9 Юни, 2019 05:41 3 350 12

Най-добре психиатрите да дойдат?!*

  • психиатри-
  • здраве-
  • психика

Искам да кажа, че коренът на нашите проблеми е в психиката. Ние сме двукраки с психика, не сме двукраки газови тенекии

Най-добре психиатрите да дойдат?!* - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повдигам въпроса за психотерапията в България, но нямам предвид само глупостите, сторени и сторвани в предизборен и следизборен период от лидерстващи в държавата дами и господа. Те само ме подсетиха. Това пише в профила си във „Фейсбук“ Петко Симеонов.

Психотерапевтът е познат на българина от американските филми и от публични прояви на г-жа Алгафари. Това е специалист, компетентен по въпросите за психичния статус. Човек, на чиято компетентност лицето се доверява, разголва си душата пред него и заедно обсъждат един или друг въпрос. Не само да се лекува от безсъние, нервност, лошо настроение, а и да запази или увеличи своята ефективност. До услугите на психотерапевти в САЩ прибягват всякакви хора - от върховете на социалната пирамида, до нейната основа. Това нито е укоримо, нито е срамно. Психотерапевти работят в уважаващи себе си фирми, в държавни учреждения и пр. Това е нормално!

През 1986 г. в България работеха около десетина психотерапевта. Психотерапевти в собствения смисъл на думата! Ако се приложеше мярката на САЩ - психотерапевт на брой жители, у нас би следвало да има около 11 500 психотерапевти. Става дума за 1986 г. Сега не зная колко са и там, и тук...

Искам да кажа, че коренът на нашите проблеми е в психиката. Ние сме двукраки с психика, не сме двукраки газови тенекии.

Големият проблем е в нормалността.

Могат ли нормални хора, вземали неполагащи им се пари, да сочат с пръст онези, които са им ги давали, и да викат - "виновни сте!"?

Могат ли посочените с пръст да бъдат нормални, като тропат с краче и викат - "тогава по един лев!"?

Две деца си сочат сополивите носове и се присмиват едно на друго. От парламентарна трибуна!

Българските политически лидери и партии не се нуждаят само от пиар специалисти и от експерти в различни области на държавния живот. Те се нуждаят от психотерапевтична помощ. За да успокоя днешните деятели, ще подчертая, че българският преход е И психиатрично явление. Има спомени, които са супер документи в тази връзка, но то си има и достатъчно документи...

Българите имат нужда от психотерапевтична помощ! Говоря съвсем сериозно. Вижте статистиките за отклоняващото се поведение. Дори броя на ПТП. Липсата на елементарно чувство за детайл и стил. Или дължимото поведение. Корупцията на първо място е психично отклонение, без да е болест. Вариант на клептоманията и т.н., и т.н.

Здравното министерство може да обсъди въпроса със специалистите. През 1986 г. водещите психиатри знаеха проблема, имаха съзнание за неговата значимост и бяха го поставяли пред ЦК на БКП и пред Тодор Живков.

Предлагам на МЗ, Здравната каса и медицинските университетски среди да обсъдят въпроса за психотерапията в България. С най-общи думи мога само да го предложа. Проблемът е сериозен и не е за отлагане!

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тях червеното знаме роди ги

    17 15 Отговор
    Безмозъчието и опростачването на българската нация се случи с любезното съдействие на БКП и ТЕХНИТЕ САТЕЛИТИ

    Коментиран от #3

  • 2 лечение по овчарски

    9 2 Отговор
    "С болните, а особено с малките момчета, овчарите се отнасят твърде небрежно и недоверчиво. Докато болният не повръща и не яде хляб най-малко два деня, не му вярват, че действително е болен. Първото и последното лекарство на болния е да му купят от града пазарски хляб и маслини, които слагат при главата му, па нека прави, щото ще. Зная, когато почина един и чак на втория ден подир смъртта му дойде на ума на другарите му да го погледнат. От по-напред тия последните се сърдеха даже, че болният се преструва, защото се спял, без да пъшка; а тоя сън бил от дългия. Малките момчета тия лечат още по-лесно. Тия последните, по причина на отварата, много страдат от треска. Щом някого втресе, когато вече се сгъва и трепери, един от овчарите се приближава полекичка отзадя му и излива отгоре му един котел студена вода или изгърмява с пищов до главата му, за да се стресне, и по тоя начин треската го оставяла. Има и друга система за лечение на треска: когато жертвата захване да трепери и умалей вече, един от овчарите грабва дебелия дрянов кривак и се впусне да го бие, а другите викат отстрана: „Бягай бре, че те уби!“ Това гонение се продължава, докато пациентът отмалее и падне на земята. Не са обаче само болестите, които овчарите лечат с такива радикални мерки. Тия са строги във всяко отношение. " - "Записки по българските възстания"
  • 3 астроном

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тях червеното знаме роди ги":

    "Сателити"... имаш предвид сДС, ДпС, нДСв, герб, атака, патрЕоте...

    Коментиран от #4

  • 4 Робот

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "астроном":

    Има пред вид Иван Костов и Джордж Сорос!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Човека е паразит

    5 3 Отговор
    И нищо друго

    Коментиран от #8

  • 7 Бачо Киро

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ханко от село Осеня":

    Напротив, баш добре си го казва... Законът бил такъв? Кой закон? Къде в закона пише, че кражбите, корупцията, употребата на власт за лични облаги и тн са разрешени? Що за глупости дрънкаш, че и едновременно обвиняващ друг в простотии.... Законът бил такъв... Овца безподобна... Да направел нещо викаш, а? Може би с вълшебна пръчка, а? Вместо теб, а? А ти кога? Колкото до господата боклуци, които от 30 години до днес, а особено засилено от последните 10, подиграват народа, че живее в демокрация, стабилност и всичко е тамън, единственият лек, който аз виждам, е тояга, ама здрава, плюс не морков, а въже за по-идиотите. Българският миндил-политик абсолютно добре знае, че до момента поне всеки може от тях може да прави каквото си иска и няма да бъде наказан. Същото е и с мангалята. Когато определени хора виждат, че никой не им търси сметка каквото и да правят, не се чуди, че идиотизмът цъфти... С плакатчета и викане по улиците, или пък пеене на песни, няма да стане...
  • 8 нормален

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Човека е паразит":

    Кой човек?
  • 9 Morgoth

    6 3 Отговор
    Те в Америка като си имат толкова психотерапевти, затова децата им стават трансджендъри, а след това се самоубиват. Говори се вече за 0,6% от населението, което иска да си сменя пола и 40% от тях, които сами слагат край на живота си.
  • 10 Белжка

    7 1 Отговор
    Петко това е вярно ама вие от СДС давахте ли си сметка, за него, когато смело се хвърлихте да строите демокрацията?? Как мислиш тогава нормални ли бяхте, имахте ли нужда от псхотерапевт? Нормално и достойно е да почнеш анализа, като анализираш първо себе си.
  • 11 Ivo

    2 0 Отговор
    Проблема на политиците е, че действително имат чувствителността на двукраки газови тенекии. На тях им трябва бой и куршум. Само от това разбират.
  • 12 Смотан

    1 0 Отговор
    Въй Въй тия сега се сетиха с лед коктейлче.