по-бедните е достатъчино добър, но и за това се е воювало дълго - векове, които ние сме проспали под турско робство! Времето всичко изчиства, но няма да се случи за родените вече. Ти от борците ли си или от клавиатурните будители, или имаш други идеи?!

    Коментиран от #69

  • 38 ГHG

    10 1 Отговор
    Популизъм. ГЕРБ са на влас и ще почнат искаш проектче или магистрала, платай си, искаш туй или онуй плашаш. Така те пак ще си имат паричките и пак бизнесът да му мисли, а пък народа ще се кефи че са намалили само на 1 лв. партийните субсидии.Ако друга партия беше на ласт ГЕРБ немаше да се съгласат.
  • 39 ФАКТ

    17 0 Отговор
    Ние хората сме си виновни,че не излизахме всеки ден на протести за ниските заплати и пенсии и увеличаване на минималната работна заплата !!!! Работодателите ,ако продължават да ЛЪЖАТ хората със заплатите,сами ще си работят !!! Всеки ден ще има заминаващи за чужбина !!!!! Който работи и живее на ЗАПАД,е видял огромната разлика !!!
  • 40 ФАКТ

    15 1 Отговор
    Сега и Швейцария отвори врати за българи и румънци .Нека нашите АЛЧНИ работодатели останат без работна ръка !!! ТОВА,което стана във България,е българи срещу българи !!!! Дано да няма балъци да работят на АЛЧНИТЕ бивши и настоящи комунисти !!!!
  • 41 Слави Славов

    16 1 Отговор
    "Не народ,а мърша,туй ще кажа и ще свърша!" П.Славейков
    Стига сте плакали по форумите,а направете нещо,за да живеете по-добре!
  • 42 българин

    13 1 Отговор
    На снимката бандит №1!
  • 43 Хали

    11 0 Отговор
    Бойко много добре знае, че няма да мине и за това предлага.
  • 44 Пенсията

    10 0 Отговор
    защо ще строи детски градини, това няма да повиши раждаемостта . А мизерните пенсии на над милион пенсионери под прага на бедността, биха могли да бъдат коригирани поне в някакви прилични граници. Тези хора заслужават да получат малко спокойствие в старините си, а не да изнемогват.

    Коментиран от #59, #63

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ФАКТ

    12 1 Отговор
    Ако ИЗНЕСЕНИТЕ ПАРИ от България,се върнат,ще има за пенсионерите,защото това са техните пари !!!!! Ама Комунистите си опекоха живота,че чак и правнуците им ще живеят охолно !!!! Ами имотите,които ги имат ???? Все още НЯМАТ ВОЛЯ,да ВЪРНАТ ОГРАБЕНОТО !!!
  • 47 ФАКТ

    5 1 Отговор
    Ако ИЗНЕСЕНИТЕ ПАРИ от България,се върнат,ще има за пенсионерите,защото това са техните пари !!!!! Ама Комунистите си опекоха живота,че чак и правнуците им ще живеят охолно !!!! Ами имотите,които ги имат ???? Все още НЯМАТ ВОЛЯ,да ВЪРНАТ ОГРАБЕНОТО !!!
  • 48 ФАКТ

    7 0 Отговор
    Каквото и да говорим -това е !!! Нашите родители,които са ни отгледали с големи лишения и то още през социализма ,СЕГА са с мизерни пенсии !!!! А и ние работещите сега,сме прецакани отвсякъде !!!! ВСЕКИ се спасява ,кой как може !!!
  • 49 ФАКТ

    5 0 Отговор
    Каквото и да говорим -това е !!! Нашите родители,които са ни отгледали с големи лишения и то още през социализма ,СЕГА са с мизерни пенсии !!!! А и ние работещите сега,сме прецакани отвсякъде !!!! ВСЕКИ се спасява ,кой как може !!!
  • 50 Хмммм

    5 1 Отговор
    Нищо, просто див попизъм ! Смятам , че е най добре БСП да не се месят , тиквите я забъркаха да видим как ще измъкнат?
  • 51 Матей

    6 1 Отговор
    М-те кратуните плават на повърхността ,щото са кухи шамандури.И от ЕП им казаха в специален доклад колко назадват с гигантски крачки,и за Шенген и всьо.Като им спрат евро-субсидиите,дето толкова майсторски ги крадват,ще им остане само бюджета.Предложи се вече,партийната система да се закрие,на нивото на Латинска Америка сме,а там са предимно президентски републики,парламентарната система е очевидно неудачна форма на управление.
  • 52 Стойне Гранкята,

    7 0 Отговор
    Партиите без субсидии да се издържат от членовете. Народното събрание от сто депутати, заседава два пъти годишно по един месец за което време депутатите получават по една средна месечна заплата. Изчезват мераклии за депутати, няма да се купуват гласове, няма да храним дембели и т н

    Коментиран от #66

  • 53 Тапата

    5 1 Отговор
    Най - добрият начин да затвориш устите на популистите е чрез популизам. Борисов владее тази техника и е прав, че я прилага, защото много раздавачи, а малко правачи.
  • 54 Тиквата

    4 0 Отговор
    Да му мислят другите ,ГЕРБ напълни Черните каси от магистралите с кръга от фирми и сега може и 10 стотинки да стане.443
  • 55 Васко

    4 4 Отговор
    Бойко ще ги бие докато е жив , е така за кеф на хората . Курнелия ще мине през ада на есен .
  • 56 Боко

    4 0 Отговор
    Нещо да кажеш за доклада на ЕС или пак ще ни убеждаваш колко сме добре и как европа ни чува хахахаха
  • 57 МИХАИЛ

    2 4 Отговор
    Решението за орязването на субсидиите е отговор на онова, което искахме всички. Защо ревте и плюете сега по Борисов? А ръкопляскахте и се сополивехте от умиление когато чалгаджията чрез популисткия т.н.референдум искаше защото.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Пенсията":

    Не в пенсиите е проблема! Няма пенсия, която да осигурява равенство. Погрешно е социалният статус да има само един елемент. 349
  • 60 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Премиерът предлага - не налага ! Налагът 240 броя дебелосерци от Парламента, от които половината не ходят на работа. Всички са там, само когато се гласува увеличението на собствените им доходи !!! И сега, с трудно събран кворум, отново няма да приемат "левчето" -защото им "бърка в кесията" !!!
    На № 37 " Някой " Моля за извинение, но Ви поставих червен "минус" спонтанно, прочитайки първата част от второто Ви изречение. Всички мои познати и непознати, които са в чужбина / без синовете и дъщерите на "хайлайфа" ни , които учат в престижни университети/ "избягаха" според Вас " отвратени". Не знам защо така перверзно се интерпретира упорито икономическата ситуация в страната, когато масово се приватизираха социалистическите обекти - кой ги направи на скрап и стана милионер, кой стана милионер чрез експлоатацията на робите и т.н. !! Когато хиляди останаха на улицата без препитание - за себе си и за децата си. На никого не му се напуща дом и Родина и"отвратен" да хукне по света !! НЕ ИЗБЯГАХА ОТВРАТЕНИТЕ - НАПУСНАХА СТРАНАТА ГЛАДНИТЕ !!! Прогониха ги тези, които сега са капиталистите в тази страна и техните политически слуги !! И сега много са загрижени за "българите в чужбина" !? И агенции, и пилеене на пари , и кражби на такива..... Трябва да ги ухажваме, защото макар и противоконституционно ще гласуват за нас !!!
  • 61 Е как

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Крие се":

    Нали са си рода по права линия, Царчето си му е чиче.
  • 62 Верно

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Психиатър":

    Всичката тъпотия, неграмотност, алчност, малодушие,лицемерие и малоумие са сбрани там, геръбъ. Тъкмо по-лесно ще е почистването.
  • 63 Дали !?

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Пенсията":

    Тези, които сега са възрастни през първите години на прехода бяха слепи, глухи и пасивни, а благата на народа се разграничи пред очите им...пасувайте и вие
  • 64 Това е края

    2 0 Отговор
    Ако не се вземат спешни мерки народа загива със много бързи темпове, вече и областни градове обезлюдяха.гробищата са препълнени и няма места за труповете изравят стари гробове да ги погребват.болниците са пълни, детски градини са празни.гласуваите за герб те ще ни оправят

    Коментиран от #65

  • 65 гробаря

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Това е края":

    Егати смешния коментар. Ама кой за каквото си мисли. Винаги е било така с гробищата. Хората умират по една или друга причина. Също не е въведена сега практиката да се отварят стари гробове. За да има място трябва да се прави кремация, тогава ще се използва по малко място, ще се етажират урните и ще стане. Само не разбрах какво общо имат субсидията и гробищата. Ма щом си казал така да е.
  • 66 свиневъд

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Стойне Гранкята,":

    Да и в парламента влизат само дебели шопари с големи бизнеси, и два пъти в годината си гласуват каквито им трябват закони. А ти ще имаш два избора и то не годишно а всеки ден от годината - да робуваш или да напуснеш държавата. Като ти гледам плиткия акъл ще е първото. Все пак новите робовладелци ще имат нужда от роби.
  • 67 браво

    1 0 Отговор
    на него 1бр -мазен......
  • 68 Някой си

    0 0 Отговор
    Трифонов е част от мафията Никак не е случайно, че удобно подаде на ГЕРП топката със субсидиите точно преди изборите. Трифоновия и друг път си е предлагал услугите на мафията срещу заплащане - описано е в книгите за бг мафията. Ако знаете какво нищожество е ще го елиминирате с отвращение. Остава да питаме г- н Тиква колко плати на шута си за услугата?
  • 69 Тегавар

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Някой":

    Влезнахме в много сложни философски теми. Аз съм обикновен човек, който ако вкъщи му е мръсно гледа да изчисти. Стотици пъти съм се опитвал да накарам "мъжете на България", "служили всеотдайно" в казармата да се хванем и да сменим пощенските кутии във входа. Нужно ли е да обяснявам какъв беше резултатът? Знаеш ли колко пъти съм боядисвал входа, сменял съм стъкла и парапети. Коментарите са от "браво, мойто момче, айде сега тука това направи" ; "ееее ама като правиш нещо прави го като хората" и т.н. Знаеш ли колко пъти съм се опитвал да ги накарам да облагородим около блока, да изчистим и т.н. резултатът е 0. И колкото и да съм родолюбец се принудих да напусна, защото иначе трябва да живея в кочина. Народът живее в кочина и няма и най-малко желание и воля да промени това. Те дори не искат да сменят пощенските кутии от 1988 когато е строен блока. Така че ти сам ти отговори на въпроса от коя група съм. Само ще кажа, че преди 140 години нашият народ след 500 години гнет е имал волята и силата да изгради нещо, то след 45 години комунизъм и около 30 откровена простотия е напълно умрял и загинал.