2 049 65

"Защо точно аз се родих гей?"

Това е личната история на един българин с хомосексуална ориентация

"Защо точно аз се родих гей?"
Снимка: БГНЕС/ЕРА
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Години наред съм се питал: защо точно аз? Защо точно аз трябваше да се родя гей?" Това е личната история на един българин с хомосексуална ориентация. Разказваме я по повод тазгодишния "София Прайд".

„Само Ви моля да не споменавате името ми и града, в който живея. Не толкова заради мен, колкото заради майка ми.” С тази уговорка започва разговорът ни с 36-годишния мъж, когото тук условно ще наричаме Йордан К. от град П. Един много откровен разговор, в който няма обвинения, нито омраза или гняв. Има само много тъга.

Йордан е съвсем малък, когато осъзнава, че не е като другите. Обича да играе с кукли и бързо разбира, че го привличат не момичета, а момчета.

Детството му е белязано от насилие - баща му редовно посяга към колана, а след време изоставя семейството. Йордан израства с майка си и сестра си. Описва се като „едно неспокойно дете, което често се затваря вкъщи с книгите”. Дете, което се чувства някак ненормално, понеже е с разведени родители. И което се срамува от себе си, тъй като знае, че не е като другите.

"Можете ли да си представите как се живее така?"

„Първият човек, пред когото признах своята хомосексуалност, беше майка ми. Тогава тя ме нарече чудовище, нещастник и какво ли не още. Но с времето майчинските чувства надделяха и тя постепенно застана на моя страна. Докато сестра ми и до ден-днешен не може да се примири с факта, че съм различен. Баща ми не знае, а останалите ми близки роднини сигурно само се досещат. Но пред тях не съм го признавал открито”, разказва Йордан. Не иска да се крие, но знае, че ако разказва открито за своята хомосексуална ориентация, не го очаква нищо добро. „Повечето ми хетеросексуални приятели също се отдръпнаха от мен, щом разбраха за различните ми сексуални наклонности.”

Йордан е културолог по образование, но в момента е безработен. На няколко пъти губи работата си или пък се вижда принуден да я напусне заради своята различност. „Моето оцеляване се дължи на това, че съм много внимателен, че се крия. Защото като гей ти винаги си виновен”, добавя Йордан. Описва живота си с една дума: „Отвратителен. Ако нямах тези чисто човешки устои, ако нямах хобитата си - кино, музика, книги, ако нямах подкрепата на майка ми и на няколко близки приятели, досега да съм си сложил въжето сто пъти.”

Преди време Йордан преживява автомобилна катастрофа, която отключва редица заболявания. „Така се оказах представител на две малцинства - хем съм с увреждания, хем съм хомосексуален. Можете ли да си представите как се живее така?”

"Като смъртна присъда"

Йордан очаква повече подкрепа от политически формации като Зелените или ДЕОС, които се застъпват за правата на хомосексуалните. Но в същото време признава, че не се надява на чудеса: „Може би някой ден ще се появи възможност за граждански брак, но не и нещо повече. Омразата към всичко различно е дълбоко вкоренена в нашето общество, а ние, хомосексуалните, сме нещо като християните по време на османското владичество - толерирани сме в известна степен, стига да си траем”, казва Йордан. Според него да си различен в България е едва ли не като смъртна присъда. „Проблемът е манталитетен. Хората просто се страхуват от различното. И вместо да се опитат да го опознаят, те го стигматизират. Това е признак за изостаналост, за която е виновен и комунизмът, защото в онези години нали нямаше хомосексуални - имаше само стабилни семейства, които раждаха деца и прославяха комунизма. Страхът от различното е дълбоко вкоренен у българина. Той се затваря в малката си къщичка като костенурка и се пази. А когато нещо му е чуждо, просто го атакува”, казва Йордан и прави паралел с едно друго малцинство - ромското: „По отношение на дискриминацията ние, хомосексуалните, сме с ромите сякаш братя по съдба. С тази разлика, че за ромите държавата прави повече.”

Йордан разказва, че се е опитвал да създаде връзка и с жени. „Но моята природа просто не ми го позволява. Борил съм се срещу тази природа, борил съм се със себе си, но безуспешно. То е като нуждата от въздух - харесвам само мъже и толкова.”

36-годишният мъж е убеден, че ако не беше гей, животът му по всяка вероятност щеше да е по-добър. „Щях да съм женен, щях да имам деца”, казва Йордан и добавя: „През всичките тези години търся отговор на въпроса: Защо точно аз? Защо точно аз се родих гей? Опитвам се да си го обясня, за да мога да се приема. И все си мисля, че с цялата си мъдрост природата е намерила начин как да предпази планетата ни от пренаселеност: част от хората умират във войни, други - от глад, а трети са хомосексуални и затова не могат да се възпроизвеждат. В тази матрица на мен очевидно ми се е паднало да съм гей.”

"Живот в самота"

А дали смята, че животът му щеше да е по-поносим, ако живееше например в страна като Германия? „И там със сигурност има дискриминация, но навярно е някак по-мека. Може би защото германците са свикнали да оценяват хората по това, което могат, а не по това, което са. Германия все пак си имаше столичен кмет и външен министър с хомосексуална ориентация.”

Нещо немислимо в България, смята Йордан. По неговите думи животът на хомосексуалните в България е живот в самота: „Ако имаш видими белези на гей и се държиш като такъв, боят ти е сигурен. Ако не изпъкваш, ако не си пъстро цвете сред пустиня, оцеляваш. Но си сам. Особено ако живееш в провинцията”, споделя Йордан и завършва разговора ни така: „Разказвам Ви всичко това, защото искам някой да усети мъката, с която живеем, болката от това да си белязан. Благодаря Ви, че давате думата на един белязан човек.”

*В началото на 2017 година Йордан К. сам се свърза с нас с предложението да ни разкаже за живота си. През 2017 за първи път публикувахме историята му. Припомняме я по повод 12-тото издание на "София Прайд" (8 юни 2019).

България
Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Чилбер

  71 9 Отговор
  Някой интересува ли се от мойте проблеми? Тогава какво ме интересува защо този идиот има умствени проблеми? Ами да ходи в лудницата и да се лекува. Какво ни занимавате с психопати?

  Коментиран от #62

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор

 • 3 отегчен

  62 4 Отговор
  На дойчевеле некадърните джендарски измишльотини.
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 Луд

  62 2 Отговор
  По принцип тях никой не ги закача.Дразни тази показност ,че са различни и денонощно ти го показват.
 • 6 Този коментар е премахнат от модератор


 • 7 Анальчик-гей

  3 35 Отговор
  Изключително съм възмутен от факта, че бг "медиите" са абдикирали от задълженията си и никъде не е отразено, че днес се провежда София Прайд.
 • 8 Серафим

  7 42 Отговор
  Аз подкрепям гейовете! От ромски произход съм и дълго време не можеш да бъда себе си, защото роднините ми щяха да ме убият. Но аз избягах, спасих се. Мъже, правете любов!
 • 9 ФАКТ

  54 0 Отговор
  Ако не се натрапвате толкова на хората,няма да имате проблеми !!! Ама ВИЕ чак и паради си правите !!!! ВСЕКИ човек си има проблеми и то,много по-сериозни !!!!
 • 10 Жоал

  60 0 Отговор
  България умира, цели региони са обезлюдени и унищожени а вие ни занимавате с педерасти. Толкова ли не можете да разберете, че колкото повече натискате нормалните толкова повече ние ще браним нашите ценности и култура? Какво искате гражданска война ?
 • 11 жжжжжжжжжжжжжж

  54 2 Отговор
  В Белене да чукаш камани-и ще ти мине гейството...- и не че ви мразя-а просто сте много нагли и развявате своята сексуална ориентация натрапчиво ....-Ако си се въргаляхте тихо и мирно в креватите,без да парадирате-никой нямаше да ви мрази...
 • 12 Ved

  36 3 Отговор
  Да се е лекувал на време като е усещал че е такъв. Ако не какво ни ни интересува този. Стига писахте за тези болни извратени хора. Теса долна класа , в Библията пише само за нормални семейства между мъж и жена , не и за такива като тези.
 • 13 Нормален

  44 1 Отговор
  А сега какво да направя ? Да тръгна да търся мъж на Йордан ли ? Или да се чувствам виновен , че някъде се е родил човек с отклонения ? НЯМА ДА СТАНЕ ! ! !
 • 14 Изроди

  38 2 Отговор
  Вместо да правите педерастки шествия с нашите пари вървете се лекуваите. С 300000 лева които даваме за тази лудост всяка година може да се помогне на много болни деца в нужда .
 • 15 соросоидна пропаганда

  44 1 Отговор
  Тази статия е пропаганда на хомосексуализма. По-малко от 5% от населението се ражда с подобни отклонения. И не е нужно да ги "рекламираме" и да ги издигаме на пиедестал. Почвечто от сегашните хомосексуалисти не са такива биологически - те се влияят от агитацията на Соросовите фондации, чиято цел е да превърнат обществото в многополово.
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 Иисус Христос

  26 1 Отговор
  Мирвам. Никой не ражда смахнат смахтия начин на живот е личен избор на бозайника!
 • 18 Порно

  31 0 Отговор
  Не се е родил гей , станал е такъв , или средата го е направила такъв. Всички писания за генетично предразположение са изсмукана от пръстите псевдо наука. А радостното е , че ДВ не са намерили нов гейтак и претоплят манджата.
 • 19 Фен

  31 1 Отговор
  Само като видя заглавието, и надушвам хибридната война на Дойче веле! Поне пишете "платена публикация"

  Коментиран от #20

 • 20 Комуниста

  25 1 Отговор

  До коментар #19 от "Фен":

  Това е,, Дойче Гейле" гейския начин на живот!
 • 21 КОЗЯКА СЪМ

  7 8 Отговор
  Йееее ЕС ЕС ЕС Дойч Дойч Йееее🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
 • 22 Не религиозен

  25 2 Отговор
  Защо точно аз се родих гей ? Отговорът е в Библията. Поради ГРЕХА в поколенията на твоите родители. НЕИЗПОВЯДАНИЯ ГРЯХ ! Всички хора грешим, такава е нашата природа. Но има изход и спасение! ПОАЯНИЕ и решение да се живее според Божиите закони. Най-напред има ДЕСЕТ ЗАПОВЕДИ, които са БЕЗУСЛОВНИ ! Бог е казал и нещата, които са МЕРЗОСТ за Него - мъжеложството, содмията и всички извращения, които са извън взаимоотношенията мъж-жена. Бог създаде човека - мъжки и женски пол! И друг НЯМА. Другото е оправдание за НЕПОКОРСТВОТО и ГРЕХА!. Изходът е ПОКАЯНИЕ и ЖИВОТ според БОЖИЕТО СЛОВО!. Има много случаи на мъже и жени, които са ОСВОБОДЕНИ и СЕГА живеят в мир с Бога и със себе си. Ето Йордане, това е начинът д се спасиш от този ад. Започни да четеш Библията - Новият завет, намери църква, в която да получиш помощ в разбирането на това, което четеш и хора, които да се молят заедно с теб и ще бъдеш СВОБОДЕН.

  Коментиран от #33, #61

 • 23 некЪФ

  33 1 Отговор
  Нямам нищо против обратните!...да правят със себе си каквото искат, НО демонстрации с паради и искания да осиновяват и отглеждат деца, няма как да стане!
 • 24 jambazina

  27 0 Отговор
  Поредните свободни съчинения на паляците от ДВ. В България хомотата имат същите права като всички останали хора.
 • 25 Този коментар е премахнат от модератор

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

 • 29 Смърт за швабите

  7 2 Отговор
  В дойче велле всички са гейове и лесбийки както е в германия с останалото коренно население, което за радост не в много поне в западните провинции. Урааа
 • 30 Херман

  20 0 Отговор
  Хитлер беше прав за всичко! Тогава много хора се съмняваха в него, но сега вече на всеки ки му стана ясно , че евреиският тумор унищожава всичко нормално и сее разврат, унищожение и лудост.
 • 31 ТОЧКАТА

  21 0 Отговор
  Ето как се материализира терорът на малцинството!!!С тези гръмки заявки за ПРАВА!!!Които трябва да са за СМЕТКА НА ОБЩЕСТВОТО
 • 32 Main Fürher

  22 1 Отговор
  Мъж+жена=дете Мъж+мъж, жена+жена=сапун
 • 33 калугер

  1 10 Отговор

  До коментар #22 от "Не религиозен":

  Тъй, тъй. Я елате пиленца при батко...

  Коментиран от #53

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор

 • 35 Чичо Ади

  20 0 Отговор
  Ако едно клон не дава плод или е изсъхнал значи е ненужен и трябва да се премахне. Обществото ни няма нужда от дегенерати а от хора които създават поколение и плащат данъци . Лудите в лудницата и стига свинщини. Време е да въведем ред в домът си.

  Коментиран от #36, #40

 • 36 Смотан

  7 0 Отговор

  До коментар #35 от "Чичо Ади":

  Много малко са ни лудниците!

  Коментиран от #39

 • 37 Да им помогнем че да млъкнат

  9 0 Отговор
  Абе нали в другата статия реваха че имали хиляди нарушения на правата, които хиляди всъшност са 5-10: не ги считат за семейство, не можели кредит да теглят и т.н АЙДЕ ДА ИМ ГИ ОСИГУРИМ ТИЯ ПРАВА И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА С ГЕЙ ПАРАДИТЕ. Аман все на педалите и лезбийките правата ще осигуряваме. ОБАЧЕ БЕЗ ПРАВО ДА ОТГЛЕДЖАТ И ОСИНОВЯВАТ ДЕЦА.

  Коментиран от #44, #49

 • 38 1122

  8 0 Отговор
  П-дал. Стани нормален! Ако те видя, както не харесвам да обиждам никога хора, ще ти го кажа у лицето. Ама те се кефят на това.
 • 39 НАТО ВЕЦ

  3 0 Отговор

  До коментар #36 от "Смотан":

  А, малко. То цялата "държава" лудница.

  Коментиран от #43

 • 40 Чичо Чарли

  3 0 Отговор

  До коментар #35 от "Чичо Ади":

  Като ще си говорим истини, я се разходи до на чича си Ади родината, виж им спец. заведения, разгледай и нашенските и действай по задачката с въвеждането на реда?!
 • 41 ФАКТ

  9 0 Отговор
  СЕГА искат и закони ,болните мозъци !!! Те в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,само за тях питат !!!! ВСЕКИ човек,поне малко страх , трябва да има от ГОСПОД !!!Да видим тогава,дали ще им дойде на ум за глупости!!!!!
 • 42 доди

  11 0 Отговор
  И защо се изписва "пъстро цвете в пустиня"!? Аз го виждам като изсъхнал трън сред тучна ливада!
 • 43 Смотан

  6 1 Отговор

  До коментар #39 от "НАТО ВЕЦ":

  Да направо ни ги итърсиха всичките само дето психолозите психопатнаха и те. Република Психопатия. Като хлебарките са ей в домът ти казват, че нямам право да ги напръскам с препарат.
 • 44 ТОЧКАТА

  10 0 Отговор

  До коментар #37 от "Да им помогнем че да млъкнат":

  ПРАВАТА ИМ!!!!ескалират в геометрична прогресия..Само им дай нещо и ще видиш колко още претенции имат>>>Но основното е че тръскат проблемите си върху нашите глави и НАСТОЯВАТ да ги финансираме!!!То само погледни колко НПОта ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!!се финансират от бюджета.....
 • 45 Да ти имам проблемите

  16 0 Отговор
  Аз като малък живеех на село при баба ми.Бяхмр толкова бедни,че месо се ядеше само на празник.Не готвехме на ток,защото ни беше скъп,а. вечно трябваше да търсим дърва и клони.Българин съм,да защо точно аз.Лятото прекарвах на нивата и на царавичака.Кой на мен сега ,ще ме величае и ще ме изкарва жертва.Защо само педалите хвалите беше.Има много ,като мен,защо не ви пука за нас.Трябва да се изпече растем ли,за да пишете за нас.Слава богу ,че пораснах,живея в столицата и си имам пари,достатъчно за всичко.Горкото то обратния ,бил обратен,та разбираш ли сега трябва да го хвалим и съжаляваме.Толкова бяхме бедни,че се приемах за недостоен да имам която и да било.Къде ми е паметника бе,къде.Само за извращения и обратно ми говорите.Тва ли е моето време,не е честно спрете вече.

  Коментиран от #46

 • 46 Смотан

  10 1 Отговор

  До коментар #45 от "Да ти имам проблемите":

  Така е само те имат проблем ние нормалните нямаме проблем за това дай да им го създадем. За съжаление така мислят повечето от нас.
 • 47 Смотан

  3 1 Отговор
  Имам предвид каквито и да били джендари нормални.
 • 48 Чичо Ади

  9 0 Отговор
  Нищо има нужда от работници в каменоломните и трудовите лагери. Трудът облагородява и възпитава винаги.
 • 49 Този коментар е премахнат от модератор

 • 50 Пропаганда

  6 0 Отговор
  Всеки ли който има проблеми с живота си и работата си, може да ви се оплаче?
 • 51 Иванов

  8 0 Отговор
  Едно време в казармата комендантските докараха арестувано младо момиче и поискаха да го приема в карцера за през ноща. Момичето се оказа войниче от строителни войски забягнало от там. Около него се беше събрала тълпа от запасняци и някои го гледаха като обезумели разгонени животни, на един даже му трепереше джуката от зор. Накарах го да си измие лицето от грима и му дадох войнишки дрехи, после го оставих затворен в осветена и видима отвсякъде стая на кпп- то с две войничета отвън, а ония сатири ги разкарах надалече. Цялата нощ изкарах там, а на сутринта го предадох на комендантските по живо по здраво. Пиша ви това, защото това момче си беше по психика момиче, а запасните си бяха извратеняци. Първият случай изисква хормонално и психологическо лечение, а втория си е за замеряне с камъни, защото нищо няма да промени една зла и пропаднала душа, чрез която демоните от ада се изявяват в нашия свят.

  Коментиран от #60

 • 52 Отговорът е в греха

  9 1 Отговор
  Когато човек е слаб и живее в среда, лишена от истинска морална грижа и любов, той загубва правилния път на мислене и чувстване. Много често децата на самотни родители, или родители с проблеми се усещат като гей. Това е нещо като бягство, отмъщение към средата, в която им се налага да живеят. Или пък са толкова презадоволени, че искат да си угаждат на всички прищевки. Мозъкът им превключва на друга вълна, нещо като да са дали тялото си под наем на една зла и и разрушителна сила. Жалко е, че много голяма част от тези деца са насилени физически или им е въздействано психологически да се променят. Спасение за връщане има и наистина, както каква "Не религиозен" (#22) е в покаяние и упование за спасение! Бог да възстанови всяка душа, която има сили да се бори и да пожелае да бъде освободена!
 • 53 Не религиозен

  2 0 Отговор

  До коментар #33 от "калугер":

  Не всички ябълки са гнили...
 • 54 Дойче зеле

  9 0 Отговор
  само за педерасти и извратеняци пропагандират. Смотана соросоидна медия.
 • 55 Този коментар е премахнат от модератор

 • 56 Дедо1

  5 1 Отговор
  Деде като иска да оноде нешто агнешко не може,а са да ни занимавате с педеруки и лезбийке може
 • 57 Дедо1

  5 0 Отговор
  Ако деде си развее неуморнийо по Витошка ше го арестувате за ехцибионизам,а ако некоя кифла оди гола ше се кефите и точите лиги-----те това е дискриминация

 • 58 666

  1 1 Отговор
  Препоръчвам ти да се заемеш с телевизия или политика. Далеч ще стигнеш, да знаеш.
 • 59 Западните Балкани

  4 0 Отговор
  А децата с недъзи, които не им позволяват да живеят нормално? Те какво да кажат. Техните права къде са. Те не могат да излязат по Витошка. Не забелязахме за тех певци и други да пеят. Така че родил си се и живей живота си. Всички сме принудени да живеем с това с което сме родили. Можеш и ти. Имаш много по-големи възможности от родените с други проблеми. Трай си! Няма причини да ти съчустваме.
 • 60 Атеист

  0 1 Отговор

  До коментар #51 от "Иванов":

  А бе я бегай , ако искаш да знаеш в Содом са чели Тора
 • 61 Атеист

  1 3 Отговор

  До коментар #22 от "Не религиозен":

  Пълни глупости , и вие религиозните сте същите натрапчиви егоманиаци с тия религиозните паради
 • 62 куку руку ку

  1 0 Отговор

  До коментар #1 от "Чилбер":

  Дойче веле, сайтът на проскубаните пауни с извратени наклонности...
 • 63 Защо не се родих гей 😂😂😂

  2 0 Отговор
  Се питам аз защо точно аз не съм гейтак😂😂😂
 • 64 БГ681

  1 0 Отговор
  Като изначало си тръгнал с в грешна посока , няма как да се чудиш защо всичко друго не се получава, а поради какви причини си се извратил така отговора е в ранна детска възраст и в семейството това е! И още нещо това не е различност или свобода камо ли право на избор това е болест психо-емоционална болест!
 • 65 Смотан

  1 0 Отговор
  Всичко е въпрос на психика или ти се контролираш или други го правят. Както каза бог си е бог, но ако малко не си държиш психиката силна почват да те налазват силните. За мен това е постояна борба със себе си и другите. За да се намери някаква хармония. За финал бих казал или твърде много или твърде малко не е на добре.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.