9 Юни, 2019 06:30 21 601 49

"Не сме пили водка, даваха ни Пепси": ликвидатори на Чернобил си спомнят

  • чернобил-
  • сериал-
  • нво

Очевидци на събитията разказват кое е истина и кое е измислица в нашумелия сериал на НВО

"Не сме пили водка, даваха ни Пепси": ликвидатори на Чернобил си спомнят - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не са носили предпазно облекло, пили са Пепси, а не водка и доброволно се качвали повторно на най-опасния покрив на света - ликвидатори на Чернобил разказват кое е истина и кое е измислица в нашумелия сериал "Чернобил".

„Имаше ред. И никой не се е разхождал около ядрената централа в цивилни дрехи", обяснява 72-годишният Владимир Бардалим, с когото гледаме нашумелия американски сериал "Чернобил". Бардалим е един от хората, на които навремето е било възложено ликвидирането на Чернобил. „Палатките приличат на това, което помня", допълва той и още веднъж подчертава, че в района е царяла военна дисциплина.

През 1986 година Владимир Бардалим е майор в инженерно-сапьорните войски и служи в град Каунас, в Литва. На 1 май същата година, само няколко дни след аварията в Чернобил, изпращат батальона му на мястото на инцидента. Разбрал, че аварията е сериозна, когато видял как заради операцията посегнали към военна техника, която дотогава била пазена в склада като „неприкосновен запас". След използването ѝ тази техника остава завинаги в Чернобил - послужила е за изсичането на горите около централата, чиито дървета първи поемат радиацията.

"Нито сме носили предпазно облекло, нито сме пили водка"

Но да се върнем към сериала, който ни показва военното градче, из което обикалят хора, облечени в костюми за химическа защита. „Никога не сме ходили с такива дрехи - беше толкова горещо, че това не би било възможно. Първоначално ни дадоха специални облекла, нещо като мушами. Но жегата просто не допускаше да ходим с тях - само след седмица ги свалихме и облякохме обичайните си униформи", спомня си Бардалим.

През това време на екрана разтоварват кашони с водка. „Нищо подобно не помня. Още в самото начало, когато пристигнахме, имаше червено вино. Но след това го прибраха и ни даваха само минерална вода и Пепси-Кола", разказва очевидецът на събитията. По неговите думи, по онова време е бил установен сух режим, а селските магазини са имали забрана да продават алкохол на военните. „Войниците търсеха и намираха домашна ракия из евакуираните села - по дворовете, под кучешките колибки. Мнозина от тях бяха местни и знаеха къде да търсят скривалищата. Аз не възразявах, само молех вечерно време да не вдигат шум."

Сериалът, който бие всички рекорди

На най-големия кинопортал IMDB.com сериалът „Чернобил" вече има рекордно висок рейтинг, което се дължи в голяма степен на историческата му достоверност. Владимир Бардалим не оспорва достоверността на продукцията, но не крие, че не е успяла да го спечели.

На друго мнение е Елена Давидова от Минск. Лекарката, която е преглеждала хората в зоната на Чернобил няколко месеца след аварията, харесва сериала. „Той съвсем не е лош - и с драматизма, и с емоционалността си. Разбира се, глупости не липсват - като например използването на обръщението „другарю" с повод и без повод. Но въпреки това в него има и много истина", отбелязва Давидова. Посещавала е показаната в сериала знаменита Шеста болница в Москва, където са лежали болните с най-тежка форма на лъчева болест. Филмът представя тази болница напълно адекватно, разказва лекарката и обяснява, че не се дразни от предизвикалия много спорове епизод, в който една от героините трябва да плати подкуп, за да я пуснат при смъртно болния ѝ съпруг.

"Цели пет години се опитвах да забравя"

Една от най-емоционалните сцени в сериала (минута и половина без никакъв монтаж) показва заетите с ликвидацията спасители, които свалят графита от покрива на централата. За тази минута и половина ликвидаторите получават едва ли не критична доза радиация. Владимир Бардалим също е бил на покрива и твърди, че неразборията е била много по-малка от показаната. Той си спомня, че на територията на централата е бил поставен макет на покрива в реални размери, за да могат хората да се подготвят и да знаят към коя част на покрива да се насочат.

А на връщане долу ги чакали с пачки пари, като размерът на сумата бил в зависимост от чина. Имало хора, които доброволно искали да се качат отново. Разрешавали им и те отивали за още минута и половина, за още една доза. Обяснението за безразсъдството им се крие във факта, че опасността е била невидима. „Радиацията не се вижда. Никакъв стълб, насочен към небето (какъвто е показан във филма), не е имало. Чак по-късно започваха световъртежите, повръщането и всичко останало", обяснява Бардалим.

В неговия батальон още първата година умират една трета от войниците. Бардалим предполага, че се е спасил, защото е отраснал в Кировоград, където се добива уран. Мъжът смята, че покрай това се е сдобил с някакъв имунитет. Елена Давидова пък няма да забрави колко сплотен е бил екипът, в който е работила. И с какво уважение се отнасяли хората към тях. Но едва на третия път е могла да намери сили да изгледа докрай епизода, в който става дума за лъчевата болест. За мнозина от ликвидаторите преживяното в онези дни си остава и до днес непреодолима травма. Един от тях прекрати разговора с нас още след първата минута: „Извинявайте, но цели пет години се опитвах да забравя всичко това".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mихо

    32 133 Отговор
    Ако тоя беше очевидец и работил без предпазни дрехи досега щеше да е умрял от радиацията.И още ,от къде са доставили пепси в Чернобил?

    Коментиран от #2, #7, #9, #10, #22, #25, #28, #32, #33

  • 2 михо

    118 14 Отговор

    До коментар #1 от "mихо":

    И откъде е твоят опит, че си толкова категоричен. Допускам, основно от електронни игри. С гонки.

    Коментиран от #11

  • 3 толерантен

    139 39 Отговор
    Добре е сега руснаците да направят пък те един сериал за геноцида на индианците, например. Или за убийствата на братята Кенеди, Мартин Лутър Кинг... за другите геноциди и грабежи, които американците не спират да извършват по света и у нас.

    Коментиран от #27

  • 4 Давид

    43 63 Отговор
    Чернобил е терористичен акт . Почеркът там е същия като на кулите - близнаци , Оклахома Сити и още доста други с еврейско - американски технологии . Първо не е гръмнал никакъв реактор а му взривиха защитния капак . После обливат населението с пропагандата на Холивуд . То наскоро и в Китай използваха такъв вид диверсия .

    Коментиран от #5

  • 5 Солеймон

    55 5 Отговор

    До коментар #4 от "Давид":

    Пък японската ядрена централа я "охранявала" израелска фирма.

    Коментиран от #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    34 9 Отговор

    До коментар #1 от "mихо":

    Ходил из района на дислокация на батальона си, умник! В района на ликвидация се екипират по устав, безказарменик прост!
  • 8 Boxer

    64 6 Отговор
    Добре би било, да поканят някои от ликвидаторите за консултанти на сериала, ей така от уважение. Щяха да избегнат аматьорските измислици.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Николай

    9 81 Отговор

    До коментар #1 от "mихо":

    През 86 година не бяха и чували за Пепси или Кока Кола.

    Коментиран от #24, #26, #38

  • 11 Николай

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "михо":

    Още не съм гледал сериала. За пръв път бях в СССР през 84 после пак съм ходил. През 88 и ли там някъде у нас имаше участници в последвалите събития които ги бяха пратили във Велинград мисля на санаториум. Тогава имаше интервюта. Вече не помня точно може и годината да бъркам.
  • 12 Николай

    10 22 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    В Москва и Питер може да е имало Пепси или Кола. В Украйна нямаше, освен ако някой моряк или ТИРаджия ако ги е почерпил
  • 13 Izzidog

    32 32 Отговор
    Не мога да повярвам, че все още има хора, отричащи Чернобилската реалност! Няма толкова промити мозъци!

    Коментиран от #14

  • 14 отегчен

    37 11 Отговор

    До коментар #13 от "Izzidog":

    Не мога да повярвам колко зомбита се връзват на "медийната" "реалност".
  • 15 toty

    57 7 Отговор
    От 1980г. в СССР за олимпиадата имаше навсякъде фанта портокал и пепси. Бил съм в Коми и там навсякъде имаше

    Коментиран от #39

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 фактист

    21 4 Отговор

    До коментар #16 от "Фен":

    Не им плащат - по линия на джендърската солидарност, ги публикуват.
  • 18 Мама

    40 12 Отговор
    Да Американците да направят филм за ядрените бомби които пуснаха над Хирошима и Нагасаки. Естествено че В Русия е можело да се намери Пепси и мн др неща по онова време СССР
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мимо

    42 6 Отговор
    Абе, в общи линии ми направи впечатление,че благодарение на това филмче българския народ се ограмоти доста...освен от всичко друго започна да разбира масово и от ядрена енергетика. В тоя ред на мисли : защо Холивуд не направи и един също така "реалистичен" филм за Хирошима и Нагасаки, а може после и за тяхната " Три майл Айлънд" през 1979, и после може и трета част пак американската "Фукушима"... Малко демагогия има в случая....
  • 22 История

    44 3 Отговор

    До коментар #1 от "mихо":

    Имало е Пепси! Хрушчов сключва договор между СССР и Пепси Ко. за внос на напитката още през 70-те. Продавала се е в малки бели павильони и то масово. Не се изказвайте преди да сте чели история!

    Коментиран от #37

  • 23 Давид

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Солеймон":

    Ами не е . Ние тук сме истинския Израел . Ти може би говориш за арабските чифути живеещи в Палестина ;)
  • 24 Лъки

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Николай":

    Потърси във Wikipedia и виж, Пепси доби фурор в СССР, но липсата на долари СССР кара да предаде: Един крайцер, една фрегата и 17 дизелови подводници, което прави Пепси шестата военноморска сила в света. Накрая тази флотилия бе предадена за скрап.
  • 25 electrical

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "mихо":

    На колко си години да давай мнение за това бе ?
  • 26 Помисли малко

    27 3 Отговор

    До коментар #10 от "Николай":

    През 86 Имаше и Кола и Пепси....малките стъклени бутилки с надпис на български “Кока-Кола”, че в България ще има пък в СССР не
  • 27 Morgoth

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "толерантен":

    Американците от години си ги правят сами - във филмите им индианците и черните винаги са добрите, иначе ще са против идеологията на Холивуд. Не е това начина по който ще ги хванеш в издънка.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 trolove уер ар ю

    9 0 Отговор
    Къде са троловете?
  • 30 Пирамидите

    6 12 Отговор
    Пили са алтай и са мислели, че е пепси кола.
  • 31 Гост

    29 3 Отговор
    Що за глупости пишете бе хора 1984 година бях ученик в 7ми клас и целият клас през зимната ваканция ходихме в Съветският съюз на екскурзия Киев-Москва-Ленинград,освен яките студове които помня,в главата ми е останало още един много як грип който пребуледувах когато се прибрахме ,пломбира(сладолед) който струваше 15 копейки и половин литровата бяла бутилка която приличаше на нашите стари бирени но бяла цвят с цена на бутилката 27 копейки,та това пепси го имаше навсякъде от влаковете на които пътувахме до обикновенните павилиони във всеки един от тези градове в които бяхме. Та Пепси имаше и се продаваше навсякъде,Пепсито беше ежедневен продукт в руската кошница. Виж КокаКола нямаше,за нея само знаеха но не бяха я пили,питаха прилича ли на пепси,и като им казвахме че е малка разликата,говореха.Ааа,значи нищо не сме изпуснали тогава)))
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 hmhmhm

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "mихо":

    Все пак споменава че е живял в град в който са добивали уранова руда. Но когато не разбираш се изказваш по този начин. Има и други места в света където живеят близо до уранови мини и те издръжрат на значително по голямо облъчване. Но като си късоглед няма как да знаеш тези неща. Организма се приспособява към околната среда. Тези които не се приспособяват умират.
  • 34 Aladin

    9 0 Отговор
    Темата в статията е за Чернобил, а повечето коментари са "А вие защо биете негрите???"
  • 35 ТМВ

    4 1 Отговор
    Аз бях в този район през 1986 година една седмица от 16 май до 22 май! Тогава бях на 28 години,ето жив съм!!!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 vasik atanasova

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Николай":

    ти на колко години си че 86 не си чувал за пепси и кока кола
    тогава бяха оргинални и най хубавите
    с грапавото шишенце колата
    а пепсито със синьо и червено етикетче
    СЕГА ГИ РАЗВАЛИХА
    НИТО ВКУСА ИМ НИТО ПЛАСМАСОВИТЕ ШИШЕТА СА ХУБАВИ

    Коментиран от #40

  • 39 vasik atanasova

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "toty":

    АЗ СЪЩО БЯХ ТАМ ПРЕЗ 76 ГОДИНА
  • 40 Николай

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "vasik atanasova":

    Колежке написал съм, че в Украйна по него време нямаше такива безалкохолни питиета като Пепси и Кола, а не че аз не съм чувал. Провери фабриката за безалкохолни в Бургас от кога произвежда Кока Кола.
  • 41 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    воиниците намираха ракия под кучешките колибки...тва казва ликвидатора на чернобил!!!!другари помните ли как са се криели бутилките с ракия под кучешките колибки?смях!егати и мизерията.
  • 42 Jek

    6 2 Отговор
    Добре де, американците, защо не си направят филмче за тяхната централа, която гръмна и която предизвика същата огромна катастрофа? Защо не направят филмче за атомната бомба изпусната от техен си бомбардировач над щатите? Чернобил е огромна катастрофа, но и пропагандно оръжие.

    Коментиран от #43

  • 43 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "Jek":

    защото не са се случили затова!!!иначе щатите имат филм и за неслучили се неща в самите щати нарича се фантастика,но тук жанра е друг и интереса към филма показва че е свършил работа.интересно що обаче русия или украина за толкова години не направиха подобен филм?
  • 44 Мунчо

    4 2 Отговор
    Филмът е поредната боза, с която хамериканските изроди за пореден път се опитват да облъчат зомбираните си дебили, за да заблудят, че причината за катастрофата е диверсия на ЦРУ.

    Коментиран от #46

  • 45 Бай Благой

    2 1 Отговор
    Щом филма е американски или нагличански....значи ще е пълен с измислици и изопачаване на истината...
  • 46 Възмутен

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Мунчо":

    Пази боже сляпо да прогледне..
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Bubbles

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "KOKO":

    Какво ли съм пил като дете през 80-те тогава...
    Защо разни пикльовци като теб още с мъх вместо мустаци говорят за неща от които нямат понятие?