15 921 40

И сам Борисов ще е в мнозинство

В графа "Регионална политика" кабинетът обеща да строи безопасна и модерна пътна инфраструктура и строи такава, макар че построеното е далеч от целите

СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петьо Цеков

Първо, Борисов не може да остане сам, освен ако сам не поиска да седи вкъщи като куче и да си гледа магнолията. Второ, както стана ясно от евроизборите, той може да спечели вот дори и сам - като обикаля с джипката. И трето, Борисов никога не е сам, до него винаги са Пеевски и ДПС, така че не обикновено мнозинство, а конституционно мнозинство може да има.

Защо напомням това ли? Преди дни, леко изненадващо, ВМРО поиска преглед на споразумението, по което работи управляващата коалиция. Защо се иска този преглед е ясно - за да бъде направена лека корекцийка на управляващата коалиция, като от нея фино се изрежат Волен Сидеров и "Атака", който премина границите дори на лошия политически тон. Трудно ми е да преценя кой крив, кой прав в тегавата размяна на люти обиди, но е факт - отношенията между ВМРО и "Атака" станаха прекалено кръчмарски, доста нелицеприятни и е напълно редно да се вземе някакво отговорно управленско решение по този държавнотворен въпрос.

Напълно е възможно в резултат на този "диалог" в малката управленска коалиция на Бащицата да му писне и да изгони Сидеров (Каракачанов не може да изгони заради резултатите от евровота и заради преговорите със САЩ за самолетите). Когато Сидеров бъде изхвърлен от тази ясла, неминуемо ще се постави въпросът какво точно търси там Валери Симеонов - факт е, че и този човек няма цедка на устата и атакува на воля коалицията, в която сам участва. Накрая ще се появят един куп спекулативни твърдения за разпад на мнозинството, за непреодолима криза в голямата коалицията. Та затова - нека да е ясно - дори и преформатирането на коалицията да се случи, Борисов пак ще има мнозинство. И това не е въпрос на математика. Ако депутатите от "Атака" напуснат мнозинството, то ще остане под санитарния минимум от 121 депутати, но Борисов вече игра и спечели такъв мач - той вече веднъж управлява спокойно и с коалиция на малцинството. Така че в цялата тази история

симптоми може би има, но драма няма

По-важно е друго. Повече от нормално е в средата на мандата да бъде направена спокойна ревизия на изпълненото в програмата за управление на това правителство. Тя се нуждае от корекции, защото изпълнението ѝ върви трудно и защото приоритетите ѝ вече не са актуални - тя бе писана в друг исторически момент.

Споразумението на управляващите бе подписано преди две години в условията на миграционния натиск, така че не е странно - то съдържаше редица текстове като: "Приоритет на ЕС трябва да бъде спирането на притока от мигранти на турските граници – сухопътни и морски". И е факт - мнозинството толкова се придържаше към тази линия, че дори отказа да подпише споразумението на ООН за безопасна и законна миграция.

Приоритет във външната политика на новата власт още през 2017 г. бе да продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция", факт, който днес трудно кореспондира с "Атака". Другите части от "Патриотите" пък със затруднения се справят с друг приоритет - "приветстваме бъдещо задълбочаване на интеграцията между държавите членки". Две години властта не се придвижи към третата външнополитическа цел - присъединяване на България към Шенген.

В графа "Регионална политика" кабинетът обеща да строи безопасна и модерна пътна инфраструктура и строи такава, макар че построеното е далеч от целите. Просто набелязаните цели бяха неизпълними. Нямаме завършен магистрален пръстен и няма да имаме такъв поне още няколко петилетки/мандата. Реформа във ВиК сектора няма. Електронните винетки тръгнаха тромаво, тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили и други МПС няма. Има идеи за развитие на регионите, но те се изчерпват само с "ще построим магистрала". Развитие обаче няма. Камо ли балансирано регионално развитие и намаляване на регионалните различия - както обеща мнозинството.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради бе спряна. А трябваше да говорим за "разширяване на програмата чрез обхващане на тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.

Социалната политика също не претърпя драстични промени. Все още се надяваме до края на мандата минималната работна заплата да е 650 лв., а средна работна заплата да достигне 1500 лв. (сега е 1247). Линията на бедността през тази година е 348 лв., а от 1 юли минималната пенсия ще стане 220 лв. - сами разбирате дали е било изпълнено намерението на управляващата коалиция да положи усилия за сближаване на минималната пенсия с прага на бедността. Беше направен някакъв, слава Богу, неуспешен опит за преизчисляване на пенсиите. Неуспешен бе и опитът за засилване на контрола върху неправомерното ползване на права от пенсионната система.

Тази власт трябваше да се бори с негативните демографски тенденции - не се вижда резултат, вече сме под 7 млн. души.

По времето на третия кабинет на Бойко Борисов трябваше да видим повече обществен ред и повече сигурност. Трябваше вече да сме видели. Полицейско присъствие във всяко населено място. Видяхме ли? Не сме. Има повече бити полицаи. Трябваше да има поне "бързо обслужване на гражданите" и "предоставяне на електронни услуги и издаване на всички служебни документи" - няма такива.

За финансите няма какво да се каже - финансовата среда е стабилна, както се искаше, валутният борд е "безалтернативен", данъчните ставки са запазени такива, каквито бяха, но се увеличи осигурителната тежест. Въпреки твърденията на Борисов все още

липсва "атрактивна инвестиционна среда"

Появиха се само заводи за автодреболии.

Основен приоритет на тази власт, разбира се, бе устойчивото нарастване на доходите. Средният годишен доход на домакинствата бе 12 112 лв. през 2016 г., после стана 12 836, а през 2018-а достигна 13 450 лв. На домакинство. 6862 евро на година. На домакинство. 570 евро на месец. На домакинство. Това не е растеж. Това е стабилизация на мизерията. В същото време бюджетният излишък мина 3 млрд.!

Армията все още иска да се модернизира, самолетите F-16 за ВВС се очертават на хоризонта (там не се виждат нуждите на ВМС и Сухопътните войски).

Военно обучение в училищата все още няма, но пък държавата "осинови" военното училище в Долна Митрополия. ВМРО се бореше и за "активно сътрудничество с военнопатриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на българската армия" - каквото и да означава това.

За правосъдието властта не обещаваше нищо, освен да продължи онова, дето го няма, т.е. "съдебната реформа". А трябваше да има единен антикорупционен орган на основата на КОНПИ. Според мен антикорупционните органи не се обединиха, а се разроиха, така да се каже. Щеше да се маха "формализмът в наказателния процес", както и "безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза". Нов Наказателен кодекс, разбира се, няма, но пък имаше 8 кръпки през време на мандата. Новото са промени в Закона за съдебната власт, които трябва да дадат възможност за търсенето на отговорност на т.нар. трима големи в съдебната власт -председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС), както и на главния прокурор. Само че търсенето на тази отговорност е дадена в ръцете на прокурор, подчинен на главния прокурор.

И образованието бе обявено за "стратегически национален приоритет". Има ръст на учителските заплати, но пък няма решение на въпросите с приема в детските градини и приема на първокласници - в София този ужас продължава.

Подобряването на здравето на нацията бе обявено за стратегическа цел, но реални подобрения в тази област няма. Липсват действия към обявения курс към демонополизация на Националната здравноосигурителна каса. Все още няма интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП, доставчиците на медицински и здравни услуги (болници, практики в извънболничната помощ, аптеки) и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид.

Околната среда остава болна тема. "Подобряване качеството на атмосферния въздух в населените места" - такъв приоритет имаше настоящето правителство. Очевидно действията в тази посока са недостатъчни. Опростяването на процедурите по ОВОС доведе до няколко забележителни строежи върху дюните по морето.

За съжаление, като че ли нито ВМРО, нито останалата част от управляващата коалиция се кани да направи такъв, макар и бърз преглед на свършеното и несвършеното по управленската програма. Цялата идея около "преглед на споразумението" очевидно цели да се свали напрежението покрай междуличностните спорове, дори това да е с цената на редуциране на управленския състав. Със сигурност Борисов няма страхове от тази минидрама - той ще оцелее и без партньори.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Васко Георгиев

  18 13 Отговор
  Полицаи ме склоняваха по насилствен начин да убивам чужденци по магистралите и да ги ограбвам.Полицаи,военни, прокурори и съдии покровителстваха банди които извършваха грабежи с убииства на магистралата.Бандити предлагаха секс с с чужденки преди да ги убият и оберат.

  Коментиран от #37

 • 2 Сашо

  82 15 Отговор
  Ако Борисов не се откаже сам от властта или ако някой не го гръмне ще продължи да си управлява до когато си иска. Народа си го заслужава!

  Коментиран от #7, #19, #20, #25

 • 3 Васил

  58 18 Отговор
  Да живее диктатурата!!!!!!!!! Мадуро на Балканите

  Коментиран от #17

 • 4 .........

  45 10 Отговор
  Крадци мизерни.. Бог да ви съди заедно с братовчеда Ради
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор

 • 6 Да да

  28 47 Отговор
  А при БКП какъв напредък имахме само! При Луканов заплатите скочиха 10 пъти. При Виденов над 20 пъти! Взимахме заплати по 50-100 хил. лева и имаше много "венецуелски милионери". А тоя Борисов ми се хвали че вдигнал минималната от 230 на 560 лв. и щяла да стане 650 лв. Сам Прасеевски без Курника и Досран може да вдигне заплстите като в турция - по 2000 менте лири, а заедно с Р. Овч могат да ги направят по 10 000 рубли. Хубаво е да се сравни растежа на нашата МРЗ с растежа на руската и турската и после да се пишат статии. Защо с тях ли? Защото разни плиткоумни фенове на БСП и ДПС ми обяснват как хубаво се развивали тези диктатури и колко хубав бил живота там.

 • 7 Да да

  28 39 Отговор

  До коментар #2 от "Сашо":

  Чул те Господ. Не мислиш ли че мнозинството българи имаме право на министър-председател? Или щом на олигофрените, които подкрепят БСП и ДПС или тези дето негласуват нещо не им изнася, трябва да умрем? Аз съм БЪЛГАРИН, работещ, плащащ данъци и осигуровки в България и се гордея със себе си.
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор

 • 9 Рекорд на Йончева

  3 2 Отговор
  Публикувано във факти.бг: https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.CDRT.IN?locations=BG 1-во място за BG
 • 10 Някой

  54 19 Отговор
  Български народе,събуди се и мисли!!Задай си въпроса,как се печелят избори с държавни пари.ПРАВИЛНО ЛИ Е ДА ОБИКАЛЯШ И ОБЕЩАВАШ ЧЕ АКО ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ И ПЕЙКА ЩЕ ТИ НАПРАВИ КМЕТО.Но с твойте пари,а не с тези от джоба на г- н ББ.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!Спиш и то много дълбоко си заспал и дано се намери кой да те събуди,защото изчезваме.А може би някой иска това!!!

  Коментиран от #11

 • 11 КоБе

  24 35 Отговор

  До коментар #10 от "Някой":

  То от много събуждане си на този хал. Крадливата червена пасмина, кога подобри благосъстоянието в България?
 • 12 Орлин

  35 4 Отговор
  Да припомня на автора, че не съществува такова нещо като законна миграция. Тия либерални простотии на друго място. Онази измет да се връща по родните си места.
 • 13 Е тия 20 процента ни тровят живота

  19 22 Отговор
  9-10% гласували за ГРОБ са купен вот от предимно държавните и общински хрантутници, някои от семействата им и малко циганьори; около 4-5% за ДПС са турчеещите се циганьори и по-залупените турци, дето гласуват под строй, вмро имат около 2% от всички избиратели, далавери симеонов и болен сидеров имат по около 20 хил. няма смисъл да им смяташ процента, магарешки няма и 1% от гласовете. И това е управляващата коалиция за сега. Евентуално ако сините утайки от Дай България и т.н. са в парламента, може да вържат 1.5% и веднага ще бъдат очаровани от програмата на тиквоча. А БСП голяма работа като са вързали едвам 8%, даже и не барат да влизат в парламента, че може би и за добро. Има няма, всички боклуци дане се обединят, не вързват и 30%. Срамота е да ги търпим да ни крадат и тровят, щото живота си минава, а те си живуркат спокойно на наш гръб.
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор

 • 15 Здравчева

  15 5 Отговор
  От това, което виждам май избори няма а си има стъкмистика, иначе как така всички са толкова сигурни в победа Аз от такава победа бих се отказала с такива ми е ви проценти
 • 16 Zitler4

  1 1 Отговор
  Не и сам.А най вече.
 • 17 Иван

  10 5 Отговор

  До коментар #3 от "Васил":

  Да живее диктатора,но после следва диктатора е мъртъв.да не забравят!!!
 • 18 Българка

  18 9 Отговор
  Народ, който е бил 5 века под робство, какво може да се очаква.Българина е продажен,ББ ни продава на САЩ ,на ЕВРОПА даже и на ЦИГАНИТЕ в Б-Я
 • 19 гостенин

  12 4 Отговор

  До коментар #2 от "Сашо":

  Ей не се научихте вече че тука народ няма . То комай вече ромите имат по голямо самочувствие и чест да се изправят с/у властта , и го правят.
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор

 • 21 Conti

  13 15 Отговор
  Статията е написана безкрайно неграмотно😂.Аман от слугинаж на БСП!

  Коментиран от #33, #40

 • 22 Западните Балкани

  16 6 Отговор
  Управлението на Борисов (и трите пъти) се състои от пътеводната звезда на кражбите на европейски и български пари. Това са всички пеокти от изграждането на пътища (некачествени - Своге, Хитрино - но удобни за присвояване и затова некачествени0, аналогично със санирането и всичко друго. Извън тази пътека на кражби, всичко друго е оставено хаоса на калинките. Където който както се справи и колкото отмъкне. Няма контрол, няма политика. Но Борисов няма за цел да прави такива неща, освен че и не може.
 • 23 Давид

  5 2 Отговор
  Цялата ни политическа класа се е продала на запада . + Президента . Краят им е неизбежен .

  Коментиран от #24

 • 24 Западните Балкани

  9 5 Отговор

  До коментар #23 от "Давид":

  Не си прав. Имадоста дето са се продали на Русия. Волен например. Почти цялото БСП.
 • 25 Този коментар е премахнат от модератор

 • 26 Сиромашки фолклор 2019

  6 4 Отговор
  ЧЕРНА КАТАФАЛКА ПО МАГИСТРАЛА КРЕТАШЕ, ЛЮТИ КЛЕТВИ ПО БОКО РЕДЕШЕ!

  Коментиран от #30

 • 27 IDIL

  5 3 Отговор
  Смърт на националните предатели от гроб
 • 28 Николов

  1 0 Отговор
  Това да не е реплика на Валерката? Новите класици. Мека, мъка! Майко... Пази боже пак да стане, че да седне... Рекетьор МИН и СЕр... мъка...
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор

 • 30 селянин 1

  3 4 Отговор

  До коментар #26 от "Сиромашки фолклор 2019":

  Боко,мандата ще изкара,яхнал-черниьо джип,по нова магистрала..а ибрика фолкорист,от яд..пенята ще си изкара.

  Коментиран от #38

 • 31 Лален

  2 2 Отговор
  Днес си мислех за лицемерието на този и други парламентаристи, говорят ни за достъп до здравеопзване а най- близката болница ми е на 70км., достъп до образование а най- близкото училище на 15км. Цялата ви демокрация се гради на лъжи, лицемерие, кражби други пороци като ще завърша, че вие продадохте България. Вие новите т.нар. народни избранници съсипахте България и сега идват нови избори и пак искате просто да отидем до урните и да ви осигурим субсидийката, за да си живеете спокоино по София. Тая година вече не познахте. Вземете се бързо в ръце или даже и жандарма дето души наоколо няма да ви помогне( аз и без това съм мъртъв). Демокрацията и ЕС е лъжа, НАТО е лъжа! България вън от ЕС !!!

  Коментиран от #35

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор


 • 33 Лален

  1 2 Отговор

  До коментар #21 от "Conti":

  Тука слугинажа на БСП е видим, но това не е важно и ГРОБ са същите. Време е да разпускате НС и да свикавате ВНС! Партийната система се изчерпа време е за промяна по един или друг начин.
 • 34 Борисув

  2 1 Отговор
  Аз съм близо до Ердоган ще подкрепям циганията и ислямизма и ще мачкам народа ще им дам малко сеир и много лакрардия ( журналисти) . Бурисов съм и Костов пасти да яде поднових концесията на Канадците в Челопеч и сега всичко ще работи за тях без пари, провалих умишлено Южен паток . БСП са моя опозиция ама наужким ние сме от една порода или както казват гарван, гарвану око не вади.
 • 35 Тапата

  2 1 Отговор

  До коментар #31 от "Лален":

  Много е шокиращо да се събудиш след летаргичният социялистически сън и да погледнеш реалността в очите. Просто ти съчуствам и те съжалявам. Нищо лично, но мисля, че илюзиите ти са причина за собствената ти смърт. Единственият лек е да преодолееш отчаянието и да се бориш за собственото си оцеляване - такъв е живота, колкото и да не ни се иска!
 • 36 Наблюдател Тролев

  2 2 Отговор
  Петьо Цеков - поредният черноглед, преднамерен и платен критик. Ако беше малко по - умен, щеше да посочи и някои постижения на правителството, така,че статията му да изглежда по - достоверна, но откаде толкова акъл от едно комунистическо мекере.
 • 37 Този коментар е премахнат от модератор

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор

 • 39 Garrincha

  1 1 Отговор
  Той си е самодостатъчен - нашия Амон -Ра !
 • 40 Грамотния

  0 0 Отговор

  До коментар #21 от "Conti":

  Я кажи каква е тази дума (слугинаж )????

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.